Nyhed
Læsetid: 2 min.

Flertal vil undersøge straffelov efter dom i ROJ-sag

Regeringen, DF og Konservative vil have undersøgt, om straffeloven skal laves om, så domstolene kan få lov til at fratage en tv-station sendetilladelsen. Mediejurist betegner debatten som et tilbageskridt for ytringsfriheden
ROJ-TV’s direktør, Imdat Yimmaz (i midten), flankeret af forsvarsadvokat Bjørn Elmquist (th.) og bestyrelsesformand Jamil Bozo kundgjorde på et pressemøde i går, at man anker byrettens dom mod stationen.

ROJ-TV’s direktør, Imdat Yimmaz (i midten), flankeret af forsvarsadvokat Bjørn Elmquist (th.) og bestyrelsesformand Jamil Bozo kundgjorde på et pressemøde i går, at man anker byrettens dom mod stationen.

Jens Nørgaard Larsen

Indland
14. januar 2012

Et flertal i Folketinget vil nu undersøge, om straffeloven kan laves om, så domstolene får bemyndigelse til at fratage en tv-station sin sendetilladelse. Det sker, efter at Københavns Byret i tirsdags fældede dom i sagen mod ROJ-TV og idømte selskaberne bag stationen dagbøder på i alt 5,2 millioner kroner. Til gengæld kunne retten ikke forhindre tv-stationen i at blive ved med at sende, da det alene er Radio- og tv-nævnet, der kan fratage en tv-station sin sendetilladelse.

Det fik justitsminister Morten Bødskov (S) og kulturminister Uffe Elbæk (R) til onsdag aften at udsende en pressemeddelelse om, at de to ministre nu vil »sikre, at lovgivningen på tilstrækkelig vis giver adgang til at skride ind over for radio- og tv-stationer, som opfordrer til terrorisme«.

Justitsminister Morten Bødskov vil ikke uddybe, hvilke ændringer der kan blive tale om, men Dansk Folkeparti og Konservative gør det nu klart, at de ønsker loven ændret.

»Afgørelsen i sagen om ROJ-TV kalder på en præcisering i straffeloven, for det holder ikke, som det er nu,« siger Konservatives retsordfører, Tom Behnke.

Han mener ikke, det skal være op til Radio- og tv-nævnet alene at vurdere, om ROJ-TV skal have frataget sin sendetilladelse.

»Det er indlysende og logisk, at deres sendetilladelse skal inddrages, og jeg troede også, det var klart for nævnet, indtil jeg hørte formanden udtale sig. Han vakler i sine udtalelser, og derfor tør jeg ikke overlade den beslutning til nævnet,« siger han.

Krav om lovændring

Den vurdering får støtte fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

»Vi anser det som krænkende for retsbevidstheden, at man fra myndighedernes side når frem til, at der er tale om en tv-station, der fremmer terrorisme, men at det efterfølgende svar fra myndighedernes side er, at tv-stationen bare kan fortsætte,« siger Peter Skaarup og bebuder, at Dansk Folkeparti på tirsdag vil fremsætte et beslutningsforslag, som lægger op til, at regeringen senest 1. april skal have fremsat et lovforslag om en ændring af straffeloven.

Ændringen skal indebære, at det fremover bliver muligt for domstolene at forhindre tv-stationer i at sende. »Vi kan ikke acceptere, at en tv-station som ROJ-TV bare får lov til at fortsætte, når det er blevet slået fast, at de har overtrådt loven ved at støtte en terrororganisation,« siger han.

Politisk indblanding

Mediejurist ved Danmarks Journalistskole, Oluf Jørgensen mener dog ikke, der er grund til at ændre lovgivningen. Han vurderer, at det bør være op til Radio og tv-nævnet at fratage tv-stationer deres sendetilladelse.

»Spørgsmålet om sendetilladelse hører under et sagkyndigt og uafhængigt organ, og det er meget kedeligt for pressefriheden, at politikerne alligevel går ind og blander sig i lovgivningen på området, fordi de er utilfredse med dommen i sagen om ROJ-TV,« siger han.

ROJ-TV besluttede i går at anke byrettens dom, og Oluf Jørgensen mener, politikerne burde have afholdt sig fra at kommentere den konkrete dom — i hvert fald indtil den som minimum var afsluttet.

»Det er kritisabelt, at de går ud og blander sig i en afgørelse midt i en alvorlig retsproces. Det giver forløbet en karakter af, at der er tale om et politisk pres for at få lukket ROJ-TV,« siger Oluf Jørgensen og tilføjer:

»Det er meget kedeligt for informations- og ytringsfriheden«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans Jørgen Lassen

Nej, bananmonarki.

ROJ TV er blevet dømt for at fremme PKK's synspunkter på en enjsdig måde, ROJ TV er ikke blevet dømt for terrorisme, dvs. opildne til had eller vold jvf. dette citat

"Det er værd at bemærke, at stationen ikke er dømt for at opfordre til terror eller som det hedder i straffeloven »at opildne til had og vold". fra Lone Kühlmanns artikel her:
http://www.information.dk/290439

Lone Kühlmann henviser til radio og tv-nævnets konklusion:

"Nævnets konklusion har hver gang været, at udsendelserne hører begge parter i den tyrkisk/kurdiske konflikt, og at det sker uden tilskyndelse til had. »Akkurat magen til den saglige nyhedsformidling vi ser fra DR eller TV 2,« konkluderer nævnet. I modsætning til regeringskontrolleret presse af enhver art i Tyrkiet, kunne man tilføje."

