Baggrund
Læsetid: 6 min.

Da Anders Eldrup mødte muren

DONG Energys chef havde dristige grønne ambitioner, for dristige for bestyrelsesformanden og finansministeren
Indland
14. marts 2012
Med Anders Eldrups overraskende afgang fra DONG mandag har Danmarks største energiselskab mistet den ildsjæl, der var stolt af at kunne kalde DONG Energy nummer ét i verden, når det gjaldt omstillingen til klimavenlig el- og varmeproduktion.

Med Anders Eldrups overraskende afgang fra DONG mandag har Danmarks største energiselskab mistet den ildsjæl, der var stolt af at kunne kalde DONG Energy nummer ét i verden, når det gjaldt omstillingen til klimavenlig el- og varmeproduktion.

I historikeren Mogens Rüdigers værk om DONG Energys historie, Energi i forandring, står der på side 130 følgende:

»Den 22. juni 2005 forlod Sven Riskær posten som bestyrelsesformand for DONG. Han blev to dage senere efterfulgt af Fritz Schur, der blandt meget andet havde været formand for NESA og var formand for Post Danmark.«

»Det gav anledning til en del spekulationer blandt oppositionens politikere, der frygtede, at Finansministeren ville skille sig af med Anders Eldrup. ’Man kan ikke frigøre sig fra den mistanke, at der er et dobbelt formål. Dels at sikre partiet Venstre kontrol med Danmarks største energivirksomhed. Dels at bane vej for at afskedige direktør Anders Eldrup,’ sagde Svend Auken. Thor Pedersen mente ikke, at det var et anliggende for oppositionen. Og frygten viste sig ubegrundet.«

Indtil i forgårs. Med et tryk på en knap kl. 12.47 og på både dansk og engelsk afsendte DONG’s kommunikationsafdeling en kortfattet pressemeddelelse med indledningen: »Anders Eldrup fratræder sin stilling som administrerende direktør i DONG Energy. Fratrædelsen sker efter gensidig aftale.«

Som hund og kat

Efter 11 år i DONG’s chefstol og næsten syv år under Fritz Schurs overopsyn holdt samarbejdsrelationen ikke længere. Eldrup og Schur havde det som hund og kat, fortæller folk, der har været tæt på. »Professionelt« siger andre om forholdet.

Fritz Schur, der foruden formandsposten i DONG Energy er medlem af Venstres hovedbestyrelse og formand for Den Liberale Erhvervsklub, der samler penge ind til Venstre, er en magtfuld herre, som man i længden ikke skal tirrer.

Milliardæren Schur, der bærer titlerne Kommandør af Dannebrog, kammerherre og generalkonsul foruden bl.a. bestyrelsesformand for SAS Group og PostNord, har længe fundet Anders Eldrup for dristig og selvstændig i sin forandringsproces for DONG, og mandag opstod så situationen, hvor tingene kørte op i en spids ifølge nogle kilder på spørgsmålet om DONG’s internationale vindmøllesatsning, og Eldrup måtte derfor med øjeblikkelig varsel pakke sammen og forlade glaskontoret i DONG’s domicil i Gentofte.

Det mest bemærkelsesværdige er, at DONG’s hovedaktionær, den danske stat repræsenteret ved Finansministeriet, har sanktioneret Fritz Schurs forsigtigere linje, når det gælder DONG’s investeringsstrategi for den grønne energi.

Det blev således ikke under en Venstre-finansminister, men under en socialdemokrat – Bjarne Corydon – at man skilte sig af med Eldrup. Iagttagere, der et stykke tid har ventet et brud, havde forestillet sig, at det kunne blive Schur, ikke Eldrup, der blev skiftet ud.

Hvordan ’uændret’?

