Læsetid 4 min.

Lidegaard røg Løkke ud af hulen

Klimaministeren har røget Venstres formand ud af hulen i forhandlingerne om en ny energiaftale. Nu tyder meget på en bred aftale, hvor Enhedslisten kan ende som taberen
Klimaministeren har røget Venstres formand ud af hulen i forhandlingerne om en ny energiaftale. Nu tyder meget på en bred aftale, hvor Enhedslisten kan ende som taberen
8. februar 2012

Martin Lidegaard kan være glad for, at han er minister for et område med mange økonomiske krinkelkroge og håndtag at skrue på. Det er nemlig — ifølge Venstre — grunden til, at det store oppositionsparti i går meldte sig tilfreds med rammen for en energiaftale — og ministeren dermed kom et skridt nærmere sin drøm om at fortsætte 40 års tradition for brede forlig på energiområdet.

Det er således lykkedes Lidegaards embedsmænd at finde 1,7 mia. kr. til at gøre en energiaftale billigere for forbrugere og virksomheder, samtidig med at der stort set holdes fast i ambitionerne: At udspillet bliver billigere betyder nemlig, at folk forventes at bruge lidt mere energi, hvilket igen betyder, at klimaeffekten reduceres en smule — ifølge regeringens beregninger ligger CO2-reduktionen nu på 34,6 procent i 2020 i stedet for 35 pct.

Regeringen holder dog fortsat fast i målet om at reducere med 40 pct. i 2020 — og meningen er, at resten af reduktionen skal hentes i en klimaplan senere på året.

Men ministeren har altså strakt sig så langt, at der efter flere ugers uforsonlig retorik i går lød noget blødere toner fra Venstre.

Ikke dyrere

Til trods for at både erhvervsorganisationer, landbruget og flere V-borgmestre offentligt har presset på for en bred aftale, har partiet indtil nu sat hårdt mod hårdt i energiforhandlingerne. Med ordfører Lars Chr. Lilleholt i front har det igen og igen kategorisk afvist regeringens udspil ’Vores Energi’ til 5,6 mia. kr. i 2020 med henvisning til, at det »ikke må blive dyrere at være dansker«.

Martin Lidegaard har undladt at lade sig hidse op over Venstres uforsonlighed. For selv om et prisnedslag på 1,75 mia. kr. lyder af mange penge, har Venstres retorik været mere end overgearet, når man ser på tallene: Regeringens udspil er blevet 25 kr. billigere pr. måned pr. husstand i 2020 end det udspil, der først lå på bordet.

Vi taler altså om 25 kr. ekstra på den månedlige elregning om otte år — hvor vi i øvrigt kun kan gætte på, hvordan økonomien og olieprisen udvikler sig.

Sans for kommunikation

Trods det indholdsmæssigt noget tynde grundlag, må man anerkende Venstretoppens sans for kommunikation: Partiet har fået en imødekommelse i en størrelsesorden, der er til at kommunikere: næsten to mia. kr. til virksomheder og forbrugere — og har samtidig gjort sangen om, at det »ikke må være dyrere at være dansker« til Løkkes nye kendingsmelodi.

Men før champagnepropperne springer i ministeriet i Stormgade, er det værd at påpege, at forhandlingerne langtfra er slut. Nu skal indholdet på plads.

Vurderingen fra de fleste iagttagere og forhandlere, som Information talte med i går, er, at det formentlig kommer til at tage et par uger. Og så — for sådan er det med politik — kan det stadig nå at gå galt.

Konservative er tilfreds med regeringen i denne sag. Partiet har især været optaget af at minimere erhvervslivets regning, og her må man sige, at de er blevet imødekommet.

Udspillet koster nu halvdelen af, hvad VK’s eget udspil kostede for virksomhederne (!). Forklaringen er ifølge embedsmænd og regeringens forhandlere, at de håndtag, der er skruet på (se boks), slår positivt ud på virksomhedssiden. Oppositionen tager prisnedslaget som en fremstrakt hånd i sagen om den NOx-afgift, som de borgerlige har skældt ud på siden dens indførsel i efteråret. En fjernelse af NOx-afgiften er i al fald nu tilsyneladende slettet fra Venstres liste af krav for at gå med i en aftale. Partiet kræver til gengæld sikkerhed for, at finansieringen af en ekstra havvindmøllepark er på plads, inden byggeriet indledes, en analyse af de samfundsøkonomiske konsekvenser af de to foreslåede havvindmølleparker samt en låneordning for familier med oliefyr. Kravene bør være til at overkomme, vurderer både regering og opposition.

Enhedslisten

Men mens VK — og såmænd lidt overraskende også DF — bløder op i forhandlingerne, er Enhedslisten ikke begejstret. Regeringens støtteparti er nervøst for, at der slækkes på ambitionerne — både hvad angår klimadelen og beskæftigelsesdelen. Ifølge partiets beregninger—baseret på tal fra Energistyrelsen — vil det koste op mod 12.000 årsværk, hvis havvindmølleparken på Horns Rev sløjfes.

