Kommentar
Læsetid: 2 min.

Saxo banker Danske Bank

Danske Bank har via Finansrådet lagt regeringen i benlås, når det gælder kontrol med finanssektoren — Flot! Imens har Saxo Bank via store investeringer i CEPOS og partiejerskab i Liberal Alliance gjort neoklassisk økonomi til statsreligion — Storslået!
Indland
25. januar 2012

Når det gælder politisk indflydelse, er det faktisk lykkedes en af den danske finansverdens opkomlinge at skaffe sig større politisk indflydelse, end de store danske banker har haft gennem årtier via Finansrådet.

Landmandsbanken krakkede i 1922, og dens direktør, Emil Glückstadt, blev anklaget for omfattende børsspekulation først og fremmest gennem den opulente gullasch-periode. Ud af ruinerne voksede den nuværende Danske Bank, og efter en to-tre generationers karens har den tiltaget sig en stadigt mere dominerende stilling i det danske samfund.

Gennem Finansrådet og bag kulisserne har banken med stor dygtighed sikret, at den danske finansverden er sluppet ualmindeligt nådigt gennem den seneste finanskrise trods sektorens notoriske uansvarlighed og grådighed.

Danske Bank mistede således op gennem slutningen af 90’erne og særligt i nullerne store dele af forbindelsen med virkeligheden, og uden bankpakker ville banken sandsynligvis have gentaget turen fra 1922.

Stadig større indflydelse

Ikke desto mindre er det i stadigt større omfang lykkedes Danske Bank og Finansrådet at sikre sig stor indflydelse på egne rammevilkår.

Men de store banker er, hvad politisk indflydelse angår, blevet overhalet indenom af den lille internetbank, Saxo Bank. Den hed i 90’erne Midas og holdt til i finansverdenens sidegader. Senere udviklede de avanceret software, der gjorde det muligt at handle valuta og værdipapirer på nettet for dem selv og deres kunder.

Reelt er der tale om en slags internetkasino. Men ejerne er i dag gode for adskillige milliarder.

Som de fleste har bemærket, er Saxo Bank meget aktiv i tænketanken CEPOS. Men de er også blevet partiejere og var således fra begyndelsen hovedsponsor samt åndelig fødselshjælper for det muntre lille parti, der for tiden kalder sig Liberal Alliance.

Blå socialdemokrater

Men hvor det aldrig rigtigt lykkedes for Danske Bank og Finansrådet, har Saxo Bank og deres trosfæller været instrumentelle for en udvikling, hvor det i dag er borgerlige debattører, der præger debatten. Det er neoklassiske økonomer, der dikterer rationalerne i den overvejende borgerlige presses ledere, og selv en socialdemokratisk ledet regering har barslet med overvejende blå politik.

I sammenligning er Finansrådets sejre små. Men et godt eksempel er trods alt afvisningen af tobinskatten, som ellers bliver bakket op af store europæiske landes borgerlige regeringer.

At der er tale om lobbyisme ikke mindst over for de radikale understreges af, at økonomiminister Vestager åbenlyst har forsøgt at vildlede Folketinget om konsekvenserne af skattens indførelse, da egentlige argumenter halter gevaldigt. Vestager og hendes adjudanter har således kritiseret tobinskatten for i første omgang at begrænse sig til EU.

De mener kun den giver mening, hvis den er universel og verdensomspændende.

Med det argument kan man naturligvis ikke forsvare nogen skat eller afgift overhovedet.

Konsekvensen bør for de radikale være, at de anbefaler en minimalstat, som den vi kender fra Andorra.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vibeke Carøe

Hvorfor er dette ikke forsidestof?

Universiteternes vilkår er såmænd interessante nok. Men i lyset af den tid vi befinder os i - den økonomiske krise, ja , men så sandelig også et politisk pseudo-magtskifte - synes det altafgørende, at befolkningen oplyses om disse sammenviklinger af aktører i finansverdenen og politikerne.

