Læsetid: 3 min.

Overstregninger i fangesag skal undersøges

Den kommende undersøgelseskommission om Irakkrigen skal også afdække, hvorfor Forsvarsministeriet i 2004 overstregede oplysninger om tortur af fanger i irakisk fængsel, inden Folketinget fik svar på et spørgsmål, mener forsvarsordførere
28. december 2011

Forsvarsministeriets overstregninger i 2004 af oplysninger om tortur i et svar til Forsvarsudvalget skal inddrages af den kommende undersøgelseskommission om krigen i Irak, mener Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen.

I årevis har han med spørgsmål til skiftende forsvarsministre forsøgt at få oplysninger frem om Danmarks deltagelse i overlevering af fanger til de irakiske myndigheder.

»Her har vi en sag, hvor danske ministre tilsyneladende har set gennem fingre med, at folk er udleveret til tortur,« siger han.

»Det er meget alvorlige anklager, for hvis man havde sagt fra, og hvis man ved at orientere Folketinget havde givet Folketinget mulighed for at vurdere det, så var den trafik jo stoppet,« siger Frank Aaen og tilføjer: »Det er gået ud over mennesker, det er ikke bare nogle formelle regler, der er overtrådt.«

Han nævner muligheden for en rigsretssag som konsekvens af, at Information i går kunne afsløre, hvordan Forsvarsudvalget blev forholdt oplysninger om tortur af fanger i et irakisk fængsel. Begrundelsen for overstregningerne var et hensyn til Danmarks samarbejde med Irak.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg vil ikke deltage i den leg at hænge og brænde og skyde forsvaret, så jeg venter med en kommentar Bravo Karsten Nonbo. En ganske fornuftig holdning. Men hvad med politikere og embedsmænd i forsvarsministeriet - som efter det oplyste er dem der har foretaget overstregningerne ?

Kirsten Stausholm

»Jeg vil ikke deltage i den leg at hænge og brænde og skyde forsvaret, så jeg venter med en kommentar"
Søren Gade vil heller ikke kommentere, da han allerede føler sig dømt, hængt og begravet. Også Gade vælger retorisk at føre Forsvaret og ikke ministeriet frem som anklagede part.
Det er så lavt og gennemskueligt.
Og hvorfor benytter de begge dødsstraf ved hængning som billede og argument for ikke at kommentere?
Mon de allerede føler løkken stramme om halsen?
Pu

Det er i min optik tankevækkende, at ingen af 'de anklagede': Fogh, Gade osv. - eller deres partifæller; at ingen af disse kræver en rigsretssag for at blive renset.

Bjarne Laustsen's tilbageholdenhed på dette punkt i forhold til Aaen forekommer mig at være uden andet argument end 'politisk besindighed'; i realiteten gælder det modsatte: Vi må hurtigst muligt have ryddet op i disse forhold, der stiller tvivl om vores land som international partner. Kan andre partner-nationer stole på, at vi i f.eks. krigssituationer vil overholde internationale konventioner, eller er vi en tvivlsom partner, som andre er nødt til at holde øje med?

Jeg undrer mig også over, at denne sag ikke dukker op på den internationale nyhedsscene.

Hasse Gårde-Askmose

Der må da være bare nogel politikere, der har spurgt ind til overstregningerne.
Hvem????

Er der en, der kan oplyse, hvem der har krav på at få indsigt i overstregninger? Hvad der gemmer sig under dem.

Nogle må kunne forlange det.

Udvalg el.lgn.

Der var vist noget om, at overstregniongerne var begrundet i forhold til fremmede stater.

Hvad med udenrigspolitisk udvalg?
Eller har de/medlemmerne bare slået hælene sammen men et: Javel.

Hasse Gårde-Askemose spørger.:
- Der må da være bare nogle politikere, der har spurgt ind til overstregningerne.
Hvem.????

Ja, og hvor var demokratiets vagthunde - den kritiske presse - i 2004 og siden. ???

Nu ved jeg hvorfor der ikke sker en fis når man har med "offentlige myndigheder" at gøre. Det hele bliver streget ud. Man ønsker til tider at man havde en rigtig stor hærdebred tusch så man ku tegne et ordentligt overskæg på, gæt selv hvem. Så slap man for al hyleriet og ikke mindst rundkredspædagogikken eller hvad det nu ellers hedder for tiden.