Interview
Læsetid: 1 min.

'Indfør borgerløn'

Erstat mistroen og overførslerne til de arbejdsløse med borgerløn. Så kommer den kreativitet og innovation, Danmark sukker efter, af sig selv.
Indland
18. januar 2012
Erstat mistroen og overførslerne til de arbejdsløse med borgerløn. Så kommer den kreativitet og innovation, Danmark sukker efter, af sig selv.

- Hvad går dit forslag til 100dage ud på?

»De seneste 10 år har været præget af mistro til de arbejdsløse. Man frygter, at de løber om hjørner med systemet. Derfor må de kun modtage overførsler, hvis de ikke foretager sig noget som helst.«

»Det betyder, at mange gode ideer til virksomheder og projekter går til spilde, for mange tør ikke tage springet og vælger understøttelsen.«

»Hvis vi indførte borgerløn, ville det blive langt nemmere at opstarte virksomheder, og samfundet ville spare milliarder i administration. Vi ville alle blive rigere, for en del af de 800.000 arbejdsløse ville foretage sig noget aktivt.«

– Hvorfra udsprang din idé?

»Det er noget, jeg har tænkt på i mange år, men jeg har ikke haft noget sted at fremlægge det for andre. Jeg tror, at de fleste danskere gerne vil tjene deres penge selv og bidrage til samfundet.«

»Det at have et job giver identitet og socialt samvær. Det er alle interesserede i. Men i dag bruger man bare en masse skattekroner på at gøre livet surt for dem, som går hjemme, i stedet for at engagere dem.«

– Hvad håbede du at få ud af at deltage i 100 dage?

»For 12 år siden kom jeg til skade med ryggen. Jeg mistede mit job som lastvognsmekaniker og har derfor følt på egen krop, hvor stor en indflydelse politik kan have på ens liv. «

»Siden er jeg blevet trukket rundt i systemet og har ledt efter et sted, hvor jeg kunne komme frem med mine holdninger.«

»Jeg ville gerne dele mine meninger og oplevelser med andre, og derfor kom 100dage på godt tidspunkt, hvor jeg synes, at den politiske debat var kørt helt af sporet.«

Thorbjørn Fritzbøger, 44, Roerslev, er tidligere lastvogns- mekanikker.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rart at læse.
Borgerløn er en gammel international ide.
Navner hænger fast, selv om mange prøver at ændre det, "Basisydelse", f.eks for at sidestille med socialydelse.
I Danmark fra 70`erne i "Oprør fra Midten"
Mange personligheder i hele verden er tilhængere.

Men læs mere i : www.borgerloen.dk
om BIEN.

Lars Arredondo

Rigtig god ide. jeg tror de færreste vil læne sig tilbage og affinde sig med at leve på et eksistensminimum, hvis de uden modregning i borgerlønne kunne finde sig en indtjening enten ved at tage et job eller ved deres egen private foretagsomhed. Det ville spare enorme ressourcer til kontrol og administration. Alle ville være sikret livsnødvendigheder og alle ville opleve at deres egen indsats ville gøre en forskel i deres muligheder.

Thorsten Lind

Borgerløn? Ja tak! :-)
Mvh Th

John Vedsegaard

Skal noget sådant indføres, må skatten til gengæld voldsomt op for eksempel ved at afskaffe bundfradraget for alle.

Til gengæld ville man også kunne nedlægge alle de overflødige institutioner som skal fordele de jobs der er/ ikke er, hvor man er tvunget til at deltage - ellers bål, brand og ingen penge. Når man ser på hvad den slags tiltag koster er det helt vildt, mere end der bruges på pensionisterne rent faktisk.
Alle de overflødige institutioner kan så passende ændret til at være iværksætter centre, som man kan deltage i frivilligt.

Heinrich R. Jørgensen

En basisydelse til enhver (evt. gradueret efter alder) er en værdig og human tilgang på statslig fordelingspolitik.

Lars Christensen

Basisindkomst blev faktisk afprøvet i den lille by Dauphin i Canada under Trudeau. Det hed 'Mincome' og til manges overraskelse viste det sig at folk valgte at arbejde flittigt ;-)

Kun mødre og teenagere arbejdede lidt mindre - førstnævnte fordi de gerne ville passe deres børn, sidstnævnte fordi de studerede.

