Læsetid: 2 min.

Søren Gade: Alt er lagt frem

Selv om Forsvarsministeriet overstregede alle oplysninger om tortur i tilsynsrapport til Folketinget i 2004, mener den tidligere forsvarsminister at have lagt alt frem, da han to år senere i Folketinget sagde, at ’der har været hårdhændet behandling af irakiske fanger’
Selv om Forsvarsministeriet overstregede alle oplysninger om tortur i tilsynsrapport til Folketinget i 2004, mener den tidligere forsvarsminister at have lagt alt frem, da han to år senere i Folketinget sagde, at ’der har været hårdhændet behandling af irakiske fanger’
30. december 2011

»Vi har svaret på det hele,« sagde Søren Gade i går til Dagbladet Holstebro-Struer, det eneste danske medie, som den forhenværende forsvarsminister ønsker at udtale sig til.

Det sker, efter Information har afdækket, hvordan Søren Gade i sommeren 2004 hemmeligholdt oplysninger om irakisk fangemishandling for Folketinget. Hans ministerium overstregede ganske enkelt alle passager om det irakiske politis brutale metoder i en rapport fra den danske Irak-bataljon, da Enhedslistens daværende folketingsmedlem Søren Søndergaard bad om at få rapporten oversendt til Folketingets Forsvarsudvalg.

»Jeg har svaret på mange §20 spørgsmål i den her sag. Og der er ikke noget nyt i det her,« sagde Søren Gade til Dagbladet Holstebro-Struer og henviste til en bemærkning, som han kom med under en debat i Folketingssalen den 17. maj 2006, knap to år efter hans ministerium modtog rapporten med oplysninger om irakisk fangemishandling fra den danske styrke i Irak.

»Vi har jo set nogle sager, hvor der har været hårdhændet behandling af irakiske fanger, og de gange, hvor vi har set det, har vi påtalt det, og det har vi gjort igen og igen,« lød bemærkningen fra den daværende forsvarsminister.

Ikke dækkende

Det var som svar på et spørgsmål fra Enhedslistens Frank Aaen, at Søren Gade kom med bemærkningen om »hårdhændet behandling«.

Frank Aaen undrer sig i dag over, hvordan Søren Gade kan mene, han dermed lagde alt frem. Han hæfter sig ved, at Forsvarsministeriet allerede i 2004 modtog en rapport med detaljerede oplysninger om de irakiske myndigheders torturmetoder.

»Så er det altså ikke at oplyse Folketinget, når han nogle år senere nævner hårdhændet behandling af irakiske fanger. I 2006 var det jo velkendt, at fanger blev torteret og ikke bare hårdhændet behandlet af det irakiske politi, men det var det ikke i 2004. Det er helt utroligt, at det er den bedste forklaring, han kan komme med.«

Frank Aaen mener desuden, den tidligere forsvarsministers kommentarer i Folketinget var »arrogante«:

»Dels fordi han på den måde nedtonede problemet, når han talte om hårdhændet behandling, og dels fordi han undlod at forholde sig til, at Danmark jo blev ved med at deltage i operationer, hvor der blev taget fanger, som blev udleveret til de irakiske myndigheder. Det burde man selvfølgelig ikke have gjort, når man havde den viden, som man nu ved, Søren Gade havde allerede i 2004.«

’Dømt og hængt^

Information har i løbet af de seneste dage forgæves forsøgt at få en kommentar fra Søren Gade. Men den forhenværende forsvarsminister fastholder over for Dagbladet Holstebro-Struer, at han ikke vil udtale sig til andre medier:

»I de her sager er jeg allerede sigtet, tiltalt, dømt, hængt og begravet. Substansen er der ingen, der gider at lede efter længere. De mangler bare mit billede. Jeg kunne godt stille mig op på tv og snakke i to dage. Men jeg ville ikke få noget ud af det. Historien er lavet.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"...Historien er lavet"

Helt ret Gade, du og Fogh, havde lavet jeres historie, - der er intet at komme efter...

Men, nu kommer måske sandheden frem, bid for bid.

Og den dag du og Fogh måske (håber) I bliver dømt, sender vi jer mere end gerne til fx. et Irakisk fængsel.

Og det må gerne blive med lidt inspiration fra Idi Amin (i øvrigt en galning), familien må betale for enkelt billetten til Irak...

Godt Nytår

Måske det ville være mere korrekt at anføre at historien har indhentet Søren Gade, end at hævde at den er lavet.
Man må spørge sig selv om Søren Gade ville mene at det bare var "hårdhændet behandling" såfremt dansk politi begyndte at brænde anholdte med cigaretter under afhøringer, eller slog løs på anholdte med tykke gummikabler?

Og hvorfor var afsnittet overstreget, hvori denne tortur var beskrevet - var folketingsmedlemmerne for sarte til at få oplysningen?

At Danske soldater har udleveret krigsfanger til tortur, I ond tro, er kun toppen af isbjerget.