Med Anders Eldrups afgang har Danmarks største energiselskab mistet den ildsjæl, der var stolt af at kunne kalde DONG Energy nummer ét i verden, når det gjaldt omstillingen til klimavenlig el- og varmeproduktion. Fritz Schur har i mandagens pressemeddelelse forsikret, at »linjen vil fortsætte uændret,« men både i og uden for selskabet er der bekymring for, om det høje ambitionsniveau for den grønne omstilling vil blive opretholdt.

At fortsætte linjen »uændret« kan jo f.eks betyde, at DONG ikke vil forfølge Eldrups ambition om yderligere at optrappe selskabets internationale styrkeposition på vindkraft-området. DONG har i dag langt større ekspertise på udbygning af vindmøller til havs end noget andet europæisk energiselskab, og Anders Eldrup ønskede at erobre en større andel af det forventede nordvesteuropæiske marked for offshore-vind, som over de næste 10 år kan rumme ordrer for omkring 1.000 mia. kr. på tysk, fransk, hollandsk, britisk og dansk territorium.

Det menes bl.a. at være denne investeringsmæssige optrapning af det grønne engangement, som DONG’s bestyrelse med Fritz Schur i spidsen og Finansministeriets vidende har besluttet at vælge fra ved at udskifte Eldrup.

Overhalingsbanen

Ironien er, at Anders Eldrup med sin departementschefsbagage fra Finansministeriet ved skiftet til DONG i 2001 fremstod som en driftssikker, temmelig traditionel administrator med blikket stift rettet mod bundlinjen, men siden er løbet fra den til enhver tid siddende regering, når det handler om visionskraft og vilje til fornyelse.

»Vi har som energiselskab lagt os i overhalingsbanen. Jeg har endnu ikke mødt noget selskab i verden, som er så aggressivt som vi med at omstille fra det sorte til det grønne (...) For to år siden havde vi 10 kulfyrede blokke, nu har vi fem og om få år har vi to,« sagde Eldrup til Information for et år siden.

Indsatsen kan aflæses på det nøgletal, som DONG-direktøren tit har henvist til: CO2-udledningen pr. produceret kilowatttime i DONG’s elsystem er faldet fra 638 gram i 2006 til 486 gram i 2011, dvs. med 25 pct. Dermed er man på blot seks år nået halvvejs til koncernmålet om en halvering af udledningen på 15 år, dvs. i 2020.

Kulfyringen er blevet overflødiggjort via skift til biomasse, energieffektivisering og udbygning med vindmølleparker til havs.

Parallelt har selskabet så investeret offensivt på det europæiske vindkraftmarked med en ambition om i 2020 at råde over i alt 3.000 megawatt vindkraft.

Så sent som i februar indviede DONG som majoritetsejer og driftsherre verdens største havmøllepark, Walney-parken ud for den britiske vestkyst med en produktionskapacitet svarende til 320.000 husstandes elforbrug.

Parken er etableret i et samarbejde med bl.a. en hollandsk pensionskasse – en investeringsmodel som Eldrup har udviklet herhjemme sammen med PensionDanmark, der er medejer af Nysted Havmøllepark og sammen med PKA kommende medejer af den nye Anholt vindmøllepark. I februar indgik DONG tilsvarende aftale med Lego om medejerskab af den nye tyske møllepark Borkum Riffgrund, der kan producere el til mere end 285.000 husstande.

»Markedet for havvind er i enorm vækst i disse år, fordi en række lande ønsker at omstille til grøn energi. Det har skabt et stort behov for ekstern kapital, og derfor glæder jeg mig over, at vi også kan tiltrække kapital fra privatejede virksomheder og industrien,« sagde Eldrup til Ritzau.

I en tid med stramme offentlige budgetter var det denne partnerskabsmodel med privat kapital og pensionskapital, som han gerne ville udvikle i en forstærket investeringsoffensiv i det ’mulighedernes vindue’, der nu åbner sig på det europæiske vindkraftmarked.

