Nyhed
Læsetid: 4 min.

’Far dømmes som andenrangsforælder’

Danske mænd er stadig ofre for stereotype kønsforestillinger i sager om forældremyndighed, mener ligestillingminister Manu Sareen (R), der foreslår tre måneders barsel øremærket til faren for at styrke mændenes position
Indland
27. januar 2012
Den radikale kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen foreslår, at man skal øremærke tre måneders barsel til faren, så man derigennem kan styrken fædrenes position  i forhold til barnet

Den radikale kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen foreslår, at man skal øremærke tre måneders barsel til faren, så man derigennem kan styrken fædrenes position i forhold til barnet

Jacob Nielsen

Man kan ændre nok så meget på lovgivningen, mener Manu Sareen, der er kirke- og ligestillingsminister, men ønsker man virkelig at ligestille forældre i sager om forældremyndighed, skal man have fat om roden på problemet. Og den stikker dybt i det danske samfund:

»Grundlæggende handler det om meget mere end lovgivning. Det handler om den måde, vi går til hinanden. Og så handler det om at gøre op med den forståelse, der gennemsyrer samfundet, om, hvem der er den primære omsorgsforælder. Der har været tradition for, at det altid er moren,« siger Manu Sareen, der ikke specifikt vil forholde sig til, hvordan den kommende revidering af forældreanvarsloven skal foregå, fordi han ikke er minister på det område.

Loven, der trådte i kraft i 2007, har været genstand for omfattende kritik. Den lagde, inden den blev vedtaget, op til at fjerne uligheden imellem fædre og mødre i barnets bedste interesse, men har ifølge flere kritikere fejlet.

»Mændene vil så gerne være sammen med deres børn, men det kan de ikke. Vi er i Danmark meget fastlåst i nogle gammeldags idéer om mænd og kvinder. Vi har et arbejdsmarked, der er gennemsyret af en forældet tilgang til køn, hvor kvinder stadig får kvindejob, og mænd får mandejob.«

Selv om man ikke umiddelbart kan se en sammenhæng mellem mande- og kvindejob og forældreansvarsloven, mener Manu Sareen, at det hele hænger sammen:

»Den stereotype tilgang til mænd og kvinder er et stort problem i forhold til ligestilling og i sidste instans fædrenes dårlige position i sager om forældremyndighed. For at gøre op med uligheden, skal der foregå et langsomt skred,« siger han og fortsætter:

»Hvis vi bliver ved med at fastholde kønnene i stereotyperne, får vi kvinder i kvindejob, der helt socialt legitimt tager langt mest barsel, og som derfor står bedre, når forældremyndigheden skal afgøres. Og sådan kan vi fortsætte i ring uden at få gjort op med de grundlæggende barrierer for ligestilling og fædrenes retslige stilling i forhold til deres børn.«

Men der skal sættes tidligt ind og også med politiske og praktiske tiltag, påpeger han:

»Vi har et politisk tiltag, hvor 8. klasses piger kan komme i praktik i typiske mandejob som eksempelvis ingeniør. Allerede der skal man nemlig sætte ind og tænke alternativt.«

Et stykke vej endnu

Men der er desværre et stykke vej endnu, erkender ministeren.

Ifølge Manu Sareen gør uligheden mellem fædre og mødre sig gældende i mange tilfælde, som samfundet ser ud nu:

»Typisk tager mødre mere barsel, og de tager barnets første sygedag. De ting tilsammen skaber en diskurs om, hvem der er den primære forælder.«

Og i den ulykkelige situation, som en skilsmisse er, sker det, at kvinderne af og til udnytter den situation, de står i, påpeger Manu Sareen:

»Begge forældre står i en såret situation — og hvis kvinden har gået mere hjemme, end faren har, kan der være en tendens til, at kvinden føler, at hun har mere ret til barnet.«

Det gælder ifølge Manu Sareen om at indstille sig på, at fædrene kan være lige så gode omsorgsforældre som mødrene.

