Nyhed
Læsetid: 2 min.

Regeringen er ikke nervøs for spindoktorers kommunikation

I kølvandet på skattesagen kritiseres den tidligere regering for et have haft et bananrepubliklignende spindoktorregime. Den nye regering mener, den har styr på sine rådgivere
Indland
8. december 2011
’Man kan ikke kontrollere sig ud af livet og alt muligt andet. Vi viser tillid til vores ministre. Det forpligter,’ siger Marianne Jelved (R).

’Man kan ikke kontrollere sig ud af livet og alt muligt andet. Vi viser tillid til vores ministre. Det forpligter,’ siger Marianne Jelved (R).

Christian Als

E-mails sendt fra private e-mailadresser med indhold, der ikke tålte offentlighedens lys. Det var virkeligheden i dele af spindoktorkulturen i den tidligere regering.

Den nye regering vurderer, at den kan undgå lignende fejltagelserne, og mener, at kurser og tillid er nok til at styre spindoktorerne.

»Dette (brugen af private e-mails, red.) er et område, der sådan set er ganske godt reguleret via lovgivningen. Først og fremmest via offentlighedsloven og forvaltningsloven. Jeg synes, at det er ret simpelt: Særlige rådgivere skal ligesom alle andre embedsmænd overholde lovene og udøve god forvaltningsskik. Det er tilmed indskærpet i deres kontrakter, og de nye særlige rådgivere har været på kursus, så de er helt klar på, hvordan reglerne er,« siger politisk ordfører Magnus Heunicke (S).

Det kom i går frem, at spindoktor for tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V), Peter Arnfeldt, har handlet ulovligt, når han i arbejdsøjemed som spindoktor har sendt e-mails til journalister fra en privat e-mail-adresse. Det er ulovligt, fordi de private e-mails er en måde at unddrage sig offentlighedsloven på.

De e-mails, der er afsendt fra en privat e-mail-adresse, kan blive en manglende brik for den undersøgelseskommission, der nu er nedsat for at undersøge Peter Arnfeldts rolle i den såkaldte skattesag.

Peter Arnfeldts handlinger er samtidig et symptom på, at spindoktorerne fik alt for vide rammer under den forrige regering, vurderer Oluf Jørgensen, der er forskningschef i mediejura på Danmarks Journalisthøjskole.

»Praksis i den tidligere regering har været, at megen vigtig kommunikation fra spindoktorerne gennem pressen til offentligheden er foregået i mørke. Kommunikationen har været anonym og uden demokratiske kontrolmuligheder. Hvis man ikke vidste, at vi var i Danmark, ville man tro, at det var en bananrepublik,« siger Oluf Jørgensen.

Ingen bananrepublik

Den nye SSFR-regering er ikke bange for, at spindoktorernes arbejdsmetoder får Danmarks styre til ligne en bananrepubliks. Trods den verserende skattesag og den tidligere sygehussag, hvor Lene Espersens spindoktor blev beskyldt for at have slettet e-mails, vil den spindoktorkultur ikke vinde indpas hos den røde regering, lyder det fra S og R.

»Jeg tror, at det vigtige i den sammenhæng er, at der er et klart signal fra den øverste ledelse om, at lovbrud eller fiksfakserier ikke tolereres, og det er der i hvert fald ikke nogen af de nye særlige rådgivere, der kan være i tvivl om,« siger Magnus Heunicke.

Han bakkes op af gruppeformand Marianne Jelved fra Radikale Venstre. Hun mener, at de særlige rådgivere er forpligtet på total ærlighed ligesom de ministre, de arbejder for.

»Vi går ud fra, at vores ministre overholder alle reglerne. Og at det samme er tilfældet med de personlige rådgivere. De er jo lige blevet mindet om det. Desuden har regeringen særlige bud på en god regeringsførelse i regeringsgrundlaget. Det er jo også udtryk for en opmærksomhed på det tema. Man kan ikke kontrollere sig ud af livet og alt muligt andet. Vi viser tillid til vores ministre. Det forpligter,« siger Marianne Jelved.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Houbo Pedersen

Det kan vi håbe, sporene skræmmer!

