Nyhed
Læsetid: 4 min.

Nyrup opfordrer Thorning til at kæmpe for vækst i Europa

Poul Nyrup Rasmussen kalder EU’s nye finanspolitiske pagt alt for smal og styret af konservative ideologiske hensyn. Vi kommer ikke ud af krisen ved blot at insistere på at spare, lyder det fra den tidligere formand for De Europæiske Socialdemokrater, forhenværende statsminister og nuværende ærkeeuropæer
Forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussens råd til Danmarks nuværende statsminister, Helle Throning-Schmidt, er, at hun skal kæmpe for, at den europæiske krise ikke alene forsøges løst med besparelser, men at besparelserne suppleres med vækstinitiativer – ganske som det sker i Danmark.

Forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussens råd til Danmarks nuværende statsminister, Helle Throning-Schmidt, er, at hun skal kæmpe for, at den europæiske krise ikke alene forsøges løst med besparelser, men at besparelserne suppleres med vækstinitiativer – ganske som det sker i Danmark.

Kennet Havgaard

Indland
13. december 2011

Smal, utilstrækkelig og alt for konservativ.

Så kontant lyder meldingen fra Poul Nyrup Rasmussen, når han skal vurdere den finanspagt, som de 17 eurolande blev enige om på weekendens EU-topmøde, og som den danske regering endnu ikke har besluttet, om Danmark skal tilslutte sig.

Poul Nyrup, der netop er trådt tilbage som formand for De Europæiske Socialdemokrater, mener ikke, at den nye aftale kan hjælpe Europa ud af den vækst- og gældskrise, som kontinentet bakser med i disse år.

»Jeg synes, aftalen er for smal i den forstand, at den slet ikke beskæftiger sig med, hvordan vi får gang i hjulene i Europa — altså ved først og fremmest at få igangsat ny grøn vækst og skabt nye job. Det er der ikke plads til i den tekst, der nu ligger foran os,« siger han.

Den nye aftale varsler blandt andet skrappere krav til landene om, at deres budgetter skal være i balance og hårdere sanktioner, hvis kravene ikke bliver overholdt.

Men ifølge Poul Nyrup er det ikke nok blot at insistere på at spare for at få styr på både den lave vækst og store gæld.

»Mit grundsynspunkt er, at det at få orden i økonomien og gang i hjulene er to sider af samme sag. Hvis du kun fokuserer på besparelser og nedskæringer, risikerer du at tabe vækstsiden.«

Poul Nyrup Rasmussen understreger, at vi allerede har fået de første alvorlige advarsler: Væksten i Europa er ved at gå i stå, OECD’s prognoser spår lavvækst og sågar recession i store dele af Europa de kommende år, og arbejdsløsheden nærmer sig svimlende 25 millioner mennesker.

Derfor opfordrer den tidligere danske statsminister den nuværende ditto, Helle Thorning-Schmidt (S), til at kæmpe for at få drejet aftalen i en anden retning:

»Det klogeste lige nu er at tage sig den fornødne tid, engagere sig i debatten og tage kontakt til kollegerne rundt omkring i Europa. For det, der er forhandlet på plads nu, er en ramme — og det kan stadig nås at fylde den ud med måder, hvorpå Europa kan føre en velkoordineret job- og vækstpolitik. Det er der en masse konkrete opskrifter på, og jeg tror godt, regeringen ved, hvad det handler om.«

Konservativ ideologi

De toneangivende europæiske politikeres ideologiske grundholdninger skinner tydeligt igennem i den nye aftale, mener Poul Nyrup og fremhæver Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Nicolas Sarkozy.

»Det er jo en kendsgerning, at det er det konservative kanslerdirektorat, som primært har formuleret den her aftale, og vi kan ikke snakke os bort fra, at pagten er præget af konservativ ideologi. Derfor er det afgørende, at vi hele tiden understreger, at det her også er politiske forhandlinger og ikke blot et spil mellem store og små stater. Vi har i Europa akkurat som i Danmark en progressiv linje og en konservativ-liberalistisk linje. Og derfor er det også altafgørende, at flest mulige lande forsøger at påvirke de detaljer, som endnu ikke er udformet i pagten, så der også kan blive plads til vækst.«

»Diskussionen ligner til forveksling den, der herskede i den danske valgkamp, hvor kampen stod mellem de, der ville spare sig ud af krisen, og dem, der ville investere sig ud af den,« siger Poul Nyrup og henviser til den nye regerings såkaldte kickstart, hvor milliarder af kroner sættes af til at sætte gang i væksten i dansk økonomi.