Antallet af sygebesøg hos lægen faldt med 8,5%! Prøv lige at skære 8,5% af de relevante poster på vores 200 mia store sundhedsbudget!

Se evt. mere på http://www.dominionpaper.ca/articles/4100

Lars Christensen

John Vedsegaard : et forslag går på at supplere basisindkomst med en flad skat, men uden bundfradrag.

Dvs. at alle har et grundbeløb, og kan arbejde alt det de vil, og få det samme ud af hver ekstra krone.

Både rød og blå må blive lykkelig - der er et socialt sikkerhedsnet, og et incitament for de pengeglade :-)

Slettet Bruger

Et af de få men betydelige problemer mht borgerløn er, at det i teorien ville overflødiggøre mange politikeres arbejde og fordele ved at tale den ene lille gruppe op i forhold til den anden. Muligvis derfor at ingen partier støtter ideen. Hvor længe ville der mon egentligt også gå før nogle igen ville skulle kompenseres støttet af interesseorganisationer, lobbyister og politikere, der ville vælges, hvorefter det hele startede forfra.

Folketinget vil i givet fald skulle tilrettelægge detaljerne i et dansk basisydelse system.
Men flere grundprincipper må være ufravigelige :

- Ydelsen er betingelsesløs.
- Ydelsen er individuel, også til børn.
- Ydelsen afløser samtlige sociale ydelser for borgerne fra vugge til grav. Også dagpengesystemet overflødiggøres.
- Ydelsen er samtidig udtryk for en "fattigdomsgrænse" (absolut, ikke relativ. Svarer til at gængse ydelser som folkepension og bistandshjælp var skattefri).
-Ydelsen skal modsvares af brugerbetaling på flere områder, f.eks børneinstitutioner.(pengene følger barnet)
- Indførelsen skal koordineres med en skattereform, bl.a med ydelsen som bundfradrag. for alle.

Der er ingen tvivl om at ordningen vil medfører en bedre samfundsmoral, hvor frihed uden statskontrol sættes i højsædet og årsagen til social bedrageri og spekulation i civilstand er fjernet.

Jeg arbejder som konsulent for offentlige institutioner primært. Jeg ville elske at blive arbejdsløs på baggrund af borgerløn.

Idag er administration den klart største byrde for den offentlige forvaltning (herunder skat og pensioner, men også andet).

Indførte man borgerløn og til gengæld fjernede dagpenge, boligstøtte, børnepenge, tilskud til daginstitutionsplads, kontanthjælp, folkepension og så videre og ligeledes fjernede alle de forskellige skatteregler til fordel for en flad skat på f.x. 50% ville man spare et tre-cifret milliardbeløb om året i forsimplet bureaukrati og mindre administration.

Jeg ville miste mit job, men det ville klart være det værd!

Lars Christensen

Det sjove er , at min motivation for at arbejde ville blive større. Bureaukratiet som det er nu, er sygt og får én til at give op...

Søren Jensen

Ja indfør nogle sovjetter, hvor arbejderne eller især de, der er udenfor arbejdsmarkedet, fordeler de midler, der ikke eksisterer. Vågn op penge genereres i industrien og spildes i det offentlige.
De der arbejder genererer værdier, de skal selvfølgelig belønnes, så må de på overførsel støtte så de stadig kan få nogle krummer.

Vibeke Svenningsen

Jeg er ærlig talt ved at høre om, at mennesker uden for arbejdsmarkedet ikke bidrager til fællesskabet, og retorikken er lige usmagelig, om den kommer fra V eller SF. Det kan godt være, de skrev en åh så hellig kronik om, at de var samlere fremfor spredere - og min bare popo. Der er skammelig udskamning af de, der ikke er på arbejdsmarkedet, og bare snylter på vi andres fællesskab. Man er blot skiftet syndebuk i sin retoriske eksklusion og udskamning. Føj for pokker efterhånden. Med ord skaber virkelighed! Et menneske er andet end sin skatteindbetaling!

