Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Ups Elbæk

Den radikale kultur-minister Uffe Elbæk fik i mandags ørene i maskinen for sine lidt for friske udtalelser om tolerance over for racisme og homofobi på grønsværen. DF bakker ministeren op og kalder udtalelsen ’et friskt pust’
Den radikale kulturminister Uffe Elbæk fik mandag travlt med at trække udtalelse tilbage om at udvise tolerance over for racistiske og homofobiske tilråb i kampens hede.

Den radikale kulturminister Uffe Elbæk fik mandag travlt med at trække udtalelse tilbage om at udvise tolerance over for racistiske og homofobiske tilråb i kampens hede.

Jakob Dall

Indland
4. januar 2012

Næppe nåede champagnepropperne at ramme jorden efter nytårsaften, før endnu en toppolitiker fra regeringsholdet jokkede gevaldigt i spinaten. I mandags var det den radikale kulturminister, Uffe Elbæks, tur til at få ørene i mediemaskinen, da han blev citeret for en lidt for frisk udtalelse om at udvise tolerance over for racistiske og homofobiske tilråb i kampens hede på grønsværen på fodboldstadioner.

»Der kan ryge en finke af panden under særlig pressede situationer. Det er det jo tit på banen. På alle mulige andre arbejdspladser er der en tolerance for, at man kan komme til at sige noget dumt, hvilket man efterfølgende pænt må sige undskyld for. Det samme gælder inden for fodboldens verden,« lød det fra kulturministeren, der ikke kom nærmere ind på, hvilke arbejdspladser, han mener, der tolererer en racistisk og homofobisk tilsvining af kolleger.

Uffe Elbæk fik i de følgende timer travlt med at trække udtalelsen tilbage — bl.a. på opfordring fra fodboldspillernes fagforening, Spillerforeningens, ophidsede formand Thomas Lindrup.

»Jeg kan se, at mine udtalelser er blevet misforstået. Så lad mig slå fast, at racisme altid er helt uacceptabel. Jeg ved, at spilleforeningerne tager problemet meget alvorligt, og det bakker jeg op om,« skrev kulturministeren efterfølgende i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Dramaet fortsatte i løbet af dagen, da de konservative — ikke uventet — var hurtige til at gribe chancen og gav ministeren fra det normalt så politisk korrekte parti en moralsk opsang.

»Det er et område, hvor man virkelig skal sørge for at tale klart. Der er jo ikke nuancer her. Racisme er forkert. Punktum. Det kan ikke gradbøjes,« sagde de konservatives politiske ordfører, Benedikte Kiær, til pol.dk.

Et friskt pust

Senere på dagen tog sagen en ny drejning, da kulturministeren fik støtte fra uvant politisk hold.

»Et friskt pust«, kaldte Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrentsen, udtalelsen fra den uglesete minister.

»Det er forfriskende at høre en radikal politiker, der har begge ben på jorden. De plejer at være sådan nogle blåøjede konventionsfanatikere, så det er rart, at vi her har en mand, der får det ned i øjenhøjde,« lød den moralske opbakning fra Alex Ahrentsen til Ritzau.

Uffe Elbæk er selv en gammel kending på fodboldklubben AGF’s stadion og var indtil 1999 valgt som ambassadør for Superliga-klubben. I et interview med stiften.dk forud for folketingsvalget sidste efterår fremhævede han i nostalgiske toner stemningen på hjemmebanen:

»Nu kommer det hurtigt til at lyde som valgflæsk, men noget af det, jeg savner allermest ved Aarhus, er faktisk den helt særlige følelse af fællesskab, man oplever på Aarhus Stadion,« forklarede Uffe Elbæk til stiften.dk. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren, der er på besøg i Kina i disse dage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lorentsen

Man ved, som grundregel, at man har sagt noget forkert når det bliver bakket op af Alex Ahrentsen.

Henrik Darlie

'Et friskt pust' med en umiskendelig lugt af mug.