Udbud og efterspørgsel

Poul Nyrup understreger, at han blandt andet læner sig op ad den anerkendte økonom og nobelprismodtager Joseph Stiglitz, som påpeger, at det ikke er lykkedes at komme ud af en økonomisk krise en eneste gang udelukkende ved hjælp af besparelser.

»Man har simpelthen brug for investeringsmæssige impulser. Økonomi består jo af udbud og efterspørgsel, og hvis man kun interesserer sig for den ene af de to, går det galt. Problemet nu er, at det kun er udbudssiden, man har blik for, og at man har glemt investeringerne.«

Han fremhæver Spanien, der er ved at tabe en hel ungdomsgeneration på gulvet på grund af rekordhøj ungdomsarbejdsløshed.

»Og store dele af det øvrige Europa står i lignende situationer. Hvis det tager mellem fire og fem år overhovedet at få styr på der her underskud, mens lavvæksten fortsætter på det nuværende niveau, så mener jeg slet ikke, at den vej, der nu er lagt op til, kan stå alene.«

God tid

De seneste dage har udenrigsminister og formand for SF, Villy Søvndal, tiltrukket sig meget opmærksomhed for at sige, at han ikke kunne se Danmark tilslutte sig den nye pagt fuldt ud — ligeledes fordi han mente, at der manglede muligheder for, at de enkelte lande eksempelvis kunne igangsætte vækstpakker. Så langt vil Poul Nyrup dog ikke gå:

»Jeg vil ikke ind og kommentere dansk indenrigspolitik. Det væsentligste lige nu er at få ro på og at tage os den fornødne tid — for der ligger et stort arbejde foran os alle for at præge den her aftale i en rigtig retning. Der er masser af huller i det Europæiske Råds aftale, som skal fyldes ud. Djævlen ligger virkelig i detaljerne her.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ikke Søvndal, men selve Thorning, der i første omgang talte ud over regeringsfællesskabet ved at give 100%s opbakning til finanspagten.

Nyrup opfordrer Thorning til at kæmpe for vækst i Europa

-----
arj, det lyder næppe rimeligt for der er vel grænser for hvor meget og hvor lødigt, en enkelt person, også helle thorning, kan lave, kan producere.

men det lyder da som glimrende hensigter at arbejderne bør arbejde en time mere hver uge på at arbejderne overtager europa.

Er hans råd ikke bare at se og få flyttet svulmesygen fra finansmarkedet til arbejdsmarkedet - urealistisk råd, altså.

Det hele fortsætter bare med voksende lommesmerter og mere lommeuld hos ordentligt folk. En nogen forsinket og opgivende erkendelse for en ærkeeuropæer dér midt i kapitalens destruktive markedskonstruktion.

Nu blev jeg først bekymret.

EU er nød til at starte forfra, jo før vi erkender det, jo hurtigere er vi tilbage. Et demokrati, og en regulering af republikkens sikkerhed, underliggende bankforretninger m.m. Cameron kender vejen.

Sören Tolsgaard

Nyrup mangler lige en håndbajer og et håndvåben for at ligne traileren til en film noir.

De er ved at være på røvtur, de ærkeeuropæere. Vi kan hverken spare, forsikre eller beskæftige os ud af problemet. Hvad med om statskasserne hæver overskuddet, der hvor moneterne er?

Søren Tolsgaard.

Jeg har respekt for den mand, der eftertænksom sidder på bænken.

Et smukt billed af manden på bænken, der kæmper mod de store kapitalfonde.

Det er også mit indtryk han altid har villet det godt, desværre er der mange der slår plat på den slags.

Sören Tolsgaard

"Film noir er en filmgenre, der forbindes med kriminalfilm med en dyster og skæbnetung stemning, hvor filmens personer lever i en kynisk og usympatisk verden.

Handlingen i film noir har ofte melodramatiske træk og involverer typisk en femme fatale med en erotisk udstråling, der tiltrækker og manipulerer de mandlige hovedpersoner, ofte med skæbnesvangre (til tider dødelige) konsekvenser. Det øvrige persongalleri kan eksempelvis være den hårdkogte detektiv, korrupte politifolk, den jaloux ægtemand, forsikringsagenter eller forfattere på vej til at gå i hundene."

http://da.wikipedia.org/wiki/Film_noir

Var helt med på det fremkaldte image tolsgaard, dog havde jeg lidt problemer med bajeren...

Der er ingen som franskmændene der kan spille det melankolske, nærmest absurde. Dog må jeg erkende jeg er lidt en skabsfan af fransk film. Det hænger måske sammen i det melankolske.

