Nyhed
Læsetid: 3 min.

Flere uledsagede flygtninge fra Nordafrika

Stadig oftere forbliver uledsagede flygtninges alder og nationalitet ubekendt for de danske myndigheder. Mange flygtninge kommer fra Algeriet eller Marokko, men siger, de er fra Palæstina, fortæller institutionsforstander
Indland
30. januar 2012

Amine bankede hovedet ind i væggen. Han lavede slagvåben ved at sparke benene af et bord, og han skar sig i håndledet med et barberblad i et desperat forsøg på at undgå udvisning fra Danmark. Ingen vidste med sikkerhed, hvor gammel han var, hvor han kom fra, eller hvor han skulle hen.

Amine opholdt sig på den sikrede institution Stevnsfortet, fordi han havde stjålet en computer og opholdt sig illegalt i Danmark. Her sad han sammen med andre børn ned til 15 år, der enten har begået kriminalitet eller af anden grund er i forvaring uden for hjemmet. Amine sagde, han var 15 år og fra Palæstina. Men han lignede og opførte sig som en mand i midten af 20’erne og kunne ikke udpege Palæstina på et landkort.

Amine talte hverken dansk eller engelsk, og hans kontakt med personalet og hans forståelse af situationen var derfor tæt på ikkeeksisterende.

Amines tilfælde er ifølge Marianne Nielsen, der er afdelingsleder på Stevnsfortets afdeling Nord, langtfra unik. Tværtimod bliver den type sager mere og mere almindelige.

»Det er problematisk med de uledsagede, for vi kan ikke rigtig stille noget op. De bliver mere og mere indadvendte, og det er svært at yde omsorg, når vi ikke kan tale med dem. De er i ingenmandsland, hvilket er problematisk. Vi får bare flere og flere af dem, og det er svært,« siger Marianne.

Udbredt problem

Også på andre af de sikrede institutioner genkender man problemet. På de sikrede institutioner Egely, Sønderbro og Bakkegården slås man med mistanken om, at mange af de uledsagede reelt er voksne, der lyver sig yngre for at undgå voksenfængsel, og hvilket gør flugt lettere.

»Vi har rigtig mange, og det er en særlig opgave at tage sig af dem. De taler 100 forskellige sprog, og vi ved ikke hvor de skal hen. Samtidig er det kompetente overlevere, vi har med at gøre. De ved godt, at det er en fordel at være under 18 og fra Palæstina. I virkelighed kommer mange fra Nordafrika og er over 18,« siger afdelingsleder på Bakkegården Bente Hansen.

På Bakkegården havde man i 2011 20 uledsagede flygtninge siddende. På institutionen Sønderbro var hver fjerde indsatte sidste år en uledsaget flygtning.

»De taler hverken dansk eller engelsk, så de er totalt afhængige af, at der er personale, der tilfældigvis kan tale med dem. De fleste bliver udvist, og når det går op for dem, kommer problemerne. De har jo intet at miste,« siger forstander Jens Nilsson og fortsætter:

»Et andet problem er, at de ikke er under 18 og ikke nødvendigvis kommer derfra, hvor de siger, de gør, men ofte fra Algeriet eller Marokko.«

Under radaren

Mistanken om, at mange af de uledsagede er ældre end 17, kan ifølge politiet sagtens være reel nok. For i tilfælde som Amines, hvor den pågældende person er kommet illegalt til landet, begår noget kriminelt og udvises til det land i EU, han først søgte asyl i i henhold til Dublin-forordningen, foretager man ingen alderstest.

Amine søgte først asyl i Belgien og er derfor i henhold til europæisk lovgivning udelukkende et ’belgisk anliggende’. Han kom derfor på intet tidspunkt i kontakt med Dansk Flygtningehjælp eller Amnesty International. Heller ikke Kriminalforsorgen, Justitsministeriet eller Udlændingestyrelsen mener, at en flygtning som Amine er deres bord.

Der er altså kun en enkelt kontakt til de uledsagede, nemlig Røde Kors, som i modsætning til Stevnsfortet har tolke tilknyttet. I sagen om Amine, der endte med at sidde i knap en måned på Stevnsfortet, dukkede der bare aldrig nogen op fra Røde Kors. Det på trods af at afdelingsleder Marianne Nielsen, har fået hasteudnævnt hele to personer.

Røde Kors afviser, at man ikke har taget kontakt. Anne la Cour Vågen, der er leder af asylafdelingen i Røde Kors, understreger, at der altid er en professionel kontaktperson tilknyttet, når der er tale om en uledsaget flygtning, og at de unge er et område man prioriterer meget højt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Historien er ikke helt slut, vel?
Jeg mener, - der står to påstande, at der er hasteindkaldt to personer og ingen kom, - og at Røde Kors påstår det ikke er korrekt. Kan det ene eller det andet bekræftes og hvor tit sker det at informationer er modsatte som her?