Sandheden om Fogh regeringens landsforræderi, vil komme frem I dagen lys I 2012.
En af de ting der vil komme frem er, at civile danskere er blevet alvorligt torteret af danske soldater og efterretnings personale I Danmark.
Jeg er fuldt klar over at disse påstande er alvorlige og konsekvenserne af afsløringen af disse sandheder, vil skade Danmarks omdømme og renomé I mange år frem over.
Den nuværende regering sidder med samme dilemma, de er blevet pålagt viden som når det offentliggøres vil skade Danmarks renomé, alvorligt, og derfor er de nu tvunget ind I en ond spiral, hvor de selv bliver medskyldige, eller kollaboratører, ved bevidst at dække over dette, så jeg forstår så udemærket Villy Søvndals harme mod Fogh.
Som en lille sidebemærkning kan man jo anføre at Fogh altid har talt varmt og begejstret om modstandsfolkene fra anden verdenskrig. Så jeg går ud fra at han også deler deres måde at straffe Landsforrædere og deres kollaboratører på.

En anden historie der vil komme frem er hvordan de danske soldater tilegnede sig en del af de pengemidler de delte ud til klanledere og andre i forbindelse med introduktionen til irakisk "selvstyre"....

En anden historie der vil komme frem er hvordan de danske soldater tilegnede sig en del af de pengemidler de delte ud til klanledere og andre i forbindelse med introduktionen til irakisk "selvstyre"....

Søren Gade: "I de her sager er jeg allerede sigtet, tiltalt, dømt, hængt og begravet. Substansen er der ingen, der gider at lede efter længere. De mangler bare mit billede. "

Der er langt fra dette smagløse flæberi til tv-brovteren Søren Gade's "Far her."

Sagen er, hr, Søren Gade, at du hverken er tiltalt, dømt, hængt eller begravet. Men, Gade, du er den onde lyneme mistænkt ad helvede til. Det er med garanti.

Jakob Johannsen

Poul Schluter: "der er intet fejet ind under gulvtæppet"

Anders Fogh: "Irak har masseødelæggelsesvåben. Det er ikke vi tror. Det er noget vi ved"

Anders Fogh: "Jeg har fuldstændig rene hænder."

Anders Fogh: "Der er ikke noget at komme efter"

Søren Gade: "Vi har svaret på det hele"

Venligst tilføj flere.

Morten Kjeldgaard

Søren Gade:

“I de her sager er jeg allerede sigtet, tiltalt, dømt, hængt og begravet.

Tja, det er jo den behandling, far-her mente var passende for de irakere, hans militær fangede.

Det næste bliver vel, at superklynkeren Søren Gade hævder at han har fået PTSD pga. mediernes psykiske tortur af ham.

.. det er så ikke småting adskillige politikere og eksperter har skullet finde sig i at blive trukket igennem skidtet under VKO regimet, hvor handskerne var blevet taget af, de skulle bare se hvordan de selv har fuldstændigt jordet folk med sublim mobbe-taktikker, der har været forfærdeligt at kigge på den uanstændige jagt på alle dem som tillod sig offentligt at kritisere det tidligere regime, at han føler sig allerede dømt, jamen er det ikke bare fordi at det er ret åbenlyst for alle hvad resultatet af en evt. Rigsret ville være?, det her har intet med hetz at gøre(som under regimet)som mange blev udsat for før som bundede i deres kritiske tilgang til VKO, eller at de såmænd bare tilhørte oppositionen at blive svinet til højre og venstre, den her sag har jo noget på sig contra den skingre tone vi har været vidne til de sidste 10 år, så den der med at han påtager sig en offerrolle hænger jo ikke sammen, disse udstregninger var jo en bevidst handling, og det er ikke som om at den nuværende regering PRØVER at finde på en sag imod ham bare for at kunne tryne ham i pressen,.. som så mange andre nu har brugt sig af(hvem var det mon?)

.. det siger sig jo selv at manden selvfølgelig er uskyldig indtil andet er bevist, men der er bare udmelbart bare så mange ting som peger på at der er en sag, og at der er noget at kommer efter, og at hvis der kommer til en Rigsret vil han med stor sandsynlighed blive dømt skyldig i at have vildtledt Folketinget, ellers ville sagen jo ikke blive kørt, hvis der ikke var hold i beviserne, men jo mange bl. andet mig selv har måske været lidt hurtigt ude og det undskylder jeg, det var med blandede følelser at jeg måske kom med stærke udtryk men det er svært at sidde på hænderne når skandalerne begynder at rulle, at man faktisk begynder at blive bekræftet i mange de ting man allerede havde en fornemmelse af men kunne intet gøre, for alt drejede sig om at kunne tælle til 90, og at alle seriøse undersøgelser blev blokeret, når så tæppet langsomt fjernes og den kæmpe bunke sager der er blevet fejet derned begynder at kommer frem, kan man jo ikke lade være med at blive lidt moderat rasende over det, for der var mange som sagde at de mente der var uregelmæssigheder men gang på gang blev de latterliggjort eller stukket et halvt svar,.. ja endda åbenbart løgne.

"»Vi har jo set nogle sager, hvor der har været hårdhændet behandling af irakiske fanger, og de gange, hvor vi har set det, har vi påtalt det, og det har vi gjort igen og igen,« lød bemærkningen fra den daværende forsvarsminister."

Hvem er VI, var der mere end én forsvarsminister???
Ud med sproget søren, vi skal vel ikke til at tænde cigaretterne, vel?