Læsetid: 3 min.

Thorning: Obama blander sig ikke i danske momsregler

Var det i virkeligheden på bestilling af den amerikanske præsident Barack Obama, at et lovforslag om moms på udenlandske magasiner blev udskudt i mandags? Det mener Venstre, mens statsministeren afviser
1. marts 2012

Det er ikke hver dag, at en amerikansk præsident bekymrer sig om danske momsregler. Men det var ikke desto mindre, hvad Barack Obama gjorde, da han i sidste uge mødtes med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Washington. Præsidenten rejste under mødet en bekymring for et dansk lovforslag, der vil resultere i tungere rudekuverter til danske abonnenter på en række udenlandske magasiner.

Kort efter at statsministeren igen var landet fra USA blev lovforslaget – stik imod skatteminister Thor Möger Pedersens (SF) hidtidige holdning – udskudt. Sent mandag aften meddelte regeringen således, at lovforslaget er sat på hold, fordi regeringen skal undersøge, hvorvidt momsen på de udenlandske magasiner bryder internationale regler.

»Der har i gennemgangen af lovforslaget vist sig nogle uhensigtsmæssigheder i form af, at der ville blive et meget højt gebyr for magasiner fra tredje lande. Og det er en problemstilling, som har optaget os herhjemme, men også siden amerikanerne på et meget højt niveau. Det betyder også, at præsidenten rejste det over for mig i marginen af mødet,« forklarede Thorning-Schmidt i folketingssalen i går, hvor formanden for Skatteudvalget Gitte Lillelund Bech (V) havde stillet spørgsmål til sagen.

Skatteministeren havde ellers holdt – trods en mindre storm af spørgsmål i Skatteudvalget – urokkeligt fast i lovforslaget, som skulle gøre op med en momsregel, der betyder, at magasiner til en pris under 80 kr. kan sendes momsfrit til danske abonnenter fra lande uden for EU. Post Danmark har meddelt, at deres hyr med at tjekke alle forsendelser enkeltvis og pålægge dem momsen vil koste abonnenterne 160 kr. pr. magasin. Det har fået oppositionen til at stille en række spørgsmål til sagen, men Thor Möger har afvist, at de ekstra omkostninger forbundet med momsen kunne være ministeriets hovedpine. Tværtimod må virksomhederne – herunder Post Danmark – selv rode med, hvordan de lever op til reglerne:

»Hvordan den enkelte virksomhed får dækket sine omkostninger til at leve op til skatte- og afgiftslovgivningens forpligtelser, er imidlertid ikke fastsat i skatte- og afgiftslovgivningen (...) Jeg skal derfor fastholde, at gebyret på 160 kr. ikke er en del af lovforslaget og ikke hører under skatteministeriets ressort,« hed det således i et ministersvar fra 13. februar.

Gælder ikke kiosker

Regeringen har desuden fremført, at lovændringen ikke ville få indflydelse på de magasiner, som sendes som pakker til Danmark samlet fra et EU-land og dermed f.eks. ikke magasiner, som danskerne kan købe i kiosker mv. National Geographic har siden advaret Danmark mod momsen, og et amerikansk kongresmedlem havde forud for Obamas møde med den danske statsminister bedt om, at sagen blev rejst.

Efter spørgetimen i går fangede Information statsministeren.

Hvad sagde Obama om sagen?

»Han nævnte ganske kort spørgsmålet om, at man er bekymret for, at det har utilsigtede konsekvenser – at det bliver meget dyrt med de udenlandske magasiner.«

Er det baggrunden for, at I har valgt at udskyde lovforslaget?

»Nej, sådan fungerer det ikke. Men det er en bekymring, som vi har hørt, og som vi selvfølgelig også lytter til. Men det fungerer ikke sådan,« siger statsministeren.

Dén forklaring køber Gitte Lillelund Bech dog ikke:

»Det tror jeg overhovedet ikke på. Skatteministeren har været totalt afvisende for at imødekomme vores bekymring i den her sag. De har kun været bekymrede siden i fredags, efter statsministeren vandrede ud fra sit møde med Obama,« siger hun.

Venstre har kaldt skatte- og statsministeren i samråd for at få en forklaring på kursskiftet. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer