Nyhed
Læsetid: 2 min.

ACTA vil blokere for livsvigtig medicin til verdens fattigste

Den kontroversielle handelsaftale ACTA har ikke kun konsekvenser for ytringsfriheden på nettet. Aftalen hindrer udviklingslandes adgang til livsvigtig kopimedicin, slår flere ngo’er fast
Den kontroversielle handelsaftale ACTA har ikke kun konsekvenser for ytringsfriheden på nettet. Aftalen hindrer udviklingslandes adgang til livsvigtig kopimedicin, slår flere ngo’er fast
Indland
11. februar 2012

Den internationale aftale om bekæmpelse af forfalskning — den såkaldte ACTA-aftale — vil ende med at koste liv. Sådan lyder den kontante advarsel fra flere ngo’er, der frygter, at den kontroversielle handelsaftale ikke kun vil ramme netpirater og producenter af falske lædertasker. Den vil samtidig blokere for adgangen til livsvigtig kopimedicin, og det vil få konsekvenser for millioner af patienter i Den Tredje Verden.

»I sidste ende er det her et spørgsmål om liv eller død. De potentielle konsekvenser af aftalen er, at mange af de hundredtusinder mennesker, der eksempelvis har hiv/aids, ikke vil kunne få den behandling, de har brug for,« siger Michael Gylling Nielsen, direktør i den danske afdeling af Læger Uden Grænser (MSF), en international humanitær nødhjælpsorganisation, der yder lægehjælp i brændpunkter og udviklingslande. En ekspert fra MSF påpeger mindst tre problemer med aftalen i forhold kopimedicin.

Ministre forsvarer

I en kronik i dagens Information garanterer hele tre ministre ellers, at ACTA ikke vil »ændre på de muligheder, man har i dag for at levere billigere medicin til f.eks. hiv/aids-syge i Afrika«. Men selv om ACTA ikke er sat i verden for at skade u-landene, vil det blive en utilsigtet konsekvens, fastholder Michael Gylling Nielsen. ACTA tildeler nemlig producenterne af originalmedicin uforholdsmæssig megen magt.

»Hvis en originalproducent ser sig sur på en generisk producent, kan han alene ved at antyde, at denne ikke har overholdt patentrettighederne, sætte produktionen i stå i månedsvis. Det kan tage lang tid at få afklaret, om et patent er overtrådt, og i hele den periode må den generiske fabrikant ikke producere sin medicin. Det betyder, at patienterne ikke får deres medicin, hvilket dels er livstruende for dem, dels øger smittefaren for andre,« siger Michael Gylling Nielsen.

Også i organisationen Afrika-Kontakt, der samarbejder med folkelige bevægelser og organisationer i Afrika om sociale og økonomiske rettigheder, er man bekymret over aftalen.

»Hensynet til virksomhedernes patenter vejer tungere end hensynet til menneskers sundhed og liv i den her aftale — det kan der ikke være tvivl om,« siger informationsmedarbejder i Afrika-Kontakt Morten Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Jørgensen

Også den stigende mængde fødevarer som er omfattet af patentrettigheder vil blive omfattet af aftalen så det bliver umuligt at købe kopiprodukter. Multinationale koncerner har gennem genmodificering fremavlet afgrøder som er patenterede og som kun reagerer overfor også patenterede bekæmpelsesmidler. Gennem effektiv markedsføring er bøndernes traditionelle omsorg for såsæden bortfaldet til fordel for den industrielle modificerede (og givet mere effektive) kommercielle såsæd som købes ind til hver sæson.

"Hensynet til virksomhedernes patenter vejer tungere end hensynet til menneskers sundhed og liv i den her aftale" - Glimrende opsummering af konsekvenserne for folkesundhed.

For at tilgodese resten af aftalen kunne man koge det ned til "Hensynet til virksomhederne vejer tungere end hensynet til mennesker". Længere er den i virkeligheden ikke.

John Vedsegaard

Der skal nu nok opstå andre kanaler til dette, men det gælder også for alt andet der kopieres herunder film, musik og data.

Opretter man for eksempel en form for kædebreve så alle sender film til hinanden, altså med snailmail, vil det blive meget svært at styre og ACTA vil være helt til grin. Der findes også andre måder at håndtere det, nøgleord som kryptering vil nemt kunne anvendes i denne forbindelse.
Set i min krystalkugle vil ACTA betyde at "ulovlig" kopiering vil vokse i omfang og blive meget eller helt ukontrollabel.

Er Pia Olsen Dyhr i lommen på medicinalindustrien. Hun mener jo at aftalen er vigtig for dansk industri.

"Hensynet til virksomhedernes patenter vejer tungere end hensynet til menneskers sundhed og liv i den her aftale"

Netop. Det er også hvad fru Olsen Dyhr siger: Acta er til gavn for danske virksomheder og rettighedshavere.

Hun glemmer blot at fortælle at den er ad h... til for alle andre.

Brian Pietersen

i får nogle problemer, eller vi gør.

hvis jeg har en rigtig god ide, er det med 100% sikkerhed at den ikke ser dagens lys, før skulle man kæmpe med store firmaer som låner det uden at få lov, og producere underlige steder i verden for at undgå at betale, og nu vil befolkningen heller ikke støtte dem der opfinder, så, det lader man da bare vær med.

har bare lyst til at sige, hyg jer....gg

Har du en god idé, Brian?

@Brian Pedersen:

En rigtig opfinder kan kendes ved at han/hun slet ikke kan lade være med at opfinde. Det samme gælder for en rigtig kunstner.

