Interview
Læsetid: 2 min.

Nicolai Wammen: Europagten er, som den er

Den nye europagt er grundlæggende til gavn for Europas økonomi, og regeringen forventer ikke at kunne øge pagtens fokus på vækst, siger europaminister Nicolai Wammen (S)
Det bliver ad andre veje end europagten, at EU skal skabe vækst, siger europaminister Nicolai Wammen (S).

Det bliver ad andre veje end europagten, at EU skal skabe vækst, siger europaminister Nicolai Wammen (S).

Brian Rasmussen

Indland
16. december 2011

Kritikken er haglet ned over den europagt, de europæiske statsledere forhandlede på plads på et topmøde i sidste uge. Socialdemokratiske oppositionsledere fra både Tyskland, Frankrig og Italien samt markante danske socialdemokrater som Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft har kritiseret pagten for at være alt for konservativ og uden det nødvendige fokus på vækst og grønne investeringer.

Fra den danske socialdemokratisk ledede regering har der imidlertid lydt andre og anderledes positive toner.

— Europaminister Nicolai Wammen (S), hvad er det, de andre socialdemokratiske ledere ikke har forstået ved den nye europagt?

»Fra dansk side synes vi, det er godt, at der kommer styr på butikken i eurolandene, og at man spænder livremmen ind,« siger ministeren.

—Er du grundlæggende enig med eksempelvis Poul Nyrup og andre, der påpeger, at heller ikke Europa kan spare sig ud af krisen, men at det er netop det, denne finanspagt lægger op til?

»Jeg kan bare gentage, at den danske holdning er, at det er fornuftigt, at der kommer styr på butikken i eurolandene. Men det er samtidig også vigtigt, at vi får sat gang i nogle initiativer, der kan skabe vækst og job, og det er to sider af samme sag — nemlig en ansvarlig økonomisk politik.«

Pagten ligger fast

Som en af få centrum-venstre-regeringer i Europa og med Danmarks snarlige overtagelse af EU-formandsskabet bør SRSF forsøge at dreje pagten i en anden retning end det nuværende ensidige spare-fokus, har det lydt fra flere sider i de seneste dages debat.

—Hvad er realistisk set mulighederne for, at den danske regering kan præge detaljerne i finanspagten i retning af investeringer i fremtidige arbejdspladser, grøn vækst osv.?

»Europagten står jo, som den er. Vi vil så, i forbindelse med det danske EU-formandsskab, skabe vækst ved hjælp af nogle andre værktøj-er — blandt andet ved at bruge EU’s budget mere fornuftigt og ved at lave reformer af det indre marked.«

— Er det overhovedet muligt at italesætte en dagsorden om grøn vækst i en situation, hvor al opmærksomhed formodentlig vil være rettet mod at få orden i den europæiske økonomi?

»Vi vil fra dansk side gøre alt, hvad vi kan, for at sætte en grøn, miljø- og klimavenlig dagsorden i EU. Og det vil vi blandt andet gøre ved at arbejde for at få gennemført det såkaldte energisparedirektiv, som vil skabe masser af grønne arbejdspladser i Europa, og som samtidig vil gavne vores allesammens klima.«

Kickstart

Et af de spørgsmål, der hyppigt har været rejst siden sidste uges topmøde, har været, om den danske regerings meget omtalte ’kickstart’ af dansk økonomi vil blive forhindret af den nye europagt, som stiller meget skrappe krav til de nationale regeringers investeringer og balance på de nationale budgetter.

— Kan du garantere, at en eventuel dansk tilslutning til europagten ikke vil komme til at påvirke den danske kickstart — altså også den del af kickstarten, der først effektueres i 2013 og ’14?

»Der er ingen forventning om, at der skulle være nogle konsekvenser i forhold til den danske kickstart. Vi lever jo op til de henstillinger, vi har fået fra EU, og vi fører generelt en ansvarlig økonomisk politik.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I et interview med udgangspunkt i occupybevægelsen, kommer Naomi Klein ind på nedskæringspolitikken som noget der ikke kan diskuteres.

http://www.energybulletin.net/media/2011-12-16/get-ready-naomi-klein-occ...

Jomen, vi har da i offentligheden registreret, at Wammen hellere trækker magtkortet, end lytter til hvor befolkningens ønsker bevæger sig. Når man henviser til, at der ikke forleløbigt kan tages stilling til noget som helst, kan man forudsige, at disskussionen skal gøres så kort som mulig, når der skrides til handling. Og vi hár såmænd også forstået, at supereuropæerne i regeringen slet ikke ønsker at indvolvere befolkningen over en ellers naturlig folkeafstemning. Men mage til åbenlyst og elendigt spin skal man ellers lede hos den forrige regering efter. Beklageligt at den nye i denne sammenhæng allerede har diskvalificeret sin egen offentlighed. Det lover, som man siger, ikke godt...

Med venlig hilsen

Arbejdsgruppen med Europagten starter i dag i Bruxelles.

Europa-Parlamentets inddrages. Rådets generalsekretariat har bedt Parlamentet udpege tre medlemmer til den regeringskonference, der starter i dag i Bruxelles. Den belgiske liberale Guy Verhofstadt,den tyske konservative Elmar Brok og den italienske socialist Roberto Gualtieri. Som suppleant, den tyske grønne, Daniel Cohn-Bendit. 4 føderalister der tilhører Spinelli gruppen, som er nogen, der ikke bare sluger alt råt, der præsenteres for dem. (Kilde: Libérations blog fra Bruxelles)

Journalisten Jean Quatremer skriver, at Europa-Parlamentet bør gå videre med information til den europæiske offentlighed, f.eks. ved at holde de nationale parlamenter tæt informerede, endda ved at holde møder mellem Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter i Bruxelles. "Regeringerne vil uden tvivl ikke værdsætte et sådant initiativ, da det kan fratage dem en del af deres forhandlingsstyrke, men demokratiet trænger sig på, det er ikke noget, man skal tigge og bede om".

Europagten bliver affattet således, at den kan indskrives i traktaten, hvis GB ophæver sit veto. Den skal også skrives sådan, at den ikke kan indbringes for EU-Domstolen, hvis den ikke skulle respektere EU-institutionernes rettigheder.

Her er udkastet, Draft Intergovernmental Agreement, 16.12.2011 :

http://www.euractiv.com/sites/all/euractiv/files/Draft%20Treaty.pdf

Oversigt over forløbet i de næste måneder på euractiv.com:

http://www.euractiv.com/future-eu/new-treaty-gets-eu-legal-clearance-uk-...

Interview med Wammen på Euractiv.com:

"Denmark to keep distance with EU Treaty Talks"

http://www.euractiv.com/future-eu/denmark-keep-distance-eu-treaty-talks-...

Michael Kongstad Nielsen

Johannes Aagaard: - måske var det Helle Thorning-Schmidts indre Uffe Ellemann Jensen, der løb af med hende under topmødet.

Hej Wamse!

Får landet snart en navneforandring til Denmark?

For øvrigt har jeg, i bedste købmandskoleånd,
et foreslag til projekt "Branding Wammen"´.

Et spritnyt slogan, til din frie afbenyttelse
( du sparer en million!), næmli´:

."Nicolai Wammen - Danish for clueless!"

Yours sincerely :-)
Th