Nyhed
Læsetid: 2 min.

S-SF løber fra løfte om at afskaffe forskergebyr

S og SF lovede i sommer at afskaffe de såkaldte forskergebyrer, der koster udenlandske forskere tusindvis af kroner ved ansøgning om opholdstilladelse. Men hverken S eller SF har i dag planer om at fjerne gebyrerne. Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er klar til at lade universiteterne betale regningen
Indland
14. januar 2012

»Vanvittigt«, »tåbeligt« og »uvelkomment«. Sådan lød det fra SF’s universitetsordfører, Jonas Dahl, og Socialdemokraternes Rasmus Prehn i sommer, da de i Information kritiserede de såkaldte forskergebyrer, der blev indført af VK-regeringen fra januar 2011.

Gebyrreglerne betyder, at udenlandske forskere med jobkontrakt i Danmark skal betale tusindvis af kroner ved ansøgning og fornyelse af opholdstilladelse. S og SF lovede i sommer at arbejde for at afskaffe gebyrerne, fordi de ifølge partierne afholder kloge hoveder fra at komme til Danmark og arbejde. Men hverken i regeringsgrundlaget fra oktober sidste år eller i regeringens udkast til en reform af udlændingeloven nævnes afskaffelse af gebyrerne med et ord.

»Vi er stadig meget optaget af at fjerne forskergebyret, men der var ikke penge til det i finansloven,« siger Anne Baastrup, SF’s indfødsretsordfører.

Hun medgiver, at der kan være penge at spare på administration i Udlændingeservice, hvis forskergebyrerne bliver fjernet.

»Men hvis vi skal afskaffe reglerne, skal vi jo først undersøge, om der ikke var andre elementer, vi også burde ændre. Det ville tage tid, og vi har i forvejen haft meget travlt med at lave lovarbejde siden regeringsskiftet,« siger Anne Baastrup.

Ifølge Jacob Bjerregaard, udlændingeordfører hos Socialdemokraterne, er det et spørgsmål om prioritering.

»Nu har vi valgt at gøre det sådan i denne omgang, og så må vi se, hvad der bliver mulighed for fremover,« siger han.

Jacob Bjerregaard tror ikke, at gebyrerne spiller en afgørende rolle for, om udenlandske forskere beslutter, at de vil arbejde og bo i Danmark.

»Jeg tror først og fremmest, det handler om selve jobbet. Men faktorer som familiens muligheder for at leve et trygt liv og skolernes kvalitet gør formentlig også en forskel,« siger Jacob Bjerregaard.

Det gode ry på spil

Hos Danske Universiteter, universiteternes interesseorganisation, ærgrer man sig over S og SF’s fodslæben.

»Vi ser gerne, at man afskaffer eller nedsætter forskergebyrerne. De er for høje, når vi sammenligner os med andre lande. Ordningen er en hindring for, at vi kan tiltrække forskere fra udlandet på lige fod med andre lande,« siger Jens Oddershede, formand for Danske Universiteter.

»Vores ry som et godt sted at arbejde står på spil,« siger han.

Information har fremlagt sagen for uddannelsesminister Morten Østergaard (R), og han melder sig nu klar til at ændre gebyrreglerne.

»Jeg er parat til at udvide universiteternes beføjelser. De har i forvejen mulighed for at dække særlige udgifter til udenlandske medarbejdere, og jeg er parat til at udvide den, så beføjelsen også gælder forskernes ansøgningsgebyrer,« siger ministeren. Konkret vil uddannelsesministeren give universiteterne mulighed for at tilbyde udenlandske forskere at klare papirarbejdet og betalingen af deres ansøgningsgebyrer.

Uddannelsesministeren vil fremlægge sit forslag for Danske Universiteter.

»Og hvis de udtrykker interesse for forslaget, vil jeg tage initiativ hurtigst muligt, og så kan ordningen formentligt træde i kraft fra 2013,« siger Morten Øster-gaard.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her