Læsetid: 3 min.

Regeringen tøver med at beskytte au pairer

Ansatte i husholdninger verden over skal nu omfattes af en grundlæggende beskyttelse. Det har FN’s Internationale Arbejdsorganisation vedtaget. Mens FOA efterlyser, at beskyttelsen også skal gælde for au pairer i Danmark, tøver beskæftigelsesminister Mette Frederiksen
12. december 2011

Fagforeningen FOA melder sig nu på banen med krav til den gennemgang af au pair-ordningen, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har bebudet. FOA ønsker, at Danmark skal give au pairer beskyttelse som almindelige lønmodtagere under FN’s Internationale Arbejdsorganisations (ILO) nye konvention om beskyttelse af såkaldte domestic workers.

»Vi opfordrer til, at man gør konventionen til en del af dansk lovgivning. Samtidig foreslår vi, at regeringen præciserer, at man betragter au pair-arbejde som husarbejde. Det vil sikre au pairernes rettigheder og ligestille dem med det øvrige arbejdsmarked,« siger Jakob Bang, som er forbundssekretær i FOA.

Konventionen fastslår, at de millioner af domestic workers, som verden over gør rent og holder hus for andre til en lav løn, nu skal have rettigheder i lighed med almindelige lønmodtagere. Men ifølge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er det ikke sikkert, at beskyttelsen kommer til at gælde for au pairer.

»Au pair-ansatte er i forvejen omfattet af en international aftale, der forpligter Danmark. Det er derfor også på dette område nødvendigt at vurdere konsekvenserne ved ratifikation,« siger Mette Frederiksen.

I Danmark er au pairer en del af et kulturelt udvekslingsprogram og ikke en del af arbejdsmarkedet. De betragtes dermed ikke som domestic workers— eller på dansk: husarbejdere — og har ikke samme rettigheder som almindelige lønmodtagere. Det får nu FOA, som organiserer au pairerne, til at opfordre regeringen til at implementere konventionen og lade den omfatte au pairer.

En illusion

Med den særlige au pair-ordning, som vi har i Danmark, skal der ske en lovændring, for at au pairerne kan betragtes som husarbejdere og beskyttes som sådan. Ifølge Jakob Bang dokumenterer konventionens tekst, at au pairer reelt er husarbejdere.

»Der er ingen tvivl om, at den type arbejde, som au pairer udfører i Danmark, er den samme type arbejde, som husarbejdere udfører overalt i verden. Derfor håber vi, at konventionen kan få politikerne til at erkende, at au pairer er en arbejdsmarkedsordning,« fastslår Jakob Bang og kalder den kulturelle udveksling for en illusion.

Også migrationsforsker ved Roskilde Universitet, Helle Stenum mener, at au pairer burde høre under konventionen, da de efter hendes mening udfører et arbejde, der er helt på linje med husarbejde. Og at regeringen nu har en oplagt mulighed for at ændre på reglerne.

»I en ramme af kulturel udveksling er au pairer blevet brugt til at etablere noget, der reelt handler om husarbejde. Det er blevet et uformelt og ureguleret arbejdsmarked,« siger Helle Stenum, der kalder ordningen for en politisk sovepude:»Så længe man politisk fastholder au pair-ordningen som kulturel udveksling, så behøver vi ikke at snakke om løn, arbejdsforhold eller ligestilling på arbejdsmarkedet. På den måde er ordningen en bekvem sovepude. Dels danner den rammerne omkring de dårlige vilkår for au pairer. Dels er den skjold mod at forholde sig til den globale ulighed, ligestilling på arbejdsmarkedet og anerkendelse af, at det er et arbejde.«

Af de ca. 4.500 au pairer, som lever i Danmark, kommer 80 procent fra Filippinerne. Au pair betyder ’på lige vilkår’, men ifølge Helle Stenum er der på ingen måde tale om lige vilkår. Tværtimod udvises au pairer af Danmark, hvis de bliver gravide, eller hvis de bliver gift under opholdet. Samme vej går turen, hvis det konstateres, at de er gift i Filippinerne eller har børn derhjemme.