Hvis man ikke vidste, at vi var i Danmark, ville man tro, at det var en bananrepublik,« siger Oluf Jørgensen.

Øøhhh... Betyder det så, at demente mennesker, der ikke ved hvor de er, lever i en bananrepublik...?

Lad os prøve i denne debat om spindoktorers kommunikation, at tænke på det gamle ord, der også dækker ordet kommunikation, nemlig manipulation. Så overskriften på denne artikel kunde også hedde.

Regeringen er ikke nervøs for spindoktores manipulation.

Jens Overgaard Bjerre

Det er da klart at den slags bananrepublik metoder ophører. For nu er der kommet en ny regering, som holder hvad den lover.

Nu bliver jeg forvirret. Hvis spindoktorernes opgave bare er at vaere aabne og aerlige - hvorfor skal de saa have saa hoej en betaling?

Tillid er godt - kontrol er bedre .

Det gælder ihvertfald når det drejer sig om "magtens topfolk" i såvel det offentlige som i det private - magt stiger langsomt og umærkeligt folk til hovedet, så de til sidst næsten tror, de kan gå på vandet.

Politiet har vel allerede været ude og sikre beviserne???

Det der undre mig mest i alt det her er; at man uden videre accepterer spindoktor, som et legalt virkemiddel.
Hele spindoktor funktionen,bygger jo på en høj grad af manipulation og manipulation har altid givet bagslag, i form af skepsis, afsløringer og mistillid. Og det er i høj grad det dansk poletik, er ved at underminere sig selv på.

Så jeg stiller mig noget undre over for den politiske holdning til spindoktorer.

John Vedsegaard

Det er muligt regeringen ikke er nervøs for de såkaldte spindoktorers manipulationer med sandheden. - Men det er jeg, særligt fordi jeg er tvunget til at betale disse platuglers løn sammen med resten af landet.

Der er ikke en eneste grund til at politikerene skal have spindoktorer til at arbejde for sig, de gør absolut intet godt for landets borgere.

Michael Borregaard

Mine damer og herrer, at politikerne ikke er nervøse, siger ordsproget: Det handler om at holde sine venner tætte, og sine fjender endnu tættere. Af denne grund tør Ministerne ikke fyre deres spindoktorer, spindoktorerne kender jo til en stor del af den hokus pokus politik ministerene har skubbet ind under tæppet.

Er yderst sjældent enig med DF, vil dog give dem ret i, at såfremt man som minister ønsker en mere personlig sparingsparter burde man finde vedkommende i embedsværket, ansat som embedsmand, hverken mere eller mindre.

"Af denne grund tør Ministerne ikke fyre deres spindoktorer, spindoktorerne kender jo til en stor del af den hokus pokus politik ministerene har skubbet ind under tæppet."

--
En ny regering har jo ikke skubbet noget under tæppet, det har de lidt svært ved på forhånd da det ikke er dem som har lavet en vedvarende 10 års svinestreg forinden, det er lidt svært når man er "den nye regering" men ok lad gå.

Og hvis DF var så glad for ideen hvorfor lavede de så ikke ordningen om personlige rådgivere også kaldt spin-doktorer om?. Og det kommer vel lidt an på hvordan ministeren vælger at regere, ligesom en bandit bruger ikke sin pistol i samme anledning som politiet gør det, når en personlig rådgiver har fået vedhæftet ordet spin-doktor, så er det efter min mening fordi de bruges til at vejlede ministeren i at manipulere og fordreje sandheden imens en personlig rådgiver stadigvæk har sin etik og moral i orden og er der for at få ministerens budskab ud så klart som muligt.

Selvfølgelig har socialdemokraterne ingen problemer med spindoktorer. Så vidt jeg husker var det også Nyrup, der indførte dem nogenlunde samtidig med at han flerdoblede skatteyderbidraget til partierne.

