Læsetid: 4 min.

Politikere vil have statistik over afslag

Som Information for nylig har beskrevet, så er Flygtningenævnets bedømmelser mere et spørgsmål om øjnene, der ser, end egentlig lighed for loven. Regeringen vil nu udvide nævnets medlemmer fra tre til fem og føre statistik over afgørelserne, hvilket både Radikale Venstre, Enhedslisten og eksperter bifalder
8. februar 2012

Der sidder i dag tre personer og afgør asylansøgeres skæbne i Flygtningenævnet ved flertalsafgørelse. En afgørelse, man stort set intet kan få at vide om og reelt set intet kan gøre ved. Nævnet består af en advokat udpeget af Advokatrådet, en dommer, der er formand for nævnet, og så en repræsentant fra Justitsministeriet, tidligere Integrationsministeriet. Samme ministerium som Udlændingestyrelsen, der i første omgang har udvist en asylansøger, hører under.

Det vil ifølge advokat med speciale i udlændingeret Hans Boserup sige, at man har en særdeles kompetent repræsentant for Integrationsministeren siddende på den ene side af formanden, hvor man på den anden side typisk har en advokat med speciale i familieret. En advokat, der altså ikke er ekspert i netop asylspørgsmål, og som i udgangspunktet er neutralt stillet i forhold til asylansøgerens sag.

Over for ham sidder to eksperter, hvoraf den enes neutralitet ifølge Boserup kan anfægtes. På papiret ser systemet måske tilforladeligt ud, men ifølge Hans Boserup lukker man i virkeligheden i det nuværende system ’en høne ind til to ræve.’

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når regeringen nu er igang, hvorfor så ikke også indføre at et evt. afslag skal begrundes overfor ansøgeren?

Det lyder da som et godt princip i et moderne demokrati.

@Bo Larsen:

Asylansøgere, der modtager et afslag på deres ansøgning, får skam også en begrundelse for dette fra Udlændingestyrelsen. Det skal man jo som borger have i henhold til forvaltningsloven. Asylansøgere får mig bekendt tillige begrundelsen oversat til deres modersmål (hvilket følger af Flygtningekonventionen).

Hvad hjælper det hvis begrundelserne er komplet uforståelige og uretfærdige?
Jeg kan ikke finde en eneste gyldig begrundelse for at sende en familie med små børn og en psykisk syg far til Kabul til et liv på gaden!