Nyhed
Læsetid: 3 min.

Minister: Grøn omstilling er en god forretning

Det giver ingen mening, når oppositionen afviser regeringens energiudspil med begrundelsen, at det er for dyrt, siger klima- og energiminister Martin Lidegaard. Han mener tværtimod, at der er god økonomi i at skrue op for energibesparelserne og vindkraft
Der skal gang i udbygning af vindenergi, fordi det er bæredygtigt, men også fordi det kan betale sig, lyder det fra både ekspert og minister.

Der skal gang i udbygning af vindenergi, fordi det er bæredygtigt, men også fordi det kan betale sig, lyder det fra både ekspert og minister.

Indland
5. januar 2012

Fronterne er trukket skarpt op i forhandlingerne om Danmarks nye energiplan. På onsdag mødes parterne igen efter juleferien, og oppositionen har på forhånd meldt ud, at regeringen skal barbere deres forslag ned, hvis de vil lave et bredt forlig. Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) har hele tiden fastholdt, at han gik efter at lave et bredt forlig. Men nu skærper han tonen og siger, at det ikke sker »for enhver pris.«

Oppositionen kritiserer udspillet ’Vores Energi’ for at være for dyrt, men klima- og energiminister Martin Lidegaard står uforstående over for kritikken.

»Det her er en investering i Danmarks fremtid, som giver god mening økonomisk. Indtægterne overstiger udgifterne på længere sigt,« siger Martin Lidegaard.

Men det tror oppositionen ikke på.

»Den samlede regning er blevet for høj, og den kommer på et tidspunkt, hvor konkurrenceevnen er svækket,« siger Lars Christian Lillelund, energiordfører for Venstre.

Fossile brændsler

Nu bakkes klima- og energiminister Martin Lidegaard op af en af landets førende eksperter indenfor energiplanlægning.

»Vi står overfor voldsomme prisstigninger på de fossile brændsler, og derfor er der god økonomi i så hurtigt som muligt at ombygge vores energisystemer, så de kan overleve med et mindre forbrug af fossile brændsler,« siger Klaus Illum, energiplanlægger i rådgivningsvirksomheden ECO Consult, der blandt andet har stået for at udvikle modellen af det danske energisystem for Energistyrelsen.

I 2009 lavede han en omfattende rapport for Greenpeace, der beskæftigede sig med, hvordan det ville være muligt at omlægge det danske energisystem, så det i højere grad baserer sig på vedvarende energi. Hans konklusion på, hvorvidt dette giver mening ud fra en snæver økonomisk synsvinkel er helt klar.

»Der er tale om nogle investeringer, der tjener sig selv hjem så hurtigt, så hvis det var et privat firma, der havde lignende muligheder, ville det straks vælge omlægningen.«

Energibesparelser

Regeringens forslag til energiplan har som mål at skære 35 procent i CO2-udledningen i 2020. Dertil kommer senere på året en klimaplan, der skærer yderligere fem procent, så den samlede reduktion bliver på 40 procent. I store træk bygger udspillet videre på den tidligere regerings energiudspil, men på to områder har man skruet op for ambitionerne. Der er lagt mere vægt på energibesparelser, og vi skal have en ekstra havmøllepark.

»Energibesparelser er et at de områder, hvor det er mest oplagt at høste gevinsterne. Du får husholdningernes varme og elregning ned, du får gjort erhvervslivet mere konkurrencedygtigt, og du stimulerer et kæmpe erhvervspotentiale inden for de her teknologier,« siger Martin Lidegaard.

Lars Christian Lillelund (V) vil ikke afvise, at det kan give god mening at investere i energibesparelser, men ellers har han ikke lyst til at forholde sig til de konkrete punkter i planen.

»For os handler det om den samlede regning. Det kan da godt være niveauet for energibesparelser er rigtigt, men så må man skære ned på et andet område.«

Gevinst for samfundet

Regeringen planlægger ekstra afgifter, der skal finansiere udbygningen af vindkraft og tilskud til energirenovering. Når planen er fuldt indført i 2020, vil afgifterne være på 5,6 milliarder kroner. Oppositionen kræver, at det skal ned på omkring 3 milliarder, hvis de skal være med i et forlig. Energi- og klimaministeriet har den seneste måned regnet på, hvordan man kan sænke prisen uden at skrue ned for ambitionerne.

»Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at dæmpe omkostningerne. Men vi håber samtidig, at V og K igen kan få øje på alle de gevinster, som vi tidligere var enige om,« siger Martin Lidegaard.

Beregninger fra ministeriet anslår, at omlægningen i 2020 samtidig vil give en gevinst for private og virksomheder på 6,9 milliarder kroner, som resultat af mindre import af fossile brændstoffer og energibesparelser. De beregninger tager ikke hensyn til, at prisen på olie sandsynligvis vil stige voldsomt, sådan som Det Internationale Energiagentur advarer om. Stiger olieprisen vil gevinsten vokse tilsvarende.

God forrentning

Energiplanen forudsætter milliardstore investeringer fra private, virksomheder og forsyningsselskaber. Forsyningsselskaberne skal investere i ny teknologi, og private skal isolere deres boliger bedre. I perioden frem til 2020 anslås det, at private og virksomheder skal investere mellem 45-70 milliarder kroner, mens forsyningsselskaberne skal investere mellem 30-55 milliarder kroner.

Hvis planen for omstilling laves ordentligt, er de penge godt givet ud, vurderer energiplanlægger Klaus Illum, der i rapporten Grøn Energiøkonomi fra 2009 har opstillet et detaljeret scenarie for, hvordan en mulig omstilling kunne se ud. Her viser det sig, at selv meget store investeringer hurtigt vil tjene sig hjem.

»Hvis man sammenligner investeringsmængden med den årlige besparelse, så giver det en forrentning på omkring ti procent,« siger Klaus Illum.

»Vi får en markant økonomisk fordel ved at foretage de her investeringer,« vurderer han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Jeg kan ikke lade være med at undre mig over oppositionens kritik af Thorning og hendes minister med, at de ikke er konkrete osv. og så samtidig ikke selv kommer med konkrete forslag - fx her og i trængselsafgiften i København. OVK håber måske stadig på at vis der ikke gøres noget så forsvinder problemerne af sig selv.

Jeg skulle lige til at skrive det samme, Dorte!

Venstre kritiserer Helle Thorning-Schmidt for ikke at være konkret nok i sin nytårs-tale (og får så rigelig taletid og spalteplads til det) - men tillader sig samtidig at kritisere energiplanen generelt uden at ville argumentere mod noget konkret i den. Det giver ingen mening.