Satire
Læsetid: 2 min.

Venstre-politiker: Menneskerettigheder gælder ikke i Danmark

Ifølge landsretten var det i strid med Menneskerettigheds-konventionen at lade anholdte demonstranter sidde i fire timer på den kolde jord, men ifølge Venstres medlem af retsudvalget Karsten Nonbo gælder menneskerettighederne kun ude i verden, ikke for sølle klynkere i Danmark
Indland
27. januar 2012

Efter Østre Landsret i går erklærede politiets masseanholdelse af demonstranter ved klimatopmødet i København for ulovlig, brugte Venstres medlem af retsudvalget Karsten Nonbo resten af dagen på at svine demonstranterne til, som jo ellers havde fået medhold af domstolen. Særlig forarget var Karsten Nonbo over, at det ifølge landsretten var et brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, at demonstranterne blev placeret i såkaldt futtogsposition på den frosne jord i fire timer, hvor flere af dem blev nødt til at tisse i bukserne.

»Det er snart blevet en industri at klynke, og jeg fatter ikke, at man er så sølle, at man begynder at snakke menneskerettigheder i den situation, fordi der er nogen, der sidder på en kold potte og får sig en kold numse. Det er jo helt utroligt,« sagde han til politiken.dk.

Menneskerettigheder er nemlig ikke noget, der gælder i Danmark, forklarede Karsten Nonbo, der selv er tidligere politibetjent:

»Det er jo en flok sølle klynkere, der har lagt sag an på den baggrund, for når vi snakker menneskerettigheder, så er det altså ude i den store verden, hvor befolkninger bliver undertrykt.«

Tis og prutter

Karsten Nonbo understregede flere gange, at han ikke havde spor medlidenhed med de demonstranter, der tissede i bukserne.

»Ja, hvor er det synd for de små bitte pus — de skulle da være blevet hjemme. Det er jo den situation, som man risikerer at bringe sig selv i, når man deltager i demonstrationer,« sagde han til politiken.dk og uddybede: »Hvis en gruppeleder beslutter sig for, at her er det nødvendigt at foretage en præventiv anholdelse, så kan man altså ikke rende rundt med tissepotten til 200 mennesker«.

I det hele taget opholdt Karsten Nonbo sig i den latrinære afdeling med sine beskrivelser af demonstranterne: »Jeg er så træt af den klynkeindustri, som, når der bare er den mindste prut i vejen, begynder at snakke menneskerettigheder. Det er gudsjammerligt at høre på«.

Over for Jyllands-Postens netavis uddybede Karsten Nonbo senere på dagen, hvorfor det ikke giver mening at tale om menneskerettighedskrænkelser i Danmark.

»Hvad vil man så kalde det, når folk får flået fingrene af i diktaturstater og bliver pisket i flere dage? Det er klynkeri,« sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I et civiliseret samfund vil der altid være undtagelser. Men hvorfor er de uciviliserede kun fra højrefløjen?

Der gås i forvejen langt over stregen, når man accepterer 'præventive anholdelser' - det er den fysiske pendant til forhåndscensur.
Det er nok lidt griset og helt sikkert besværligt, at man er nødt til at vente, til lovbruddet er en realitet. Ikke desto mindre er det sådan, det forholder sig - jvf. den gamle historie om manden med gær og destillationsapparat, der får en bøde, fordi han helt sikkert har tænkt sig at lave brændevin, når han nu 'har remedierne', og som beder om at blive straffet for voldtægt, fordi han også har remedierne til det. - Den vittighed er der sikkert mange demonstranter, der ikke længere synes er så morsom.

Vibeke Svenningsen

Med sådan en holdning til selvransagelse og refleksion over egne overholdelse af menneskerettigheder, skal vi da rigtig ud i verden og holde fanen højt - især i Afghanistan, Irak og Libyen. Vi har noget at ha' det i. Vi kan lære den en ting eller to dernede i de varme land!

Hidtil har det været Dansk Folkeparti som havde den åbenlyse ret til begrebet landsbytosse, men Venstre har igennem de sidste 10 års værdifællesskab med DF virkeligt fået lært, hvad man skal gøre, for for at få erobre titlen!

Tillykke til Venstre ! - dagens maratonpræstation i idiotisk opførelsen, smukt udført af Karsten Nonbo, venstremedlem af retsudvalget, bliver sgu svær at slå!

Per Holm Knudsen

Man kan vel i grunden bare konstatere, at Karsten Nonbo (V) er en stupid politistatsmand, der forhåbentligt for retssikkerhedens skyld aldrig igen bliver udøvende hos politiet.