Og dét bringer os frem til dét af Venstres krav, som ministeren med særlig spænding venter på at få gravet ud i de kommende dage: Hvis Venstre reelt ønsker parken udskudt eller helt sløjfet, kan det sende regeringen tilbage på frierfødder hos Enhedslistens 12 mandater.

Hvis det derimod kan opfyldes med en anden form for sikkerhed for finansieringen — embedsmænd har medfødte evner udi løsningen af den slags problemer — er regeringen mere optimistisk.

Det korte af det lange er, at et bredt forlig er rykket væsentligt nærmere, men at kursen på Enhedslistens mandater er falder og stiger proportionelt med Venstres interesse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Bob Jensen

Enhedslisten ender vel som vinder hvis de ikke går med til noget urimeligt?

- og som taber når de gør, som f.eks. bombningen af libyen

De kan da kun få flere stemmer ud af at stå fast på deres principper og ikke underskrive neoliberale nedskæringer

Brugerbillede for Frej Klem Thomsen
Frej Klem Thomsen

Det ville nu være mere interessant at se på hvordan vi som danskere vinder eller taber på aftalen. Det er vanskeligt at gennemskue, men givet Vs traditionelle modstand mod alt hvad der minder om progressiv energipolitik kan man godt frygte at der er tabt mere end der er vundet på at give dem indrømmelser. Jovist bliver de, for så vidt aftalen indgås, bundet af et forlig også hvis regeringsmagten skulle skifte. Hvilket kan forhindre tilbagerulning. Men mon ikke det havde været at foretrække at lade dem stejle, gennemføre den bedst tænkelige politik og så lade dem slås med at omlægge allerede etableret energiinfrastruktur hvis de vitterligt skulle vinde næste valg og stå uden for aftalen?

Brugerbillede for Pær  Køie Kofod
Pær Køie Kofod

P.t. står 10.000 "faldefærdige" huse i Udkantsdanmark.

Der kan eksemplicere at Energi-aftalen/Velfærdsmodelen reelt er "Kejserens nye klæder".
På en multifacetteret energi/ressource/beskæftigelsesmæssig
opgave-/problemformulering.

Huse der kan bygges om til energi og varmemæssigt, selvforsynende boliger for relativ små midler.

Skabe arbejdspladser. Dynamik hvor arbejdstageren/iværksætteren bor.
(Minimere De transportlogistiske parametre.)

Samt som "bi-effekt" kan gøre det muligt for landets økonomisk svage/ufaglærte at få ordentlige sunde rammer.Samt uddannelse "i samme hug".
Sideløbende med at De selv er involveret og krediteres i forbindelse med at producere/udvikle bæredygtige "Cutting Edge" referenceprodukter.

Der vil sætte nye energimæssige standarder for produktion. Såvel det egentlige bruger og ressourcevenlige produkt.

Brugerbillede for Søren Lom

EL må jo melde sig ud som støtteparti, når regeringen hellere vil føre Venstres politik end sin egen.
SF overlever aldrig den dødsmarch de har vovet sig ud på og socialdemokraterne er jo også ved at nedlægge sig selv.

Brugerbillede for Brian Pietersen
Brian Pietersen

ja, der er kun et anstændigt parti tilbage i dansk politik, håber ikke enhesæisten ændrer dette, så skal man hen og ha dannet et nyt parti.

Brugerbillede for Vibeke Svenningsen
Vibeke Svenningsen

Selvom Lidegaard er radikal, og jeg synes, han skulle have gået en anden vej i disse forhandlinger - og selvom han vandt sin plads i tinget først gang på lidt en tjabummåde, så er jeg ikke i tvivl om, at han er et af de største politiske begavelser, vi længe har set. Han er super dygtig.

Brugerbillede for Leo Nygaard

Grund til at rose R og Martin Lidegaard for at formidle det brede samarbejde.
Keep up the good work.

EL er her i kulden og fremad sat på is. Lidt politisk ydmyghed bør erstatte overmodet.

Brugerbillede for John Fredsted

'... det »ikke må blive dyrere at være dansker«.'

Og med denne barnagtige mangel på vilje til at bringe et offer for en større sags tjeneste (netop derfor strømmer vælgerne velsagtens til Venstre for tiden) er vi såmænd allerede grundstødte, hvad klimaindsatsen på lang sigt angår.

Brugerbillede for Niels Engelsted
Niels Engelsted

@ John Fredsted
Selv om det nu er empirisk bevist, at folk til højre er mindre intelligente (http://www.monbiot.com/2012/02/06/liberal-constipation/) er det ikke nødvendigvis dumhed, der forhindrer partiet Venstre i at varetage deres børnebørns vitale interesser med rettidig omhu.