Arbejdstilladelse

Ifølge Helle Stenum er det helt afgørende, at au pair-ordningen bliver ændret fra at være kulturel udveksling til at blive anerkendt som et egentligt lønmodtagerjob på linje med det øvrige danske arbejdsmarked. Det ville kunne ske igennem en implementering af ILO’s konvention i dansk lovgivning. Au pairer opfatter sig selv som husarbejdere og rejser ud af et land med massiv arbejdsløshed for at hjemsende betydelige dele af deres løn til familiens forsørgelse. De filippinske myndigheder skelner heller ikke mellem husarbejdere eller au pairer, men benævner alle udsendte som migrant workers. Alligevel mener beskæftigelsesministeren, at det kræver en grundig overvejelse, hvis man vil ændre på au pair-ordningen.

»I Danmark vil vi nu vurdere konsekvenserne af en mulig ratifikation. Beslutningen om det er noget, vi i løbet af foråret vil drøfte med arbejdsmarkedets parter,« siger Mette Frederiksen.

Migrationsforsker Helle Stenum påpeger dog, at selv om konventionen er et skridt i den rigtige retning for husarbejdere, er det langtfra nok.

»Det er et stort fremskridt, at der er kommet denne konvention, men man skal huske på, at det kun er en minimumsbeskyttelse,« siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Først tak til Information for at følge sagen så en lille bemærkning.
Viser det ikke hvor hårdt brug der er for at styrke samarbejde for mindste krav om løn og arbejdsforhold i verdens sammenhæng.
Et andet eksempel - dansk andelsslagteri sender flere og flere danske svin til slagtning i Tyskland , fordi her er lønnen lavere. Hvis regeringen vil gøre noget for at holde ufaglærte job i Danmark så kunne de sænke momsen på dagligvare , herved kunne der bedre tales om løntilbageholdenhed.

»Au pair-ansatte er i forvejen omfattet af en international aftale, der forpligter Danmark. Det er derfor også på dette område nødvendigt at vurdere konsekvenserne ved ratifikation,« siger Mette Frederiksen.

Bliver så spørgsmålet, om disse aftaler også bliver overholdt i Hellerup m.m. Efter alt at dømme, ikke altid. Dvs. disse au-pair piger bliver udnyttet som meget billig arbejdskraft.

Hvornår indrømmer ministeren dette faktum?

Og Mette F. kalder sig socialdemokrat? Gad vide hvad tidligere tiders socialdemokrater som th. stauning ville sige til det? Nok ikke meget, siden Mette F. ej synes at have blik for at beskyttelsen af husarbejderne også engang var socialdemokratiets mærkesag....

Hvordan kan Information med god samvittighed trykke en artikel bl.a. om og med citater af FOA skrevet af en "Naja Dandanell" når hendes far er formand for FOA? Det virker ikke særligt troværdigt. Gratis reklame for FOA og lidt god eksponering for frøken Dandanell, ak, ak...

Hans Jørgen Lassen

Hvis au pair piger skal have samme løn og vilkår som en dansk husassistent, bliver konsekvensen, for det første at de skal have en regulær arbejdstilladelse, hvilket sikkert kan blive vanskeligt efter gældende regler. Og for det andet at arbejdsgiverne jo næppe ser nogen grund til eller fordele ved at importere udenlandsk arbejdskraft.

Og så får de jo slet ikke mulighed for at sende penge hjem til familien på Philippinerne.

Det er vist et valg mellem pest og kolera.

Hans Jørgen Lassen, ville det ikke være bedre, hvis Phillippinerne sørgede for at få forbedret sine interne forhold, så dets unge kvinder ikke skulle rejse den halve jord rundt for at forsørge familien?
Tiden er løbet fra au pair ordningen, der var fin, da unge på den måde fik mulighed for at rejse ud og skaffe sig indsigt i det, der for mange af dem var fremtiden, nemlig det at passe hus og børn. Sådan er det jo ikke mere, og det er snarere et studieophold under Erasmus eller Fullbright, der er fremtid i.