Læsetid: 3 min.

Skizofreni sender de unge på førtidspension

Mange unge førtidspensioneres hvert år på grund af psykiske lidelser som skizofreni, angst og stressrelaterede tilstande. Men der er uenighed om, hvor store muligheder førtidspensionisterne reelt har for at vende tilbage på arbejdsmarkedet
28. februar 2012

De senere år er antallet af unge, der førtidspensioneres på grund af psykiske lidelser, steget, og når beskæftigelseminister Mette Frederiksen (A) i dag fremlægger sit længe ventede udspil til en reform af førtidspensionen, er den primære målgruppe da også personer under 40. Skizofreni er den største enkeltårsag bag tildeling af førtidspension til psykisk syge 20-29-årige, og i 2010 stod diagnosen bag 23 procent af tildelingerne. I gruppen af 30-39-årige, der i samme år blev tildelt førtidspension grundet psykiske lidelser, var den primære årsag diagnosen »nervøse og stressrelaterede tilstande« såsom angst og posttraumatisk stressyndrom. Det viser tal fra Ankestyrelsen.

Det er Mette Frederiksens ambition, at få flere unge væk fra varige offentlige ydelser og over i uddannelse og sidenhen arbejde. Men i Landsforeningen Sind er man skeptisk omkring, hvorvidt det er realistisk muligt at holde psykisk syge væk fra førtidspensionen og på det forkætrede arbejdsmarkede:

»Den her reform vil få en meget mindre effekt, end man går og tror. Den vil ikke redde mange af dem med svær skizofreni eller med udviklingsforstyrrelser,« siger landsformand Knud Kristensen.

Han påpeger endvidere, at en stor del af de unge, der førtidspensioneres på grund af psykiske lidelser, lider af eksempelvis downs syndrom:

»Og det kan man jo ikke lave om på. Men det er blevet et slags dogme i pressen, at de unge med psykiske lidelser kan helbredes, og at mange af de unge derfor aldrig burde have haft førtidspension,« siger Knud Kristensen.

Der er plads

Mere optimisk forholder man sig i Sherpa, som er en privat virksomhed, der har specialiseret sig i at hjælpe personer med psykiske lidelser tilbage på arbejdsmarkedet. Det sker blandt andet ved hjælp af en mentorordning, hvor den syge får personlig hjælp til at finde og starte på en arbejdsplads.

»Man ved fra internationale undersøgelser, at man kan få op til 60 procent af mennesker med svære sindslidelser som skizofreni i arbejde ved at bruge en ordning med mentorer, der er psykiatrisk uddannede,« siger direktør Trine Lindahl. Hun mener, at der er stort potentiale hos mange af de unge, der i dag er på førtidspension:

»For mindre grupper, eksempelvis mentalt retarderede eller skizofrene, der er hårdt ramt, giver en førtidspension god mening. Men for resten er der absolut potentiale for, at man godt kan passe et arbejde,« siger hun og understreger, at det kræver, at erhvervslivet tager samfundansvar og opretter stillinger, der kan rumme personer, der måske ikke er i stand til at arbejde 37 timer om ugen.

Ressourcer ønskes

Og det er netop det hårde arbejdsmiljø, der er hovedårsagen til, at de 30-39 årige i så stort talt bliver førtidspensioneret på grund af nervøse og stressrelaterede tilstande, mener formand for Dansk Psykologforening Roal Ulrichsen: »Det går hurtigere, og det går hårdere til. Det offentlige og private arbejdsmarked har en forpligtelse til at tilbyde fleksible jobs til de unge. Gør man det, tror jeg godt, vi kan hjælpe flere tilbage på arbejdsmarkedet,« siger Roal Ulrichen og udybber: »Vi ved jo langt hen af vejen, hvad vi skal gøre. Problemet er, at der ikke er nok ressourcer.« Vil man fremover undgå, at unge med psykiske lidelser ender på førtidspension, er der i højere grad brug for flere ressourcer, end for en reform af pensionssystemet, mener han.