Lige præcis hvad der foregår i baglokalerne, har vi ingen muligheder for at tage med i vores vurdering af politikernes varetagelse af deres embede. Hvis ikke journaliststanden påtager sig deres fornemste opgave - at være netop denne fakkel, som oplyser vores verden.

Vi er altså nogen, som godt vil høre om det. Og vi har brug for, at mange flere hører med.

Vildledningen er der rigeligt med dagspresse, der sørger for!

Nyliberalismen hersker i økonomidebatten og socialkonservatismen (læs DF) i kulturdebatten. Man skal efterhånden lidt tilbage til ret kedelige perioder i historien for at finde lignende reaktionære tider som denne.

"Tobin skatten vil svare til en dødelig indsprøjtning på finansmarkederne" er titlen på et indlæg i den franske avis La Tribune 25.1.2012. Forfatteren er formanden for Saxobank Frankrig. Han giver sin mening om det franske forslag om "Tobin"-skat på financielle transaktioner.

Indlægget er kritisk og stærkt ironisk over for Frankrigs idé om at indføre Tobin-skatten i Frankrig alene: Der er problemer. Frankrig er blevet skamfuldt degraderet. Hvis skyld er det? Krisen og de slemme finansfolk, de forfærdelige bankfolk, de uudholdelige traders. Bankerne har leget med Deres penge. De har gjort det værste, snydt, skjult og løget. De skal straffes, og der er kun en eneste løsning, ramme dem hvor det gør mest ondt, på deres lommer, beskatte, beskatte, beskatte.

Idéen dukker jævnligt op på forsiden af aviserne og hos politikerne. "Tobin"-skatten kan løse alle problemer. Saxobank-formanden henviser til, at EU-Kommissionen også har talt imod enegang mht. skat på financielle transaktioner.

Saxobank-formanden henviser til, at "Tobin"-skatten ikke har haft succes i de lande, der har prøvet den. Den er vanskelig at gennemføre, og i ét land vil den svare til en dødelig indsprøjning for de financielle markeder og landets økonomi. Hvordan kommer han ikke ind på, kun en ironisk svada.

Ifølge meningsmålings-bureauet Ifop for Dimanche Ouest France, « går 3 ud af 4 adspurgte ind for indførelse af en sådan skat på financielle transaktioner (75%) ». Det skal bemærkes at i samme undersøgelse stiller 54% af franskmænd «som betingelse at den gennemføres samtidig i andre lande. » Kun 21% af de adspurgte er positive over for selve skatten, hvis den kun gennemføres på nationalt plan, skriver han.

Imellemtiden, slutter Saxobank-formanden, har den britiske finansminister og chefen for Hongkong Monetary Authority (HKMA) underskrevet en rammeaftale om at skabe off-shore zone i City med handel af yuan..."

Michael Kongstad Nielsen

Det er muligt, at Saxo Bank har indflydelse på
Liberal Alliance og CEPOS, men DanskeBank har indflydelse på hele det danske samfund. Desværre. Lad os ikke håbe, at den ender som Landmandsbanken i 1922.

Noget skal der ske og der er åbenbart flere metoder i detaljen, som ikke er for hvide mennesker at forstå. Derfor må man gå til biddet og ikke som statsministeren begrunde betænkeligheder med et ubestemmeligt antal arbejdspladser. Kom så igang, Vestager.
Tryn de banker i hele EU

Brian Pietersen

hvorfor har bankerne monopol på lønudbetalinger??
hvorfor laver staten ikke en udbetalingsordning, da det bare er klik på en automat???

så er jeg også fri for at støtte nogle finansfolk jeg ikke vil støtte.

Brian - Der er jo forslag fremme om to eller tre forskellige banktyper, lovmæssigt reguleret efter risiko og deraf følgende renteniveauer og forskellige kundegrupper.

Brian Pietersen

Leo

ja, det bliver spændende og se hvad der sker i lille danevang den kommende tid.
man kan håbe der sker nogle ting, hvor man rent faktisk kan bruge ordet udvikling om noget positivt.