Eller negativ som pøblen sofistikeret udtaler, hvorefter de bliver kørt ned. (Sarkasme forekommer)

Europa ligger underdrejet med negativ vækst og pt. 23.554.000 arbejdsløse - meningsfulde redningsforsøg er nødt til at forsøge at gøre noget ved dette:

http://​epp.eurostat.ec.europa.eu/​statistics_explained/index.php/​Unemployment_statistics

http://now-casting.com/​countries/euro-area/​weekly-chart

Nobelprisvindende økonom: Forkert at spare sig ud af krisen

Både i Danmark og en række andre europæiske lande har regeringerne fundet sparekniven frem.

Det er den forkerte strategi, mener en af verdens mest citerede og anerkendte økonomer - amerikanske Joseph Stiglitz.

Han mener, at investeringer og vækst derimod skal i højsædet.

http://www.dr.dk/DR2/deadline2230/2011/05/13/171221_1.htm

Hvis Danmarks kun 5,5 mio mennesker sidder og "kickstarter" helt alene i en verden med åbne grænser - så bliver effekten usynlig og vi sidder blot tilbage med en større gæld.

En dansk "kickstart" har kun mening, hvis vores samhandelspartnere omkring os gør forholdsmæssigt det samme - og der har vi brug for EU til at koordinere en samlet indsats fra EU-landene plus de lande omkring EU, der vil være med.

Steen Erik Blumensaat

Skovleklare Helle vil begynde at skovlenår hun finder penge til at købe en skovl.

Søren Kristensen

Hvis det der kickstart er så effektivt hvorfor kickstarter folk så ikke bare deres privatøkonomi?

I øvrigt er det jo ikke sådan at motoren er gået i stå. Den kører måske langsomt og den lyder måske også lidt mærkeligt. Nogen vil sikkert sige den kører den forkerte vej, men den er da ikke gået i stå.

Endelig kan det da godt være vi aktivt burde sætte den i stå, med henblik på en hovedreparation og derefter den nødvendige kickstart. Men bare at kickstarte sådan ud i det blå giver jo ingen mening og lur mig om der ikke er nogle knapper man ikke har turdet skruet på endnu af lutter frygt for ja, at motoren skal gå i stå.

Jeg hørte i går den gamle tyske spindoktor - for Kohl - sige noget, som fik alle mine alarmlamper til at gå i gang.

Angiveligt - og det her er et job for information - skulle en stor del af beslutningerne ved det sidste møde være blevet outsourcet til "en protokol", fordi de, flere steder. går imod traktaten og fordi Merkel ved, at hun ikke vil kunne få en ny omgang suverænitetsafgivelse gennem forfatningsdomstolen.

(Og så kom der en lang udredning om, hvordan det her er Merkels system - hvis love gør noget umuligt, så gør hun det alligevel).

Hvis det er rigtigt, så er det en skandale.

Det var i denne udsendelse i går. Tjek selv efter...hvis I kan tysk:

http://www.wdr.de/tv/hartaberfair/

Glemte at sige, at spindoktoren hed Gertrud Höhler.

Olav Bo Hessellund

Ærlig talt, synes jeg at en del kommentarer på denne side ikke forholder sig særlig seriøst til det problem, Nyrup med rette peger på, nemlig at euroen - både når det gælder selve konstruktionen og det tysk-franske udkast til løsning af den aktuelle krise - hviler på en konservativ-borgerlig økonomisk tankegang, der primært tilgodeser kreditorerne (læs: tyske kapitalinteresser).

Euroen har jo siden dens indførelse tjent som et værn, en forsikring for tysk erhvervsliv mod de græske, italienske, spanske osv. devalueringer, som ellers med stor sandsynlighed ville have fundet sted. Mercedes, Siemens, Krupp og hvad de ellers hedder, har dermed haft sikkerhed for, at indtægterne fra deres eksport ikke blev forringet gennem devalueringer. Kombineret med en stram tysk finanspolitik og løntilbageholdenhed i Tyskland, har dette givet ideelle betingelser for afsætningen af tyske eksportvarer i resten af Europa, se blot på den tyske betalingsbalance. Den menige tysker har derimod ikke fået meget ud af festen, udover at en del nedlæggelser af arbejdspladser er undgået – hvilket man naturligvis heller ikke skal kimse ad.

Dette aspekt af euro-krisen er langt vigtigere at forholde sig til end de gængse moralske fordømmelser af, at grækerne, portugiserne osv. har levet over evne – som om det var den græske og portugisiske lønmodtager, der skulle være skyld i krisen.

