Læsetid: 3 min.

Soldaterne er rystede over lækage

Soldaternes fagforeninger finder det både forargeligt og uforståeligt, at nogen kan finde på at lække hemmelige oplysninger for at redde en ministers image
I april 2007 var daværende forsvarsminister Søren Gade i Basra for at besøge de danske soldater. Under besøget regnede raketterne ned over den danske lejr, og ministeren måtte søge ly under et bord. Derefter besluttede han at sende jægersoldaterne til Irak

I april 2007 var daværende forsvarsminister Søren Gade i Basra for at besøge de danske soldater. Under besøget regnede raketterne ned over den danske lejr, og ministeren måtte søge ly under et bord. Derefter besluttede han at sende jægersoldaterne til Irak

Peter Ernstved Rasmussen

14. december 2011

De militære fagforeninger er rystede over den seneste udvikling i den såkaldte lækagesag.

I går kunne Ekstra Bladet offentliggøre en båndoptagelse, hvor TV 2’s reporter Rasmus Tantholdt fortæller, at det var Forsvarsministeriets spindoktor Jacob Winter, der for fire år siden røbede for ham, at Jægerkorpset i al hemmelighed var på vej til Irak.

»Hvis man skal gå helt tilbage, kan man sige, det er Jacob Winther, der bringer mig i en lortesituation. Ved at sige det til mig bringer han mig i en pisse-lorte-situation,« siger Rasmus Tantholdt på en båndet samtale med en kollega fra DR.

Sagen om, hvem der lækkede de fortrolige oplysninger til TV 2 var medvirkende til tidligere forsvarsminister Søren Gades (V) afgang.

I august måtte anklagemyndigheden opgive at få Winter dømt for lækagen, da Højesteret besluttede, at man ikke kunne tvinge DR til at udlevere det bånd, som nu er offentliggjort.

Dumhed over norm

»Det er jo både tåbeligt, vanvittigt og komplet uforståeligt, at en spindoktor i Forsvarsministeriet kan finde på at lække hemmelige oplysninger på den måde,« siger Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, HKKF.

»Jeg tror, at de fleste af mine medlemmer har meget svært ved at se meningen med at lække den slags oplysninger, når vi andre dødelige hver dag må gøre os store anstrengelser for at håndtere fortrolige oplysninger forsvarligt,« siger han og betegner Jacob Winters handlemåde som »dumhed over norm.«

Meget trist

I Centralforeningen for Stampersonel er formand Jesper K. Hansen lige så uforstående.

»Det er meget trist, hvis det virkelig viser sig at være en højtstående medarbejder i Forsvarsministeriet, som lækkede oplysningerne om jægernes tur til Irak,« siger han. »Vi må jo forvente, at politikerne er en del af projektet, når Danmark sender unge mænd og kvinder ud på operationer rundtomkring i verden. Det er jo altid risikabelt at gå i krig, men hvis faren også kommer indefra, er det jo ikke til at have med at gøre,« siger han.

Også Hovedorganisationen af Officerer i Danmark, HOD er rystet over de nye oplysninger.

»Vi er selvfølgelig modstandere af alle handlinger, der kan bringe vores medlemmers liv i fare, uanset om de kommer inde fra forsvaret eller udefra,« siger formand Bent Fabricius. Han håber derfor, at anklagemyndigheden vil genoverveje mulighederne for at retsforfølge Winter efter de nye oplysninger er kommet frem.

En stor skalp

Flere af forsvarets topfolk har beskyldt de ansvarlige for lækagen for at have bragt soldaternes liv i fare.

De tre soldaterformænd understreger, at de ikke kan vurdere, om afsløringen af jægernes udstationering i Basra har haft konkrete konsekvenser.