ROJ TV er således udelukkende blevet dømt for at fungere som propaganda for PKK. Og her skal man igen huske, at alle der bare som antyder, at der kurdere eller andre mindretal i Tyrkiet er at anse som (potentielle) terrorister i Tyrkiet, alle der bare ytrer eller ymter en smule kritisk af regeringen, bliver anset som værende fjender af Tyrkiet og som nogle, der 'har fornærmet tyrkiskheden.' [Nu kan så diskutere om TV2s eller DRs nyhedsdæking er saglig, men lad det nu ligge...].

På samme måde kan man vel sige, at Radio Oasen, nazisternes radio i Greve udspreder propaganda for nazisterne, deres udsendelser fungerer også ukritisk som talerør for en organisation, nemlig de danske nazister. Såfremt lovændringen kommer, burde man altså også lukke nazisternes radio Oasen i Greve.

Grunden til at USA gerne vil have det her for en domstol er vel at USA (og Tyskland?) tror at hele verden fungerer ligesom USA gør, altså at sendetilladelser kan fratages af domstole. (kan de det i USA?)

Hertil kommer et muligt brud på Grundlovens 77's ord om at censur og andre forbyggende foranstaltninge rkan ingensinde påny indføres.

Men vi ser jo gang på at politikerne er totalt ligeglade med de her ord, danske politikere trækker dem op af hatten, når de skal bruge dem, og gemmer dem væk, eller mistolker dem groft, når det passer ind i deres eget politiske kram.

Og hertil kommer så også at forsvareren fik afvist 11 ud af 15 vidner, mens anklageren var på besøg i Tyrkiet, med alt betalt? mod at give visse løfter - eller hyr. Og uanset om det ikke forholder sig sådan, har offentligheden krav på at få det at vide - skulle jeg mene.

Det lyder skummelt Karsten, men nu ved jeg der ingen retssikkerhed er i dette land, så jeg er ikke overrasket.

ROJ-TV skal lukkes - Selvfølgelig! ROJ-TV er en væsentlig del af PKK's kæmpe Europæiske pengemaskine, som holder PKK's terrorisme i gang. Det er let at forstå, at Tyrkiet finder det aldeles horribelt, at vi ikke standser PKK's finansielle mølle. Hvis ikke ROJ-TV kan lukkes med den nuværende lovgivning, må vi vedtage én, der kan.

http://cesran.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1379%3Ath...

Heinrich R. Jørgensen

Når Peter Skaarup og andre populitikere taler om "krænkelse af retsbevidsthed", er det et udsagn blottet for rationalitet. Det er alene en påkaldelse af en følelse hos lyttere, som alle kender udmærket. Det egoistiske barn der kun har interesse for at alt føjer sig for deres personlige ønske. Den mentale 5 årige.

Den mentale 5 årige, men ikke indpakket som frustreret og urimelig barn, men som en person i en voksen mands krop, der har lært sig at få sin vilje. Ved at undertrykke synligheden af sine emotioner, ved at fremføre udsagn som om de var retfærdige og viise betragtninger, som om han selv som person fortjente anerkendelse som en fornuftens og indsigtens mand, og ved at appellere til mentalt jævnaldrendes instinkter med pseudo-argumenter der for den liden tænksomme må forekomme plausible.

EUs formand: Tyrkiet skal overholde menneskerettighederne og løse det kurdiske problem.

Tyrkiet skal respektere universelle menneskerettigheder og udvikles til et mere demokratisk land - den kurdiske konflikt skal derfor løses. Så klar er meldingen fra EUs Parlaments formand, Jerzy Buzek.

I 2004 indgik Tyrkiet flere aftaler med EU med henblik på at demokratisere staten. Udviklingen har øjensynligt taget en højredrejning og de nødvendige forudsætninger for et demokrati er under al kritik.

Ifølge Buzek, står udviklingen i Tyrkiet til stor kritik. Han noterer sig de mange overgreb på politiske institutioner, hvor tusinder af politikere, demonstranter og journalister bliver fængslet på baggrund af deres ytringer.

”Det er klare overtrædelser af de fremsatte kriterier", udtaler Buzek. Derfor har EUs formand taget kontakt til den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan, hvor kravene til medlemskab af EU er blevet fremhævet med store bogstaver.

Et medlemsskab kræver først og fremmest, at den tyrkiske stat overholder basale menneskerettigheder.

EU varsler: Den kurdiske konflikt skal løses

Europa Parlamentets formand, Jerzy Buzek, har svært ved at forstå situationen i det sydøstlige Tyrkiet. AKP-regeringen kører nemlig frem med, at Tyrkiet opfylder ”Københavnerkriterierne”, men dette afvises af Europa Parlamentet.

EU har flere gange løftet pegefingeren og advaret Tyrkiet mod undertrykkelse af demokratiske kræfter.

Den tyrkisk-kurdiske konflikt er en åbenbar forhindring for udviklingen af demokrati i landet. Derfor mener EU formanden, at konflikten skal løses parallelt med Cypern spørgsmålet.

Buzek understreger samtidigt, at AKP-regeringen fejler, når de antager, at Tyrkiet ikke vil blive optaget som et medlem af unionen, såfremt landet opfylder Københavnerkriterierne.

Kilde: www.nudem.dk/