Nyhed
Læsetid: 3 min.

Minister: Forskningsfifleri er på retur

Flere sundhedsordførere ønsker medicinalindustriens kreative forskningsmetoder undersøgt. Men sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF) mener ikke, der er grund til at ændre retningslinjerne, da problemet ifølge hendes oplysninger er stærkt aftagende
Indland
10. februar 2012

Mens flere sundhedsordførere på Christiansborg er forargede over medicinalindustriens metoder, hvad angår forskning i effekten af ny medicin, afviser fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF) at ændre reglerne. Problemet er på retur, mener ministeren.

Information beskrev i går, hvordan medicinproducenter i flere tilfælde har sammenlignet deres nye produkt med dets svageste konkurrent.

Radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom, kritiserer den praksis:

»Det er klart, at det er uacceptabelt, hvis forsøgene ikke står mål med almindelig videnskabelig redelighed. Og det mener jeg ikke, de gør, hvis man sammenligner med noget, der er helt uden for skiven,« siger hun.

Camilla Hersom vil nu bede ministeriet om at klarlægge problemets omfang.

»Det sætter en meget tyk streg under, at der er behov ikke bare for en uafhængig specialistvurdering af lægemidlet, men også for en metodisk gennemgang af forskningen. Hvis det her er udbredt, kan det være, vi må stramme kriterierne,« siger Camilla Hersom.

Også Enhedslisten er kritisk over for medicinalindustriens fremgangsmåde:

»Det virker som en måde at fuske på for at opnå bedre resultater for sine produkter. Det er en helt uacceptabel måde at drive forskning på. Det er vigtigt, at Lægemiddelstyrelsen skrider ind over for den slags metoder,« siger sundhedsordfører Stine Brix.

Pærer og bananer

Hos Dansk Folkeparti agter sundhedsordfører Liselott Blixt at forfatte en række spørgsmål til den fungerende minister for sundhed og forebyggelse, Pia Olsen Dyhr, for at få overblik over problemets udbredelse.

»Det er kritisabelt, at man sammenligner ny medicin med forældede produkter. Lægemiddelstyrelsen må ændre holdning og kræve, at der sammenlignes med tilsvarende produkter. Der skal ryddes op i det her system.«

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, undrer sig over, at Lægemiddelstyrelsen ikke tidligere har gjort opmærksom på problemstillingen.

»Man skal selvfølgelig ikke sammenligne pærer og bananer. Hvis det her er udtryk for et konkret problem, så forstår jeg ikke, at Lægemiddelstyrelsen ikke går frem med det. Hvis der er behov for det, må ministeren gå i dialog med Lægemiddelstyrelsen,« siger Sophie Løhde.

Ifølge fungerende minister for sundhed og forebyggelse, Pia Olsen Dyhr, er problemet på retur:

»Jeg ved, at man i Lægemiddelstyrelsen og i de andre EU-lande er meget opmærksomme på det fænomen, Information beskriver. Styrelsen oplyser til mig, at problemet har været udbredt tidligere, men er stærkt aftagende. Det er noget, der sker få gange om året, og som styrelsen fanger,« skriver hun i en mail til Information.

Hun vil derfor ikke ændre de retningslinjer, der gælder for godkendelse af produkter i dag.

Som led i en administrativ omlægning er Lægemiddelstyrelsen i disse dage ved at blive lagt ind under Sundhedsstyrelsen. Proceduren for godkendelsen af nye produkter skal dog ikke ændres. Det har tidligere været kritiseret, at Lægemiddelstyrelsen primært finansieres af medicinalindustrien, hvis produkter styrelsen skal godkende. Og den kritik fastholder Enhedlistens Stine Brix.

Europæisk dilemma

I gårsdagens Information blev der advaret om, at strengere danske krav blot vil at få medicinalvirksomheder til at få deres produkter godkendt i andre EU-lande. Men den frygt er ubegrundet, mener Pia Olsen Dyhr:

»De krav, vi stiller i Danmark, er de samme som de krav, der stilles i andre EU-lande. Hvis Danmark vil stille andre krav, så er vi nødt til at løfte det på fælleseuropæisk plan.«

Og netop fælles europæiske retningslinjer på området er vigtige, mener europaparlamentariker Christel Schaldemose (A). Hun påpeger, at EU står over for den samme problemstilling som Danmark, fordi medicinalindustrien i vid udstrækning finansierer Det Europæiske Lægemiddelagenturs budget.

»Vi må have vandtætte skotter. Industrien skal fortsat betale til myndighederne, men det skal ikke ske så direkte som nu. Vi risikerer, at der sidder en medarbejder og gerne vil stramme op, men er bange for at miste sit job,« siger Christel Schaldemose.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dan Johannesson

Pia Olsen Dyhr, afviser de stærkt kritisable problemstillinger ved ACTA, og nu også ved medicinalfirmaernes fusk. At hun er kapitalens talsmand og ikke borgernes eller demokratiets, er efterhånden krystalklart.

Hvordan f..... kan det være hun er blevet SF'er?
Vågn nu OP Pia...