Med til Eldrups vision hørte også de afledede danske arbejdspladser, der kan skabes ved at bygge og drive store vindmølleparker i Europa. Men det projekt er tilsyneladende stødt på den større forsigtighed hos DONG’s bestyrelse og i Finansministeriet. Hvis en dristig investeringsoffensiv ikke lykkedes, ville det jo kunne mindske DONG’s udbyttebetaling til den slunkne statskasse.

Muren

Anders Eldrup har fortalt, hvordan det bl.a. var Al Gores fim En ubekvem sandhed i 2007, der fik ham til at indse klimaproblemets alvor og vigtigheden af at stille hurtigt om. Siden har han foretaget dristige investeringer med et mærkbart risikomoment i f.eks. bioethanol-anlægget Inbicon og elbil-projektet Better Place. Og han er gået til stregen som politisk aktivist for klimasagen, senest med en appel sammen med syv andre europæiske energiselskaber til EU’s regeringer om at stramme op på EU’s klimamål.

Denne initiativkraft synes at være blevet for meget for Fritz Schur og med ham DONG’s bestyrelse. TV2 News mente i aftes at vide, at Schur tidligt i dag vil fremlægge en hastigt udarbejdet advokatundersøgelse, som – ifølge tv-stationen – vil påvise illoyalitet fra Eldrups side.

Det er en karakteristik, som rimer dårligt med de skudsmål, Eldrup får både af eksterne kilder og internt blandt DONG-medarbejdere.

Parallelt med aktivismen beskrives Eldrup som en meget korrekt og disciplineret virksomhedsleder. Han indledte faktisk sin karriere som medarbejder i den Rigsrevision, som nu måske skal undersøge udgiftspolitikken hos DONG, endskønt Fritz Schur har forsikret, at det ikke har noget med fratrædelsen at gøre. Det tror Mogens Rüdiger, forfatter til DONG-biografien, heller ikke kan være tilfældet.

»Der kan ikke være tvivl om, at Anders Eldrup altid har været påpasselig og grundig med økonomistyringen og opbygningen af DONG Energy,« sagde historikeren i går til Børsen.

»Anders Eldrup er et meget ordentligt og i øvrigt temmelig genert menneske, men han er også en ekstremt visionær person, der har udviklet sig meget i tiden hos DONG. Han har krævet rigtig, rigtig meget af sine medarbejdere, og det kommer der gode folk ud af,« siger én, der har været tæt på DONG-chefen og begræder hans fratræden.

De gode folk i DONG Energy må nu krydse fingre for, at bestyrelsen kan finde en afløser af samme format. Fritz Schur fortalte i går til Børsen, at han har en lille sort bog med egnede kandidater.

»Man må jo ikke glemme, at der kan ske alt muligt med direktører. De kan få en tagsten i hovedet,« sagde bestyrelsesformanden.

For Eldrup handler det snarere om, at han til sidst løb panden mod en mur.

 

Fritz Schur ønsker ifølge DONG ikke at kommentere aftrædelsesaftalen med Anders Eldrup. Det har ikke været muligt at få kommentarer fra Anders Eldrup, finansminister Bjarne Corydon eller klima- og energiminster Martin Lidegaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Degnbol

Så trist.

Har det været en sovende bestyrelse?
http://www.b.dk/nationalt/dong-chef-forgyldte-inderkreds

Det er meget pinligt at Information bringer en politiserende spekulationshistorie i stedet for at bringe sandheden om fyringen.

Christian Jensen. Den bekender du bare i Presselogen hos News på søndag...

DONG er den sidste juvel i Statskassen.

Markedsværdi ca 45 mia. kr. Årligt overskud efter skat 9 mia. (2010) Staten ejer 3/4 del, Andre ejer 1/4 del (tidligere elselskaber)

En privatisering af DONG vil betyder store økonomiske tab og tab af indflydelses på eneregimarkedet for Staten og de danske el- forbrugere.

