Baggrund
Læsetid: 4 min.

Markedet er altid at foretrække

De er unge, velklædte og veltalende, og de vil af med den omklamrende velfærdsstat og ’det gode livs’ tyranni. Information var med til landsmøde hos Liberal Alliances Ungdom
100 medlemmer fra Liberal Alliances Ungdom var samlet til landsmøde for at evaluere det forgangne års kamp mod den altomklamrende big mother-velfærdsstat og for det frie initiativ.

100 medlemmer fra Liberal Alliances Ungdom var samlet til landsmøde for at evaluere det forgangne års kamp mod den altomklamrende big mother-velfærdsstat og for det frie initiativ.

Tine Sletting

Indland
6. februar 2012

Dalende snefnug pakker Odenses tage og gader ind i en hvid dyne, mens de få folk i de øde gader lørdag formiddag skutter sig skyndsomt i kulden.

Anderledes hedt går det for sig på Hunderupskolen, hvor 100 medlemmer fra Liberal Alliances Ungdom (LAU) er samlet til landsmøde for at evaluere det forgangne års kamp mod den altomklamrende big mother-velfærdsstat og for det frie initiativ. Og ikke mindst for at fejre fremgangen for dette nyeste skud på den blå danske ungdoms stamme.

De hårde tider kalder på drastiske reformer, og det synes at have skabt en hidtil uset klangbund for liberalt tankegods.

Hos LAU vejrer man morgenluft. Visse personer måtte æde deres hat, da Liberal Alliance efter sidste års duracellkaninlignende valgkamp indkasserede ni mandater. Det havde aldrig kunne lade sig gøre uden LAU, forklarer landsformand Sasha Renate Bermann.

»Vi er en kæmpe ressource, og det må man ikke undervurdere,« siger hun fra talerstolen til et lydhørt og velklædt publikum, der er bænket omkring duge med borgerligt blå bordpynt.

Støtte eller ej?

Som det sig hør og bør i dansk ungdomspolitik, skal der også socialiseres, og de første Odense Pilsnere er i al stilfærdighed knappet op. Der lyttes høfligt til de forskellige talere, der med Ole Birk Olesen som ordstyrer kritiserer og kommenterer det forgangne års politiske udvikling.

En mener, at LAU’s krav om fri narkotika skal nedtones til fordel for et mere bredt appellerende budskab. En anden, at svage lokalforeninger bør nedlægges, da de gør mere skade end gav. Han modsiges af kassereren, der påpeger, at det er vigtigt med mange lokalforeninger, hvis man vil indfri ambitionen om at modtage den eftertragtede støtte fra Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Om man overhovedet bør modtage støtte fra et system, man vil bekæmpe, blev diskuteret sidste år. LAU endte med at beslutte, at DUF-støtte er et nødvendigt onde, forklarer kassereren med højt humør.

Stemningen er god og bliver slet ikke ringere, da Sasha Renate Bermann fortæller, at man siden sidste år er gået fra 14 til 24 lokalafdelinger. Samtidig har man de senere år haft held til at tiltrække nye medlemmer til at supplere den første generation af Tordenskjolds soldater, som primært blev rekrutteret fra Venstres og Konservatives ungdomsorganisationer.

»Vi var en del, der oplevede, at Venstre og Konservative var blevet mere og mere socialdemokratiske,« forklarer Sasha Renate Bermann i frokostpausen.

»I virkeligheden kan du sammenlægge alle partierne fra DF til Enhedslisten. De diskuterer jo i virkeligheden kun nuancer, mens de konkurrerer om ministerbilerne. Grunden til, at en sammenlægning ikke vil ske, er selvfølgelig, at de ikke alle sammen kan være ministre samtidig.«

Fiskestang

De borgerlige partier solgte ud både på velfærdsområdet og på spørgsmålet om individets rettigheder. Sasha Renate Bermann var medlem af Venstres Ungdom.

»Jeg kan huske, at jeg sad i VU og diskuterede kongehuset. Og der endte et flertal med at bakke op om kongehuset. Det er et klart brud på liberale grundprincipper,« siger Sasha Renate Bermann, der til sidst tog konsekvensen og skiftede parti.

