Læsetid 1 min.

EU vil have ACTA tjekket ved domstol

EU-Kommissionen beder EU-domstolen vurdere, om den kontroversielle antipirataftale, ACTA, er lovlig
EU-Kommissionen beder EU-domstolen vurdere, om den kontroversielle antipirataftale, ACTA, er lovlig
22. februar 2012

De mange demonstrationer og voldsom kritik af den nye internationale antipirataftale Acta får nu EU-Kommissionen til at bede EU-domstolen vurdere aftalens lovlighed.

EU's handelskommissær, Karel de Gucht, siger på et pressemøde i Bruxelles, at Kommissionen er overbevist om, at aftalen både er lovlig og vil hjælpe med at bekæmpe forfalskninger og brud på intellektuel ejendoms- og ophavsret på internettet.

Men i lyset af de mange protester ønsker Kommissionen altså en juridisk vurdering "for at få en uafhængig afklaring af aftalens lovlighed". siger de Gucht med henvisning til en debat, han siger, er præget af "misinformationer og rygter".

EU-Kommissionen har været med til at forhandle aftalen igennem på internationalt plan, og oprindeligt tilsluttede samtlige 27 EU-lande sig aftalen. Men siden har Polen og Tjekkiet trukket deres støtte, ligesom Tyskland nu tøver med at ratificere.

Landenes tøven skyldes kritikeres bekymring for, at Acta kan begrænse informationsfriheden på nettet.

Før aftalen kan træde i kraft, skal den også stemmes igennem EU-Parlamentet, hvor der er udbredt vrede over selve forhandlingsprocessen, som flere parlamentarikere mener er foregået for lukkede døre.

EU-kommissær de Gucht afviser, at parlamentet ikke har været taget tilstrækkeligt med på råd. Han siger, at formålet med at bede domstolen vurdere sagen nu, er at "skære igennem en tåge en usikkerhed".

Acta - Anti-Counterfeiting Trade Agreement - er en internationalt, juridisk handelsaftale, som skal stoppe ulovlige aktiviteter på internettet - herunder ulovlig deling af film og musik.

/ritzau/

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Robert  Kroll

Jeg tror såmænd ikke, at ACTA er ulovlig - det ville både EU-kommissionen og medlemsstaterne nok have opdaget i tide.

Men en lovlig aftalre kan godt være politisk uacceptabel, og det er vel det, som ACTA's kritikere peger på - altså er der unødige begrænsninger i ytringsfriheden eller andet negativt ( som godt kan væe formelt lovligt).

Brugerbillede for John W Larsen

Robert Kroll efterplaprer :
"Jeg tror såmænd ikke, at ACTA er ulovlig - det ville både EU-kommissionen og medlemsstaterne nok have opdaget i tide."

Nej, du har helt ret ..
Som retstilstanden er nu kan den Lovgivende magt nemlig slet ikke vedtage noget som helst der er 'ulovligt' ! Heller ikke selv om de lyver for Folketinget så vandet driver ..
Robert, der er Fanden tage mig ikke meget Samfundskritikker over dig ..

Brugerbillede for Anonym

Et er EU’s sædvanlige demokratiske underskud hvor offentligheden skal tilpasses lovgivernes projekter, men helst ikke informeres og deltage aktivt.

Karel De Gucht starter med at foregive forståelse, delt bekymring og værdsætning af debatten om ACTA’s indflydelse på internettet, men i samme åndedrag beskriver han samme debat som ‘misinformation and rumour’.

Forsikringerne om at ACTA ikke indeholder beføjelser der tilsidesætter EU eller medlemslandes lovgivning, er på sin vis komiske når man i samme åndedrag bedyrer ACTA’s effektivitet i forhold til andre tredie landes lovgivning. Altså må den jo indeholde værktøjer til at overtrumfe nationale lovgivninger. Disse værktøjer er handelssanktioner gennem WTO via TRIP aftalerne og det er en faktor med indbygget yderligere demokratisk underskud.

Til slut foregriber han den uafhængige undersøgelse han sætter igang, ved at begrunde den med at den vil ‘cut through the fog of uncertainty’ som kritikerene har spredt; det kan han jo ret beset ikke vide før en ‘uafhængig’ undersøgelse. Eller kan han ?

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/12/128

Brugerbillede for Ib Christensen
Ib Christensen

Skal vi ikke også lade domstolene undersøge om det er ulovligt at lovgive, om hvor lille en promille af en vares slagspris der skal tilfalde dem med det værdiskabende arbejde?

Hvem er det lige der snyder hvem, når vi kan købe en T-shirt til 600 kr, som andre har lavet på en 16 timers arbejdsdag til en dagløn på kr. 9,50.

Brugerbillede for Dan Johannesson
Dan Johannesson

Mest sandsynligt er der tale om et skue - spil. ACTA skal blåstemples. På den måde har man et sted man kan henvise afvigere og tilhængere af demokratiet til. (Reelt to begreber for det samme nu om dage.)

