Nyhed
Læsetid: 2 min.

Regeringen splittet om omstridt dagpengeregel

Både SF og Radikale Venstre er parat til at ændre eller fjerne omstridte dagpengeregler, der betyder, at ledige a-kassemedlemmer får trukket deres dagpenge for ekstraarbejde frem til en fyring. Socialdemokraterne nøler, mens Enhedslisten roser reglerne
Indland
10. januar 2012

Flittige a-kasse-medlemmer skal ikke straffes på pengepungen og skæres i dagpengene, hvis de arbejder ekstra i månederne frem til en ledighedsperiode.

Sådan lyder udmeldingen fra SF og Radikale Venstre, efter Information i går kunne beskrive nogle af konsekvenserne af de såkaldte regler om overskydende timer.

Sidste år fik 1.434 ledige medlemmer fra Akademikernes A-Kasse, AAK, Ingeniørernes Arbejdsløshedskasse, IAK, og Magistrenes A-kasse trukket deres dagpengeudbetalinger på grund af reglerne, og i løbet af 2010 og 2011 modtog Arbejdsskadestyrelsens Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring 214 henvendelser om reglerne. Heraf var de fleste klagesager fra utilfredse a-kassemedlemmer, der er blevet fyret og efterfølgende har fået trukket ekstra optjente lønkroner fra udbetalingen af dagpenge.

»Vi er parate til enten at afskaffe reglerne eller mildne dem, fordi det er lønmodtagernes egne surt optjente penge, det går ud over. F.eks. med en model, hvor a-kassen kun må skære i dagpengene ud fra de ekstra optjente lønkroner i ugen op til fyringen,« siger Eigil Andersen, arbejdsmarkeds- og beskæftigelsesordfører hos SF.

Radikale Venstre er med på at ændre reglerne.

»Vi er parate til at tage reglerne op til genovervejelse. De skal selvfølgelig gennemgås nøje, og vi skal kigge helhedsorienteret på dem, så en ændring ikke får uheldige konsekvenser et andet sted,« siger beskæftigelsesordfører Nadeem Farooq.

Benspænd

Ifølge reglerne skal ledige a-kasse-medlemmer afspadsere alt overarbejde fra tre måneder frem til ledighedsdatoen, før dagpengene kan udbetales. Det betyder, at ekstra arbejdstimer bliver trukket fra i dagpengeudbetalingen.

Både SF og de radikale mener, at konstruktionen spænder ben for regeringens ambitioner om at få folk til at arbejde mere.

»Det er netop ikke en opfordring til at tage en ekstra tørn. Der er en modsætning mellem a-kassereglerne og vores ønske om at øge arbejdsudbuddet på længere sigt og skabe mere fleksibilitet for arbejdende danskere,« siger Eigil Andersen.

Men den vurdering er Socialdemokraterne uenige i.

»Jeg tror ikke på, at reglerne fjerner incitamentet til at arbejde ekstra. Som havnearbejder har jeg selv haft mange overarbejdstimer, simpelthen fordi jeg ville tjene ekstra penge og hjælpe arbejdsgiveren. I de situationer tror jeg ikke, folk tænker på, om de bliver fyret flere måneder ude i fremtiden,« siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen. S er villige til at kigge på reglerne, når regeringen skal i gang med dagpengereformen.

»Men pengene skal jo findes et andet sted, hvis vi lemper eller afskaffer reglerne og begynder at udbetale flere dagpenge,« siger Leif Lahn Jensen.

Udmærkede regler

Hos Enhedslisten vil man ikke lægge stemmer til en ændring af reglerne. Så skal der i hvert fald bedre argumenter på bordet, påpeger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl, der kalder reglerne om overskydende timer »udmærkede«.

»At fremme overarbejde er hensynsløst over for de arbejdsløse. Jeg mener, alle bør arbejde 37 timer eller mindre. På den måde vil flere komme i ordinært arbejde,« siger han. Christian Juhl vil hellere bekæmpe overarbejde end afskaffe reglerne om overskydende timer. Han kalder det »sjusket ledelse«, når arbejdsgiveren benytter sig af overarbejde.

»Det er i min bog umoralsk at fyre folk og så pålægge dem overarbejde i fyringsperioden, som jeg ofte har set arbejdsgivere gøre,« siger Christian Juhl.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her