I dag er hendes sidste dag som landsformand, for hun flytter snart til Bruxelles. Men medlemskabet af LAU beholder hun.

»Forskellen mellem os og de andre partier er, at vi er mere principfaste,« fortæller Sasha Renate Bermann.

Og de faste principper og skarpe holdninger står i kø i LAU’s principprogram. Skoler og sundhedsvæsen skal privatiseres, den offentlige sektor skal ikke bare slankes, men sultes, og u-landsbistanden skal fjernes sammen med EU’s toldmure.

»Når vi foreslår at afskaffe u-landsbistanden, er det jo ikke, fordi vi ikke vil hjælpe de fattige. Men mange af de lande, vi i årevis har støttet, har ikke gjort fremskridt. Derimod er der fremskridt i de lande, som er kommet med i den internationale handel. Det handler om, at vi skal stoppe med at give almisser. Vi skal ikke give dem fisk, vi skal give dem en fiskestang.«

Et andet synspunkt er, at LAU vil gøre det lettere for borgerne at have skydevåben til selvforsvar på deres bopæl.

»Lovgivningen i dag tilgodeser de kriminelle og ikke ofrene. Vi synes, folk skal have mulighed for at forsvare sig selv, deres familie og deres ejendom,« siger Sasha Renate Bermann.

LAU’s principprogram advarer mod statens skadelige indflydelse. Men er man slet ikke bange for, at også markedskræfterne kan forvolde ulykker?

»Markedet har fejl, men staten har flere og værre fejl, derfor er markedet altid at foretrække frem for staten. Det er der, vi står. På markedet har alle noget at skulle have sagt, mens i staten bestemmer kun de, der kan tælle til 90.«

Kedeligt kup

Efter frokost giver en veloplagt Simon Emil Ammitzbøll en peptalk, der får de unge liberale til at grine og klappe. Forbudsdanmark får en over nakken.

»Jeg vil vove at påstå, at arbejderpartierne er blevet kuppet af middelklassekvinder, der vil have, at vi andre skal have et lige så kedeligt liv, som de har,« siger han, før han ransager sig selv og brødebetynget indrømmer, at han, dengang han var radikal —»vi har jo alle en fortid«, som han siger — var med til foreslå tvungen brug af cykelhjelm for børn under 15.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

»Forskellen mellem os og de andre partier er, at vi er mere principfaste,« fortæller Sasha Renate Bermann.

- eller med andre ord;

Liberal Alliances syn på verden kan deles op i sort og hvid, og alt der imellem eksisterer simpelthen ikke....

Karen von Sydow

Liberal Alliances Ungdom har blandt andet en liberalisering af våbenlovgivningen som sin mærkesag:
>>Vi synes, folk skal have mulighed for at forsvare sig selv, deres familie og deres ejendom,<< siger Sasha Renate Bermann.

Fedt! Glæder mig allerede til jeg skal ned i Hunter's House og købe mig en 9mm.

Ja ja, hellere rig og rask end syg og fattig.

Hvorfor flytter de ikke bare til Kentucky eller Montana?

Vibeke Svenningsen

Der er et betydeligt sammenfald med Teaparty over dem bortset fra det kristne, men alt ondt kommer fra staten af - og det er ganske vist. Gad vide om de også snart laver et National Rifle Association, som skal arbejde interessepolitisk for at fremme våbensagen.

Jakob Johannsen

Karen, hvis du vil have en 9mm, så vil jeg have to. Eller bedre endnu noget halvautomatisk.

Så skal jeg godt nok ud i verden og beskytte min ejendom.

Mere seriøst, vi har allerede en ganske liberal våbenlov i Danmark. Det stor alle frit for at erhverve sig et jagttegn, købe et godkendt våbenskab og en riffel eller shotgun. Et brugt skab + en beretta pumpgun kan købes i den blå for 2500 kroner. Man skal faktisk være meget kriminel for at blive nægtet retten til at have et våben. Monterer man også et våbenskab i bilen kan man også køre rundt med et våben.

Men en Schweizer kniv (den med proptrækkeren) med låsbart blad på 5 cm. Der går grænsen altså!

Niels Engelsted

I det mindste er den liberalistiske politik aldersvarende og Ammitzbøl har næppe heller glæde af cykelhjelm.

Man bryder sig i LA ikke om statslig intervention i markedet, altså lige bortset fra når det handler om, at score nogle statslige penge til egen organisation, for der er det så åbenbart et nødvendigt onde dvs. en indrømmelse af, at man ikke formår at klare sig på markedets præmisser. Det er virkelig en imponerende principfasthed.

Priceless!!

Jakob Johannsen

@Rasmus Knus

Et næsten citat fra filmen: Full metal jacket:
"Holy dog shit. Kentucky? Only steers and queers come from Kentucky, Private Cowboy. And you don't look much like a steer to me so that kinda narrows it down. Do you suck dicks?"

Sandheden er at drengene i LAU grundlæggende er de personer der burde være meste glade for at vi ikke lever i et liberalt samfund. De forstår slet ikke at vores solidariske samfund netop er til for beskytte dem, de svageste i flokken.

Ovenstående er baseret på de to personer i artikel fotoet...

I sig selv en ret kedelig artikel... 100 unge mennesker, der drikker øl mens de snakker om et uintelligent, ideologisk projekt.

Gad vide, om de selv kan se det sjove og selvmodsigende I, at deres forening kun kan eksistere, fordi de lever i det velfærdssamfund, de selv vil bekæmpe?

- Eller vil de benægte selvmodsigelsen med et metaforisk forsøg på at ophæve tyngdekraften, samtidig med at de selv saver den gren, de sidder på, over.

At nedlægge staten mens man indfører fri våbenlov og anarkistisk lovgivning, er endnu dummere, end hvis man indfører borgerløn til alle - uanset om de arbejder eller sidder på bænken...

Ib Christensen

Kunne få den tanke at deres interesse i liberalisering af våbenloven, kommer af at de selv mener, der vil blive større behov for at skulle forsvare sig, om deres andre ideer blev gennenført.

Man kan vel også lave et gammelt mantra om til:
Det er kun folk der ønsker at bruge dem, der vil anskaffe sig våben..

John Houbo Pedersen

Den Lille Emil trænger til: Noget jeg er for velopfostret til at sige!

John Houbo Pedersen

Skidt, Klask i sin bare røv!!!

"På markedet har alle noget at skulle have sagt ..." [min kursivering], proklameres der frisk og frejdigt. Mon verdens fattige vil erklære sig enige heri?

"På markedet har alle noget at skulle have sagt..."

Dette forekommer et naturligt tidspunkt at spørge, om hvor meget de forskellige parter har at sige på markedet. Om Sasha, eller måske nogle af de andre frelste Ayn Rand-tilhængere kunne forestille sig eksempler på personer som måske har en lille smule mere at skulle have sagt, end andre.

Man kunne have spurgt ind til den nuværende problematik om medicin-selvskaber, der tilbageholder placebo-medicin og bestiller 100 papers der angriber hvert kritisk artikel der dukker op.

Man kunne have forklaret de unge mennesker lidt om hvad fabriksarbejdere i Englands bomuldsmøller, Amerikas bilfabrikker og Apples elektronik-byer siger. Eller rettere, hvors svært det er at høre dem...

Martin Jeppesen

I det mindste er det ren, forudsigelig liberal politik uden alt det religiøse fnidder de amerikanske liberale hænger fast i. Hvem ved, måske kan Danmark blive den første 100% markedsdrevne stat?
Money, here we come! :p

Det er da noget af et program de har skabt sig i den klub; Skydevåben til alle, lukning af alle offentlige skoler og hospitaler.

Ja med deres indstilling til samfundet og medmennesker, så bliver der vel brug for mange skydeåben i deres ønske samfund.

