Interview
Læsetid: 3 min.

Nick Hækkerup: Misforstået loyalitet

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) kalder til kamp mod den ’misforståede loyalitet’ i forsvaret, der foreløbig har ført til både Jæger-sagen og fangesagen
Indland
9. februar 2012

Skandalesagerne har de seneste år hobet sig op i det danske forsvar. Først med den falske arabiske oversættelse af jægersoldaten Thomas Rathsacks bog — og nu igen med Politikens fremlæggelse af det såkaldte ’papkassenotat’, som endnu engang sætter store spørgsmålstegn ved forsvarets moralske sundhedstilstand.

—Forsvarsminister Nick Hækkerup (S), har forsvaret en kedelig kultur, hvor man kun fortæller ministeren det, man tror ministeren vil høre, og hvor ingen tør sige chefen imod?

»Jeg tror, der er to ting at sige til det. En dag som i dag mærker man tydeligt, hvordan både departementet og resten af forsvaret er fuld af gode og dygtige folk, som er oprigtig berørt af sagen og på alle mulige måder ville ønske, at den var blevet håndteret anderledes. Men samtidig er der nogle, som har en misforstået loyalitet og tror, at de bedst varetager forsvarets interesser ved ikke at rutte for meget med sandheden. Det dur under ingen omstændigheder. Vi må være pinligt ærlige om det, vi gør. Det er dødsvære beslutninger, der bliver truffet i forsvaret. Krig er ikke for sjov. Der bliver slået mennesker ihjel, og derfor skal vi være fuldstændig åbne og ærlige om, hvad vi foretager os.«

—Hvad vil du gøre for at komme den ’misforståede loyalitet’ i forsvaret til livs?

»Vi skal insistere på ærlighed og åbenhed om det, vi laver. Så kan man sige: Ja, og hvad så? Men det betyder noget på den lange bane. Samtidig har jeg på den korte bane allerede sat en omorganisering i værk af den øverste forsvarsledelse, som gerne skulle føre til, at vi får samlet kompetencerne i forsvarskommandoen og departementet, så vi forhåbentlig kan undgå noget lignende i fremtiden. Og helt konkret har vi for første gang nogensinde slået stillingen som forsvarschef åbent op, så vi er sikre på, at vi finder den bedste og mest kvalificerede til jobbet.«

—Skal de nye tiltag forstås som et forsøg på at få mere politisk kontrol med forsvaret?

»Nej, de skal forstås som en måde at sikre, at vi får så god og effektiv en ledelse som overhovedet muligt. Jeg er ikke uddannet til at træffe militære, operationelle beslutninger. Jeg er her for at træffe politiske beslutninger, og derfor vil jeg gerne have dygtige officerer og militærfolk, som kan rådgive mig. Til gengæld vil jeg have dygtige jurister, som kan forholde sig til det juridiske og dygtige økonomer til det økonomiske.«

Papkassenotatet

—Information har talt med en række folk i forsvaret, som føler, at du fører krig mod forsvarsledelsen. Gør du det?

»Nej, det gør jeg ikke. Jeg insisterer bare på, at vi skal have en så professionel ledelse som muligt. Ledelsen skal moderniseres, og vi skal spare tre mia. kr. Det skal vi komme igennem på en god måde, så vi har et forsvar, der er rustet til at håndtere alle de konflikter og situationer, forsvaret er en del af.«

—Papkassenotatet får dig til at fremstå som en minister, der rydder op i råddenskaben. Samtidig sætter det den tidligere regering i et dårligt lys. Er det dig der har lækket notatet?