»Jo mere modstanderne ved om dig, jo bedre kan han forberede sig,« siger Bent Fabricius

»Hvis de irakiske oprørere ved, at der kommer en bestemt type soldater, så kan de måske nå at forberede sig på, hvordan de skal imødegå dem. Det kan godt være, at der på det tidspunkt var hundredtusindvis af udenlandske soldater i Irak, men hvis bare fem oprørere kan bruge informationerne til noget, så er det fem for meget.«

Det er Flemming Vinther fra HKKF enig i: »Det er da klart, at afsløringen kan have betydning for sikkerheden. En elitesoldat er altid en stor skalp for oprørerne. Derudover mistede styrken i Irak det overraskelsesmoment, som ligger i at snige en landsholdsspiller ind på et fjerdedivisionshold,« siger han.

Jesper K. Hansen fra CS, der organiserer størstedelen af de danske elitesoldater, er også overbevist om, at lækagen har bragt jægernes sikkerhed i fare, men understreger, at det nok aldrig bliver muligt at afgøre i hvilket omfang.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Bisgaard Jensen

Når folketing og regering sender danske soldater i krig, uanset om vi kan lide beslutningen ellert ej, så er det mindste man kan forlange, at de ikke røvrendes af deres minister eller hans spindoktor, med det eneste mål at sikre nogle billige point. At Rasmus Tantholdt og TV2 medvirker hertil siger alt,

Vi vidste det allesammen - hele tiden. Og hvorfor vidste vi det?

Det gjorde vi, fordi vi er sansende væsener. Vi behøver blot at se fotos af Jacob Winther et par gange, før vi ved det. Hans ansigt røber ham.

Det er i det hele tage spundet så meget løgn om hele det felt af krige, Danmark og danskerne har ladet sig forføre og skræmme ind i. Både Irak, Afhganistan og Libyen svømmer i løgne og propaganda-spinn. Winther-sagen er kun en konsekvent udløber af den.

Husk i øvrigt, at Winther også er linket op til Foghs raseri mod 'Den hemmelige krig', den dokumentar fra DR, der viste, at Danmark udleverede fanger til tortur hos englænderne og amerikanerne. Winther blev sat på opgaven at kompromittere de journalister, der havde produceret filmen for dermed at lamme den kritik, den fremførte.

Husk også, at Carsten Jensen som ingen anden har karakteriseret en spinndoktor præcist: en højt gageret løgner.

Men husk til sidst og ikke mindst, at spinndoktorerne er hyret af politikerne til at gøre et stykke beskidt PR-arbejde. Det er politikerne, der skal drages til ansvar i sidste ende. Og Søren Gade havde, som Mr. Krigsliderlig Anders Fogh's forsvarsminister, fra start til slut en dårlig sag, da en angrebskrig uden provokation altid er en dårlig sag.

Og hvorvidt folk er snotdumme, korrupte eller udspekulerede er svært at gennemskue i dag. Man kan være alle dele på én gang i disse absurde tider. Som journalisten Richard Hoagland siger: løgnen er forskellig på alle niveauer.

Henrik L Nielsen

Morten Hansen, måske du har ret, men der er noget på båndet der kunne tyde på at det alligevel ikke var Winther. fra JP.dk: http://jp.dk/indland/article2636259.ece
Eller måske opfandt journalsten det hele fordi han var sikker i sin sag om at de ville blive udsendt og ville bringe historien uanset han reelt ingen kilde havde? I hvert fald var Winter ikke på det fly eller den tur hvor journalisten på båndet siger han fik udtalelserne. Fra Winther. Så husker han forkert med hensyn til sted og tid for overlevering? Eller om personen? Eller det alt sammen?

Jeg kender ikke denne journalist, men tiltænker gerne nogen fra hans fag at opdigte kilder......

Georg Christensen

Noget er måske rigtigt? noget måske forkert: Jeg husker bare, at den daværende "forsvars chef", tog sin kasket og gik sin vej.

NB: Politisk spinderi, hører ikke hjemme, når et forsvar er underlagt et krigsministerium.

