Læsetid: 3 min.

Et digitalt forår?

Tusinder af mennesker var i lørdags mødt op for at vise deres utilfredshed med ACTA-aftalen og for at demonstrere for et frit internet
Tusinder af mennesker var i lørdags mødt op for at vise deres utilfredshed med ACTA-aftalen og for at demonstrere for et frit internet
Indland
26. februar 2012

Det skorter ikke ligefrem på revolutionære udmeldinger og store sammenligninger denne råkolde lørdag eftermiddag på Israels Plads midt i København.

»Med internettet fik menneskerne i den arabiske verden Det Arabiske Forår. Lad os håbe, at vi her i Europa kan få et digitalt forår,« lyder det fra Stop ACTA’s talsmand, Henrik Chulu.

»Da trykpressen blev opfundet sad munkene i deres klostre og surmulede. Det er teknologiangsten, vi protesterer imod,« siger han udover flokken

Anledningen for de store ord er demonstrationen i mod den internationale handelsaftale ACTA, der af kritikere bliver beskyldt for at undertrykke ytringsfriheden og overlade det til private virksomheder at bestemme indholdet på internettet.

Henrik Chulu står på en lille farverig vogn med store højtalere og tordner mod ACTA.

Der er ikke det, der ikke er galt med ACTA, forstår man på hans tale, der modtager sporadiske klapsalver fra de omkring tusind mennesker, der er samlet på pladsen.

Rundt omkring i klaser står unge folk og snakker. Der er en forventningsfuld stemning. Der tylles dåsebajere med frosne fingre, og der kæderyges cigaretter.

Der er ingen tvivl om, at demonstranterne her opfatter sig selv som en del af en større bevægelse. Ikke kun imod ACTA, men i mod alle former for internetcensur og regulering. Rundt omkring går aktivister rundt og deler materiale ud. Alt fra information om Occupy Denmark til revolutionære venstrefløjspamfletter.

»Vi er internetgenerationen, og det er den, vi er inde for at forsvare i dag,« siger Pierre en 18-årig demonstrant med en rød næse. Han tager Guy Fawkes-masken, der bliver brugt af folk i Occupy-bevægelsen og blandt internetaktivister på. Hans eget ansigt glider langsomt væk bag maskens skælmske smil.

Et nyt ungdomsoprør?

Gennemsnitsalderen er lav. Men at der skulle være tale om en ungdomsbevægelse er Per Zimmerman, der står i det ene hjørne og kigger ud over pladsen, ikke helt enig i. Han er en af dem der trækker op i aldersgennemsnittet. Han undrer sig over, at det skulle være en bevægelse for de unge. Efter lidt tænketid medgiver han dog, at det nok alligevel er tilfældet.

Han er her i dag, fordi han ikke bryder sig om måden aftalen er blevet til på.

»Hele den lukkede proces synes jeg er uforeneligt med et frit internet. Jeg er ikke sikker på at jeg havde været her for at demonstrere i dag, hvis processen havde været mere åben,« siger han og forklarer, at det er mange år siden han har været til en demonstration som den i dag.

Han mener nu alligevel, at emnet burde interessere alle.

Efter ca. en time på pladsen begynder folkemængden, der nu er kraftigt forøget, at bevæge sig mod Christiansborg, som er endemålet

Humøret er højt, og solen begynder at bryde gennem de grå skyer. Luften er tyk af ironi, da der bliver råbt »Vink til Kulturministeren!« fra demo-vognen, da den passerer Cinemateket i Gothersgade.

Kulturminister Uffe Elbæk er derinde for at præsentere en særvisning af filmen V for Vendetta. Den skildrer den mystiske frihedskæmper ”V”, der kæmper for retfærdigheden i et fremtidigt, fascistisk London. ”V” er gennem hele filmen iklædt en Guy Fawkes-maske, som et symbol på, at idéer aldrig dør. Et ironisk sammentræf, som giver anledning til hujen og råben i protestflokken.

