Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kompromisforslag skal sikre bredt energiforlig

Regeringen vil slække lidt på ambitionerne, når klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) i midten af næste uge kommer med et kompromisforslag i forhandlingerne om et nyt energiforlig. Spørgsmålet er om VK er interesserede i kompromis
Martin Lidegaard har gjort klart, at der ikke bliver ændret på målene i Vores Energi, men at han er villig til at prøve at rykke rundt på finansieringen.

Martin Lidegaard har gjort klart, at der ikke bliver ændret på målene i Vores Energi, men at han er villig til at prøve at rykke rundt på finansieringen.

Jacob Nielsen

Indland
14. januar 2012

En halvtredser mere eller mindre på elregningen hver måned for den enkelte forbruger i år 2020. Så simpelt kan den politiske kløft, der lige nu adskiller regeringen og oppositionen i de højspændte forhandlinger om et nyt energiforlig, angiveligt beskrives.

Og dog. Der er meget på spil i forhandlingerne, som — udover at være indholdsmæssigt komplicerede — tvinger begge lejre i dansk politik ud i politisk-taktiske sudokuer i sværvægtsklassen.

»Jeg er moderat optimist. Det bliver meget billigere, inden vi er færdige her,« siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

Ti dage efter regeringens tiltrædelse meldte den tidligere leder af den grønne tænketank Concito ud, at et bredt forlig om energipolitikken ville være på plads inden jul. Det gjorde ministeren, fordi han ikke ønskede at ændre afgørende på VK-regeringens Energistrategi 2050, som hans forgænger, Lykke Friis, spillede ud med i foråret 2011. Lidegaard regnede derfor med, at oppositionen uden for mange sværdslag ville nikke til SRSF’s lidt mere ambitiøse og lidt dyrere udspil, Vores Energi. Forskellen på de to planer er rundt regnet to mia. kr. i år 2020: I regeringens øjne en overkommelig pris for en mere ambitiøs energipolitik, hvor man i forvejen jonglerer med store milliardbeløb. I oppositionens øjne en unødvendig ekstraregning.

’Duer ikke’

At Martin Lidegaard med sin kække udmelding gjorde regning uden vært, stod klart i midten af december, da Lars Løkke Rasmussen trådte ind på scenen: Regeringens udspil er for dyrt.

’Duer ikke — væk’, var beskeden altså fra Venstres formand, som ellers docerer sin optræden i medierne nøjsomt for tiden.

Ved at afvise regeringens energiudspil, sendte den tidligere statsminister den nye klimaminister på juleferie med en bunden opgave om at barbere omkostningerne i regeringens energiudspil — hvis ministeren altså skulle gøre sig forhåbninger om at fortsætte traditionen for brede forlig på energiområdet.

Regningen for VK-regeringens udspil er 3,6 mia. kr. i 2020. Den nye regerings udspil koster 5,6 mia. kr., og på Christiansborg og blandt iagttagere gisnes der i disse dage særligt om to ting: Hvor meget er ministeren klar til at reducere omkostningerne med? Og hvor vil han finde pengene? Ministeren har gjort klart, at der ikke bliver ændret på målene i Vores Energi, men at han er villig til at prøve at rykke rundt på finansieringen.

Et godt gæt er, at Martin Lidegaard i første omgang vil forsøge at møde oppositionen på halvvejen — altså på et omkostningsniveau på ca. 4,6 mia. kr. Men ministeren skal nok endnu længere ned, hvis han vil gøre sig forhåbninger om at Venstre med på vognen.

»Venstres smertegrænse ligger på de 3,6 mia. kr., som vi foreslog i foråret,« siger Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt

DI klare i mælet

En anden ting, som optager sindene på tinge i denne sag, er Konservative. Venstre er på sin side bekymrede for, om Konservative finder på at gå enegang sagen og vil indgå en aftale med regeringen. Regeringen håber omvendt, at de konservative lytter til deres venner i Dansk Industri, som er meget klare i mælet i denne sag.

»Vi håber på, at regeringen vil imødekomme oppositionen, men samtidig håber vi også, at oppositionen vil være med til at finde fornuftige og farbare løsninger. Det er helt afgørende, at der er ro om forholdene, så virksomhederne trygt kan foretage sig noget på det her område,« siger direktør i DI Tine Roed.

Med andre ord: Ingen tør fortage fornuftige investeringer, hvis der er en risiko for, at rammerne ikke lægger fast om tre-fire år. Indtil videre tyder meget på, at Konservatives formand, Lars Barfoed, fortsat er Venstres mand i sagen, men det er ikke sikkert, at han også er det, når ministerens kompromisforslag er offentliggjort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Engelsted

Det er vel okay, bare Lidegaard ikke ligesom Obama kommer med kompromiser, der udgør regeringens udgangspunkt for et nyt kompromis, der udgør regeringens udgangspunkt for et nyt kompromis, der...

Torben K L Jensen

Jeg tænker på at det er Lidegaard der skal forhandle
et energiforlig i hus med VKO når er den selvsamme
Lidegaard der på vanlig radikal vis tog det lange seje
slik helt op til mærsks hårrødder i 2003 da de solgte
Danmarks olie til Mærsk og Co. til en underpris på
78 mia. kroner.Det sædvanlige radikale træk som
den trojanske hest for finansen i den nye regering.

johan clausen

2 mia. er ingen ting i forvejen. alle fornuftige folk burde kunne se at der skal langt flere midler til. til sammenligning kan man sammenligne prisen på et enkelt hospital, eller bella hotel (bella sky) i ørestaden der kostede 1.6 mia. kr. og her er der blot tale om et hus. skal vi snakke eller tage bukserne af?