Baggrund
Læsetid: 3 min.

Et spejl af virkeligheden

Spindoktorer, undersøgelseskommission, Ekstra Bladets pludselige omvendelse og den stigende interesse i personsager og privatliv. Et det medierne, der er gået over stregen eller reflekterer de blot en ny og forrået politisk virkelighed?
TV 2 News redaktør Ulla Østergaard er en af de mange journalister, der har bestridt jobbet som spindoktor. Det er tilsyneladende ikke længere et farvel til journalistikken (som det burde være), men et journalistisk karrieretrin. Arkiv

TV 2 News redaktør Ulla Østergaard er en af de mange journalister, der har bestridt jobbet som spindoktor. Det er tilsyneladende ikke længere et farvel til journalistikken (som det burde være), men et journalistisk karrieretrin. Arkiv

Carl Redhead

Indland
10. december 2011

Sagen om Skatteministeriets tvivlsomme aktiviteter — både i forhold til Skat København og medierne — skal nu kulegraves, og Ekstra Bladets afsløring af skatte-spindoktor Peter Arnfeldts forsøg på at lække et fortroligt notat om Thorning-sagen var næppe et pludseligt anfald af samfundssind. Det ville have været besværligt, hvis det var kommet frem under dommerundersøgelsen. Og så smagte det også lidt af: »Vi er pæne folk, men det er B.T. ikke.«

Debatten om kildebeskyttelse for spindoktorer, mediernes stigende interesse for politikernes privatliv og politikernes øgede villighed til at manipulere medierne, kan bekvemt afsluttes med, at journaliststanden har sagt farvel til moral og etik. Og at aviskrisen og den benhårde konkurrence — ikke mindst mellem B.T. og Ekstra Bladet — er skyld i personhistorier om Løkkes fadølsbilag, Gucci-Helles selvangivelse, Carsten Hansens sexchikane, Naser Khaders håndværkerbilag eog Ritt Bjerregaards velpolstrede økonomi.

Man er det udelukkende mediernes skyld? Under Nyrup-regeringen oprettede Venstre det, som nogle medier kaldte et ’tæskehold’, hvor unge løver som Jens Rohde og Peter Christensen i samarbejde bl.a. med Foghs spindoktor Henrik Qvortrup ændrede tonen i den politiske kamp. Socialdemokraternes yngre kræfter som Rasmus Prehn og Henrik Sass Larsen gav igen med samme mønt. Den grove tone fra DSU, KU og VU sneg sig ind i voksenpolitikken Hvalpene opførte sig som hvalpe, og de fik frit spil af deres voksne ledere, som en erfaren politisk journalist fortalte mig forleden.

Hvor politik engang var en kamp mellem pæne folk, der kunne slå på hinanden politisk og derefter sætte sig til et veldækket frokostbord og skåle med hinanden, er det nu en anderledes brutal sag. Og i takt med, at de professionelle kommunikatorer gjorde deres indtog, først under Nyrup, i stigende omfang under Fogh Rasmussen og nu i hidtil uset omfang under Thorning, er tonen blevet en anden. Næsten alle kneb gælder. Det drejer sig om at sælge egne politiske dyder (som i jægersagen, der fortsat er kildebeskyttet), men i stigende omfang også om mudderkastning (som i skattesagen).

Burde betyde farvel

Ligesom spindoktorer er et spejl af deres politiske arbejdsgivere, afspejler medierne naturligvis den politiske virkelighed. Personhistorier sælger aviser og skaffer se-ere. Og det sker i en tid, hvor de traditionelle barrierer mellem journalister, politikere og politiske håndlangere nedbrydes. Jobbet som spindoktor er ikke længere et farvel til journalistikken (som det burde være), men et journalistisk karrieretrin. Det trækker ikke længere ned, at man har været spindoktor, det skaber karrierer. Henrik Qvortrup og Ulla Østergaard har indflydelsesrige stillinger på TV 2. Jesper Termansen er politisk redaktør på Radio24syv. Sandy French er indenrigschef på DR, og Amalie Kestler er lige blevet politisk redaktør på Information, hvor hun afløser Philip Flores, der er blevet spindoktor. Selv Ekstra Bladets Bo Elkjær er blevet politisk håndlanger. Alle sammen dygtige og kvalificerede mennesker, der vandrer ubesværet mellem at være kritiske og dygtige journalister og at være dygtige og professionelle rådgivere for de magthavere, de før var kritiske over for og så tilbage igen i journalistikken med en erfaring, de kan bruge, og en viden de ikke kan bruge uden at bryde tavshedspligten.

Så længe alle tilsyneladende har noget at vinde og kun meget få har noget at tabe — bortset fra tillid — fortsætter udviklingen mod britiske tilstande, hvor ikke bare de etiske og moralske grænser overskrides, men også de strafferetslige. Vi er der ikke endnu, men hvis vi ikke passer på, er risikoen tilstede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vi er der, Lasse Jensen.!

Det syntes jeg tydelig debatten i går, i din udsendelse på P1 - Mennesker og Medier - viste.
Det var en rigtig god debat I havde i den 1 times lange udsendelse og for mig med en overraskende hård selvkritik.