Eldrup udtaler blandt andet:
“Udvikling af selskabet til et førende enegiselskab skal ikke betales af kunderne, idet investeringerne på sigt er selvfinanserende. Dong har siden fusionen skabt danske arbejdspladser og har skaffet værdi til aktionærerne, og innoveret ny teknologi. Dong har været hurtigst i verden til at omstille sig til fra sort energi til ny energi, og gør på det felt en stor indsats for samfundet. Vi har kørt med underskud i vores kraftværker på grund af faldende priser på energi børsen. Staten har ikke trukket overskud ud af Dong som til gengæld har investert i innovation. Dong har besluttet at fordoble sit overskud 2009 8,8 mia (1-2 mia. sendt til Staten) fordobles til 18 mia. frem til 2015.”

Finansgribbenes grådighed fremstår tydeligt af nedenstående radioudsendelse:
http://www.dr.dk/P1/P1Business/Udsendelser/2010/12/02141850.htm

Bekæmp privatiseringen af folkets ejendom nu - også selv om du er venstreorienteret eller grøn.

lars rosholm tørresø

tirsdag 1303 2012 ~22:15 - NYHEDSSMS FRA DR.DK : "ELDRUP RUTTEDE MED CHEFLØNNINGER" angiveligt noget DR har fra BERLINGEREN der har det fra SCHUR........ så noget muggent er der helt sikkert -men her jørgen steen nielsens artikel med referater fra rüddingers bog er nok det bedste vi har nu..... sorry jeg har

Nikolaj Petersen

Højtuddanede bør ikke tjene mere end gennemsnittet af befolkningen, kald mig jante!
Men det her beviser segmentet og undskyldningerne
for mangeårige uddannelsers ufattelige dræning af statskassen ding dong 17 millioners glade vanvid
Beklager Akademikere herinde i er ikke pengene værd i mine øjne

Niels Engelsted

Siden Tvindmøllen har vindmøller--og klimatruslen--været de højreorienteredes hadeobjektl; Børsen har i lang tid kørt en hadekampagne mod Vestas; Ditlev Engel er blevet udnævnt til Danmarks dårligste CEO; Vestasaktien--en dansk folkeaktie--er blevet vold-shortet til toast; og Lars Løkke forlanger, at en vindmøllepark bliver skrottet. hvis man overhovedet skal overveje at stemme ja til Martin Lidegårds energiplan.

Jeg håber sørme, at Anders Eldrup er blevet fyret (med Dongs ejer, finansministerens velsignelse) fordi han er en skurk, der uretmæssigt har favoriseret sine venner, og ikke fordi, at han har været en drivende kraft i udviklingen af et grønt Danmark, som artiklen antyder.

Kvoten for de politiske skuffelser, jeg kan tåle, er nemlig opbrugt for denne uge.

Andre ejer 1/4 del (tidligere elselskaber)
Gentofte kommune, fra deres Nesa aktier.

Mihail Larsen

Politikerlede

Det er ikke til at se, hvad der er op og ned i denne sag. Der synes at være to helt forskellige historier om baggrunden for Eldrups fyring:

1) Han er en helt, der vil fremme grøn energi - til stor irritation for medlem af Venstres hovedbestyrelse (og bestyrelsesformand for DONG) Fritz Schur, og

2) han er en skurk, der helt har tabt situationsfornemmelsen ved af offentlige midler at forgylde enkelte nøglemedarbejdere.

Det andet punkt sættes så yderligere i relief ved oplysningerne om, hvor stor en pose penge han selv kan inkassere ved sin afsked.

For få måneder siden ville jeg tro, at det skulle den nye regering nok tage sig af, men nu er jeg blevet i tvivl. Hvad vil regeringen egentlig? Kan man regne med, at den på én og samme tid vil præmiere grøn, strategisk forudseenhed og mådehold med aflønning af forvaltere af offentlig ejendom? Svaret blæser i vinden. Vi aner ikke, hvad svaret er – og det er problemet. For vi ved efterhånden ikke, hvad den nuværende regering står for.