Lars Christensen

@Søren: "De der arbejder genererer værdier, de skal selvfølgelig belønnes, så må de på overførsel støtte så de stadig kan få nogle krummer".

Det gør man jo netop ved at indføre et lavere generelt skattetryk. Er det ikke vi hele tiden hører om fra centrum-højre? At det ikke kan betale sig at arbejde de sidste timer ekstra, fordi topskat etc etc hapser over 50%?

Lars Christensen

Jeg er glad for mit job, og har det fint med at skattefar tager en bid til at sørge for mad, tøj og bolig til dem der ikke har. Det mener jeg oprigtigt talt!

Folk glemmer, hvilke væsentlige afledte effekter der kommer af at afskaffe den værste fattigdom og de tilhørende stressmomenter ved kontrolinstanser.

At bidrage til samfundet er meget andet end at påtage sig et studiejob hos Agnes Cupcakes for at kalde sig en jobtitel.
Det er blandt andet sådan noget som ikke at ty til berigelseskriminalitet for at skaffe til dagen og vejen.
Lad mig sætte det på spidsen: Det er muligt at 'Carina' er kendt af kommunen, men hvad nu hvis hun i stedet var kendt af politiet?

Søren Jensen - ".......og spildes i det offentlige."
Netop . Har du nogen forestilling om hvor mange penge der "spildes" i det offentlige på at administrere 80% af landets befolkning, der på en eller anden måde modtager ydelser fra det offentlige ?
Det du skriver er ikke direkte forkert. Det har bare ikke noget med Basisydelse at gøre.

Tina Rasmussen - Jeg anbefaler at du sætter dig helt ind i ideen før du udtaler dig så skråsikkert om enkeltheder.

Det gælder også Søren.

Finn Thøgersen

Der er jo helt sikkert store muligheder i den simplificering det kunne medføre, men det kræver at man droppe alle de mange ydelser og særtilskud og opgiver fx indtægtsgraduering af ydelser.

Et væsentligt spørgsmål er størrelsen af BL

Jeg har en mistanke om at enten så ender en BL nærmere SU end folkepensionens grundbeløb, eller også skal man brandbeskatte alle indkomster over BL, stigende til fuld konfiskation ved fx 2x BL

Det kunne være rigtigt spændende at se et gennemarbejdet oplæg der gennemregnede forskellige niveauer, og kiggede på fx konsekvenserne for arbejdsmarkedet.

Thøgersen - Det er op til folketinget at lægge niveauet. Du må ikke sammenligne med nugældende forhold, uden at tage skatten i betragtning. Der er jo ikke skat på basisydelsen.
Noget af det principielt anderledes og revoloutionerende er, at staten ikke giver med den ene hånd og tager tilbage med den anden.

Ann-Charlotte Kjeldsen

BL bør ligge på niveau med, hvad en samlevende FTP'er skal leve for. Giver man mindre, skal der reguleres i priser på mad, varme, vand, olie, benzin etc. Ellers skaber BL fattigdom, og ikke velstand, trods sit fine princip om frihed.

Ann-Charlotte Kjeldsen

Glemte at tilføje, at jeg mener modtagelsen af BL bør være betinget af Dansk Statsborgerskab.

Martin Jensen

Til Søren Jensen
Kan du ikke forklare lidt nærmere hvad du mener med penge spildes i det offentlige.
Mener du at penge til det offentlige, sygehuse, politi osv. er en dårlig ide?

Martin Jensen

Til Søren Jensen
Kan du ikke forklare lidt nærmere hvad du mener med penge spildes i det offentlige.
Mener du at penge til det offentlige, sygehuse, politi osv. er en dårlig ide?

Bjarne Bisgaard Jensen

Så kunne vi måske få et opgør med denne stadig voksende tendens til at putte mennesker i kasser med forskellige rettigheder eller mangel på samme.

Steffen Gliese

Et fantastisk godt eksempel på borgerløn var det græske demokrati. Her fik man løn for at deltage i de juridiske og politiske forsamlinger i form af 'dagpenge', altså svarende til, hvad en familie kunne leve af én dag (2 oboler i datidens kurs).