»Der er masser af muligheder for behandling, men det gør vi ikke af den simple grund, at vi ikke vil prioritere det økonomisk. Og vil man ikke prioritere dem, der har behov for hjælp, så falder de ud,« siger Roal Ulrichsen og henviser til, at vi bliver nødt til at gøre vores samfund mere rummelig, hvis vi vil undgår at flere psykisk syge ender på førtidspension.

»Det, jeg kan se nu, er, at der gribes for sent ind, og derfor bliver sygdomme, der kunne afhjælpes, kroniske. Og så forstår jeg godt, at folk ender på en førtidspension«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mogens Michaelsen

Klogt sagt, det Roal Ulrichsen siger her.

Men hvorfor starter man så med en reform af førtidspensionen?

Svar: Fordi det handler om at spare penge på budgettet, og ikke om at hjælpe psykisk syge!

Hvis man kan forebygge, at unge mennesker får brug for førtidspension, så er der jo ingen grund til at ændre på ordningen. Tværtimod: bevarer man ordningen som den er, så bliver man NØDT til at satse på forebyggelse, hvis man vil spare penge på længere sigt. Men man kan næppe undgå øgede udgifter på kort sigt, og det er nok der hunden ligger begravet.

Man kan så sige, at den tidligere regering har forsømt at bruge ressourcer på psykisk syge under den økonomiske højkonjunktur - hvilket også er rigtigt. Problemet er ikke skabt af den nuværende regering, men skyldes mange års forsømmelse.

Kan man da blive fri af sin schizofreni eller af sin depression? Og svaret er dette: både ja og nej.

Ja, hvis samfundet ville oprette hvad jeg kalder hvilepladser for folk hvor de i 3-6 måneder kunne arbejde med mønstre i deres liv og tale om - og ikke mindst lege - de svære ting ud som de har været igennem. Og når jeg skriver lege taler jeg om at der på dette sted skal være psykologer mv. som har indsigt i f.eks. familie-terapi, familie-mønstre og som laver eks. psykodrama eller familie-opstilliner a la Bert Hellinger.

I en nylig tv- dokumentar gennemgik journalist og biolog Lone Frank sin hjerne; mest interessant for mig var den erkendelse, hun fik, da hun besøgte to forskere i USA (eller var det Canada?) som mente, at en depression er en gave til os, da den vil have os til at udvikle os et andet sted hen end der hvor vi er nu. (svære depressioner undtaget sandsynligvis).
De spurgte hende om hvornår hun fik de her depressioner og hun svarede dem at hun fik dem stort set, efter at hun havde forelsket i en mand, som lignede hendes far. (faren var vist en mand som havde en masse intellektuelle resurser, men som aldrig drev det til noget - derfor pressede han hende intellektuelt). Og det var en hel åbenbaring for hende at erkende dette mønster...

Og hvis Lone Frank - og andre - kunne komme et sted hen i 3-6 måneder hvor man virkelig arbejdede med dette her, så kunne hendes - og andres (svære) depressioner måske helbredes. Som det er nu er det nemmere for psykiaterne at skrive medicin ud...

En anden ting er jo, at hvis man i dag skal have hjælp, f.eks. i det psykiatriske system, så skal man - i Danmark i alt fald - have en psykiatrisk diagnose - ellers ved lægerne ikke hvilken medicin de skal skrive ud til patienten.

Også schizofreni kan vist helbredes, endda svær schizofreni, men det tager altså 5-10 år at gøre dette. Og en masse resurser og en masse tid og omsorg...

Og det er jeg ikke så sikker på at ABF-regeringen har.

Vejen til helvede er brolagt med gode intentioner. Isåfald må vi jo være på vej til himlen, fordi der er ikke nogen gode intentioner i denne reform.

Mht. Sherpa og deres habilitet vil jeg da gerne se hvilke resultater de helt konkret har haft i andre projekter af lignende karakter med udtalelser fra uvildige videnskabelige instanser samt hvilke videnskabelige undersøgelser de refererer til, ingen af dem er jo uddannet indenfor selvsamme. http://www.psykisksaarbar.dk/ps/altnewspage666.aspx

Det er de private jo kendt for, i aktiveringscirkus a/s og deres famøse "find din indre sommerfugl" hvilket dét firma lugter langt væk af.