Følgende brudstykker fra jeres debat, sad jeg tilbage med og funderede over.:

- Jer mediefolk var enige om, at en selvransagelse var nødvendig, for at genskabe tilliden mellem medierne og befolkningen.

- Nogle mente, at journalistiske arbejdspladser (redaktioner) skulle ud af Christiansborg - det var blevet for tæt mellem journalister og politikere,

- Journalister hærger i gangene på Christiansborg og leger ungdomspolitikere.

- At TV2 news har en kæmpemagt på Christiansborg, ved at de er der hele tiden.

- Mediekrigen mellem BT og EB, der begge taber læsere. - Konkurrencen mellem DR og TV2 news.

- Lemming-effekten i medierne i dag - Ole Sohn-ugen, løftebruds-ugen.

- Til sidst i udsendelsen fortalte EB journalist Johan Kærgård, om hans telefonsamtale med Peter Arnfeldt. EB blev kritiseret for, at de havde ventet så længe med at sige fra.

Efter udsendelsen sad jeg tilbage med et spørgsmål til jer mediefolk.:

Hvorfor har I ikke begyndt denne selvransagelse noget før, når I i dag siger at mediemiljøet har været sygt længe.?

Tom W. Petersen

Man kan undre sig over, at Jens Rohde, Søren Pind, Trolex Lund Poulsen og Peter Christensen ikke har anlagt injuriesag mog dem, der lancerede dette udtryk mod dem.
At være et tæskehold er vel det mest usle og foragtelige, man overhovedet kan være.

Heinrich R. Jørgensen

Tom,

fordi de er stolte af deres bølle-manerer.

- der skulle have stået "spindoktorer og journalister."

Lige i øjeblikket er der store demonstrationer i Rusland mod Putins medie- og valgsvindel. Demonstranterne kræver ærlige valg.

Så er det at man sidder og tænker over.
Var det dybest set også en form for " medie- og valgsvindel ", Løkke havde gang i. ?

Jeg er af den opfattelse at det først og fremmest er pressen der har spillet fallit i deres rolle som "den fjerde statsmagt".
Den store rolle spindoktorerne har i at sætte dagsordenen for den politiske debat hænger uløseligt sammen med at medierne ikke længere ofrer tilstrækkeligt med ressourcer til undersøgende journalistik.
I sidste ende falder det nok tilbage på at vi som læsere ikke længere er villige til at betale hvad det koster at lave ægte uafhængig journalistik.

Lars Jensen

Jeg ved ikke om pressen har spillet fallit i dens rolle som " den fjerde statsmagt."
Den har i hvert fald spillet fallit i rollen som demokratiets vogter. En rolle som den ved enhver given lejlighed bryster sig af at have påtaget sig.

Det får jo en til at stille det samme spørgsmål, som en romersk digter gjorde for 2000 år siden.:

Quis custodiet ipsos Custodes. ?
( Hvem skal vogte vogterne selv.?)

Hvem skal vogte demokratiets vogtere. ?

Holger M.
"Hvem skal vogte demokratiets vogtere. ?"

Det er der vel kun os der er brugere af pressen (læserne) der kan afgøre om vi vil læse hvad de skriver.

Vil vi betale for at læse en fri og uafhængig presse, da du og ikke jeg er abonnent her har jeg lidt dårlig samvittighed på dette punkt.

Så længe at vi accepterer en presse der er finansieret af annonceindtægter kan vi ikke regne med uafhængig nyhedsformidling.

Jeg har ikke de store latin kundskaber, men jeg håber aldrig at komme til at leve i en verden hvor Pia K. kan sige veni, vidi, vici.

Lars Jensen

annonceindtaegter og statsstoette! I denne sammenhaeng er det sidste vel det vaerste?

Lars Jensen.

Det er ikke så meget den trykte presse jeg tænker på. De er jo så store som deres købere gør dem til.

Nej det er de landsdækkende, statsstøttede store mediehuse jeg først og fremmest tænker på.
Det er dem der sætter dagsordenen. Det er dem der bestemmer, hvad vi skal have at vide og hvad vi ikke skal have at vide. Og dermed hvad vi mener.

"Vi er der ikke endnu, men hvis vi ikke passer på, er risikoen tilstede."

En ret tvivlsom udgang på artiklen. Hvad tyder på at vi IKKE er der endnu? De åleglatte doktorer har spundet et uigennemsigtigt net af magt i og omkring det politiske parnas, således at vi idag ikke længere klart kan identificere hvem der logrer med hvem; den folkevalgte, dennes mediedoktorer eller begge parters sponsorer.

De store mediehuse dominerer de offentlige debatter - og husene ejes af?

Risikoen er til stede. Hvilken ko? Ris (til alles røv) er der rigeligt af.

Lise Lotte Rahbek

Det er ikke spor sært, at der nu praktisk taget kun findes professionelle på Christiansborg.

De, politikerne, deres rådgivere og journaliststanden, har skabt en verden, som består af politikerne, spindoktorer og journalister.
Det ser ud til at deres hovedinteresse er sig selv og deres interne intriger.
Visionerne, politikken, journalistikken og hensynet til landets borger kan godt blive usynligt i deres hvalpelege på gulvene i borgen.

Gennemsigtigt, åbent og troværdigt - DET er detn verden ikke.