Nyhed
Læsetid: 3 min.

Amnesty skuffede over forløb med ansættelser til politiets nye klageorgan

’Simpelthen skuffende’. Sådan beskriver Amnesty International ansættelsesforløbet til den Politiklagemyndighed, der fra i år skal varetage behandlingen af klager over politiet
Indland
2. januar 2012

Ansættelsesforløbet af personale til Politiklagemyndigheden har ikke været godt nok. Det mener Claus Juul, juridisk konsulent hos Amnesty International. Fra i år overtager Politiklagemyndigheden behandlingen af klager over politiet fra landets statsadvokater, men først 1. november sidste år blev myndighedens direktør ansat.

»Selv efter loven er vedtaget, virker det, som om vi har at gøre med et ministerium, der ikke tager opgaven alvorligt,« siger Claus Juul om Justitsministeriets smøleri med at søsætte den nye myndighed. Han påpeger, at loven om Politiklagemyndigheden blev vedtaget allerede i april 2010.

»Man har haft alle muligheder for at gå i gang noget før,« siger han.

Interne ansøgere

Det er ikke kun den sene start på ansættelserne, som Claus Juul stiller sig kritisk over for. Stillingen som direktør for Politiklagemyndigheden blev slået op med en ansøgningsfrist på 14 dage. Knap en måned efter ansøgningsfristen var stillingen besat af tidligere statsadvokat Kirsten Dyrman.

»Hvis man havde ønsket det bredest mulige felt at rekruttere fra, havde man givet en langt længere frist,« siger Claus Juul, der kalder den korte ansøgningsfrist et signal om, at Justitsministeriet primært eller udelukkende har haft interne ansøgere i kikkerten.

Ansættelsen af Politiklagemyndighedens direktør strider dog ikke mod lovgivningen. I tjenestemandsloven hedder det, at en stilling i det offentlige skal være slået op minimum 14 dage inden ansøgningsfristen, med mindre der er tale om »ganske særlige forhold«.

Flere stillingsopslag til andre job i myndigheden havde ansøgningsfrister, der var så korte som seks til ti dage efter, stillingen var slået op. Det sidste stillingsopslag havde frist den 19. december, godt 10 dage før myndigheden skal være en realitet.

Problembarn

Hos Amnesty International ser man processen som et udtryk for, at Justitsministeriet ikke har prioriteret den nye myndighed særlig højt.

»Hvis det her var et hjertebarn for Justitsministeriet, så ville man forsøge at give det den bedst mulige start, så vi kunne have et klageorgan, som er flyvefærdigt fra dag et, og som synligt for borgerne er en forbedring i forhold til det, vi havde før. Især må man regne med, at det vil tage tid at rekruttere gode efterforskere og sagsbehandlere,« siger Claus Juul.

En af grundene til at man besluttede at nedsætte Politiklagemyndigheden var for at nedbringe behandlingstiden på klagesagerne. Det er dog ikke sikkert, at det sker foreløbig. Politiklagemyndigheden overtager alle klagesager, der er indgivet efter 1. november 2011. Nu, når den nye myndighed begynder sit arbejde, ligger der altså to måneders klagesager og venter på skrivebordene.

»Hvis det her betyder, at der kommer til at gå et halvt eller et helt år, inden myndigheden rigtigt kører som den skal, så har man fået taget luften ud af det signal, som ligger i det nye klagesystem,« siger Claus Juul.

Var ellers tilfredse

Amnesty International havde ellers god grund til at være tilfreds med lovforslaget forud for Politiklagemyndigheden. Selv om man afviste at medvirke i Justitsministeriets udvalgsarbejde forud for lovforslaget til den nye klagemyndighed, valgte udvalget at følge de fleste af de anbefalinger, som menneskerettighedsorganisationen havde fremsat.

»Vi var ikke enige i den grundlæggende præmis for udvalgets arbejde om, at det daværende system fungerede godt. Vi mener ikke, at den lange sagsbehandlingstid skyldtes nogle få spektakulære sager. Vi mener, at det var selve systemet, der ikke fungerede. Det understregede vi også i vores rapport fra 2008,« siger Claus Juul.

Amnesty ønskede i forbindelse med udvalgsarbejdet, at man som udgangspunkt for arbejdet efterprøvede et antal politiklagesager, men ifølge Claus Juul afviste Justitsministeriet enhver form for uvildige undersøgelser af konkrete sager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her