Nyhed
Læsetid: 1 min.

Lige over grænsen

Billige øl, rejer, vin, sødemiddel og en halv liter piskefløde for 2,95. Danskerne spenderede sidste år for 12 mia. kroner i grænsebutikkerne. Information er taget på fotoreportage til grænselandet
Indland
2. januar 2012
Billige øl, rejer, vin, sødemiddel og en halv liter piskefløde for 2,95. Danskerne spenderede sidste år for 12 mia. kroner i grænsebutikkerne. Information er taget på fotoreportage til grænselandet

I denne uge kan de få en pakke smør for 8,88 kr. og en halv liter piskefløde for 2,95. Det er billigt, og det er der mange, der har bemærket. På parkeringspladsen er der flere trailere og varevogne, som er fyldt til randen med alt fra øl og vin til kunstige sødemidler og rejer. For her i Sønder Løgum er det dét, man gør.

Sønder Løgum — eller Süderlügum som byen hedder på tysk — ligger direkte syd for den dansk-tyske grænse i Sydslesvig. Her ligger forretningen Fleggaard omringet af flade, lysegrønne marker. Fleggaardkoncernen er den største aktør inden for dansk-tysk grænsehandel og omsætter årligt for fire milliarder kroner.

I fredags kom det frem i et svar til Folketinget, at omfanget af grænsehandlen i 2011 var på ca. 12 milliarder kroner. Denne handel udgør knap to pct. af den samlede danske detailomsætning. Tallet kommer bag på Venstres tidligere skatteminister Kristian Jensen, men nuværende skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) mener, at der ikke er behov for at nedbringe grænsehandlen. For ham er 12 milliarder en dråbe i havet i forhold til den samlede omsætning i detailhandlen. Regeringens egne beregninger viser, at den forhøjede sukkerafgift vil øge grænsehandlen og koste den danske detailhandel omkring en milliard kroner ekstra og flere hundrede job.

Se hele reportagen på Fotobloggen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er ligesom der mangler nogle tal i det samlede regnestykket over grænsehandel.

Hvad giver det det i f.eks i ekstra afgift indtægter, når det stærkt forøgede brændstofforbrug ved kørsel ned over grænsen skal indregnes. Vi har også lige fået at vide, at tyskerne valfarter til Danmark efter kvalitetsfyrværkeri, - men er der virkelig ikke andet i DK der frister tyskerne, og hvad med dem der er på gennemrejse til det øvrige Skandinavien, mon ikke de også lægger en del penge imellem grænseovergangene?

Svenskernes og nordmændenes indkøb af drikke og fødevarer i den modsatte del af landet, ved vi alle, giver rigtigt godt i den danske statskasse, så mon ikke de løsrevne 12 milliarder i den dansk/ tyske grænsehandel blot skal bruges som et nyopfundet borgerligt skræmmebillede på, at skatter/afgifter (igen,igen) bør sættes ned, så Danmark kan blive endnu rigere (for de få...)

Michael Kongstad Nielsen

Hvad er problemet?
Danskere får sig en dejlig køretur, en oplevelse og nogle lidt billigere varer. Hvis nu det hele var ens på begge sider af grænsen, så var der jo ikke nogen fornøjelse ved at passere den.