Læsetid: 2 min.

Rigsrevisor: Regnskabsrod fortsætter på institut

Det er ifølge rigsrevisoren lodret forkert, når Institut for Menneskerettigheder har hævdet, at sagen om regnskabsrod er afsluttet, og at rigsrevisionen ikke har indvendinger mod instituttets oprydning
21. januar 2012

Rigsrevisor Henrik Otbo slår nu fast, at oprydningen efter regnskabsrodet på Institut for Menneskerettigheder langtfra er afsluttet. Det står i skærende kontrast til den redegørelse, som instituttet mandag afleverede til udviklingsminister Christian Friis Bach (R). Her skrev direktør Jonas Christoffersen, at »oprydningsarbejdet er afsluttet«, og at Rigsrevisionen ikke har haft »anfægtelser over for oprydningsarbejdet«. Desuden skrev instituttet samme dag i en pressemeddelelse, at Rigsrevisionen »løbende« har »kontrolleret oprydningsarbejdet, der nu er afsluttet.«

Henrik Otbo fastslår, at der »udestår et betydeligt arbejde på Institut for Menneskerettigheder for at sikre, at regnskabsprocedurer og afstemning og oprydning kommer på plads.« Revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers har ellers i oktober konkluderet, at den direkte fusk med regnskaberne ophørte i 2008, men rigsrevisor konstaterer over for Information, at der fortsat er ganske alvorlige problemer med regnskaberne.

»Vi har gennem en lang periode ikke været tilfredse med regnskabsprocedurer, afstemninger og projektstyring i instituttet,« siger Henrik Otbo.

Han understreger, at det også gælder tiden »efter 2008« og slår fast, at »nu er tiden kommet til, at det skal på plads.«

– Kan du blive mere konkret?

»Nej, men det har vi specificeret over for instituttet flere gange.«

Direktør: Min fejl

Direktør i Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, siger til den nye udvikling i sagen:

»Det beror på min fejl, at jeg har misforstået de oplysninger, jeg er blevet meddelt. Og det har formentlig også været en dumhed fra min side, at jeg har skrevet det,« siger han.

Udviklingsminister Christian Friis Bach minder om, at han gentagne gange har udtalt, at sagen om regnskabsrod ikke er afsluttet.

»Jeg venter på Rigsrevi- sionens konklusion og forventer, at arbejdet med at rydde op på Institut for Menneskerettigheder intensiveres,« siger han og understreger, at han mandag valgte at sætte behandlingen af en ekstrabevilling til instituttet i bero.

»Jeg mener, jeg har truffet en rigtig beslutning,« konstaterer ministeren.

Berigtigelse (21. jan. 2012): PricewaterhouseCoopers (PwC) har præciseret, at firmaet alene stikprøvevis har kontrolleret IMR's gennemgang af projekter og på den baggrund har konkluderet, at »der er foretaget et grundigt oprydningsarbejde og at der foreligger en fornuftig værdiansættelse af de igangværende projekter«. PwC har ikke foretaget en gennemgang af IMR's samlede regnskaber, og det er således forkert, når Information skriver, at PwC skulle have konkluderet, »at den direkte fusk med regnskaberne ophørte i 2008«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Darlie

»Det beror på min fejl, at jeg har misforstået de oplysninger, jeg er blevet meddelt. Og det har formentlig også været en dumhed fra min side, at jeg har skrevet det,« siger han.

Fjols, næste tak.

Ole Brockdorff

Det er ganske enkelt helt ude i hampen, at Enhedslisten som parlamentarisk grundlag for SRSF-regeringen har presset ekstra 10 millioner kroner ud af årets finanslov til et Institut for Menneskerettigheder, der ”sejler” rundt i økonomisk ansvarsløshed og ansvarsforflygtigelse af dimensioner, og partiets folketingsmedlemmer må lige nu have en dårlig smag i munden.

Her sidder vi med et i offentligheden markant profileret institut, hvis stab af højt betalte medarbejdere i årevis har revset os etniske danskere med den ene kritiske rapport efter den anden om vores manglende forståelse af menneskerettighederne overfor andre kulturer, og så kan de ikke engang finde ud af i respekt for de samme borgere, der finansierer hele deres virke, at have bare en rimelig hæderlig og anstændig regnskabsførelse.

”Vi har altid haft en utrolig god administration – og en professionel institution. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at sikre, at vi har haft styr på pengene”, sagde den tidligere direktør Morten Kjærum i den forløbne uge til pressen, og understregede i samme forbindelse, at beløbet på tre millioner kroner jo trods alt kun svarer til 0,25% af en samlet omsætning på èn milliard gennem instituttets levetid.

Denne ansvarsløse udlægning af et foreløbigt tab på millioner af kroner fortæller i sandhed noget om den professionelle etik og moral – eller rettere sagt manglen på samme – der hersker blandt de tidligere og nuværende ledende medarbejdere hos Instituttet for Menneskerettigheder, der hver eneste måned henter løn og ferie samt pension, som var de ansat som underdirektører og administrerende direktører i det private erhvervsliv.

Enhedslisten bør trække deres støtte til instituttet tilbage.