»Vi er midt i et skifte i samfundet, og jeg ser rigtig mange nye fædre, som går imod den strømmen og påtager sig en ligestillet eller primær omsorgsrolle. Men vi er desværre stadigvæk underlagt en diskurs, der ofte kan resultere i, at det bliver svært for manden at bryde ud af de kønsroller, samfundet tildeler.«

Sneboldeffekt

Der er en lige linje imellem den politik, man skaber, og hvordan kulturen i familierne ændrer sig, påpeger Manu Sareen. Og derfor mener han, at man som politiker skal hjælpe familierne på vej med ligestillende lovgivning:

»Hvis man skal løse det, skal man se på det strukturelle element i konflikten og øremærke barslen til faren i tre måneder. Det, tror jeg på, ville kunne skabe en sneboldeffekt.«

For ifølge ministeren er det ikke mændene, der ikke kæmper tilstrækkeligt for deres børn, det er samfundet, som ikke fulgt med udviklingen. Men der er ifølge ham håb i form af den øremærkede barsel — især hvis forældreansvarsloven i en revideret form kommer til at betyde øget ligestilling:

»Mændene vil ligestillingen i samfundet. Det er samfundet omkring de mænd, der ikke kan følge med. For når fædre tager barsel, får de naturligt en aktiv rolle i hjemmet, og det vil skabe en større tilknytning til barnet og automatisk stille dem bedre i sager om skilsmisse og forældremyndighed. Men vigtigst af alt vil det influere på hele den måde, vi anskuer manden i samfundet. Han vil på den måde flytte sig væk fra rollen som en andenrangs omsorgsperson.«

Men den udvikling er allerede på vej, mener Manu Sareen. Vi vil dog ikke opleve et kønsoprør som i 1960’erne med brændende bh’er og kvindefrigørelse, for mændenes kamp foregår i det stille:

»Der foregår en stille revolution blandt mændene. De brænder ikke deres boxershorts i vrede, men de har bare et reelt ønske om at være sammen med deres børn.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nikolaj Rommedahl

Jeg finder det påfaldende at der altid tales om ligestilling når det grundlæggende handler om fordomsfri behandling af bopæls og samværssager. Lad os tage et eksempel. Fra SFI rapporten omkring børn i deleordninger kan vi læse at forældre i 2009 havde deleordninger i 17% af tilfældende ('Jeg giver ikke meget for SFI-undersøgelser i øvrigt, men tallet er bemærkelsesværdigt). Samlet set for alle børn var far kun bopælsforælder i knap 13% i følge Danmarks statistik. Hvorfor er far god nok til at have deleordning i et sådan omfang, når han samlet set for alle ordninger tilsammen kun har bopælen i knap 13% af tilfældende ? Mor beholder tilsyneladende overvejende den juridiske "bopælsforælder"-status mens far er sammen med børnene og giver omsorg på lige fod med mor. Det er værd at undersøge nærmere, hvis det står til mig. Er det måske fordi mænd er for inkompetente til at varetage daglige beslutninger omkring et barn, men det kan godt give omsorg på lige fod med mor ? Eller er vi der hvor vi som samfund ikke vil acceptere anden løsning end at mor skal beholde rettighederne og de store økonomiske fordele, som det giver at være bopælsforælder ?

Søren Lindegaard Larsen

Er dette ikke blot endnu et politikerløfte og gode intentioner der aldrig bliver ført ud i livet?

Der var gode intentioner med Forældreansvarsloven, hvorfor laver statens institution Familiestyrelsen så vejledninger til lovgivningen som er markant i disharmoni til lovgivningen.

Sagsbehandlerne der der skal føre de gode intentioner ud i livet, bruger jo denne arbejdsmanual ( vejledningerne) til at praktisere lovgivningen - kunne det tænkes at dette er årsagen til den efter 5 år endnu ikke fungerer og statistikkerne ikke har rykket sig overhovedet?

Læs om problematikken her:

http://www.facebook.com/group.php?gid=163651727879

Hverken Retsudvalget eller nu overladt til Socialudvalget kan benægte deres manglende kendskab - se blot på Folketingets hjemmeside hvor de problemer de skal behandle ligger - til stadighed ignoreres problematikken og intet forandres - uanset partifarve, drop nu spillet for galleriet og gør noget reelt for vores børn!!

Hvis far er andenrangs så gør de sig selv til dette, mene rjeg. Mor bruger bare langt mest tid på børnene end far gør. Hun investerer mere tid i sine børn end far. I DK er det mor der tager første sygedag, oftest henter og afleverer, tager sig af lektier og lægebesøg osv. Så hvad regner fædrene egentlig med? Børnen knytter sig jo også mest til den de er mest samme med og jeg tror fra naturens side at de fleste mødre har et stærkere mødregen end fædrene har fædregen. Ligesom i naturen hvor det stærkeste bånd er mellem mor og unge. Hun har trods alt haft det inde i maven i ni måneder, bragt det til verden samt ammet det. Det skaber en helt anden tilknytning end til faren.
Man kan godt mærke ligestillingsministeren er en mand...