Tom W. Petersen

Nonbos stupide machobavl er ikke det væsentlige.
Og at TV2 er med på hans idiotiske demonstration, siger alt om standarden på TV2. Den er ussel.
Det, denne politimand øjensynlig ikke har fattet og formentlig ikke har evner til at fatte, er, at det politiet gjorde, er ulovligt. Politiet begik en forbrydelse mod sagesløse borgere.
Med folk (oven i købet i Folketinget) som Nonbos holdning til lov og ret, er man nær ved en mentalitet, som kendes fra magthavere i lande, som vi her i landet helst ikke sammenligner os med.

Dorte Sørensen

Mener Nonbo virkelig ,at det ikke er en menneskeret at kunne gå til en lovlig demonstration uden at frygte tilbageholdelse – var det ikke det vi tidligere kritiserede den gl. Østblok for?

Henrik Darlie

Giv manden en klaphat, han har fortjent den.

Henrik Darlie

@per

Det hedder vist en 'statspolitimand'.

Heinrich R. Jørgensen

Små børn siger ofte: "Det man siger, er man selv".

Måske en form for selvkritisk indsigt, der skal holde de mest patetiske og koleriske tendenser i ave, blandt de mere umodne blandt dem?

Under alle omstændigheder, må den mentale yngling og emotionelt udfordrede Venstre-avatar, siges at være i særklasse, i disciplinerne "at være sølle og klynkende".

Heinrich R. Jørgensen

Give ham en klaphat?

Giv ham dog en alderssvarende gave i stedet. Han er åbenbart meget fascineret af potter og pottetræning, så måske han skulle have én?

Måske den kunne være nyttig for den fysisk udvoksede persons selvudvikling?

Henrik Darlie

En 'klappotte' ?
Måske vi skulle starte en indsamling til prisen:
'Årets klappotte'

Henrik Darlie

Til det mere alvorlige:

"»Ja, hvor er det synd for de små bitte pus — de skulle da være blevet hjemme. Det er jo den situation, som man risikerer at bringe sig selv i, når man deltager i demonstrationer,« sagde han til politiken.dk og uddybede: »Hvis en gruppeleder beslutter sig for, at her er det nødvendigt at foretage en præventiv anholdelse, så kan man altså ikke rende rundt med tissepotten til 200 mennesker«."

Hvorfor egentlig ikke? Når nu man kan sende unge danskere ttil afghanistan.

Per Holm Knudsen

@ Henrik

Hvis det ikke var tydeligt nok, var betegnelsen politistatstilhænger måske en mulighed.

Hans Jørgen Lassen

"Det er jo den situation, som man risikerer at bringe sig selv i ..."

Nej, det var ikke demonstranterne selv, som bragte sig i denne situation, futtog, strips m.v.

Det var politiet, der bragte dem i den situation.

Chokerende, at en mand som Nonbo i den grad mangler respekt for lov og ret. Han er ligefrem farlig for sine omgivelser. Det her skriger på en præventiv fængsling.

Per Holm Knudsen

En skabsfascist, der er hoppet ud af skabet?

Tom W. Petersen

Det, der så uhyggeligt er, at mandens tankegang er fremmed for en retsstat.
Det siger meget om partiet Venstre, at de lader sådan en person være deres repræsentant i Folketingets retsudvalg. Det burde ikke være muligt for ham at være der.

Bjarne Bisgaard Jensen

Politiloven - politiet har til opgave at beskytte forsamlingsfriheden. Her har vi så en uddannet strømer med sæde i retsudvalget, som måske ikke kender landets love, men som under alle omstændigheder udtaler sin foragt for samme.
At venstre saå også lægger navn til fortæller hvor lav moralen er i et parti som på nåde fra DF havde regeringsmagten i 10 år. I skulle skamme jer også dig LLR i hængekøjen.
Kender fladpandetheden og dumheden da ingen grænser i det parti eller er de fortsat befængt med magtfuldkommenheden

Tom W. Petersen

Politiet har altså begået en forbrydelse mod nogle sagesløse borgere.
Det bliver spændende at se, hvilke straffe for forbrydelsen, de skyldige får.

Hvis mobben fortsætter med denne Nonbom-mobning må manden sandsynligvis overføres til beskyttelsesforvaring på ubestemt tid ...

Mandatar Torben Wilken

Tak for endnu en væsentlig artikel Anton Geist

Karsten Nonbo (MF)(V) er retsordfører for Venstre, det vil sige at han repræsenterer partiet Venstre i Retsudvalget og i folketingsgruppen har hans ord særlig vægt. Derfor er hans opfattelse og de udtalelser han kommer med i denne forbindelse ikke ligegyldige. Derfor er der også belæg for at TV2 beskriver hans tåbelige demonstration.