Det behøver såmænd ikke engang at være magtbrynde og ønsket om at kvæste deres politiske modstandere efter seneste amerikanske model.

Grunden til at højre er nødt til at være i denial, hvad angår klimakrisen, er måske som nedenstående link overbevisende forklarer simpelthen de helt samfundsomstyrtende konsekvenser der ville følge af at se virkeligheden i øjnene og anerkende problemet.

http://www.tomdispatch.com/post/175499/tomgram%3A_bill_mckibben%2C_why_t...

Brugerbillede for John Fredsted

@Niels Engelsted: Tak for linket til artiklen af Bill McKibben (han er altid værd at læse), selvom der dog ikke er så meget i artiklen, der kommer som nogen synderlig overraskelse for mig. Jo, det skulle da lige være en passage, så som

"If we spew 565 gigatons more carbon into the atmosphere, we’ll quite possibly go right past that reddest of red lines. But the oil companies, private and state-owned, have current reserves on the books equivalent to 2,795 gigatons -- five times more than we can ever safely burn,"

hvis tal på rystende vis illustrerer omfanget af vanviddet.

Brugerbillede for Leo Nygaard

Selv om klimaindsatsen presser sig på globalt ( og det må vi håbe, at der bliver taget hånd om på det plan), så er det her dansk indenrigspolitik.
Derfor må man vurdere et kommende forlig som en start, hvor flest mulig er med.
Det binder alle til at gå videre så vidt som muligt.
Så må man håbe at osse EL vil bidrage.

Brugerbillede for Lasse Damgaard
Lasse Damgaard

- Det er ikke Ø der taber her, men dem der støtter V i at det ikke må være dyre at være danskere.
De står nu og kikker efter katten i sækken - offer for et spintrick. Som så mange gange før.
- Det må da snart gå op for de politisk analfabetere, de bliver kørt rund i manegen.

Venstre er og bliver et konservativt bagstræberisk parti, uden udsyn og visionære kvalitetter.

Brugerbillede for Jeppe  Brogård
Jeppe Brogård

Hej glade mennesekr. Jante har da ikke været forbi her, har den vel?
;-)

Aftalen viser, at Venstre står hvor vi kender dem. I en situation, hvor arbejderne fyres i bundter sikrer de at staten sløjfer en ordre til industrien. Venstre står stolt fast på at lukke Danmark.

Jeg synes ikke, at dette er genialt. Er der nogen, der synes det?

Til gengæld har regeringen sikret en aftale, der rækker helt frem til 2020. Det er virkeligt godt gået set i lyset af, at Blå hellere vil være Teaparty. Tillykke til alle og fuld opbakning herfra. YES!

Brugerbillede for Jeppe  Brogård
Jeppe Brogård

Hvad f.... piver I over? Marie og Brian.

Her er der for første gang siden Svend Auken et regulært resultat, som peger frem mod en løsning af klimatruslen. Det er jo fuldstændigt epokegørende!

Og så har I bare den sædvanlige jammer. Jeg forstår ikke rigtigt, hvor I vil hen.

Brugerbillede for Jeppe  Brogård
Jeppe Brogård

Ja. Det kaldes folkestyre, og samarbejde. De har nu fået blå blok med på vognen. Blå blok har været helt reaktionære indtil nu. Fra i dag er de med. Det er en stor politisk sejr.

Ø behøver slet ikke at stå udenfor. De kan tage stikket hjem. Men de er desværre faldet af vognen i stedet.

Brugerbillede for Holger Madsen

Ja det syntes du så.!

For dig er det åbenbart ligegyldigt hvad man laver kompromis om, bare man får lavet et kompromis med Venstre. Også selvom det ikke var nødvendigt for at skaffe flertal for sin energi og klimapolitik.

Brugerbillede for Jeppe  Brogård
Jeppe Brogård

Øh - nej. Jeg synes faktisk, at en samlet energiaftale er det vigtigste man kan lave. Hvordan kan du sige, at det er ligegyldigt?

Brugerbillede for Brian Pietersen
Brian Pietersen

Jeppe

du har ret, sådan som alt ser ud, er alt en sejr for naturen og dermed i særdeles hed os.

under de vilkår vi er under, er det fint, jeg er bare overhovedet ikke tilfreds med de vilkår vi er under, altså, der er for mange borgerlige, de ødelægger min natur, mit land, min fremtid.

c¨,)

vi er pisseligeglade med at der ikke er fisk i vores farveande, vi laver ikke andet end hovsa løsninger, og når der så er noen der gør noget ved fiskeriet så kan de kun finde ud af at lave fredninger, og hvis man ikke må være ude i naturen, ja, så er vi måske alligevel på vej det rigtige sted.

matrix, der lever vi i pupper, det gør vi faktisk nu...gggg