Det ser ud, som om den privatisering af offentlige virksomheder, der begyndte under Nyrup Rasmussen i 90'erne, og som blandt andet gjorde tidligere finansminister Henning Dyremose til mangemillionær på borgernes regning, er fortsat under den efterfølgende Fogh Rasmussen regering. Måbende kan vi som almindelige samfundsborgere se til fra sidelinien, at disse forvaltere af offentlig ejendom forgylder sig selv i en fuldkommen uhørt grad.

Hvad kan vi gøre ved det?

Det blæser også i vinden, for regeringen har ikke meldt nogen etik ud på dette område. Hvorfor træder den ikke i karakter og fortæller, hvor skabet skal stå? Hvorfor skal vi almindelige borgere, der ikke kender de interne, konkrete omstændigheder ved Eldrups fyring lades tilbage med en komplet desorientering? Jeg troede, at Coridon var en garant for ordentlighed, men for mig virker han nu som en sfinks. Hvad andet kan man lære af det end: at tabe lysten til at engagere sig politisk.

Det er så måske også den nuværende regerings historiske mindesmærke.

Den socialdemokratisk 'ledede' regering under Nyrup høvlede mange af arbejderbevægelsens kerneværdier ned. På en måde var Fogh-årene en glansperiode, for der kunne man fortsat længes efter en bedre tid. Nu har vi så fået endnu en socialdemokratisk 'ledet' regering, og illusionerne falder til alle sider. Skal man underminere arbejderbevægelsen, sker det sikrest med en socialdemokratisk regering. Den har et føregreb på den mest genstridige befolkningsgruppe, arbejderklassen.

Politikerlede? Ja, den er selvforskyldt. En sag som denne, der overfladisk set handler om afskedigelse af en direktør i et halv-offentligt selskab, viser, at politikerne ikke er deres opgave voksen.

Princippernes tid er ovre. Nu er alt business. Og tavshed.

Mihail Larsen

1. maj

Jeg har, så længe jeg kan huske, tilbragt 1. maj i Fælledparken. I år forventer jeg kun en surrealistisk forestilling.

Claus E. Petersen

Der er altid noget "muggent" når en topchef bliver gået uden varsel (modsætningen er chefen for Danske Bank, som glider ud, helt efter en annonceret plan).
Når der også skabes tvivl om den afgåede topchefs "bonus", bliver selv almuen interesserede i hvordan herremændene skaffer sig af med en af deres egne, og så tilmed en kammerherre som også er *gisp* Ridder af Dannebrog.

Claus E. Petersen

@Anne

Takker for links.
Det var ikke opfriskende at læse, men meget interessant.

Kim Houmøller

Ingen aner hvad der er op eller ned. Men det der bliver sagt fra Fritz Schur side, er med garanti IKKE hele sandheden. Der ligger et lag længere nede, som ikke tåler dagens lys. Fritz Schur har alt for stor magt i vort demokratiske land. Nok det tætteste vi kommer på en edderkop med indflydelse overalt. Lige fra kongehus til toppen af dansk erhvervsliv. Hans politiske indflydelse overgås ikke af nogen andre. Ikke kønt i et sandt demokrati! De kommende uger bliver spændene!

Alting er en balance, men man kan ikke udelukke at Eldrup mente, at det var nødvendigt at betale det det koster at samle et godt ledelsesteame, der kunne bringe den statsejede milliardvirksomhed DONG op i den Europæiske elite på energiområdet, hvor der i følge ovennævnte radioindslag kun er plads nogle få helt store aktører i fremtiden.

Der er som bekendt rift om de dygtige erhvervsledere og DONG er jo ude og konkurrere med de cheflønninger, der uden indvendinger gives i de statsunderstøttede banker.

Der er som bekendt ofte langt mere diskussion om 150.000 kr til et cykelskur end der er omkring igangsætning af et IT-projekt til 15.000.000 kr - før det altså kuldsejler.

Mads Kjærgård

"Hvad vil regeringen egentlig?"