Michael Borregaard

Helge Berg

Det første jeg skrev var ment retorisk - ikke desto mindre, er jeg af den mening, at spindoktorer, er et unødvendigt redskab, og i øvrigt spild af penge.

Det kan godt være, at regeringen er ny, ikke desto mindre, har de indrømmet, at de under deres valgkamp har pyntet overordentligt på hvorledes de ville sikre en mere holdbar økonomi, men nu er det tid til at udvise ansvarlighed, og anvende gængse udregningsmodeller, derfor har vi indført et forsigtighedsprincip, bl.a. bl.a. bl.a. - at de ikke har skubbet noget ind under tæppet endnu, står for din egen regning, jeg kan dog ikke modbevise dig i denne sag - de 22 milliarder støvpartikler eller cirka deromkring, der var fejet ind under gulvtæppet under valgkampen, har nu set dagens lys.

De fleste af den nuværende regerings medlemmer er opportunister, på lige linje med den afgåede regerings medlemmer. Man siger et, når man ikke sidder ved magten, og gør noget andet når man sidder på magten. Når alt kommer til alt, er der intet kritisk-konstruktivt over mudderkastningen, mudderkastningen på Christiansborg anvendes, fordi det er den letteste vej, at vælge. Ja, undskyld mig, dette er en realitet, og sandheden er, at blokpolitik er mere skadelig end den gavner.

Da VKO var ved magten, var der 17 rådgivere til 18 ministre, dette brokkede oppositionen sig over, nu hvor de selv er kommet til magten, er der kommet flere ministre, og udnytter de sig hver især af retten til at ansætte en eller to spindoktorer, vil dette om muligt give 32 personlige rådgivere. Apropos blokpolitik, beskyldte rød blok, blå blok for ikke at ville samarbejde under forrige regeringsperiode, i denne periode er det omvendt, problemet er dog, at denne Rasmus modsat politik, ikke gavner manden eller damen på gadeplan - længere er den ikke. Når det så er sagt, er der ikke noget at sige til, at dem som er ved magten nogle gange træffer nogle fuldstændigt uigennemtænkte beslutninger, grundlaget herfor er simpelthen den unødvendige mængde af beskyldninger, de skal forsvare sig imod - hey, fred være med det, noget af den mudder som kastes er berettiget, kunne man dog ændre på mængden af lort som i tide og utide skal forsvares på må og få, kunne det være, at de kære folkevalgte politikere havde mulighed for at sætte sig ned, og tænke lidt mere over tingene, i stedet for, at spilde tid på at forsvare sig, og rådgives om hvorledes de i situationen bør opføre sig.

Problemet med spindoktorer/personlige rådgiver og deres etiske og moralske ansvarlighed om du vil, giver jeg ikke meget for, politikerne er kedelige, mangler karisma, deres forklaringsgrad og hoppen rundt mellem fagspecifikke ord, er med til, at manipulere, og dræbe en del af befolkningens mulighed for, at skelne mellem hvad der er det gyldne billedes sande eller falske snit. Havde det omvendte været tilfældet, var den nuværende regering aldrig kommet til magten, for så havde der været minimum 10.000 flere som havde stemt på blå blok, og så havde de stået over for endnu en valgperiode, det var trods alt ikke mere end omkring 8.500 medlemmer der skilte de to blokke ad. Nu skal jeg ikke kun være efter S-SF, Venstre med Lars Løkke Rasmussen i spidsen, forsøgte blandt andet at vinde magten ved at skræmme med den fremtidige forsørgerbyrde, problemet er dog, at dette var et blålys, hvilket man havde vist, hvad begrebet forsørgerbyrde indebærer. Ikke desto mindre giver jeg intet for den personlige rådgivers rolle, og dette kan dit budskab om deres etiske og moralske overholdelse af deres kodeks desværre ikke ændre på - en personlig rådgiver er efter min mening, mere skadelig end gavnlig for den kedsommelige og roboragtige adfærd som dagens politikere udviser.