Er bange for vi kan kysse fri debat, resterne af demokratiet og fri udveksling af viden mellem borgerne farvel hen over sommeren 2012.

Det er simpelthen nød til at dø for at superstaten kan fungere, når den kobles sammen med de øvrige unioner.

Det blev helt tydeligt at civile borgere har potentialet for ægte magt og frihed over egne livsvilkår, under det arabiske forår. Det må vi, naturligvis, ALDRIG få igen.

Derfor ACTA - nu med blåstempling.

Brugerbillede for Søren Lom

Det ligner mest en overspringshandling, men også frustration over at den er forhandlet bag lukkede døre, og mellemregningerne er forblevet bag disse.
Men det sætter unægtelig også den danske ministers jubelidioti i noget at et perspektiv.

Brugerbillede for Peter Jensen

Som flere debattører peger på, er der vel tale om at ACTA skal gives en juridisk hjemmel, som kan nivellere den politiske kritik af projektet og danne klangbund for en inkluderende historiefortælling om det noble projekt.

EU har adskillige gange ladet egen domstol gøre det beskidte arbejde for kapitalen.

Brugerbillede for Henrik Jensen

Det her er business as usual fra Bruxelles. Det svarer til stemmen i røret, npr man ringer til et eller andet call center: "Deres opringning er vigtig for os, så vent venligst".

Ingen kan være i tvivl om, at dén sætning betyder det stik modsatte.

Et godt råd: Glem, hvad eurokraterne siger. Hold øje med, hvad de gør.

Og lur mig, om de ikke vil bakke op bag ACTA.

(Karel de Gucht skal jo også have et job, når han ikke længere er kommissær)

Brugerbillede for Karsten Aaen

EU-domstolen er en uafhængig domstol præcis som den tyske forfatnings-domstol er. Og den har bl.a. givet folk som er blevet syge i ferierne ret til at holde ekstra ferie. [At det danske system så gør hvad de kan for at forhindre dette er en ting, men ofte er EU-domstolen mere på den lille mands side end på stor-kapitalens].

Mht. ACTA vil jeg ikke være så sikker på, at ACTA er lovlig ifht. europæisk ret; f.eks. er EU-kommissionen og EU-Parlamentet på vej med skrappere regler for data-beskyttelse. [At man protesterer over at alle læger, sygeplejersker mv. skal have adgang til alle sundheds-oplysninger synes mig en del tragi-komisk, når f.eks. a-kasserne er blevet bedt om at checke e-indkomsten ifht. ydelseskortene hvert kvartal - uden at dem på dagpenge har givet hverken A-kassen eller Staten tilladelse dertil....]

Således er jeg ikke så sikker på at EU-domstolen frikender ACTA, da EU-domstolen, sikkert under tysk inspiration, lægger stor vægt på borgernes beskyttelse mod overgreb fra staten og store multi-nationale koncerner.

Og selv hvis EU-domstolen siger god for ACTA i en eller anden form, ja så er det næsten så godt som sikkert, at EU-parlamentet stemmer den ned....

Brugerbillede for Kim Gram

h.m. teser om feurbach,
er vel næppe copyrigtbeskyttede?
næh!, vel snarere: copyleft:-)
--------

p.s. mange mennesker lever jo, og måske bør kunstnere gå mere op i at
begrænse at mennesker bliver klonede,
end at gå op i at forsøge at begrænse at kunstværker, eller værker,
kopieres.

Brugerbillede for Hugo Barlach

Men når en EU-instans mobiliseres, kan man naturligvis ikke tage anliggendet alvorligt. Suverænitet-fordringen ér så udfordret, som man overhovedet kan foerestille sig. 80% af dansk lovgivning er bestemt af EU allerde. Så udmeldingen omkring EU-domstolen er allerede i udgangspunktet svækket, når offentligheder betragter sammenhængen. Man kan derfor roligt forudsige, at ACTA fortsat vil afføde stigende protester...

Med venlig hilsen

Brugerbillede for Henrik L Nielsen
Henrik L Nielsen

Jeg er bange for at lovgiverne der støtter den lov er ved at falde i den samme fælde som lobbyinteresser fik dele af den amerikanske kongres til at falde i med forbudslovene der startede med The Voldsted act. De fleste lovgivere tolkede lovforslaget noget mildere end den senere blev brugt.
Om ACTA siger de nu at den ikke vil medføre indskrænkelser af ytringsfrihed og brug af internettet. Hvis den vedtages og ratificeres tror jeg de udtalelser vil komme hårdt under press fra interesserne bag ACTA som har masse af penge til at køre sager politikerne i dag ikke ser i loven. Og præcis som forbudslovene vil ACTA blive brugt til at indskrænke vores rettigheder af de der ønsker det skal gå den vej. Man må håbe ACTA får et kortere liv end USA's eighteenth amendment.