Hvis Occupy og lignende strømninger falder igennem, og vi fortsætter denne hovedløse kurs mod den globale, liberalistiske utopi om "kapitalismen uden fløjelshandsker" - en art fascisme uden historisk modstykke - så vil den resterende venstrefløj i dette land gøre klogt i at bakke op om en liberalisering af våbenlovgivningen.

Jeg vil i øvrigt også gerne minde folk om, at LA(U)'s yndlings"filosof," Ayn Rand, mente, at kolonisering og bekæmpelse af "uciviliserede" grupper, henholdsvis indianere og arabere, var helt i orden, og at hun i sine dagbøger helt bogstaveligt udtrykte stor beundring for en gemen barnemorder.

Lau dam og lau daeng, drik ikke for meget af det - man blir bims mellem ørerne.

Philip C Stone

Nej til cykelhjelm!
Ja til skydevåben!

Grethe Preisler

Opdateret version af Henrik Pontoppidans "Ørneflugt":

Da der blev for lavt til loftet for Sasha og hendes legekammerater hjemme hos far og mor i jordhulen, flyttede de hjemmefra og indlogerede sig på kvisten i yuppie-kollektivet Miltons Lyst, som Saxo Bank havde skøde på.

Ganske vist var der ikke særlig meget højere til loftet i kollektivets nedre etager, end der havde været i det barndomshjem, hvis støv de unge hedsporer havde rystet af deres fødder.

Til gengæld havde ejerne af den kondemneringstruede ejendom, kollektivet Miltons Lyst var indlogeret i, intet imod, at de ungdommelige hedsporer på kvisten muntrede sig med at slå huller i taget, når manglen på tilstrækkelige tilførsler af ilt til at lufte deres fikse ideer uden at blive modsagt af mere besindige folk, blev for meget for dem.

Noget for noget, som ejendommens aktionærer sagde til sig selv og hinanden. Ungdommen raser, men man er jo kun ung én gang i livet, og det går over af sig selv med alderen. Så lad da bare ungerne få de luftbøsser at skyde til måls efter lerduer med, så vi kan få fred for deres hyleri.

Så længe det er besindige folk som os aktionærer, der sidder med nøglerne til både pengekassen og ammunitionsdepotet, er der vel grænser for, hvor store tab de hanekyllinger og hønsehjerner kan nå at påføre os, før de lugter lunten og vender bøssemundingerne den anden vej.

Det hele er kun en overgang, som ræven sagde, da gribbene trak bælgen af den. Når det her er overstået, bliver alting, som det altid har været, og det er også det bedste for os alle sammen.

Anders Kollerup

Nej tak til Cykelhjelm, ja til våben.
Nej tak til "bistandhjælp", ja til DUF støtte.
Markedet har fejl, staten har flere fejl - Det fri marked og finanskrise er lige gået hen over hovedet på mig...
Men dejligt at se, at LAU har en masse visioner :)

Torben Morten Lund

Den guldkalv de unge mennesker tilbeder har desværre ikke de seneste ti år øget sin produktivitet eller skabt arbejdspladser. Derimod har den åbnet for sluserne så finanssektoren uhindret har kunnet skalte og valte med værdierne, således at deres jævnaldrende rundt om i Europa er truet på deres fremtid og kun har et svagt håb om at det politiske fællesskab, de unge nyliberale hader, kaldet staten, finder løsninger, som markedet ikke har kunnet.

Niels Engelsted

@Emil Edelgart,
fair skal være fair. Den skrækkelige Ayn Rand er partisponsorernes yndlingsfilosof--de to vekselerer har for egne midler ladet hendes værker optrykke og uddele til Saxobanks ansatte og kunder--men det er ikke sikkert, at partiet er blevet fortalt det. Da Anders Samuelsen blev spurgt om Ayn Rand, indrømmede han, at ham (sic!) manglede han endnu at læse. Men LAU's medlemmer kan selvfølgelig være bedre indoktrineret.