Så vidt man kan læse andetsteds, så satser de på Våbeneksport og ikke grøn energi!

John Fredsted

Det er jo lige til at tude over.

Søren Kristensen

Alt er relativt

Først på året lancerede Volkswagen den nye boble, men i en udgave som stadig er alt for dyr til at blive et hit. Kort tid efter kom up´en, som faktisk er relativ billig, men desværre ikke nogen boble. For dette makværk af en strategi belønner topchef Martin Winterkorn sig selv med at fordoble sin årsløn til 130 millioner. På den baggrund er det jo til at blive helt glad i låget over, at en Anders Eldrup, kan nøjes med et gyldent håndtryk på sølle 17 millioner.

Niels-Simon Larsen

Nu ruller sagen. Kan man så tillade sig at have en mening?

Eldrup har haft sin grønne næse for langt fremme, og det kunne Schur ikke snuppe. Nej, det kan man da ikke, når man er medlem af Venstres hovedbestyrelse, formand for den liberale erhvervsklub, der samler penge ind til Venstre (kan man falde dybere). Milliardær (?), kommandør, kammerherre og en hel masse andet.

Eldrup så jeg til et møde på Amager for et halvt år siden. Symptisk! Schur så jeg lige på News, glat på den ålede facon. Man må nok ikke sige sådan noget, men hvad har man at hælde sit hoved til, når Eldrup bliver beskyldt for at sløse med pengene og Schur sløser med fremtiden, og de endnu højere herrer holder hånden over/under Schur?

Farvel og have det godt med de 17 mio. i lommen!
Det er mange penge, men hvad sker der nu med de kulsorte udsigter?

Hanne Christensen

Den allestedsværende bestyrelsesformand Fritz Schur har et teflonansigt - alting preller af på ham, ikke en ansigtsmuskel bevæger sig - rent teflon.

Han ligner den uhyggelige PM Cameron fra UK.

Eldrup har da et ansigtsudtryk der viser følelse og engagement.

Gorm Petersen

Nyeste oplysninger siger, at det er for at forgylde venner.

Det ville være en bombe under Kapitalismen hvis man begynder at skride ind overfor de lukkede bestyrelsesmiljøers gensidige udveksling af gyldne håndtryk og million-gager.

Det var et system der blev indført dengang pensionskasserne begyndte at købe aktier.

For at sikre, at profitten blev hos kapitalisterne, og ikke blev udbetalt til aktionærerne - fordi disse nu kunne være almindelige lønmodtagere.

Ifølge artiklen er det en brøler, at fyre Eldrup. Og så vidt jeg ved om denne sag og det er meget lidt, så ville det klæde alle parter, hvis der kom mere gennemsigtighed. Og det ville klæde regeringen at satse grønt - det er den eneste fremtid der er. Grøn i alle afskygninger.

Niels-Simon Larsen

Lad os lige holde Schur op på dettte: Ingen vennestjenester, ingen fiflen og ingen skraben penge ind til politiske formål ad snoede kanaler.
Eldrup må være en ren novice i sammenligning.

John Vedsegaard

Inden vi klynger ham op, vil det vel være passende at der bliver foretaget nogle undersøgelser af forskellig art, så vidt jeg forstår er noget sådan allerede sat i gang.

Hvem, John Vedsegaard? Frits Schur?

Niels Engelsted

Jyllandsposten kalder Dong "sindbilledet på energisocialismen" (Anne Albinus ovenstående link).

Håber sørme, at energisocialismen ikke nu er lagt død. Regeringen er tydeligvis ikke rød og agter heller ikke at blive det. Det ville være til at græde over, hvis den sælger på sine grønne løfter også.

Ej hvor trist at denne regering ikke tør at stå ind for sin egen politik, i dette tilfæle klima- og økonomipolitik! Godt gået Radikale Venstre!!!!!!

