Interview
Læsetid: 2 min.

Cavling-prisen går til Information

Danmarks mest prestigefyldte journalistpris går i år til de to Information-journalister Anton Geist og Ulrik Dahlin for deres artikelserie om statsløse, som ulovligt blev nægtet dansk statsborgerskab. Interview med prisvinderne
Danmarks mest prestigefyldte journalistpris går i år til de to Information-journalister Anton Geist og Ulrik Dahlin for deres artikelserie om statsløse, som ulovligt blev nægtet dansk statsborgerskab. Interview med prisvinderne
Indland
5. januar 2012

»Hvordan føles det?« spørger TV2’s udsendte reporter, og peger mikrofonen på Information-journalisterne Ulrik Dahlin og Anton Geist.

»Jeg er helt begejstret,« svarer Anton Geist.

»Jeg er ikke rigtig overrasket, men selvfølgelig er jeg glad for det,« siger Ulrik Dahlin.

Han har netop haft Cavling-komiteen i røret, der har meddelt ham, at han og Anton Geist har vundet Danmarks mest prestigefyldte journalistpris for deres artikelserie om statsløse, der ulovligt er blevet nægtet dansk statsborgerskab.

Dansk Journalistforbund har uddelt Cavling-prisen hvert år siden 1944 til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det foregående år. I den officielle begrundelse lyder det:

»De to journalister har med indignation, nysgerrighed og humor afsløret, hvordan embedsmænd advarede hele tre integrationsministre om den retsstridige praksis – og hvordan VK-regeringen hemmeligholdt denne over for såvel Folketinget som offentligheden.«

Information bragte den første artikel i serien om de statsløse den 11. Januar 2011. Siden har Anton Geist og Ulrik Dahlin skrevet mere end 100 artikler og afdækket, hvordan op mod 500 statsløse systematisk har fået frataget deres ret til statsborger i sted med Danmarks internationale forpligtelser.

Trippede på gangen

Afsløringerne førte til, at Birthe Rønn Hornbech (V) blev fyret som integrationsminister 8.marts 2011. Desuden er der nedsat en undersøgelseskommission. Det er derfor, Ulrik Dahlin ikke er overrasket over, at prisen tilfaldt dem, selv om der var andre gode bud. Anton Geist er mere forbeholden, siger han til TV2.

»Ulrik har været meget sikker, men jeg var i tvivl,« indrømmer Anton Geist, der har gået rundt og trippet på gangene i timerne op til telefonopkaldet.

Mens TV2 skynder sig hjem og klippe indslaget til 19-nyhederne, og andre løber efter champagne, hiver Information de to prismodtagere til side til et kritisk interview.

I har skrevet over 100 artikler om statsløse. Hvorfor har I brugt så meget af jeres egen og læsernes tid på en trods alt så lille gruppe?

»De statsløse er jo en svag gruppe, og hvis deres rettigheder bliver trådt under fode, så er det presses pligt at afdække det,« siger Anton Geist.

Men problemet rækker også ud over de statsløse, fortsætter han:

»At sådan noget kan foregå i central-administrationen, er så alvorligt, så det skal grundigt afdækkes. For det kan jo også ske inden for alle mulige andre felter.«

Nu er der gået næsten et år, siden I startede med at skrive om det her. Er I ved at være færdige?

»Nogle vil nok mene, at vi har pint hver eneste dråbe ud af den her sag, men vi kan sagtens skrive mere,« siger Anton Geist med et grin.

Ulrik Dahlin slår tilbage i det alvorlige toneleje:

»Det gentager sig til april, når der kommer et nyt lovforslag om statsborgerskab. Så vil hele sagen om, hvorvidt vi skal overholde konventionen eller ej, blive aktuel igen. Der er to store partier i Danmark (V og DF, red.), som har meddelt, at de mener, vi skal bryde en konvention.«

Ulrik Dahlin og Anton Geist får overrakt selve prisen i morgen i Journalisternes Hus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Kjeldgaard

Et STORT tillykke... i sandhed fortjent!

Lars Abildgaard

et meget stort tillykke med cavlingprisen, i har lavet et godt stykke journalistisk arbejde, og fortsæt gerne med det.

Rasmus Hansen

Endnu et kæmpe tillykke til Information og dets utrolig dygtige journalistkorps. Fortsæt det gode arbejde, altid en fornøjelse at starte dagen med en kaffe og information for at sparke dagen igang.

