Læsetid: 3 min.

Politisk støtte til forslag om ny klimafond

Enhedslisten foreslår, at der bliver etableret en klimafond, som skal tilbyde billige lån til borgere, der gerne vil udskifte deres oliefyr. Et politisk flertal er positive over for ideen
13. februar 2012

Der skal oprettes en fond for borgere, virksomheder og offentlige institutioner, der gerne vil gennemføre energirenoveringer, men ikke selv har råd til at gøre det.

Sådan lyder et forslag fra Enhedslisten som led i de igangværende energiforhandlinger. Forslaget møder opbakning fra et politisk flertal, og blandt andre Venstres klima- og energiordfører, Lars Christian Lilleholt, er positiv. Han lægger dog vægt på, at Venstre kun vil støtte forslaget, hvis fondens finansiering kommer fra private aktører.

»Vi er imod, at staten skal være indblandet, for de private aktører er langt bedre til at investere,« siger han og tilføjer, at Venstre dog gerne vil bakke op om, at flere private aktører generelt begynder at investere mere i energiomlægninger.

»Hvis nogle af dem gerne vil gøre det via en fond, så er det helt fint, men vi vil ikke blande os i det, og det skal foregå på markedsvilkår,« siger han.

I Enhedslistens forslag er der lagt op til, at fonden skal finansieres via grønne statsobligationer fra staten, som de danske pensionskasser kan investere i.

Partiets klimaordfører, Per Clausen, peger dog på, at der sagtens kan blive tale om andre finansieringsmodeller.

»Det er ikke så afgørende, hvordan man gør det, men det handler om at få pensionskasserne penge i arbejde, så der kan blive investeret i energirenoveringer og flere arbejdspladser,« siger han.

Med til forhandlingerne

Den tanke møder opbakning fra Dansk Folkepartis klima- og energiordfører, Mikkel Dencker:

»Selve konceptet i at få en privatfinansieret fond, hvor folk kan få billige lån til energirenovering er en udmærket idé,« siger han, men tilføjer, at Dansk Folkeparti fortsat er modstandere af et generelt forbud mod oliefyr.

»For en husholdning er der tale om en virkelig stor investering, hvis man skal have udskiftet sit oliefyr, og derfor kan man ikke bare forbyde dem,« siger han.

Mikkel Dencker understreger dog, at han er positiv over for Enhedslisten forslag.

»En fond ville gøre det økonomisk attraktivt for folk at skifte deres oliefyr ud, og det ville være en god ting,« siger han.

Socialdemokraternes klima- og energiordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, peger på, at partiet er åbent over for flere forskellige finansieringsmodeller.

I øjeblikket afventer hun en undersøgelse, der skal gøre det klart hvor mange elselskaber, der tilbyder finansiering til borgere, der gerne vil omstille til en ny energiform, og hvis det viser sig, at mange af elselskaberne allerede gør det i forvejen, så er det ikke sikkert, at det bliver nødvendigt med en fond, fortæller hun.

»Elselskaberne har nogle energikrav, som de skal leve op til, og derfor er de motiverede for at få deres kunder til at købe de energibesparende løsninger. Hvis det viser sig, at mange af elselskaberne derfor tilbyder deres kunder at stå for finansieringen, så er det pludselig ude af vores hænder, og så kan det vise sig at blive overflødigt med fonde,« siger hun og tilføjer, at hun dog er positiv over for Enhedslistens forslag:

»Jeg går ud fra, at de tager det med til forhandlingsbordet, og så må vi se på det«.

Den samme melding kommer fra SF’s klima- og energiordfører, Steen Gade. Han har dog ikke travlt med at finde frem til den endelige finansieringsmodel.

»Folk glemmer, at udfasningen af oliefyr jo ikke sker fra en dag til en anden. Der går 18 år, før de skal være udfaset, og det giver os god tid til at finde ud af, hvordan vi bedst gør det. Vi skal snakke med pensionskasserne, kreditforeningerne og elselskaberne, og så skal vi finde frem til nogle modeller,« siger han og tilføjer, at udfordringen med at finde finansiering til de borgere, der skal have udskiftet deres oliefyr eller investere i energiforbedringer er blevet blæst helt ud af proportioner.

»Selvfølgelig er der nogle, der bliver ramt, men det er jo ikke en katastrofe. I øjeblikket bliver det pustet op til et problem, som slet ikke har hold i virkeligheden,« siger Steen Gade.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Godt at forslaget har politisk støtte fra et flertal i Folketinget.
Det virker bar lidt underligt , når Venstre siger at det skal være private der skal stå for fonden, når OVK selv fik gennemført en statslig støtteordning til boligejere der ville forbedre deres bolig. Her krævede OVK bare ikke at det skulle være til energibesparende forbedringer.

Derudover virker Venstres beregninger af omkostninger ved at udfase oliefyret også underligge, da Venstre selv har forslået en udfasning af oliefyr bare et par år senere. Ligeledes har Venstre hellere ikke regnet på hvor mange penge et firma eller en familie kan spare ved brug af andre energikilder end olien - her tænkes især på de stadigt stigende oliepriser.

For de oliefyrejere, der holder en komfortabel stuetemperatur er det allerede økonomisk fordelagtigt at skifte ud til naturgas ( altså uden statsstøtte og finurlige finansieringsmodeller).

Pensionister med få penge og med oliefyr, som sparer på varmen og holder fyringen på e t absolut minimum, vil måske kunne have nytte af en støttemodel til udskiftning.

Blot en tilføjelse til mit tidligere indlæg:

De oliefyrejere, der har råd til at holde en god varme i huset - de har nok også penge nok til selv at udskifte .

Niels Chr. Nielsen

En fordel ved naturgas(fyr) er også at de kan fyre med biogas fra gylle eller hvad der nu er af råmaterialer i landdistriktet. Som bruger mærker man ingen forskel, det er leverandørens opgave at rense og evt. opgradere biogassen så den passer til specifikationerne på gasnettet.