Nyhed
Læsetid: 3 min.

DF: Regeringen købt med slesk tale og billig portvin

Regeringen blev beskyldt for at være i lommen på medicinal-industrien, da der i aftes blev debatteret ACTA i DR Byen, hvor organisationer, minister og oppostionspolitikere var mødt op
250 interesserede borgere var i går mødt op på i DR-Byen til Informations høring om ACTA.

250 interesserede borgere var i går mødt op på i DR-Byen til Informations høring om ACTA.

Michael Bothager

Indland
28. februar 2012

Stemningen er indledningsvis god mellem de deltagende politikere ved aftens debat om ACTA i DR-Byen, hvor 250 interesserede borgere er mødt op. Efter en kort hilsen hinanden imellem og nogle mindre akavede kram sætter Morten Messer-schmidt (MEP, DF), Handels- og Investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) og Trine Brahmsen, IT-ordfører for Socialdemokraterne sig til bordet for at høre de mange indlæg i debatten omkring den kontroversielle handelsaftale ACTA.

Efter en kort introduktion bliver fire af de organisationer, som har indgivet høringssvar, bedt om at præsentere deres høringssvar til ACTA for de tilhørende. Og ministeren kommer under beskydning fra første færd.

Først af formand for IT-Politisk Forening, Niels Elgaard Larsen, der mener, det er noget direkte vås, at ACTA ikke kommer til at betyde noget for dansk lovgivning, som Pia Olsen Dyhr tidligere har hævdet.

»Naturligvis betyder ACTA noget, og ikke kun i Japan eller USA, men også i Danmark,« siger Niels Elgaard og påpeger, at lovgivningen vil få alt for store konsekvenser for privatpersoners brug af internettet.

Den eneste af de fire, der bakker ministeren op, er Maria Fredenslund fra Rettighedsalliancen, der repræsenterer kunstnere, instruktører og musikere i underholdningsbranchen.

Ifølge hende er den ulovlige fildeling af musik og film på nettet i løbet af de seneste år tredoblet.

»For mig handler ACTA om at sikre friheden for filmproducenten, så han stadig kan produere ting, som vi andre kan nyde. Det hjælper ACTA med,« siger Maria Fredenslund.

Svar på tiltale

Efter de fire høringsvar er blevet præsenteret, får ministeren mulighed for at svare på kritikken.

»ACTA er med til at sikre, at arbejdspladser bliver i Danmark,« siger hun og tilføjer: »Jeg er netop kommet hjem fra Kina, hvor et dansk firma som Rockwool har utroligt svært ved at beskytte sit brand. Den beskyttelse vil ACTA være med til at håndhæve.«

Men ACTA handler ikke kun om piratkopiering på nettet og internetbrugernes retssikkerhed.

Det bliver slået fast af formanden for organisationen Afrika Kontakt, der også har indleveret et høringssvar.

Han er dybt bekymret over de konsekvenser, ACTA vil få for nødlidende i den tredje verdens adgang til billig kopimedicin.

Han bliver bakket op af folketingsmedlem for Enhedslisten Stine Brix, der deltager i debatten nede fra salen.

Hun henviser til Læger Uden Grænser, der tidligere til Information har sagt, at ACTA vil koste liv i u-lande.

Men ministeren forsvarer aftalen og forsikrer, at der i aftalen intet er, der lægger op til en sådan begrænsning med henvisning til den såkaldte TRIPS-aftale, der ifølge ministeren ikke ændrer sig på grund af ACTA

Trine Brahmsen er enig. »Der er intet i ACTA, der ændrer ved kopimedicins aftaler,« siger hun.

Men tvivlen nager stadig et par spørgere i salen, der ikke mener at have fået et tilfredsstillende svar.

Slesk tale og portvin

Kort efter får den særdeles veloplagte Morten Messerschmidt ordet:

»Regeringen har indgået en aftale, der bryder med en lang tradition af grundlæggende frihedsprincipper, vi har haft i Vesten i flere hundrede år,« siger han og fortsætter:

»I er blevet overtalt til at indgå denne aftale med slesk tale og billig portvin af medicinalindustrien,« siger han med adresse til Pia Olsen Dyhr og Trine Bramsen, der dog er hurtige til at minde ham om, at Dansk Folkeparti selv var med til at give den tidligere regering mandat til at forhandle ACTA-aftalen hjem i Europaudvalget.

På vej ud fra debatten er der ingen kram mellem Messerschimdt og ministeren –ikke engang et akavet et af slagsen.

sifa@information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til Information og P1 s Harddisken for at lave denne høring - og som i følge DR var overbukket.

Burde en sådan Høring ikke også finde sted i Folketinget.