'Vi synes, folk skal have mulighed for at forsvare sig selv, deres familie og deres ejendom,'
og det bedste svar de kan finde er at give folk en skyder! Som om der ikke er mange mere effektive og mindre blodige metoder end 'skyd tyven før han skyder dig'! Men det fungere jo også så glimrende over i 'Guds eget land'
Med markedet som eneste rettesnor må moralen være 'hvad der er godt for markedet er godt for os alle' og flere skydevåben vil garanteret betyde bust til omsætningen med masse af nye spændende butikker og flere indlagte på hospitalerne - det bidrager alt sammen til BNP - så de unge mennesker har fat i noget!

@Luka Dalum Det er jo interessant det du skriver der. Du er tydeligvis ikke helt sikker på det du udtaller dig om, vi kan starte med at kigge på dit udsagn om at LAU forsøger at skabe anarkisme. Du er tydeligvis ikke klar over hvad anarkisme er, anarkisme er det sidste stadie man opnår i følge Karl Marx. Altså der er en udvikling man følger som menneske, udvikling fra feudal samfund til kapitalisme for så at blive socialist, kommunist og siden anarkist som det sidste. Anarkisme er når alle borgere er blevet så venlige og hjælpsomme igennem kommunisme, at der ikke er brug for staten til at fordele pengene og sørge for at alle er lige, nu er borgerne gode nok til selv at kunne klare det. Det er anarkisme, et samfund hvor alle hjælper alle pr. automatik. Det er ikke det man som liberal ønsker, som liberal erkender man bare at mennesker ikke er nået til anarkisme stadiet endnu og at vi som mennesker stadig kun er nået til at forsøge at arbejde selv, eller i mindre grupper.
Udover det siger du at LAU arbejder med uintelligente ideologiske projektor. Her vil jeg starte med at sige, vi har afkræftet din viden om ideologier, alle ideologier er nødvendige for at opnå det ultimative og sidste stadie - anarkisme. Udover det kan jeg se at du er tilhænger at Enhedslisten, der så vidt jeg ved er det parti i Danmark der kommer tættest på kommunisme, ved at ligge sig mellem socialisme og kommunisme. Det interessante her er at kommunisme er stadiet før anarkisme, og anarkisme og i øvrigt og kommunisme, bygger på forståelse, hjælpsomhed og accept. Jeg kan ikke udtale mig om din hjælpsomhed, men din accept og forståelse lader ikke til at være nået til det stadie i udviklingen som du udgiver dig for at være. Det lader til at du, og jeg gætter, er tilhænger af Enhedslisten fordi du er studerende og har vurderet at du har mest gavn af dem da de kan give dig mest velfærd på nuværende tidspunkt i dit liv. Hvilket er en meget snæversynet og Kapitalistisk tankegang. Dette vil du sandsynligvis ikke være enig i, da du ikke vil erkende at mennesket bare ikke er klar til kommunisme endnu og du føler at du må være bedre end andre/ dem der ikke er så venstre ned orienteret som dig selv. Venstre ned orienteret er hvor du placere dig på et to akset politisk koordinatsystem.
Hvis du ønsker at læse om de politiske ideologier vil jeg anbefale dig Karl Marx "Das Kapital" :-)
Mvh. Rune Pedersen

Ups jeg glemte at sige: udover det prøver LAU ikke at bekæmpe velfærdsstaten, men effektivisere og forbedre den, begrænse den og gøre det mere attraktivt at arbejde end benytte sig af velfærdsstatens hjælp.

@Niels Engelsted
Det er meget muligt, men jeg vil vædde med, at hendes "rationelle," systematiserede sociopati er velkendt i de cirkler, det er den i hvert fald i Venstre og vedhæng. Hun er en demigud for liberalister.

@Rune Pedersen
Det er fint af dig, at du sådan graver dine gymnasienoter frem, men husk nu på det gamle ordsprog om sten og glashuse, før du anklager andre. Slå evt. ordet "anarkokapitalisme" op.