(se debatten om netop dette sammenfald på Elbæks Facebook-væg)

Det er svært at få overblik over, hvor mange demonstranter, der er i flokken., men vokset til det dobbelte er den i hvert fald. Fra små klaser på Israels Plads til tusinder af passionerede demonstranter.

Længere nede af Gothersgade har bussen opgivet at komme frem, og chaufføren står og ryger en cigaret på gaden. Folk smiler og vinker.

En succes

Da flokken når Christiansborg og mængden af mennesker indfinder sig på slotspladsen, erklærer arrangørerne deres tilfredshed med fremmødet. Over 10.000 er nu samlet, lyder fra højtalerne ind i mellem den skrattende musik.

Københavns Politis talsmand siger godt nok kun 5-7000, men at arrangører og myndigheder er uenige om antallet er ingen nyhed.

Da de sidste grupper har krydset kanalen, og politiet har placeret sig i kanterne af slotspladsen, begynder tilråbene mod det politiker-løse Christiansborg.

»Ned med ACTA, ned med ACTA!«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg ved godt at dette indlæg bliver slettet men er det ikke på tide at de landsdækkende medier tager deres ansvar alvorligt, og en gang for alle tager befolkningernes side, for ellers er I jo blot politikernes skødehunde.

Eller som en allegorisk betegnelse; huslaverne kontra markslaverne, som glædeligt roser og tjener deres herre for at få krummerne fra de riges bord til trods for, at herrene er fuldstændig og aldeles ligeglade med jer, når det kommer til stykket. Men heldigvis er I på grund af internettet ved at blive fuldstændig overflødige, og derfor støtter i direkte og inddirekte magthaverne, hvilket er det samme som at holde varmen ved at tisse i bukserne.

Faktum er, at den politiske kultur er syg, og det er på tide at vi tager dette problem rigtigt alvorligt inden det udvikler sig til regulær revolution, og de ord kommer fra undertegnede som er 100% pacifist.

Der er efterhånden så meget tyngde i modstanden mod den lovgivende, udøvende og dømmende elitistiske kaste, som er ååhh så adskilt af magtens tredeling med fjerde statsmagt som legitimitetskanal, så I ikke færdes i samme cirkler og bor samme steder. Videre kan I adskille jeres personlige og professionelle sider af jeres person, hvad de i psykiatrien har en betegnelse for, som hedder personlighedsspaltning.

Og nej vi giver aldrig op, og tror mig for tiden er altid på vores side, hvilket historien tydeligt viser, hver gang magthaverne faktisk overbeviser sig selv om, at de ER bedre end alle OS andre. Så start med at stå ved demokratiet og jeres ansvar inden vi brænder det hele ned endnu engang.

Jeg vil lave en ”uhyrligt ukritisk analogi” og sidestille problemstillingerne i ACTA og finanspagten i EU med den verserende debat om ledelsekulturen på universiteterne, for de er i bund og grund et udtryk for samme neoliberalistiske herredømmeform og politiske hykleri; at værdi er lig økonomiske vækst, og at nogle mennesker anser sig selv som bedre, klogere og mere værdifulde end andre mennesker. Og her rammer vi et helt centralt aspekt af videnskab og internettet. Debatten om originalitet versus kopi og herigennem ejendomsret.

Hvem kan ved sine fulde fem påstå, at menneskelig indlæring i bund og grund ikke handler om kopiering?

Hermed ikke påstået at originalitet ikke er menneskeligt, men blot en pointering af; at originalitet er en transformation af allerede kendt viden til ny viden. En allegori. For hvordan er det muligt at skabe et stykke viden eller musik uden brug af rytme, sprog eller logik, og her menes blandt andet konstruktion af instrument, samarbejde og læring, og tankevirksomhed i det hele taget. Og hvis det ikke helt grundlæggende er en kopieringsproces som bliver tillært gennem menneskelig fællesskab så ved jeg ikke hvad, for lærer vi ikke i kraft af og gennem vores forældre, familie, vores menneskelige samfund og naturen....

