Læsetid: 2 min.

Irakiske myndigheder overvågede danske fangetilsyn

Under danske tilsynsbesøg blev irakiske fanger afskåret fra at tale frit om de irakiske myndigheders metoder, afslører dokument fra Forsvaret. Et brud på basale principper, siger eksperter
3. januar 2012

Mens den tidligere danske regering forsikrede, at den danske Irak-styrke førte tilsyn med fanger overdraget til de irakiske myndigheder, foregik tilsynene i Irak i strid med de mest basale principper.

Ikke alene var det, som Information afdækkede i sidste uge, umuligt for den danske Irak-styrke at finde frem til alle fanger under dansk ansvar.

Det viser sig også, at de irakiske myndigheder ofte fik lov til at deltage i de tilsyn, som faktisk blev gennemført. Det fremgår af en aktindsigt i en månedsrapport fra Forsvaret om danske tilsyn i juni 2004.

Ifølge rapporten var både en lokal dommer og fængselsinspektøren til stede, da en dansk delegation den 23. juni 2004 interviewede 15 fanger i Al Makil-fængslet i Basra.

Som det tidligere er fremgået i Information, klagede otte af fangerne over, at irakisk politi havde mishandlet dem, men ingen af dem fortalte om mishandling i fængslet.

Militærjurist Kurt Borgkvist, der stod i spidsen for de danske tilsynsbesøg fra februar til og med juli 2004, bekræfter, at inspektørerne i flere fængsler krævede at være til stede under samtalerne med fangerne.

»Ellers kunne vi ikke få lov at gennemføre vores tilsyn,« siger han.

Kritik fra eksperter

Eksperter er stærkt kritiske over for den danske praksis.

»Hvis myndighederne er til stede, kan man selvfølgelig ikke regne med, at fangerne tør sige, at de har været udsat for mishandling, hvis de samme myndigheder er ansvarlige for fangemishandlingen. Derfor er det et helt grundlæggende princip, at man skal tale med fangerne alene,« siger jurist Dorrit Ree Akselbo fra Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, der i flere lande underviser i fangetilsyn.

Jurist i Amnesty International Claus Juul anerkender, at de udsendte soldater stod over for håndfaste krav fra de irakiske myndigheders side. »Men det er helt indlysende den danske militærledelses ansvar at stoppe tilsyn, hvor de myndigheder deltager, som selv er til eksamen,« siger han.

Informations aktindsigt viser ligeledes, at også ved den danske delegations tilsynsbesøg i de britiske fængselsfaciliteter i Basra måtte danskerne finde sig i at interviewe fangerne under opsyn.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Tak tl Information for at i forfølger sagen og graver videre.
Det ville jeg ønske at flere medier ville gøre, da fx denne sag er meget mere alvorlig end om fx vores nye kulturminister mener, at der kan fyge en finke af panden fra sidelinjen ved en fodboldkamp.