"Jeg er netop kommet hjem fra Kina, hvor et dansk firma som Rockwool har utroligt svært ved at beskytte sit brand. Den beskyttelse vil ACTA være med til at håndhæve"

Der er åbenbart et stort marked for at lave ultra giftigt stads til at isolere med.

Men det er da rart at vide, at denne regering også er købt og betalt af Rockwool. Så kan vi nok skyde en hvid pind efter bæredygtig isolering i de næste mange år.

Var det virkelig alt hvad der kom frem? Som Messerschmidt's udfald gengives, fremstår det ubegrundet og uprovokeret. Der må da være mere i det?

Jeg kunne også godt tænke mig at høre mere i detaljer og hvor i ACTA-teksten, der henvises til, samt hvad i dansk lovgivning, der påvirkes, især med kritiske punkter.
Som det fremstår, ser Pia Olsen Dyhr ud som den mest saglige, da hun henviser direkte i ACTA-aftalen til et sted, som undtager kopi-medicin. Det kan da ikke passe, at kritikerne på dette punkt ikke har noget konkret at henvise til?

Jeg synes at artiklen gengiver debatten dårligt. Jeg nægter at tro, at de kritiske organisationer ikke har haft mere at have det i, end det fremstår her.

Jeppe Morgenthaler

Høringen kan høres i sin fulde længe her:

http://www.dr.dk/harddisken/files/2012/02/actah%C3%B8ring-fuld.mp3

Det er på eget ansvar. Man får tendens til akut politikerlede. Jeg har sjældent hørt noget så hvalpet barnagtigt som politikernes interne kommentarer til hinanden.

Hanne Christensen

Også i Danmark var man på gaden contra acta:
http://www.youtube.com/watch?v=me8XUQegpuU

Mht. Rockwool handler det jo om at Rockwool, Lego, Grundfoss eller Danfoss ikke længere orker, gider eller vil føre de rets-sager mod f.eks. kopi-varer af deres produkter som de har gjort hidtil. Når/hvis ACTA bliver gennemført, så kan Rockwool bare sige til alle, der laver et lignende produkt 'stop med det. I overtræder vores patent-rettigheder' eller 'Stand det. I overtræder vores design.' Og alene på baggrund af en mistanke om at en virksomhed gør det - altså overtræder nogle immaterielle rettigheder - kan Rockwool forhindre, at en kinesisk eller russisk eller japansk eller indisk virksomhed udvikler produktet eller laver et lignende produkt. Og på den måde kan Rockwool, via unfair konkurrence, få solgt en masse ja, rockwool i udviklinslande. Og på den måde er ACTA udtryk for neo-kolonianisme...

Og nu har Kina altså ikke underskrevet aftalen; derfor er det en mærkelig argumentation.Er det ikke det, der hedder en stråmand?

Mib bekymring om ACTA får mest, at rettigheds-havere kan forlange at få fjernet hjemmesider, artikler, videoer mv. fra andre websites, fordi dette website, f.eks. en side som rpgwatch henviser til videoer om Mass Effect 3 f.eks. som rpgwatch ikke selv har rettighederne til. (EA og Bioware, spilfirmaer, har rettighederne hertil). Eller at Apple f.eks. kan sige til f.eks. tyske Siemens at I skal stoppe/standse med at producere tablets fordi vi, Apple, har patentet på en sådan.

Og hvem er det, der taber her? Det er forbrugerne og forbrugernes frie valg. Og her gik jeg og troede at fri valg og fri konkurrence var godt....Åbenbart ikke i monopol-kapitalens tidsalder...

Jesper Frimann Ljungberg

Der er lige det at ACTA ikke .. jeg gentager IKKE involverer Kina, Indien, det meste af afrika etc etc.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement_ma...

Så Dennis Berg når du siger at Pia Olsen Dyhr virker som den mest saglige.. ja.. så må det stå for din egen regning. For hele hendes argumentation, vdr. Kina og fjernøsten m.m er jo fup og fiduser.

Desuden så er der afleveret 2.4Millioner underskrifter mod ACTA til EU.

http://www.europarl.europa.eu/news/da/headlines/content/20120223STO39230...

// Jesper

Jesper Frimann, det er jo det jeg siger. Det er da helt galt, at artiklen fremstiller debatten, som om Pia Olsen Dyhr virker som den mest saglige, når man andre steder kan læse om de velbegrundede bekymringer som organisationerne har.

Jeg er efter artiklens forfatter, ikke efter de kritiske debattører.

Jesper Frimann Ljungberg

@Dennis Berg.

Jeg beklager min misforståelse :)=

// jesper