Overfor denne helt grundlæggende menneskelig kopieringsadfærd står et rationale om, at nogle mennesker er mere værd end andre, og at alt er til salg. Det kan diskuteres og det vil det formodentlig blive til jordens undergang. Men jeg kan garanterer jer for at nogle af os IKKE er til salg, og vi bliver stadig flere og flere i takt med at løgnene bliver større og større og vi er ikke bare et nationalt anliggende men et globalt netværk. Det er som om i alle ligger under for Hitlers mantra; jo større en løgn, jo flere tror på den. Og ja jeg ved det, jeg lavede en reference til nazismen, og det er en eller anden idiots ”lov” om internetdebat, men det ændre ikke ved at det er et ufravigeligt faktum.

Bare tænk hvordan vores beskæftigelsesminister sparker alt hvad hun kan på dem der har allermindst muligheder og rigdom i vores samfund; kontanthjælpsmodtagere, men hendes børn frejdigt går i en lille ”hvid” overklasse friskole i ”fattige” Hareskovby.

Jeg er ved at være så evindelig træt af alt det tågesnak og den tomme frelste retorik alle og jeg mener ALLE politikere gang på gang udtaler, og mediernes larmende tavshed når det gælder de alvorlige og grundliggende problemer i vores samfund.

Et ordsprog siger at man har de politikere man fortjener. Det er rigtigt, men nu er det slut og vi kræver nogle bedre politikere, og tag dette råd alvorligt. For gør I ikke kommer der en ensporet populistisk idiot ind fra yderste højre eller yderste venstre og siger tingene ligeud og giver hvem ved hvem/hvad skylden, og så ved vi alle sammen hvad klokken er slået.

Kig jer dog omkring....Hele europa er ved at bryde i brand med en hel generation af stærke, kreative, handlekraftige unge mennesker uden arbejde, og ikke kedsomhed men politisk proklameret og stigmatiseret værdiløshed af arbejdsløse er roden til alt ondt.

Tag jer sammen og stå ved demokratiet

Tak, Andreas Matei, det er nøjagtigt situationen, du opridser, og alt andet er forsøg på bortforklaring.

TV2 havde et indlæg om ACTA-demonstrationen, som varede - hold fast - 8 sekunder!

Til gengæld havde DR1 en langt bedre dækning med bl.a. interviews med demonstranter mv.

Og med hensyn til trykpressen, tror jeg næppe munkene sad og surmulede i deres klostre; de blev sikkert meget glade for at de ikke længere skulle sidde og skrive hver eneste side af. Og desuden havde man allerede inden trykpressen blev opfundet fundet en teknik, så en bogside kunne trykkes, men dog kun en. Trykpressen muliggjorde jo at flere sider kunne trykkes på samme tid...

Jeg ved ikke hvor journalisterne har været - til demonstrationen - men de har åbenbart overset - den store gruppe af IT professionelle der deltog.

Folk der har en meget konkret viden om hvad konsekvenserne bliver af Acta - for deres dagligdag.

Mange IT professionelle og innovative iværksættere frygter Acta - fordi den vil overlade internettet til de store gamle industri monopol virksomhheders hære af sagførere - der med Acta i hånden kunne true internet udbydere til at gøre som de kræver - og fjerne det de ikke synes om - uden de det går ud over, har muligt at få det prøvet overfor en dommer - hvis man ikke lige har råd til en større hær af sagførere.

Hold da op. Der er godt nok mange gymnasieelever i København.

Martin Haastrup

Det varmer mit hjerte sådan. Det giver sådan et HÅB indeni.

Kritisér! - Mobilisér!! - Protestér!!! - Endnu flér!!!! - Endnu mér!!!!! - Overalt, hér og dér...

Tak til Andreas Matei!

Sådan. Så er det sagt.

Jubiiiiii... 8-)

Tak til alle, og tak for videoerne :)

Lars Peter Simonsen

Anfg skabende kunstneres rettigheder i forhold til ACTA:
http://www.scribd.com/fullscreen/82877188?access_key=key-rza2yzmxbrzn8r5...