John Houbo Pedersen

Hvis kickstart foretages af et enkelt medlem svinder kræfterne snart ind. Hr. Nyrup har da ret.Jo flere jo bedre

@Henrik Jensen

Super link. http://www.wdr.de/tv/hartaberfair/

desværre kunne hele udsendelsen ikke vises, men prøv en gang at høre hvad Gertrud Höhlr, siger om parallel produkoller og om straf, tvang og sangsioner.

19,55 og 36,40min inde i udsendelsen.

Det minder meget om det Danmarks statsminister, er i gang med.
Nemlig at sætte en folkeafstemning som sagde nej til eurosamarbejdet ud af kraft med politisk mangt.

Altså et parallel system som kan tage i brug når det ønskede ikke kan opnås med demokratiske midler.

Den økonomiske krise er skræmmende, med det den er ved at reducere demokratiet til, er langt mere skræmmende.

Faktisk har Nyrup jo ret.

De løse aftaler, der har været fremme i medierne, er næppe nok til at skabe finansiel ro i Europa. Og de medfører i hvert fald ingen ny start for Europa, som man ellers nok kan trænge til. De vil højst give en march på stedet, medens Kina, og det man kalder 3. lande, fortsat tordner videre.

Se godt på den fhv. på billedet, sådan ender vi alle - min tomme er lom - ny kvikstart?

Mads Kjærgård

Man har jo traditionelt godt kunne kickstarte en samfundøkonomi fordi den ikke er som en privatøkonomi, staten har blandt adgang til seddelpressen. Men med EU og nu den nye trakat, så er nationaløkonomierne vel at sammenligne med med en privatøkomomi. Vi kan ikke længere bruge de traditionelle økomomiske politiker til at regulere med. Hvem siger der havde været krise i Grækenland, hvis ikke de havde være bundet til en bestemt økonomisk politik? De kunne jo som en påpeger det, have devalueret! Lars Løkke er jo forøvrigt svært begejstret og kalder det godt borgerlig politik og så er det i hvert fald, at jeg bliver urolig.

Karsten Skyum Larsen

Poul Nyrup har fuldstændig ret, men er blot alt for sent ude. Efterspørgslen er styrtdykket de seneste par år, og danske borgere har allerede anlagt sig minimalistiske livsstile. Man køber kun, hvad man har absolut brug for og sparer op for en sikkerheds skyld. Desuden er julebudgetterne skåret ned til det mindst mulige. Udbudet af varer er derfor ved at være for stort, og der er ikke udsigt til behov for merproduktion i virksomhederne, som derfor heller ikke har brug for at investere i nye maskiner. Det vi alle venter på, er at se positive resultater af den "Kickstart", der har været så store forventninger til. Jeg har en gang haft en knallert med kickstarter. Nogle dage startede den første gang og andre dage skulle jeg stå og pumpe på den forbandede kickstarter. Hvis jeg instillede knallerten lidt højere i tænding, var den lidt kvikkere til at starte. Mon der er en analogi med statsmagten her? Kan den stilles lidt højere i tænding, eller er alt brænstoffet allerede brugt op? Mange danske borgere er i hvert fald godt og gedigent forvirrede, og selv om vi hygger os i juleferien, tror jeg forvirringen fortsætter også i 2012.

fordi den såkaldte middelklasse, også i hele europa, er under truende eller tiltagende udtyndig, kan nok forventes at flere og flere af de fhv. eller nuv. middelklassefolk, bliver særdeles meget enige med marxisterne-leninisterne

Karsten Skyum Larsen

Nej nej Kim - det er tidligere afprøvet uden succes. Vi bliver nok nødt til at vænne os til socialistisk Kyensianisme, indtil de finder på en ny samfundsøkonomisk model, som egner sig bedre til nutiden og fremtiden.

John Vedsegaard

Hvorfor vækst, vi kan da sagtens leve som vi gør uden.
Jeg vil endda påstå vi kan leve godt for et meget mindre BNP end vi har i dag.
De eneste der får noget ud af vækst er de rigeste, der i forvejen har så meget at de nærmest er nødt til at ansætte rådgivere der anviser hvordan man bruger alle de penge.

Karsten Skyum Larsen

Vækst i forbrug og produktion siges at være godt for alle de arbejdsløse, som gerne vil have et job.

John Vedsegaard

Ja Karsten, men man kan også nedsætte arbejdstiden for alle og derved deles om de jobs der er.

jan henrik wegener

Det er da muligt at det er gosd "klassisk socialdemokratisme", det der med vækstpolitikken. Måske en god grund til ikke at være så meget socialdemokrat at det gør noget. hele spørgsmålet om "progressiv" mod "konservativ" vækstpolitik synes mig forfejlet.

Brian Pietersen

ud af EU nu tak.