Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danmark går enegang i kamp mod pirater

Danmark er det land i NATO’s og EU’s piratjagt, hvis piratindsats koster flest menneskeliv. Det viser en gennemgang af alle offentliggjorte rapporter om skudepisoder som EU’s og NATO’s flådestyrker har været involveret i siden 2010. Eksperter efterlyser debat om Danmarks rolle
Finske EUNAVFOR-styrker boarder mistænkt piratskib. I modsætning til Danmark, der de seneste 14 måneder har været involveret i seks dødsfald, har de europæiske styrker ikke været involveret i nogle skudepisoder i hele 2011.

Finske EUNAVFOR-styrker boarder mistænkt piratskib. I modsætning til Danmark, der de seneste 14 måneder har været involveret i seks dødsfald, har de europæiske styrker ikke været involveret i nogle skudepisoder i hele 2011.

Aki Huttunen

Indland
8. marts 2012

Selv om Danmark kun har et krigsskib i Aden Bugten – mod tre til fem NATO-skibe – så er Danmark ansvarlig for halvdelen af alle drab og 2/3 alle sårede i forbindelse med NATO-aktioner mod piratskibe.Det viser en gennemgang Information har foretaget på baggrund af tal fra EU og NATOs offentligtgjorte rapporter. Danmark ligger således helt i top, både når det angår sårede og døde.

Sammenlignet med EU’s samlede styrke i Aden Bugten (EUNAVFOR, red.), der koordinerer 23 ud af de 27 EU-landes piratbekæmpelse, springer de danske tal endnu mere i øjnene.

Her viser en gennemgang, at EU’s flådeskibe kun i ni tilfælde har skudt varselsskud mod pirater inden for de seneste 14 måneder. Ingen af aktionerne resulterede i dræbte eller alvorligt sårede. Det til trods for at styrken konstant har mellem fem og otte skibe i området.

Til sammenligning er mindst seks gidsler og pirater døde og 14 andre såret i forbindelse med danske aktioner i samme periode.

Hos NATO pressekontor i Storbritannien har man ikke statistik på hvert enkelt lands antal af dræbte og sårede, men en gennemgang af de offentligtgjorte rapporter, viser, at kun Holland, USA og Danmark har været involveret i dødsfald.

Senest blev et iransk og et pakistansk gidsel dræbt, da krigsskibet Absalon den 27. februar standsede et moderskib og befriede en større mængde gidsler. Forløbet undersøges nu af Forsvarets Auditørkorps.

Bredere mandat

At det er NATO og især Danmark, der leder an, undrer ikke lektor i søret, Kristina Siig ved Syddansk Universitet. De danske styrker fortolker mandatet bredere end de fleste, mener hun.

»Fra dansk side vælger man at gå helt ud til kanten af det i forvejen brede mandat,« siger Kristina Siig og tilføjer: »De andre EU-lande har samme folkeretsligemandat, men man vælger at bruge det anderledes end danskerne.«

Information kunne i går fortælle, at de danske piratjægere har ændret strategi. Siden december 2010 har den danske indsats over for piraterne været blandt de barskeste. Det fik flere eksperter til at kritisere Danmark for at gå for vidt.

Den anerkendte norske piratforsker, Stig Jarle Hansen kritiserer, at de danske piratjægere angriber kaprede skibe med gidsler om bord. En kritik, som bl.a. bakkes op af Søfartens Ledere, der organiserer ledende søfolk om bord på de danske handelsskibe.

Hos EUNAVFOR er det fast politik ikke at nærme sig skibe med gidsler. Det er ganske enkelt for farligt for gidslerne, vurderer man.

»Gidslernes sikkerhed kommer i første række. Når du bruger militær magt, kommer folk til skade. Det er et faktum,« sagde EUNAVFOR’s talsmand til BBC i februar 2011 efter, at et koreansk redningsforsøg resulterede i, at skibets kaptajn blev skudt.

Over for Information bekræfter kommunikationsofficer Timo Lange fra EUNAVFOR, at det fortsat er EU-styrkens politik ikke at angribe skibe med gidsler ombord, men han understreger, at EUNAVFOR forbeholder sig ret til at vurdere situationen fra sag til sag.

Debat om dansk rolle

Men den nye og mere aggresive strategi fra dansk side kan meget vel være nyttesløs, vurderer professor i sikkerhedspolitik Bjørn Møller .

Han efterlyser en politisk løsning på piratproblemet, da man ifølge ham ikke kan tilskrive den danske eller europæiske indsats nogen succes overhovedet.

»Grunden til, at vi ser færre kapringer, er, at skibene er blevet bedre til at sikre sig og sejle på de sikre ruter. Det har intet at gøre med, hvor hårdt vi går til dem,« siger han.

Kristina Siig fra Syddansk Universitet mener også, at ansvaret for piratkrigen i sidste ender falder tilbage på politikerne. Hun efterlyser en offentlig

debat om den danske rolle i piratjagten.

»Det harmonerer ikke altid med vores selvforståelse af, hvad der foregår, men det er vigtigt at indse, at danskerne er i frontlinjen i modsætning til mange andre europæiske lande. Det skal vi som nation lære at forstå. Når man har givet et så bredt mandat, så må man også tage konsekvenserne af det,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Coninck Lucas

Mage til håbløs militær opgave skal man lede læmge efter, kun overgået af hvor nemt det er trække det ned over hovedet på vores underligt post 9-11 bedøvede befolkning.