Varmt til lykke. Dejligt at kunne sige,at det er fuldt fortjent. Lidt trist, at den nye regering allerede ser ud til at kræve lgie så megen vedholdenhed og boring.

Jes Jespersen

Et velfortjent tillykke!

Grethe Preisler

Tillykke - den pris er fuldt fortjent.

Heinrich R. Jørgensen

En yderst velfortjent anerkendelse af to hædersmænd, hvis journalistiske tilgang, grundighed og integritet er helt i top.

Tillykke. Kudos. Mange tak.

Aleksander Laursen

Forestil jer at hele Danmarks befolkning var interesserede i relevante nyheder og dermed læste Information - I så fald havde Danmark været et helt andet sted at leve. Stort tillykke til landets bedste og mest lærerige avis, fuldt fortjent!

Anne Marie Pedersen

»At sådan noget kan foregå i central-administrationen, er så alvorligt, så det skal grundigt afdækkes. For det kan jo også ske inden for alle mulige andre felter.«

Jep!

Hanne-Lise Nilsson

Meget velfortjent... og på høje tid hvad ang. Ulrik Dahlin, som jeg kender fra gl. fornøjelige dage fra Ugeavisen København
Vh Hanne-Lise

Niels Johansen

Tillykke Anton og Ulrik, Niels Outsideren

Er der ikke én fra Information, der kunne ringe til Ekstrabladet (Netudgaven) og sige det.

De har vist ikke opdaget det endnu ... eller også er det godt gemt. ;-o)

Et stort tillykke for Jeres arbejde, som i en retsstat burde have været overflødigt.

Jette Abildgaard

Tillykke, tillykke, tillykke..

..til Jer begge..og Information for at lade Jer faa pladsen til alle disse gode ord af Jeres...

100% velfortjent!!!

Dorte Schmidt-Nielsen

Til lykke. Tak for jeres store og uundværlige indsats.

Anne Marie Jensen

Lykønskninger får I sikkert masser af - men i tilfælde af mangel på tak, skal i have 1000 herfra. Fremragende arbejde, drenge!

Anne Marie Pedersen

Undskyld, men hvordan forventer i liiiige at EB og BT skal kunne få plads til det i deres netudgave. Melissa fra De unge Mødre har jo nok lissom fået tvangsfjernet sit barn. Hallo!

Grith Bacher Dieckmann

Det er så fortjent. Til lykke og tak for god og ordentlig journalistik - hver dag ;)

Dorte Sørensen

Et STORT til lykke til Dahlin , Geist og Information for Gavling-prisen.
Håber at Information vil fortsætte denne gode gravning og ikke mindst holde fokus på sagerne i stedet for som mange andre medier ”sapper rundt” efter ”dagens barometer ”

Fuldt fortjent, det er vel egentligt kun Information der i disse år overhovedet kan komme i betragtning til denne pris.

Lad Cavlingprisen være fast gæst på redaktionen i årene fremover.

lillian simonsen

Den slags fremragende journalistik I har lavet, ville sende jer 150 år i fængsel i nogle af de lande, hvor fra de statsløse kommer ...... tak for jer!

@lillian,
du mener nok hvor fra de statsløses forældre kommer?

De omtalte statsløse kommer fra Danmark, er født og opvokset her i landet ...

Jeg har vist været lidt for hård ved Ekstrabladet ... regeringsstormeren, ovenfor.

De har ganske vist sænket bommen betragteligt, men de hænger dog stadig på. Se selv : http://ekstrabladet.dk/kup/forbrug/article1685343.ece

Efter nærmere eftertanke ... kommer det mig egentligt ved, at Privatkundechefen rager uklar med Post Danmarks regler, påføre det mig nogen skade, skader det nogen udover hende selv ?

Næ, det gør det ikke, så hvad pokker foretager EB sig egentligt ?

Gad vide om EB får statsstøtte ?

Jens Christensen

Dahlin og Geist fortjener mange lykønskninger. Så her er endnu et stort til lykke. Fremragende journalistisk arbejde, som det alt for sjældent ses! - hvilket heldigvis også er påskønnet af komiteen bag Cavlingprisen.

Det er bestemt et godt arbejde de pågældende journalister har gjort. Men Cavling-prisen burde altså være gået til Redox.