Hasse Gårde-Askmose

Kunne da egentlig godt tænke mig at få at vide, om "Læger uden Grænser" checker den kopimedicin, de - undskyld udtrykket - stopper ned i halsen på deres patienter. Eller er det " de for hånden værende søm"'s princip???

Der verserer jo utroligt meget kopimedicin af mere eller mindre lødig art. Især i udviklingslandene.

Ali i denne verden har en konsekvens.. Og det koster liv...en gang imellem.

Vil gerne præcisere, at jeg er arg modstander af ACTA.

Men....

Brian Pedersen siger:

"i får nogle problemer, eller vi gør."

Hvis det ikke allerede er gået op for dig, så har vi faktisk allerede problemer. Store.

"nu vil befolkningen heller ikke støtte dem der opfinder, så, det lader man da bare vær med."

Det kommer dæleme an på hvad de 'opfinder'.
Personligt opfinder jeg så meget som jeg nu kan.
Der er sikkert mange andre der gør det samme.
Hvem der har rettighederne er jeg ligeglad med, sålænge det ikke er 'den mørke side'.

Der er åbenbart ved at være en slags konsensus omkring det, at uden 'rettigheder' vil der ikke blive opfundet noget.
Det er lodret forkert, da der blev opfundet myrader af ting INDEN der fandtes patenter og copyright. Og sjovt nok er det helt gratis at bygge videre på dem, nøjagtig som det burde være.

Brian Pietersen

Jeg siger det fordi jeg ved hvordan man i forvejen *låner* fra hinanden, men hvor mange har tid og råd til at alt det arbejde uden at få noget for det???

Det handler ikke om copyright Brian. Det handler om en demokratisk verden. Skumle gummieparagraf forslag ind af bagvejen? Dårlig idé.

"En rigtig opfinder kan kendes ved at han/hun slet ikke kan lade være med at opfinde. Det samme gælder for en rigtig kunstner."

Lars,
det har du ganske givet ret i. Men når opfinderen eller kunsteren ikke længere har råd til ægget til sit salt, fordi nogle store virksomheder med kapital nok til advokatsalærer har hugget ideerne, så kan det jo godt være, at hun/han overvejer, om det er det værd.

Jeg siger ikke dermed, at ACTA er god, men aftalen er næppe enten 100 % god eller 100 % ond.

Brian Pietersen

Anders

ja, det har du ret i og jeg synes også der er nogle ting der er helt godnat med de multinationale selskaber, men så skal man starte med at støtte andre typer virksomheder....

nu ender det bare med, at det netop er dem der har det fint og alle andre endnu sværere ved at lave noget, og det er jo ikke alle der hverken, kan vil eller lysten til at arbejde for de firmaer.

Brian Pietersen

man vil have innovative firmaer, hvordan skal det kunne lade sig gøre, hvordan skal nogen få noget på markedet, uden at det forsvinder fra ens hænder så snart det kommer ud på gaden ??

ingen hjælp fra patent, så glem det, så er det kun store firmaer, som har råd til at lave en milliard produkter, producerer det, markedsføre det og sætte det hele ud på gaden samme dag.

så, det kunne være man bare skulle slukke computeren og tage ud i naturen og klare sig selv... gg

Man kan sige mange ting, - for eller imod beskyttelse af ophavsretten, men den var faktisk beskyttet i forvejen. Men hvis dette blokerer for billig kopimedicin til verdens fattige, er der et reelt problem.

Derfor er der blot at spørge politikerne, der har godkendt aftale uden nogen form for offentlig debat:
- Hvad vil I egentlig gøre for at afbøde virkningerne?
For det er jo jer, der har påtaget jer ansvaret på landets vegne, det er ikke borgerne.

Hasse Gårde-Askmose

Før det - også i denne tråd - kører fuldstændig af sporet, er der måske nogen fra Læger uden Grænser eller andre, der VED nget om og ikke bare gætter:

Køber de medicn til markedspris eller hva'?

Er klar over, at der er andre kilder til medicin i udvilingslandene o. a. steder.
Men de er jo umulige at "styre".

Erik L siger:

"Der er konsensus omkring det, at fravær af rettigheder betyder færre opfindelser, fordi det er ret indlysende rigtigt."

Jeg synes at du misbruger ordet rettigheder. Det er en slags nysprog der gør dit udsagn (og meget andet) til noget vrøvl.
Desuden er 'eksplosionen af udviklingen' (mere nysprog) indenfor medicin ikke til fordel for de mange syge, men kun til fordel for de få syge (velnok omkring 1% af verdens befolkning).
1% !? Hvor var det nu lige jeg stødte på det før - noget med bander?

Brian Pedersen siger:

"Jeg siger det fordi jeg ved hvordan man i forvejen *låner* fra hinanden, men hvor mange har tid og råd til at alt det arbejde uden at få noget for det???"

Jeg synes at de der ikke har 'tid' skulle få sig noget spirituel vejledning og at de der ikke har 'råd' skulle finde sig et andet arbejde.

Brian Pietersen

Henrik

jeg lader dig om det spirituelle, så synes jeg du skal arbejde gratis, kom frisk.

c¨,)

Niels-Holger Nielsen

Det bedste forsvar er et angreb.

Niels-Holger Nielsen

Bla. bla. bla. spis menuen.

Brian Pietersen

Niels-holger

ja, man når ikke altid til enighed, men, det er ok med mig på nuværende tidspunkt.

Jeg har teenage børn og jeg kan lave husregler. Dem har jeg ikke mange af, men én regel er, at det er forbudt at betale for musik. Hvis man vil have musik må man finde det på internettet, og hvis man ikke kan finde ud af det, så må man søge hjælp hos far.