Niels-Holger Nielsen

Schizofreni er en samlebetegnelse for vidt forskellige lidelser af ganske varierende sværhedsgrad. Meget lidt præcis og meget uvidenskabelig.

"Og det er netop det hårde arbejdsmiljø, der er hovedårsagen til, at de 30-39 årige i så stort talt bliver førtidspensioneret på grund af nervøse og stressrelaterede tilstande, mener formand for Dansk Psykologforening Roal Ulrichsen"

Som sædvanligt overses underholdningsbranchens/mediernes rolle. Man bliver ikke syg af hårdt arbejde eller pres, men man bliver syg hvis man er dårligt 'programmeret' (misinformeret). Det er efter min mening ret typisk, at man fuldstændigt overser det l... man propper ind i hovedet på folk, fra de er helt små.

Min kæreste fik diagnostiseret skizofreni og post tramatisk belastnings reaktion for et års tid siden, og hun er stadgivæk sygemeldt og igang med behandling, men hun har ingen planer om at komme på førtidspension, og har klart planer om at vende tilbage til udannelse/arbejdsmarkedet.

Men det er hendes behandler der bestemmer hvornår hun er klar til at komme i arbejdsprøvning og det kan godt have lange udsigter endnu, da hun først lige er kommet igang med behandlingen her til jul.

Niels-Holger Nielsen.

Lad være med at udtale dig om noget du ikke har forstand på. Når man lider af skizofreni er det fordi man lider af en kronisk psykose af forskellig karakter.

Det er reelt let nok at teste om folk har psykose, det er bare at lade patienten følge en finger stille og roligt foran ansigtet fra side til side, og hvis patientens øjne hakker ualmindeligt meget i bevægelserne er det tegn på psykose, fordi hjernen bearbejder informationerne anderledes.

Mikkel Nielsen

Niels

Skizofreni er lidelser med meget klare definations rammer. fælles er at der er tale om kronisk lidelser der ofte kræver at du har vrangsforstillinger/ hallucinationer og/eller Angstsymptomer.

I milder grad tale om personligheds/adfærds ændringer over tid, man er blevet dårligere til det sociale, blevet passiv og at Man trænger ind i sig selv.

Sådan noget som unaturlig kropsholdning og Forkert brug af sproget kan også være symptomer, det kan dog ikke stå alene.

Så det er ikke bare en skraldespand for folk man ikke ved hvad fejler. Som mange desværre tror.

Det er klart at det ikke sådan er ligetil at få disse individer ud på arbejdsmarkedet, især fordi de kan have nogle rigtig dårlige sociale egenskaber. være uporlidelige (man ved ikke altid hvor man har dem, de kan b.la. Finde på at gå uden at sige noget eller uden nogen sønderligt god grund) ofte har de indlevelses og kommunikations problemer hvilket vil skabe problemer. Derfor kræver det også en hvis tollerance og forståelse fra arbejdsgiver og kollegaers side pga af disse ting.

Derfor forholder jeg mig yderst skeptisk iforhold til det nye forslag. For det kræver noget seriøs behandlings muligheder skal det lykkes. Og da dette mest bære præg af at være en spare øvelse vil det ikke have nogen større effekt.

Desuden vil disse individer være bedst egnet med et flexjob/ løntilskud noget man vil skære i.

Sven Johansen, vil du være så venlig at forklare dette :
'Men i Landsforeningen Sind er man skeptisk omkring, hvorvidt det er realistisk muligt at holde psykisk syge væk fra førtidspensionen og på det forkætrede arbejdsmarkede:'

'Forkætrede arbejdsmarked' ??
Siden det ikke står i citations-tegn antager jeg at det er DIN EGEN formulering og ikke noget Knud Kristensen har sagt ..
Og så er mit spørgsmål : Hvad Fanden mener du med det og hvor har du det fra ???
Det er derfor man fører langvarig hetz mod grupperinger : Lige så stille bliver folks hjerner inficeret af hetzen, selv folk der burde vide bedre synes at give efter !

'Jeg brækker mig !' Citat Joakim B Olsen