1. ”Menneskerettigheder er nemlig ikke noget, der gælder i Danmark, forklarede Karsten Nonbo, der selv er tidligere politibetjent”. Nå EMRK er ellers en del af Dansk Lov kære Karsten Nonbo!

2. »Hvis en gruppeleder beslutter sig for, at her er det nødvendigt at foretage en præventiv anholdelse, så kan man altså ikke rende rundt med tissepotten til 200 mennesker«.Personer der er anholdt af politiet er under politiets ansvar. Retten til toiletbesøg og forplejning er helt bassale rettigheder for den anholdte. Det burde du som politimand vide. Sov du i timerne på Politiskolen ?

3. »Hvad vil man så kalde det, når folk får flået fingrene af i diktaturstater og bliver pisket i flere dage? Det er klynkeri« sagde han. Hvad vil du med dette udsagn. Vi taler om Dansk Lov kære Karsten Nonbo!

Det alarmerende er, at han ikke bliver undsagt af gruppeformanden og sat offentlig på plads af partiets formand. Når dette ikke sker klart og tydeligt, bliver hans holdning og manglende respekt for Grundloven og den ”dømmende magt” til partiet Venstre´s officielle politik. Dette er opsigtsvækkende, angribeligt og stærkt problematisk for at sige det mildt. Det er endnu værre når man får tænkt det hele lidt mere igennem.

Frygten for massive demonstrationer, helt lovlige og en Grundlovssikret rettighed for folket i Danmark, et led i ”Ytringsfriheden”, som partiet Venstre finder centralt vigtig at forsvare, kan aldrig føre til ”Præventive anholdelser” bare fordi, demonstrationen er talmæssig stor og muligvis indeholder voldelige elementer. Det er en central del af ØL´s grundlag for dommen. Tænk bare på konsekvensen, hvis større demonstrationer, generalstrejker i fremtiden ikke kan gennemføres uforstyrret, bare fordi politiet forud beslutter at anvende lejligheden til at foretage ”Præventive anholdelser”. Den går naturligvis ikke i retssamfundet Danmark.

Dette er en advarselslampe for Politiskolen og Københavns Politidirektør Johan Reimann. Der er noget helt galt med politi-kulturen hvis dette vinder indpas og man må derfor spørge, hvad man i ledelsen har gjort sig af tanker for at gøre op med denne lovstridige polititjenestemands kultur. En undskyldning retter næppe op på fadæsen.

tjae det synes mere at være astrologi end mennskerettighder der gælder i danmark

Hans Jørgen Lassen

Nah, der var da ikke meget astrologi over Østre Landsrets dom.

det er vist oftere communister som synes: det mere synes at være astrologi end menneskerretigheder som gælder i danmark

Hans Jørgen Lassen

Hr. Gram,

du ser åbenbart måne og især stjerner.

Men også i denne landsretsdom?

som oftest var og er det jo ellers mange communister som beskyldes for at ofte at afvige meget fra menneskerettighederne.

måske aner jeg bare spøgelser?

mht.
4)stjernetyderier,
3)verdensbilledet med
jordkloden som midte,
2)astrologi,
1)geocentricitet

og de mennesker som nogle kalder for sindslidende, ofte med beskrivelser såsom:
utilregnelige,
ikke rigtig runde;

at hvis det kun er fordi de s.k. sindslidende afviger fra ovennævnte
fire, at de kaldes for utilregnelige, sindslidende,
ikke rigtig runde;

så har de åh så moderne psykiatere vist endnu mere at forsøge at bortforklare,

altså hvis det er afvigere fra de gamle opfattelser, som kaldes for sindslidende, og det kunne noget af sprogbrugen der bruges til at beskrive s.k. sindeslidende jo tyde på.

-------

der er endnu noget der kunne tyde på: at nogle forsøger at få folk flest til at godtage at det er det gamle verdesnbillede der er det almindelige det normale, det raske, det sunde, det ikke-sygelige !!

Thorsten Lind

...njah?
Staklen er venstremand.
Borgerettigheder er noget bøvl.
I landets største parti tæller kun "Venstrerettigheder"!
...Mvh Th

randi christiansen

Man må da lade manden, at det er et morsomt stunt, han vovede sig ud i - at det så er ham, der bliver til grin, havde han måske ikke regnet med ? Eller er ligeglad med ?

liberalisterne fik og får jo ofte fra socialister,

den kritik:

at liberalisternes taler for
menneskerettigheder, frihed, lighed og broderskab m/k,
osv.;

næppe kan gælde udenfor papiret, "reklamerne og skåltalerne,
hvis arbejdsmiderne ikke er fællesejede;

og de borgerlige har nu længe rettet ind efter den kritik,

forstået på de måder at de borgerlige nu også offentligt indrømmer at de i virkligheden
selvfølgeligt ikke er tilhængere af
borgerskabslige værdier og værdikampe,
når det er andre end kapitalisternes rettigheder det drejer sig om.

tilføjelse:

det er vel egentlig heller ikke noget nyt i
at de tider hvor de liberale borgelige var et mindre onde end de konservative borgerlige, er forbi.

