Satire
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Mak ret, minister

Berlingske beordrer forsvarsminister Hækkerup til at føje sine topofficerer
Berlingske beordrer forsvarsminister Hækkerup til at føje sine topofficerer
Indland
2. marts 2012

At der er tillidskrise omkring det danske forsvar, kan mange nok blive enige om. Men hvem der har skabt krisen, er åbenbart egnet til at skabe konflikt.

Berlingskes meget forsvarsvenlige forsvarsmedarbejder, Christian Brøndum, kunne i gårsdagens avis berette, at forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er den skyldige i tillidskrisen. Så eftertrykkeligt, at det har afholdt forsvarets to- og trestjernede generaler fra at søge den opslåede stilling som ny forsvarschef.

Hækkerup har svigtet forsvaret ved ikke at føre krig mod Enhedslistens Frank Aaen, erklærer en af Christian Brøndums kilder, kommandør i søværnet Bent Fabricius. Kommandøren affyrer denne salve:

»Jeg har ikke set, at ministeren på nogen måde har støttet forsvarets ledelse. Jeg synes, at når Frank Aaen har kaldt forsvaret for råddent, så burde ministeren have stillet sig højere op på barrikaderne og sagt: Dét synspunkt deler jeg ikke.«

Store krav

Kommandør Fabricius stiller unægteligt store krav til sin minister: Hvis Nick Hækkerup skulle undsige Frank Aaen hver gang lejlighed dertil kunne gives, ville Nick Hækkerup ikke have megen kraft tilbage til at lede sit ministerium.

Også formanden for Centralforeningen for Stampersonel i forsvaret, befalingsmand Jesper K. Nielsen, tager afstand fra at kalde forsvarets ledelse »rådden«.

Det gør han med denne erklæring: »Politik er mere råddent.«

Det kunne jo lyde som noget i retning af et militært oprør mod den politiske ledelse af forsvaret. Bare tilløb til et sådant oprør bør vel mødes med den største bekymring fra demokratisk sindede kræfter. Man kunne da f.eks. håbe, at Berlingske på lederplads ville tage afstand fra forsøg på at underminere den folkevalgte ledelse af forsvaret.

En ordre

Men nej. Overskriften på Berlingskes leder i går lyder: »Træk stillingsopslaget.«

Og det er en ordre til forsvarsminister Hækkerup om at trække det opslag, hvormed ministeren indkaldte ansøgere til stillingen som forsvarschef. Lederen trutter: »Der er opstået en tillidskrise mellem forsvarets topgeneraler og forsvarsminister Nick Hækkerup.«

Og ifølge lederen er det op til ministeren at overvinde krisen: »Det kan kun ske ved, at Nick Hækkerup opretter tilliden til sine nærmeste chefer.«

Det er åbenbart ministeren, der skal rette op på forsvarets ry. Og ikke forsvaret. Underligt nok – i betragtning af at alle de grimme sager, der har plettet forsvarets ry, stammer tilbage fra tiden, inden Nick Hækkerup fik ministeransvaret for nogen art af råddenskab i Danmarks forsvar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt gået Nick. Sådan skal et sundt demokrati fungere. Når generalern har haft deres soldater i krig tror de straks, at det er dem der skal til at bestemme, og så må demokratiet lige skrue bissen på og få generalerne til at rette ind - fire stjerne eller ej.

Er firestjernede generealer bedre pølser end trestjernede?

Henrik Darlie

Hvad skulle danmark dog stille op uden 'forsvaret' og dets forsvarere, i dette tilfælde berlingske? Så¨måtte nationen jo gå med r.... bar. Uha for det, man bliver jo helt bange for at blive forkølet.