Læsetid 3 min.

'Der er langt fra top til bund på et stort universitet'

For første gang siden debatten om ytringsfrihed på Aarhus Universitet brød løs i sidste uge, svarer rektor Lauritz B. Holm-Nielsen på kritikken. Han afviser, at der er tale om en lukket kultur, men han forstår frustrationen
22. februar 2012

– Mange medarbejdere og studerende på Aarhus Universitet oplever, at deres kolleger afstår fra at sige de ting, som de kritiserer i lukkede fora, åbent. Du siger, at alle skal kunne tale frit, men som rektor må du vel også forholde dig til den virkelighed, de ansatte oplever?

»Jeg har lagt mærke til, at der er mange, der siger det. Men det er ikke det, jeg oplever i de mange møder, jeg holder med de ansatte. Jeg sætter en ære i hver eneste gang at sige, at alle spørgsmål er velkomne. Men jeg vil også prøve at forholde mig til kritikken og få åbnet kulturen endnu mere.«

»Men det er simpelthen ikke rigtigt, at man blive intimideret af universitetsledelsen. Jeg har ikke en eneste gang så meget som noteret mig, hvis nogen har været kritiske. Så personligt melder jeg hus forbi. Men derfor kan det godt være, at den virkelighed, der bliver refereret, er rigtig.«

– Var kritikken ny for dig?

»Nej, og jeg har også noteret mig, hvem det var, der fremførte den. Synspunkterne har været fremført en del gange, også stort set af den samme personkreds.«

– Du sagde lige, at du ikke noterer dig, hvem der går ud med kritik?

»Det ville da være underligt, hvis man ikke lagde mærke til den offentlige debat. Men selvfølgelig må de have deres synspunkter, og selvfølgelig kan vi diskutere dem.«

– Et andet aspekt af kritikken går på, at ledelsen ikke lytter til den kritik, der kommer. Der er blevet for langt fra top til bund, og der er ikke sikret ordentlige kanaler for den kritiske dialog. Forstår du den frustration?

»Jeg kan godt forstå frustrationen, for der er mange ting, der er blevet forandret. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi står midt i en stor omstillingsproces på Aarhus Universitet. Der er kommet nye institutledere. Vi har været nødt til at modernisere administrationen, blandt andet fordi der var kritik af, at den voksede for meget. Det føles selvfølgelig frustrerende for den enkelte medarbejder, der ikke har den samme administrative støtte som før. Det anerkender jeg fuldt ud, og vi prøver i universitetsledelsen at få tingene til at falde på plads så hurtigt som overhovedet muligt.«

Mange ting på én gang

»Der er langt fra bund til top. Det vil der nødvendigvis være på så stort et universitet, hvor vi er over 7.200 årsværk fordelt på 10.000 personer. Men jeg anerkender, at der har været ledere, der har været svære at få fat på. Vi ved, det er et problem, men mange af dem har været nye. Med hensyn til de åbne kanaler, har jeg hele tiden været fortaler for akademiske råd med en reel rolle. Det har nemlig været rigtig skidt siden universitetsloven fra 1993, hvor dekanerne fik uindskrænket magt.«

– Nu går kritikken især på, at man har sat det hele i gang på én gang.

»Det anerkender jeg blankt: Der sker mange ting på én gang og på kort tid. Når man overgår til et nyt system er der selvfølgelig ting, der falder på gulvet. Men det er ikke et generelt problem, at det ikke har fungeret. Så føler man formentlig nogle af fejlene i en eksamensperiode, men sådan er det desværre.«

»Tålmodighed kan jeg ikke tillade mig at bede om, men det er nok den bedste medicin. Og når der er gået nogle måneder, så er vi også igennem det.«

– Var der noget, du ville have gjort anderledes i dag?

»Jeg ville nok have gjort det samme. Jeg ville godt have haft endnu mere åbenhed og mødtes endnu mere med medarbejdere. Men i et vist omfang må jeg erkende, at også tiden har sat en grænse for det – ikke viljen.

– Og så må man tage problemerne med?

»Problemerne, tror jeg, vi lidt efter lidt får gode løsninger på. Vi har ikke fundet den endegyldige løsning. Selvfølgelig vil universitetet blive ved med at udvikle sig. Nu skal vi give den her model tid, og så kommer der helt sikker nogen efter os, som vil stille spørgsmålstegn ved det, der er sket, og som vil justere det efter de behov, der er på det tidspunkt.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Kåre Fog

De personer her i samfundet, der når op på topposter og bliver siddende, er de personer, der har snakketøjet i orden og kan bortforklare et hvilket som helst problem. Den ærlige mand der indrømmer problemerne, lever et udsat liv, hvorimod den tykhudede, der aldrig indrømmer noget for alvor, sidder fast på sin taburet.
Sådan også her.
Det Lauritz B. Holm NIelsen siger om åbenhed og kritiske spørgsmål, er mere eller mindre blålys. Her tænker jeg bl.a. på, hvordan han igennem mange årtier har forsvaret Cheminova og har bagatelliseret, at Århus Universitet, og specielt universitetets rektor, i sidste ende har ansvaret for at folk i Latinamerika bliver syge af Cheminovas sprøjtegifte. Det ansvar har han altid gledet af på som en ultra-glat ål.
Det er horribelt at han nu bagatelliserer alt det administrative rod, han har medansvar for. Hvis studenterne ikke får deres karakterer til tiden, og hvis de der leverer varer til universitetet ikke får deres fakturaer betalt, så er det da et kæmpe-problem. Det kan man ikke bare bagatellisere. Det er uhørt og uacceptabelt.
Oven i købet er det jo sådan, at universiteterne i disse år bruger større og større lønsummer på administrativt personale. Altså samtidig med, at administrationen fungerer dårligere end nogensinde.
Det cirkus må stoppe.
En mand der ikke tager ansvaret på sig for at rette op på helt uacceptable selvforskyldte problemer, bør fyres.

Brugerbillede for Uli Fahrenberg
Uli Fahrenberg

Jeg noterer mig en ting jeg selv har oplevet en del gange (ikke på AU, men på AAU i stedet): Manden siger at ledelsen lytter til kritik. Det er for så vidt rigtig nok; i Aalborg lytter man også rigtig meget, med medarbejdermøder, dialogmøder, etc.pp.

Problemet er bare at der så sjældent sker noget! Der lyttes og der lyttes og der lyttes: men så bliver tingene sgu alligevel gjort som ledelsen og konsulenterne synes.

Det er præcist det der er så frustrerende. Ytringsfrihed og dialog kan rende mig i røven når demokratiet er dødt.