»Nej, det er det ikke — det kunne jeg aldrig drømme om. Tværtimod vil jeg kvittere den tidligere minister, Gitte Lillelund Bech (V), for oven på lækken fra Wikileaks at have sat det arbejde i gang, hvorfra flere af de oplysninger, jeg kunne oplyse Folketinget om før jul, jo springer. Blandt andet oplysningen om, at der var flere tilbageholdte, end man tidligere havde vidst. At nogle var blevet overleveret i strid med reglerne. Og at der ikke var blevet ført ordentlig protokol over begivenhederne. For mig er det her ikke en anledning til at pege fingre ad den tidligere regering. For mig handler det om at have et forsvar, som kan løse de opgaver et forsvar skal — og gøre det så professionelt, dygtigt og godt som muligt.«

—Der er kommet to fangetal frem: det ’officielle’ på 198 og siden det ’uofficielle’ på 500. I forsvaret siger man, det skyldes to forskellige måder at gøre antallet af fanger op på, og at man ikke ønskede at forvirre ved pludselig at hente et nyt tal ind. Behøver de to tal at være et tegn på bevidst vildledning?

»Det er et af de spørgsmål, Irakkommissionen skal svare på — den skal hjælpe os med at finde ud af, hvad der er op og ned, rigtigt og forkert. Og vi skal også nok få klarhed over, hvordan alting hænger sammen i den her sag. Men vi må afvente kommissionens rapport. Når man laver en undersøgelse skal man ikke starte med konklusionen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

"Skal de nye tiltag forstås som et forsøg på at få mere politisk kontrol med forsvaret?
»Nej...«
Nå, ikke...

Jeg synes slet ikke om, at Hækkerup tilsyneladende allerede nu kender forklaringen på det skete : "Misforstået loyalitet".

For nu at holde mig til den seneste sag : En højtstående general skulle frivilligt og vidende have været kilde til fejlinformation af ministeriet og dermed Folketinget ?

Næe, den tror jeg altså ikke på. Så dumme er generaler sgu ikke. Hvis ikke ministeren har været indblandet, skulle man måske kigge på Ministeriets øvre lag.

Departementschefen f.eks. har tilsyneladende tidligere spillet nogle mærkværdige roller... i jægersagen f.eks. ... men som tidligere PET chef er han måske "urørlig".

" For mig er det her ikke en anledning til at pege fingre ad den tidligere regering, ..." siger Hækkerup. Rabler det for ham ?

Jamen, har det ikke været det hele værd - og stadig er det ...

Nu må ministeren snart beslutte sig til, hvilken politik han vil føre - krig eller fred - det burde da være åbenlyst for enhver.

Bare manden ikke en dag vågner med et spjæt, når virkeligheden indhenter ham ...

Carsten Halvorsen

Ufatteligt, at der ikke omgående ruller hoveder i forsvarsstaben.

Den slags folk forstår kun magtens sprog, og Hækkerup bliver bare selv fedtet ind i sagen, hvis han ikke slår til nu.

Olav Bo Hessellund

Konstaterer, at Nick Hækkerup er en mester i at svare udenom. Mange ord - ingen substans. Rigtig politikersnak.

Bjarne Bisgaard Jensen

Intet nyt under solen desværre. Endnu en berøringsangst og konfliktsky forsvarsminister desværre. Gør venligst mit udsagn til skamme Nick Hækkerup og vær med til at sætte en tiltrængt status for denne regering

Heinrich R. Jørgensen

Nick Hækkerup:
"Til gengæld vil jeg have dygtige jurister, som kan forholde sig til det juridiske og dygtige økonomer til det økonomiske"

Så mangler han blot nogle præster.

En fire-sidig konstruktion, bestående af tågesnakkende klerikrater der ikke genkender fakta som fakta, og tror forestillinger udtrykker noget faktuelt, er den optimale geometriske figur. Den kan kollapses, vendes og drejes efter forgodtbefindende, alt efter hvilken form der er opportun for de, der med ordmagi dikterer og udlægningen virkeligheden for andre.

Jeg har ikke afskrevet Hækkerup helt endnu, lad os lige se hvordan det hele udvikler sig. Isen er tilsyneladende temmelig tynd.

@heinrich

"Så mangler han blot nogle præster."

Dem er der vist allerede rigeligt af.

loyalitet:
'magt korrumperer'