Læsetid: 2 min.

Styrelse vil gøre skaden god igen over for statsløse

Først afviste Udlændingestyrelsen, at statsløse asylansøgere systematisk er blevet registreret som om, de ikke er statsløse. Men et halvt år efter Information afdækkede fejlen, lover styrelsen nu en total oprydning, så de statsløses børn kan få dansk statsborgerskab, som de har krav på
23. februar 2012

Udlændingestyrelsen vil i de kommende måneder sende breve ud til, hvad styrelsen i en pressemeddelelse betegner som »en bred kreds af mulige statsløse« fra Syrien, Bhutan og Myanmar, der har opholdstilladelse i Danmark. Det skal ske for at give de statsløse personer, som de danske myndigheder fejlagtigt har registreret som statsborgere i et af de tre lande, mulighed for at blive korrekt registreret. Især for statsløse forældre kan det gøre en stor forskel. Børn, der fødes som statsløse i Danmark, har nemlig en konventionsbeskyttet ret til dansk statsborgerskab.

Tiltaget fra Udlændingestyrelsen kommer, efter Information i sommer afdækkede fejlen. Efter at have dokumenteret at Integrationsministeriet imod bedre vidende havde givet ulovlige afslag på statsborgerskab til palæstinensere, der faktisk er registreret som statsløse, kunne Information fortælle, at andre grupper statsløse end ikke var blevet registreret som statsløse.

Først afviste Udlændingestyrelsen i en pressemeddelelse, at den forkerte registrering var systematisk, men efter Information kunne dokumentere, at der netop var tale om en systematisk fejl, ændrede styrelsen kurs.

Udlændingestyrelsen inviterede Institut for Menneskerettigheder (IMR), der ifølge sit mandat skal vejlede myndighederne i overholdelsen af internationale konventioner, til en række møder om sagen. Første resultat af møderne var, at styrelsen efter opfordring fra instituttet udarbejdede et særligt ansøgningsskema til statsløse, som nu kunne søge om at blive omregistreret, hvis de ikke stod opført som statsløse i udlændingeregistret. IMR understregede imidlertid, at styrelsen også aktivt burde kontakte de statsløse, som ikke selv er opmærksomme på fejlen, og det ønske har styrelsen altså nu efterkommet.

»Vi har haft et bemærkelsesværdigt vellykket samarbejde med Udlændingestyrelsen, efter pressen tog sagen op. Styrelsen har været meget åben over for vores forslag, og nu er de sidste detaljer så faldet på plads,« siger seniorforsker Eva Ersbøll fra IMR.

Også hos Dansk Flygtningehjælp er der begejstring over, at Udlændingestyrelsen nu aktivt vil opsøge de statsløse, der ikke er registreret korrekt.

»Det kommer til at hjælpe en masse mennesker, som nu vil få de rettigheder, de har krav på. Det er meget positivt,« siger asylchef Eva Singer, som umiddelbart vurderer, at flere hundrede statsløse kan være forkert registrerede.

Dansk Flygtningehjælp har tidligere opfordret Udlændingestyrelsen til at tage kontakt til de statsløse, der er fejlregistreret, men det blev dengang afvist af forhenværende integrationsminister Søren Pind (V).

Systemfejl

I et notat om sagen fra Institut for Menneskerettigheder peger Eva Ersbøll på, at fejlregistreringen af de statsløse kurdere fra Syrien efter alt at dømme har været en »systemfejl«: Rigspolitiet og cpr-registret har haft forskellig opfattelse af termen ’nationalitet’. Når Rigspolitiet har udfyldt de skemaer, der ligger til grund for cpr-registrets registrering af udlændinges statsborgerskab, har de skrevet, hvor udlændingene kommer fra i rubrikken ’nationalitet’. Politiet har med andre ord ikke været opmærksom på, at udlændinge ikke nødvendigvis er statsborgere i det land, de kommer fra. Systemfejlen skulle nu være rettet, og det kalder IMR i notatet for »et væsentligt retssikkerhedsmæssigt fremskridt.«

I en kommentar fra Udlændingestyrelsen skriver kontorchef Jakob Dam Glynstrup til Information, at styrelsen har haft et »en vældig fin dialog med Institut for Menneskerettigheder«, og at styrelsen nu mener at have »gjort, hvad der kan gøres for at vejlede«.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Og så mangler vi kun lige at vide om allerede tvangsudsendte statsløse der er/eller har været fængslede får en billet tilbage og en undskyldning...
Flot arbejde!