Hanne Christensen

Hvad i alverden skulle jægersoldater i Irak i 2007? Hvad i alverden skulle Danmark i Irak i 2003.
Hele det forsumpede, gustne løgnagtige danske engagement skal op og vendes (og Libyen)??

At alle disse (spindoktor)affærer er plat, svindel og fejghed er logisk, når ophavet til det hele er en ulovlig angrebskrig - den ultimative ondskab.

Villads Keiding

Det er ikke kun Martin Kaarup der stiller spørgsmål vil de mentale evner hos nogen af de mennesker der melder sig som soldater.

Der ryger sgu også et lille hjørne af et selvbillede ud mellem sidebenene for Flemming Vinther fra HHKF, der får beskrevet jægersoldaterne som "landsholdsspiller... på et fjerdedivisionshold".

Meget smigerende for Jægersoldaterne.

Danmark har ikke været i krig siden 40'erne, og da tabte vi i løbet a 6 timer.

Der er ingen soldater der er tvunget til noget som helst i Danmark. Dem der tager til lande hvor de ikke hører hjemme, har 100% selv valgt det.

Personligt ser jeg ingen forskel på lyst-mordere, bare fordi de har en "flot" uniform på.

Hvem har ansvaret?

Lækagen synes at have en fødekæde på mindst fire led.

Med de sidste analyser af lydfilen ser det ud til, at det første led er en småsnalret minister, der i et svagt øjeblik gerne vil prale over for en journalist.

Næste led er ministerens spindoktor, der efterfølgende har en snak med journalisten (måske for at inddæmme ministerens fortalelse?) med den konsekvens, at journalisten nu føler sig sikker på, at der ikke længere kun er tale om en fuldemandssnak.

Tredie led er naturligvis journalisten, der gerne vil lave en historie, før alle andre medier får fat i den. Han beslutter sig derfor for, at historien skal offentliggøres snarest muligt.

Fjerde led er TV2, hvor journalisten er ansat. Han er naturligvis nødt til at fortælle sin leder (hvem?), hvor han har historien fra, og denne leder accepterer derefter, at historien skal bringes i TV2.

Alle fire personer har bidraget til, at en historie, som potentielt kunne skade danske soldater, blev offentliggjort. Alle fire har et medansvar.

Ministeren skulle lade være mede at prale og i stedet holde sin mund.

Spindoktoren har måske reelt forsøgt at inddæmme skaden, men kommer netop derved til at forstærke den.

Journalisten burde indse, at ministerens og spindoktorens informationer hører til blandt dem, han ikke nødvendigvis skal publicere; men hans egen forfængelighed har sandsynligvis tilskyndet ham til at sætte sin egen forfængelighed over soldaternes sikkerhed - hvilket ikke efterfølgende afholder ham fra at dække sig bag et ideal om 'kildebeskyttelse'.

TVs redaktion har heller ikke kunnet nære sig, når den har godkendt publiceringen af informationer, som den måtte vide var risikobehæftede for de danske soldater.

Så hvem er MEST skyldige i denne affære. En småsnalret minister, en damage-begrænsende spindoktor, en forfængelig journalist eller en kynisk TV-redaktion?

Hvis sagen ender for en kommissionsdomstol, håber jeg, at den ikke begrænser sig til ministeren og hans spindoktor, men også tager de andre medskyldige med.

Hov Per Holm Knudsen. Du glemte, at Søren Gade, som en anden bugtaler gemte sig bag en soldat, da han pegede på 'far her'. Ulykkeligvis er soldaten nu dræbt og kan ikke tage til genmæle. - Det skete på den dag, som den populære forsvarsminister af samme årsag kaldte en lortedag.

Carsten Mortensen

Ja, .....jeg tænker også at "far her" kunne være den personlighed som kunne have brug for et stærkt image :-) ....og Jacob Winther ligner en der har stjålet bolscher. ...pokerspil ville han ikke egne sig til :-)