Henrik Bjerre

Jeg synes ogsaa politikerne skal fokusere paa det de er gode til - nemlig magt og lovgivning - og saa lade holdninger, vaner med mere udvikle sig som det nu en gang goer.

Hvis man kigger paa statistikken er det saa vidt jeg kan se naesten altid mor der vinder, hvis der er kamp om boernene. Det kan da ikke vaere et godt udgangspunkt for at loese en konflikt i den endnu eksisterende familie at mor de facto kan sige: "Hvis ikke du goer som jeg siger, skrider jeg med boernene!"

I mange tilfaelde vil begge foraeldre vaere fuldt ud i stand til at tage sig af boernene. Hvis man saa anvendte lodtraekning til at udpege vinderen, ville man spare en masse offentlig administration og maaske samtidig undgaa at nogle moedre i stedet for at lade sig korrumpere af magten og de ikke ubetydelige midler staten i givet fald kanaliserer med foraeldremyndigheder/bopaelen - i hoejere grad ser familien som noget der skal kaempes for?

PS.: Jeg kan i oevrigt selv eksemplificere at maend kan huske at hente boern, endda med een undtagelse der bekraefter reglen. Lykkelig hjemme med den ene og i fuld gang med madlavningen, slog det mig pludselig! Der mangler sgu en! Jeg naaede det heldigvis inden vuggestuen lukkede - men flov var jeg.

Dennis Johansen

Jeg kan slet ikke se at det overhovedet er til debat!

Få det nu bare gjort, der er én forskel på mænd og kvinder. Mænd kan ikke amme!

Når det ikke sker så skyldes det én ting. COOL CASH!

Mænd tjener mere ind til samfundet, så enkelt er det!

Hvis mænd kostede mere end de indbringer, så var de da for længst blevet smidt hjem til kødgryderne!

Kvinder er uendeligt bedre organiserede end mænd, og de sidder tungt på beslutningsprocesserne hos det offentlige. Når statsforvaltningerne efter egne tal har ansatte af 90% kvinder og 10% mænd, må man spørge sig selv om hvilke værdier, de repræsenterer. Det kræver en dybere forståelse for apparatet og embedsfolkene bag praksis. Ikke mindst politikere er dybt naive i deres opfattelser af holdningerne hos de ledende embedsfolk. Dokumentation og uddybning kan fåes:https://www.facebook.com/fighteren.dk
og http://www.fighteren.dk/ eller http://www.borgersagen.dk/

Dennis Johansen

Siden 2007 har børns bopæl rykket sig med 1%! EEN!

Alligevel har kvinder været ved at lægge landet ned...

Hvad ville der ske hvis det ændrede sig med 5%...

BORGERKRIG!

Endnu engang kønskrig....

Det er dog altid pudsigt hvordan ingen - og jeg mener virkeligt INGEN - tager børnenes parti!

En skilsmisse med børn er grim, fæl, kostbar og FOR BØRNENENE noget der mærker dem for livet!

Dele far, dele mor, plus far, plus mor, pap søster, pap bror og 'det er bedre for børnene at vi bor hver for sig end at de ser os skændes hver dag'...

Eufemismer som høres fra alle skilte (mor såvel som far) siden skilsmisseepidemien startede i 70'erne).

Personlig erfaring, samt utallige undersøgelser, viser at det dog kun er børnenen der skades....

Hvilket himmelråbende BS at skændes om hvem der 'har ret' til børn når spørgsmålet burde være 'hvordan sikre vi børn'

Mvh
Claus

Henrik Darlie

"En skilsmisse med børn er grim, fæl, kostbar og FOR BØRNENENE noget der mærker dem for livet!

Hvilket himmelråbende BS at skændes om hvem der ‘har ret’ til børn når spørgsmålet burde være ‘hvordan sikre vi børn’"

Lige i plet !

Dennis Johansen

Kønskamp-kortet virker hver gang... NOT!

I tilhører en gruppe hvor 89% anses som DÅRLIGE OMSORGSGIVERE.