Kristian Rikard

Lidt off-topic har jeg - blandt andet her i spalterne - flere gange givet udtryk for en dyb undren over, at embedsværket og DJØF-offfentlig ikke er gået ind i en proaktiv dialog med f.eks. folketingets præsidium, eller hvem der måtte være relevant i denne sammenhæng om netop embedværkets rolle i den nye medie- og ebdalder, med alt hvad det indebærer. Jeg synes umiddelbart de har sovet i timen(eller hyttet deres skind) i over 10 år. Jeg ved ikke nok om det, men om ikke andet så for at værne om den integritet, vi med rette har forventet af embedsværket, personificeret ved de 17 departementschefer. Det er det mig en gåde, at man ike har set dette og andre oplagte udfordringer komme.
Og når en mediejura professor (med ansvar for mediejura) fra den institution, hvor en stor del af de implicerede er udklækket fra, udtalelser sig her, finder jeg det næsten snart lige så morsomt, som når journalistforbundet taler om moral og etik og kildebeskyttelsens hellighed.
Det virker nogle gange som om, at "the show must go on" er mantraet for de fleste, der udtaler sig i medierne og deltager i "debatten" og lignende
underholdningsprogrammer.
Hovedparten af de adspurgte/optrædende har selvsagt nogle egeninteresser at pleje, men når det bliver så flagrant som nu, begynder man (jeg) at
tvivle på den gode vilje.

jo det tror jeg godt jeg fik med, at det var retorisk ment og at vi faktisk langt hen ad vejen nok er enige om personlige rådgivere brugen af: lidt spild af skatteborgerenes penge, specielt hvis deres eneste opgave er at fordreje sandheden og vildlede befolkningen i hvilke fald de først stemples som værende spin-doktor i mine øjne, ingen sved på panden der. Imens man sagtens kunne forstille sig en opposition som jo desværre nok vil bruge sig af alle kneb i bogen, som i nogle tilfælde ville berettige sådan en rådgiver, f.eks for at afværge et beskidte personangreb som nogle gange er lidt irrelevante ud fra et politisk synspunkt imens folk giver dem en overdreven betydning for hvor de f.eks sætter deres kryds næste gang, og det var næsten ved at lykkes VKO at gennemføre sådan en svinestreg på H. Thorning.

Og undskyld mig hvis jeg antyder at mange af de ansættelser sket i de høje lag af embedsmænd inden for de sidste 10 år har været med et hint af ideologisk bagtanke for hvem vil ikke have enorm samarbejdsvillige embedsmænd uanset hvor afsindig idioti man har tænkt sig at pådutte Danmark, som måske ikke åbenlyst vil bekæmpe en ny regering bestående af folk med modsat ideologi/politisk overbevisning, men vil i hvert fald ikke gøre det nemmere for dem, måske prøver de at få dem til at træffe en forkert beslutning som kommer tilbage og rammer deres politiske liv hårdt, som i tilfælde af jeg godt kan se en god grund til at ansætte yderligere personlige rådgivere(i min bog er de først spin-doktorer når de er begyndt at manipulere og fordreje sandheden) for at veje op imod personer som er ansat alene begrundet i deres ideologiske overbevisning for at yderligere assistere ministerene ud over deres .. i VKO's tilfælde spin-doktore, i høje positioner inde i ministerier, det er så ikke sikkert at de beholder alle disse folk ligesom AFR fyrede hundredvis af mennesker i råd og nævn, for at hyre sine egne ugen efter.