Konklusionen på sagen må selvfølgelig være, at det ikke nytter at lade DONG være et aktieselskab, men i stedet må være et offentligt selskab under ministeriet.

Konklusionen på sagen må selvfølgelig være, at det ikke nytter at lade DONG være et aktieselskab, men i stedet må være et offentligt selskab under ministeriet.

Fyringen af hr. direktøren er såmænd bare led i den planlagte privatisering af hele energiforetagendet – hvilken investor med respekt for sine penge ønsker at købe denne tvivlsomme grønne profil – så hellere øge markedsværdien.

Udsalget sker garanteret i denne regerings tid – de fattes jo pænge, si’r de …

pengepuger-lede...pyh for en gerrig personage..!

Det er helt sikkert en en fyring beordret af Venstre. De hader alt det grønne. Længe leve konspirationsteorierne.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror ikke på konspirationsteorierne. Eldrup og DONG var ikke mere "grønne" end DONG´s ejere bad dem om at være. Eldrup efterlevede bare regeringens (VK.regeringens vel at mærke) politik, investerede i Anholt vindmølleparken, sigtede mod fremtidens grønne energi osv.

Jeg tror man skal tage Fritz Schurs udmeldinger for pålydende. Der har være en whistleblower, statsrevisor bad rigsrevisionen undersøge forholdene, Fritz Schur satte sin egen undersøgelse i gang, han orienterede ministrene, indkaldte Anders Eldrup til et timelangt møde der endte med fyring.

Jeg synes det ligner en regulær opdagelse af overdreven og ureglementeret fråds, der sikkert stikker dybere end til den lille håndfuld af "venner", Eldrup havde omkring sig.

Tilfreds med, at statslige virksomheder ikke (længere) får lov til at svine om sig med pengene, som man også så det i DR´s glade dage (hvor det var så nemt at stoppe).

randi christiansen

En ny mulig skurk er introduceret i mit univers - Schur !

Han ligner en, der bør undersøges meget nøje. Med denne artikel efterlades man med indtrykket af endnu et overgreb på fællesskabet - og så endda legitimeret af en regering, hvor man dog havde troet, at vi qua R kunne forvente en progressiv grøn politik. Hvem er det nu, der skal spænde ben for det ? Schur og hvem andre ? Lys på det, dybdeborende journalister - her må der ligge en Cavling pris og vente.

Michael Konstad er også betalt af Venstre :)

Henrik Darlie

Schur lugter langt væk - bl.a. af V og 'Staten' eeelsker ham øjensynlig.
Det bør give anledning til at rydde op, eller 'muge ud', om man vil. Magt korrumperer og Schur er vist langt over sidste salgsdato. Desuden er han vist velhavende nok til at kunne klare sig selv.

Niels-Holger Nielsen

Follow the money.

Det er jo fuldstændig til grin at den mand Dongs bestyrelsen har i sigte til at overtage Eldrups stilling i DONG, i dag får det dobbelte i løn i TDC.

Danmarks undersåtter bliver trukket rundt ved næsen...

Sagen afspejler at staten er fedtet for langt ind i markedet - og at markedets lønninger er dødsens afsporede.

Og så er Schurs optræden på tv i sig selv en politisk handling. Billedet flimrer nærmest ikke.

Følg pengene. Hele vejen rundt.

David Karlsen

Har DONG ingen revision? De burde klart have faldet over disse kritisable forhold uden at en "whistleblower" skulle finde ud af det?

En konspirationsteori kunne være, at Schur rent faktisk har kendt til forholdende men først har gjort noget ved sagen, da der var fare for at sagen blev offentligt kendt?

ja det lyder meget nærliggende...!

20 millioner kr. det lyder af meget, men den tidligere næstformand i LO Tine Aurvig-Huggenberge mente sig snydt for 8 millioner kroner i såkaldt tilsagnspension. Pension er en kostbar ting. ...jeg tror der er gået cykelskur i diskussionen.