Jørgen Malmgren

Jeg syntes at det er forstemmende, at det politiske liv, fra det yderste højre til det yderste venstre er druknet i ideoligisk plidder pladder.

Allerede da man vedtog lovgivningen sagde førende eksperter at den var helt gal og i strid med både grundloven og menneskerettighederne men det blev fejet af med tom snak.

Måske det ville klæde regeringen at nedsætte en lov kommission, der kunne få ryddet op i det kludetæppe som er blevet strikket sammen de sidste tyve år, uden andet formål end ideologiske territorie afpisninger og overskrifter.

Hvis politikerne var udstyret med aktiv hjerne virksomhed, så burde de kunne se det selv. Men vælgernes hukommelse og et elendigt valgsystem bliver ved med at promovere nulbonner uden berettigelse i alle partier. Det er til at græde over ;-(

Vi har fortjent bedre!

Jette Abildgaard

Fakta i alt dette her er desvaerre, at hvis man kigger gennem alle de - underskrevne - Internationale konventioner, da vil man finde, at ikke en eneste af dem er overholdt gennem de sidste 10 - 15 aar, saa desvaerre maa vi nok indse, at indtillingen vi har set hos dette individ Nonbo, langt, langt fra er enestaaende....

Heinrich R. Jørgensen

Johnny Winther Ronnenberg:
"Vi har fortjent bedre!"

Helt enig med dine betragtninger, pånær det citerede.

Så længe det udelukkende er et yderst marginalt mindretal der opløfter røsten, mens det store flertal bliver rystende angste ved tanken om at alt ikke er lutter idyl, og at politikernes gyldne løfter ikke er andet end varm luft (ildestinkende), har vi som fællesskab/samfund ikke fortjent bedre. Som kollektiv er vi til historiens mødding. Helt på linje med andre folkeslag i tidens løb er blevet opløst, idet deres civilisation/kultur/samfund degenererede til et uholdbart stade, hvor der intet værdifuldt fællesskab var at basere noget på.

Det er muligt at nogen vil savne hvad "vi" engang var -- modige, pragmatiske, no-nonsense, selvhjulpne/anarkistiske personer med en fornemmelse for ret og rimeligt, og ikke mindst en god portion integritet -- men der er næppe nogen der vil savne hvad "vi" i samlet flok er degeneret til. Det skulle lige være diverse dukkeførerne, "vi" har være nyttige og billige marionetter for, i vores kollektive uforstand.

For at genanvende dit ordvalg, er situationen forstemmende. Med mindre det er muligt at vække flertallet fra opportunismens og konflikskyhedens døs, kan det formodentligt kun gå samme vej som det har gjort de senere år -- ned ad glidebanen.

Men gid "vi" formåede at gøre os fortjent til noget andet, og bedre.

det er vel egentlig heller ikke noget nyt i
at de tider hvor de liberale borgelige var et mindre onde end de konservative borgerlige, er forbi.

tilføjelse:

det er blev vist, omend lidt klicheagtigt, vist i filmserien: Matador

Jette Abildgaard

Heinrich R. Jørgensen,

Du faar mig naesten til at graede.....savner mit lille land saa helt uendeligt meget, men...det eksisterer ikke mere...er saa helt, helt vaek....oedelagt og smidt bort af VKO.....:(:(

måske synes de fleste mennesker p.t.:
at de af menneskerettigheder som kunne gavne de fleste mennesker;

det var, og er, da så som så mht. hvor væsentligt og meget de blev alment overholdt,
men det har vi da næppe taget skade af.

Jette Abildgaard

Kim Gram,

Naar et land underskriver en konvention, da SKAL landet foelge den....

Jeg er en af de utallige danskere, som vort land ikke mener oer behandles indenfor bl.a. denne konvention og, det har kostet mig en formue indtil videre...eller rettere, indtil mit land og jeg kommer i retten og JEG vinder....det er soergeligt...meget soergeligt at komme fra et land, hvis regering mener de lot kan underskrive konventioner, men ikke behoever overholde dem...faktisk har noget saadant intet - abolut intet - at goere med en retsstat - tvaertimod minder det uendeligt meget om diktatur....

@jette abildgaard

det var en ironisk parafrase