Spin-spillet går i den grad ud over seriøs politik, men kan ikke lade være med at tænke at det er sjovt hvordan DF først ser det som et problem når de ikke sidder på deres alt afgørende position for en VK-O regering mere, ikke det at Pia ikke delvist har ret og ikke det at jeg også synes det er gået for vidt med alt det spin de sidste 10-15 år men så burde jo DF at have begyndt på at rydde op i det de reelt havde mandaterne sammen med V og K til at gøre det og ikke bagefter når de har siddet i 10 år og brugt selvsamme system?, og de kunne sikkert have fået det gennemført selvom Brian og Løkke og alle de andre fantaster i V & K nok godt kan/kunne lide alle de fantastiske fordrejninger som er så.. ansvars-befriende.. aaahhhhh.

Når det er sagt kan jeg ikke spå om fremtiden og vide mig sikker, ligesom valgløfter ofte kan tage tid at indfri, at det efter min mening bliver lagt for meget vægt på enkelte ting som i det store hele ikke har den store betydning, ligesom hvad er 22 milliarder imellem venner?, det er ikke mange penge i det store hele, i hvert fald ikke noget VKO ikke syntes danskerne havde råd til kvit og frit at forære Maersk eller var det ikke 75 milliarder?, fred være med det, så lidt i småtingsafdeling er det alligevel men når det kommer til at finde et par milliarder til noget der virkelige er til gavn for samfundet som en helhed kunne de kun finde på skattelettelser til de rigeste og en hvis overbetaling som ingen gider at snakke om for det var alligevel KUN 1,4 milliarder, det var en sort dag for demokratiet da der fra Folketingets talerstol skulle redegøres for hele fadæsen som viste sig,.. at være en fadbamse, ikke særlig seriøs omgang med vores alles demokratiske værdier, eller 14milliarder spildt på unødvendig og forfejlet aktivering, altså de 22 milliarder bliver jo mindre og mindre med hvert ord og jeg kunne jo blive ved men orker jo ikke at remse hele deres lange register op som du nok er bekendt med i forvejen.

Og V,K & O kan sagtens brokke sig over: "løftebrud løftebrud" men der kan så peges på adskillige mangler i deres politik, skævvridningen og ganske ekstrem virkelighedsfordrejning(husk at takke din lokale spin-doktor),. jeg har aldrig set noget der lignede før, det er så nemt at pege fingre og jeg kan helt ærlig ikke tage ordet "løftebrud" alvorligt mere(hvem kan?), stemmerne var jo knap nok talt før VKO allerede kimede nationen ned fra alle kroge og hjørner med dette fantastiske ord. Jeg påstår ingen steder at den nye regering er fuldkommen men at den såmænd bare er så meget bedre end forrige for den menige mand, men at ting tager sin tid, de kan ikke knipse med fingrene og PIFfFt(er vi VKO ballonen): alle VKO's politiske makværk var væk, gid det var så nemt.

VKO har så prøvet at køre en rå stil som Republikanerne i USA og fik masser af medvind i sejlene efter 11. September, 2001 da Bush udtalte:"Either you are with us or you are with the terrorists", som betød jo at hvis en avis eller medie/journalist stillede kritiske spørgsmål blev vedkommende bare fyret, pressen blev i den grad kontrolleret og de fandt sig i større grad at være blevet degraderet fra en vagthund til.. spin-doktorernes skødehund, og journalisternes afhængighed af disse blev vel, fuldkommen?.

Lise Lotte Rahbek

Det kan godt være politikerne ikke er bekymrede for deres spindoktorers spin.
Jeg er - bekymret.

Men hva', jeg er jo bare en borger.
Der er jo ingen der har spurgt om min mening. ;-)

Måske regeringen ikke er nervøs med hensyn til spindoktorernes kommunikation, men det er offentligheden og dens repræsentanter i medierne. Og har naturligvis god grund til at debattere, hvilken rolle, spindoktorerne spiller for, hvorledes befolkningen oplyses om forholdene internt i det hjemlige demokrati. Og foreløbig har man med debatten markeret, at man finder altfpr mange ugler i mosen. Uforståeligt at regeringen ikke forstår så simpel en sammenhæng...

Med venlig hilsen