Nyhed
Læsetid: 1 min.

Torturrapport kan blive afgørende bevis i fangesag

Oplysningerne om, at Forsvarsministeriet allerede i sommeren 2004 modtog dokumentation fra Irak-styrken for tortur i irakiske fængsler, kan være et afgørende bevis for en gruppe irakiske fanger, der fredag lægger sag an mod Danmark
Oplysningerne om, at Forsvarsministeriet allerede i sommeren 2004 modtog dokumentation  fra Irak-styrken for tortur i irakiske fængsler, kan være et afgørende bevis for en gruppe irakiske fanger, der fredag lægger sag an mod Danmark
Indland
30. december 2011

Den retssag, en håndfuld irakiske fanger i dag anlægger mod Danmark, er afgørende styrket, efter Information tirsdag kunne offentliggøre uddrag af en rapport med dokumentation for, at Forsvarsministeriet allerede i begyndelsen af juli 2004 fik oplysninger om udbredt tortur i irakiske fængsler. Det vurderer både fangernes advokat og en menneskeretsjurist.

De irakiske fanger, der anlægger sagen, blev anholdt under den såkaldte Operation Green Desert i slutningen af november 2004. De anklager Danmark for at have et medansvar for den grove mishandling, som de efterfølgende hævder at være blevet udsat for i irakisk varetægt.

Et rygstød

Ifølge Claus Juul, der er jurist i menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, kan den hidtil hemmeligholdte rapport blive et væsentligt bevis i sagen.

»Den viser sort på hvidt, at det danske militærs egen militærjurist minutiøst beskriver grov tortur. Så man kan ikke bagefter hævde, at forsvaret ikke vidste, at der var tortur,« siger han: »Det må give et betydeligt rygstød til det sagsanlæg, da det nu ikke længere er op til irakerne at løfte den bevisbyrde.«

Claus Juul henviser til, at det netop var den slags bevis, der manglede i en lignende sag om mishandling af fanger i Afghanistan. Den afghanske fange tabte i landsretten, men har netop fået fri proces til at få prøvet sin sag for Højesteret.

Advokat Christian Harlang repræsenterer de irakiske fanger. Han har allerede udtaget stævning mod den danske stat på vegne af én klient og følger i dag op med yderligere fem. Også han mener, at forsvarets dokumenterede viden om irakisk tortur styrker sagen.

»Det bekræfter, at både Forsvarsministeriet og den militære ledelse på stedet har været i hvinende ond tro med hensyn til, hvordan folk blev behandlet,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Johannes Aagaard:

Nej næppe, men det retfærdiggør vel ikke den tidligere regerings løgne og misinformationer?

Det forrykker hele grundlaget for dansk krigsdeltagelse at den daværende regering vidste, billigede, skjulte og designede 'fange-finten' og at vi overtrådte alle menneskerettigheds konventioner.
OVK regeringen misledte folketinget og Danmark i dettte og hele det øvrige forløjede 'grundlag' for invasionen af Irak i øvrigt.
Det er kvalmende at et flertal i Danmark stadig udviser foragt for dem det gik ud over.

Man kunne også bare undgå at tage fanger. Men hvordan ?

Jeg har da et par ideer.

Martin Haastrup

...så slap man nemlig selv for at udøve den tortur som man mente de satans demokrati-fjendtlige terrorister fortjente noget så eftertrykkeligt!

Jens Jørn Pedersen

Det vi diskuterer her ser symptomer på en utrolig dårlig moral under VKO's "ledelse" af Danmark.

Desværre ser det ud til, at en stor del af den danske befolkning støtter denne dårlige moral.

Vi er nu nødt til at passe på, at denne sag, som irakere anlægger mod den danske stat, ikke forveksles med den sag, som det danske folk har mod deres tidligere regering og forsvar.
Det er den sidste sag, der er vigtig, for den handler om hvorvidt Danmark kan opfattes som et demokrati eller ej.
Sagen som irakerne har anlagt omfatter ikke disse spørgsmål uagtet, at informationer i sagerne gensidigt kan have betydning.
Altså: der er
"Fangesagen" som handler om ministeren, forsvaret og folket.
"Tortursagen" hvor en gruppe tidligere krigsfanger anklager den danske stat er for at have udleveret dem til tortur.

Jens Jørn Pedersen siger:

"Desværre ser det ud til, at en stor del af den danske befolkning støtter denne dårlige moral."

Det kan skyldes at propaganda rent faktisk virker.