Jeg finder det interessant, at Frits Schur åbenbart er mest forarget over, at nogen kan tjene mere end den administrerende direktør. Men selvfølgelig bør en unik medarbejder kunne det, når forholdene er, som de er.

Jeg finder det interessant, at Frits Schur åbenbart er mest forarget over, at nogen kan tjene mere end den administrerende direktør. Men selvfølgelig bør en unik medarbejder kunne det, når forholdene er, som de er.

Jarl Cordua: 'Det er meget pinligt at Information bringer en politiserende spekulationshistorie i stedet for at bringe sandheden om fyringen.

Christian Jensen. Den bekender du bare i Presselogen hos News på søndag…'

Det kommer du til at uddybe, fordi denne vinkling er meget forskellig fra, hvad mainstream pressen har at bidrage med i denne sag. Og den er formentlig ikke så meget spekulation, som du vurderer, da den givetvis afslører et dybere lag, som indeholder kamp en om det energipolitiske sigte i fremtidens Danmark. Du er syltet ind i en overbevisning om, at de som har magten også er i besiddelse af objektivitet på dette område, selvom 'the establishment' stort set tænker fortidens tanker om de energipolitiske løsninger. Måske ville det være mere korrekt at tilskrive bestyrelsesformanden en politiserende spekulationshistorie - ikke mindst fordi han angriber eksorbitante lønninger - som om den slags kan holde nogen vågen i de lag, hvor man rundshåbet uddeler den slags for arbejde, der ikke er sin løn værd.
Vi får nok ikke den fulde sandhed i denne sag, men de allerede skrevne indlæg i forlængelse af artiklen, forklarer nok en hel del mere, end så mange kommentatorer (hvoraf de fleste tilsyneladende er varme på Venstre) og andre med magt over medier og folks sind.
Jeg kan blot undre mig over, hvor stor en magt de folk har, som kæmper indædt for energiløsninger, der i længden ikke kan bruges og ikke er bæredygtige.

Niels-Simon Larsen

Man kan sige, at det var dumt af Eldrup at bringe sig i den situation over for en modstander som Schur.

Da jeg googlede Schur, som jeg ikke havde hørt om, måtte jeg nærmest række ud efter en brækpose. Han er lige netop den vækst-type, der kører det hele mod afgrunden - og så til hornmusik.

Det gode ved denne sag kan blive, at vi nu begynder at interessere os for den grå eminence, Schur, med tilnavnet, Netværkerkongen. Det må have været et helvede for den grønne Eldrup at samarbejde med det menneske.

Fandt dette portræt blandt flere andre fra 2007:
http://erhvervsbloggen.blogspot.com/2007/04/netvrkskongen-fritz-schur.html

Niels Engelsted

Oh rædsel, Anne Albinius, var det nu nødvendigt?

Michael Kongstad Nielsen

Erik Rolfsen Nissen siger til Jarl Cordue: " Du er syltet ind i en overbevisning om, at de som har magten også er i besiddelse af objektivitet på dette område". Jeg skal ikke kunne vide hvad Jarl Cordua er syltet ind i, men det er normalt ikke god debatskik, at tillægge moddebattører motiver og holdninger, som de ikke konkret har givet udtryk for.

Når man vinkler sagen om Anders Eldrups fyring som en politisk kamp mellem "grøn" energi kontra fossil fortsættelse af mainstream, begår man flere fejl. Dels lukker man øjnene for faktiske forhold af eventuel strafferetlig karakter i ledelsen, dels ser man bort fra, at DONG af den tidligere og nuværende regering er blevet bedt om at gå efter den "grønne" fremtid. Dette opdrag skal bestyrelsen selvfølgelig på ejerens vegne efterleve, og det gør den, jeg har ikke hørt noget andet noget sted, så formanden kæmper ikke imod den fyrede direktørs energipolitiske linje, da de ikke kan være uenige herom, han foretager blot en nødvendig oprydningsmanøvre, om I så kan lide det eller ej.

Sider