Og dét burde i som MÆND forholde jer kritisk til!

Men ved i hvorfor i hellere flyder med strømmen? Fordi i er bange for kvinder, fordi i har accepteret at de har magten til at tage jeres selvværd, jeres job, karriere, bil, hus og børn og jeres elskede penge og materialistiske goder fra jer... ALT!

og inden dét sker tager de SEX fra jer... Så forbliv i endelige døde fisk...

DET ER EN KØNSKAMP!
- og den er i fuld gang... men vi andre skal nok kæmpe den FOR JER!

Problemet men den manglende ligestilling ligger et helt andet sted, nemlig i det manglende anderkendelse af mandens bidrag.

Far lærer ungerne at cykle.
Far lærer ungerne at bruge værktøj.
Far lærer ungerne at bruge pc.
Far bygger træ huset med ungerne. Og han finder også de gamle breder på arbejdet.
Far laver cyklerne med ungerne.
Far samler den nye seng med ungerne.
Far maler værelset med ungerne.
Far sætter den nye lampe op.
Far kører gammelt skrammel på losseren med ungerne.
Far skifter vinduet ud, når det blev smækket for hårdt i og gå i stykker.
Far laver også døren, når der er gået i stykker sammen med ungerne.
Far tager ungerne med på fisketur.
Far tager ungerne med på forhindrings bane.
Far tager ungerne med på fjeldet.
Far tager ungerne med til motocross
Far tager ungerne med ud og viser dem verden.

Hvorfor vil ligestillingsministeren ikke ligestille fars bidrag?
Far lære ungerne at gøre, mor lære dem at være, hvis det ikke ligestilles, får vi passivitet og krævementalitet.

Mænd og fædre elsker deres børn lige så meget som mødre og viser det på en anden måde, fordi de er mænd, hvorfor må det ikke blive ligestillet?
Hvad madlavning og lektielæsning angår tænker jeg, at det nok fordeler sig efter evner og interesser i de små familier.
Godnathistorier og hyggetid sammen med ungerne tror jeg også fordeler sig meget ligeligt.
Børnehave og skolekontakt er nok også meget ligeligt fordelt.
Hvorfor er mænd ikke ligestillet i skilsmissesager?

Hvorfor vil man ikke gøre det der bedst for ungerne?
De gamle traditioner med at mor har ungerne når de er små er jo helt i overensstemmelse udviklingspsykologien og ungernes naturlige behov, de første 6 md er barnet ét med mor og de næste 5-6, bruger barnet til at differentiere, mellem sig selv og mor, så bruger barnet helt frem til ca. 18. md på at øve sig i at være et selvstændigt individ og derefter går det i gang med at gentilnærme sig mor 22. md.

Og hvorfor er der ikke lighed for loven?
Mænd ryger i fængsel for hustru vold, men kvinder er de voldeligste inden for hæmmets fire væge.

http://www.psykoweb.dk/Vrede_Raseri/Vrede7_Vold.htm

Mænd ryger i fængsel for vold mod børn, men kvinder er dem der hyppigst slår børn.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10016566

Mit forslag til ligestillingsministeren er, at han glemmer alt om lyserøde legoklodser, Cultpiger og mænd som andenrangs omsorgsmennesker og trækker i arbejdstøjet.

For der er virkelig nogle store forhindringer som han og mange andre har overset.

Søren Lindegaard Larsen

Dennis...

det er døde fisk der flyder med strømmen.....

Dennis Johansen

Søren...

Ja, det er også min pointe.

Hej,

Tro mig - jeg forstår udmærket frustration over hvordan DK i årevis har været (og er) styret af en-lang-kvindelig 'mænd er dumme, onde og som minimum voldelige' samtidigt med at de erstatter 'far' med 'staten' - jeg er helt enig!

Men det er ikke det sagen drejer sig om når det gælder børn!

Kønskamp, hvad enten de flyder med eller mod strømmen, kan ALDRIG inkludere dem der intet har gjort, ej heller har valgt at komme til verden!

Som små forurettede børn sidder vi alle og råber 'det er hendes/hans skyld' og børnene lider - det har dælme aldrig været kønskamp!

Kunne ydmygt foreslå ikke at gøre en dansk kvinde gravid men det er jo nok lige langt ude....

Cheers!
Claus

Hej,

Tro mig - jeg forstår udmærket frustration over hvordan DK i årevis har været (og er) styret af en-lang-kvindelig 'mænd er dumme, onde og som minimum voldelige' samtidigt med at de erstatter 'far' med 'staten' - jeg er helt enig!

Men det er ikke det sagen drejer sig om når det gælder børn!

Kønskamp, hvad enten de flyder med eller mod strømmen, kan ALDRIG inkludere dem der intet har gjort, ej heller har valgt at komme til verden!

Som små forurettede børn sidder vi alle og råber 'det er hendes/hans skyld' og børnene lider - det har dælme aldrig været kønskamp!

Kunne ydmygt foreslå ikke at gøre en dansk kvinde gravid men det er jo nok lige langt ude....

Cheers!
Claus

@Claus Jensen

Jeg mener bestemt, at man som mand har ansvar for at vælge den rette kvinde til at være mor for sine børn og jeg mener også man har ansvar for at vælge de rigtige omgivelser.

Og jeg mener at Danmark har bevæget sig i en retning hvor jeg personligt ikke ville ønske mine unger skulle vokse op.

Jytte Aa. Møller

@Dennis Johansen
Du skrev: "... der er én forskel på mænd og kvinder. Mænd kan ikke amme!"
HVIS det samfundsmæssig er en ligestillingsværdi og et brændende ønske, at mænd skal kunne amme, kan det naturligvis lade sig gøre. Mænd har jo allerede brystvorter, og de manglende hormoner er næppe det store problem for lægevidenskaben.
Det gælder bare om at satse på forskning og forsøg i den ønskede retning.

Jytte Aa. Møller

Kære Manu
Sofie Tholl har bl.a. citeret dig for følgende:
»Vi har et politisk tiltag, hvor 8. klasses piger kan komme i praktik i typiske mandejob som eksempelvis ingeniør. Allerede der skal man nemlig sætte ind og tænke alternativt.«
Jeg går ud fra, at det politiske tiltag indebærer, at klassens drenge kan komme i praktik i typiske kvindefag.
Dog vil jeg anbefale, at praktik i det mest typiske kvindefag, jordemoderfaget, bliver fordelt ligeligt i den enkelte klasse mellem piger og drenge.
Både piger og drenge er selv blevet født, men hvordan? Som det er i dag, er vi for det meste henvist til forvrængede mediebillede af de kropslige styrker og svagheder der ligger i svangerskab, fødsel og ammeperiode. For begge køn!
Og hertil kommer så kønsrollerne.
Depressionskomedien LYKKE havde en kommentar sidste søndag i fødselssituationen, som er interessant i denne forbindelse. Den fødende siger til sin hjælpsomme mand, at hvis han een eneste gang til siger "vi", så kan han overtage.

Der er anlagt end til flere sager ved internatonale domstole mod den danske forvaltning af ligestillingen.

Venter ligestillingsminister der ud over på, at mænd acceptere at deres bidrag er andenrangs og derfor, går hjem fra deres andenrangs arbejde på varmeværker, elværker, vandforsyninger, olie og gas udvinding, telefonselskaber, kloark arbejde, veje og broer, snerydning, og alt det andet som mænd bidrager med, til samfundet og familiernes opretholdelser

1 uge uden mænds andenrangs bidrag til samfundet og familierne, skulle være nok til at udløse totalt kaos og anarki.

Kan vi tale ordentligt og respektfuldt med hinanden eller skal vi droppe snakken og bruge konsekvenspædagogik?

Svar udbedes.

Dennis Johansen

Jytte Aa. Møller skrev:
"HVIS det samfundsmæssig er en ligestillingsværdi og et brændende ønske, at mænd skal kunne amme, kan det naturligvis lade sig gøre. Mænd har jo allerede brystvorter, og de manglende hormoner er næppe det store problem for lægevidenskaben."

Jytte, Amning er forskellen, ikke målet!

Min pointe er at der INTET andet sagligt belæg er for kvinder og mænds forældreevner.

Når man så samtidig medregner de mange mødre som slet ikke eller kun meget lidt ammer, uagtet årsag. Ja, så ér der simpelthen ikke noget at komme efter!

Dennis Johansen

Apropos sager om forældremyndighed...
Se dokumentar om forældreansvarslovens vejledning Punkt 13 hér: http://www.youtube.com/watch?v=qtw42LiILjU