'kommunisme, bygger på forståelse, hjælpsomhed og accept'
Hold da op hvorfor er du da ikke kommunist Rune det lyder da som det perfekte politiske partiprogram

Slettet Profil

Venstrefloejen er eksperter i at frastoede folk, der lufter deres bekymringer - Derfor tror jeg Danskfolkeparti findes. Og nu findes LA saa, fordi Radikale gjore ligesaa. Hvis ikke venstrefloejen proever at forklare hvorfor deres ideer er bedre, naar deres idegrundlag bliver truet, og ikke bare haaner; saa ender de en dag i med at staa og blafre med deres roede flag i en totalt fascistisk stat uden
en krone paa lommen og uden nogen rettigheder tilbage, men har vundet.

Jeg bliver mere og mere antiroed for hver dag der gaar, fordi alle andre end dem selv syntes at rage dem - Og jeg har faktisk stemt enhedslisten altid - Men det glaeder mig da at Rune Pedersen i det mindste proever at oplyse.

Efter min menning giver liberal tankegang ingen mening uden at det goeres ulovligt at opfinde penge ud af den blaa luft, at nationalbanken frateges bemyndigelsen til at bestemme rentesatsen, at vi ikke er koblet op paa euroen, at kronen har en kobling til resurser eller at man maa indfoere sideloebende valutaer, og, i Danmark, uden at der er en lav borgerloen(, eller noget lign.) simpelthen pga. af vores tankegang.

Hvorfor man ikke maa melde sig fra sundhedsvaesenet, i hvert fald den lettere del som laegen og det mentale(, der i forvejen er max crap sandsynligvis fordi staten varetager det) og kan traekke det fra i skat; det fatter jeg ikke - Jo flere der
klare sig selv; des faere udgifter har staten jo(, hvis vel at maerke man skal tage sig en privat forsikring, for' ellers udskyder man nok bare udgifter).

Men man kan ikke kalde sig liberal i en dansk kontekst, efter min mening, hvis man gaar ind for at lukke offentlige skoler og sygehuse - At man oensker private alternativer er forstaaeligt, og det styrker nok begge.

Hvad ang. Vaaben, saa er det vaerd at laegge maerke til at i de byer i USA, hvor det er mandatory at ha' vaben i hjemmet eller baere dem paa sig i byen, der styrtdykker kriminaliteten og maengden af personer der doer af skud - Det slaar dog ikke lande som os, saavidt jeg kan se.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gun_violence

Jeg ville dog fortraekke, hvis man havde mer' naerpoliti(, og de fik lidt mer' undervisning i vores frihedsrettigheder, som min oplevelse er at de er ude i stand til at respekter).

Mht. borgeloen er det klart at det er "[dumt]", hvis man faar udbetalt en fantasillion, men hvis den er saa lav, at det ikke kan betale sig ikke at arbejde, hvad er saa problemet - Men man maatte nok spaede op med et tillaeg til uarbejdsdygtige og aeldre.

Mvh.

The American Dream, USA Inc. George Carlin
http://www.youtube.com/watch?v=JChUO4TLjnY

@marie

De har ingen ører, det skyldes formentlig for meget lau kao.

Slettet Profil

Jeg fatter jer ikke; Jeres maal burde vaere om i kunne omvende bare En, men i vil hellere goere dem til grin - Maaske sidder En derude og er i tvivl og bare bliver provokeret til at stemme LA, fordi i er saa kaephoeje.

Idioti.

...vi elsker uniformer!
Den politiske kaste i Danmark,
boltrer sig i landets eneste parti:
Fremskridtspartiet Vers. 2.0.......!
Mvh Th

Kristian Bevan siger:

"Jeg fatter jer ikke; Jeres maal burde vaere om i kunne omvende bare En, "

"Der er tre slags mennesker, de ubevægelige, de bevægelige og de der bevæger" (Arabisk ordsprog)

Det var så en "objektiv" reportage fra en frisk "børnehave" på linie med folketinget.
Rart med nogen, der sætter modsætningen i relief.
Hvorfor skal I socialister være så sure.

Slettet Profil

Henrik. Sikke et passende ordsprog for nogen der tilbeder en 'cube' - Uden 1 af de 3 bevaegelses-akser kan rummet ikke opretholdes.... Ikke at det har noget med noget at goere.

Ioevrigt, saa var jeg en totalt nar igaar - Jeg har brug for at ta' mig en pause herinde.