Hvordan i alverden skal en flåde - og raid operation indsats afhjælpe det totale kaos i Somalia, det ulovlige fiskeri af EU trawlere?

Spild, spild, spild.

Henrik Jensen

"Kristina Siig fra Syddansk Universitet" er....jurist!

Meget kan man sige om de bønnetællere; men det er altså ikke et fag, der har udmærket sig ved at være et skarpt instrument i kampen mod somaliske pirater...

Nicolai Hansen

@Lucas

Vi kan gøre det eventuelt ved at lade gidslerne side op og rådne hos deres fangetagere?

Hvorfor er vi så skrækkeligt bange for at gøre noget. Hvordan mon ens hoved er blevet indvendigt efter lang tids kapring. Det må være sådan at piraterne ikke kan vide sig sikre selv om de har gidsler. Og ja selvfølgelig optrapper piraterne så, men det er da sådan at vi andre har alle redskaber, og hvis ellers viljen var der kunne vi stoppe det pirateri i morgen. Men viljen er der ikke i det internationale samfund, og derfor er meget af denne pirateri snak en tom snak uden reelt indhold.
Lad os stoppe pirateriet nu og det kan vi kun gøre ved at forsvare os med våben. Den langtidsholdbare løsning kommer så bagefter.

Jette Abildgaard

Hm...lyder dette ikke lidt som et lille land der er krigsliderligt? Sorry dk, men det goer det altsaa......HVORFOR skal mennesker draebes af danskere HELE tiden og, ALLE steder?

Vort land bliver ikke stoerre af det - tvaertimod!!!

Bjarne Bisgaard Jensen

Problemet er at få gjort noget ved de forhold på landjorden, som skaber baggrund for pirateriet, og det gøres altså ikke med våben, men måske mere ved at bekæmpe social ulighed, korruption mm

Hanne Christensen

Danmarks krigsliderlighed stopper brat ,når det er en overmægtig fjende.
Men vi er forrest når det drejer sig om let bytte.

Danmark havde den 9. april 1940 brug for lidt "krigsliderlighed" - da landet blev invaderet af nogle kolonner tyske soldater - men nej, uha da, DK holdt ud i otte timer.

Christian de Coninck Lucas

@Hansen

Eh?

Anders Jensen

Hvis man vil sammenligne tab/omkostninger, må man vel også sammenligne gevinster. Er der nogle der kender tallene for befriede gidsler, forhindrede kapringer m.m. ?

@Christian C.L.
En flådestyrke vil også kunne forhindre ulovligt fiskeri samt generelt hjælpe med kystvagt-opgaver.

Poul Erik Larsen

De seneste dages intense beskrivelse af Danmarks indsats i kampen mod pirateriet i det indiske Ocean, syntes jeg efterhånden er lidt ensporet.

Danmark går enegang i kampen mod pirater, er overskriften i denne artikel. En overskrift man nødvendigvis bør tage med en grand salt.

Danmark er ansvarlig for halvdelen af alle drab og 2/3 af alle sårede i forbindelse med NATO-aktioner mod piratskibe. Man sammenligner med, at EU’s samlede flådestyrke ”kun” i ni tilfælde har skudt varselskud mod pirater inden for de sidste 14 måneder, og ingen af disse aktioner resulterede i dræbte eller alvorligt sårede, og det til trods for at EU konstant har mellem fem og otte skibe i området.

Denne sammenligning viser mig, at den danske indsats gør en forskel, og måske er mere effektiv end deres samarbejdsparter fra de andre lande i styrken.

Indtil den famøse aktion, hvor der desværre blev dræbt to gidsler, blev den danske indsats rost til skyerne, ikke mindst af vores politikere, som næsten ikke kunne få armene ned i begejstring over den positive omtale indsatsen fik i den store verden. Heller ikke de kære eksperter, sparede på de rosende ord.

Nu står vi så med en situation, hvor det er et tragisk faktum, at der er gået to menneskeliv tabt, endnu ved vi ikke med sikkerhed om det skyldes den afgivne ild fra Absalon, eller der er andre årsager.

Men vi ved med sikkerhed, at begejstringen for den danske indsats er vendt 180 grader. Nu er den før så begejstrede omtale, blevet vendt til en omtale om drab og lemlæstelse.

Politikerne er, ikke uventet, gået totalt i flyverskjul. De skal dæleme ikke have noget klinket.

Eksperterne er i samlet trop gået i selvsving, og kritisere Danmark for at gå for vidt i kampen.

Det fik mig i går til at skrive et åbent brev til pirateksperterne, som kan læses på følgende link:
http://www.maritimedanmark.dk/?Id=13623

Professor i sikkerhedspolitik, Bjørn Møller, mener ifølge artiklen, at den nye og mere aggressive strategi fra dansk side kan være nyttesløs, og efterlyser en politisk løsning på problemet.

Det har jeg, og sikkert mange andre, efterlyst gennem det sidste år. Men end ikke et utal af åbne breve, direkte mails til politikerne har, kunne bevirke at de vågnede op til dåd.

Derfor er jeg absolut enig med Kristina Siig fra Syddansk Universitet, som efterlyser en offentlig debat om den danske rolle i piratjagten.

Henrik Darlie

Det er sært at tænke sig at alle tiders største piratnation (danmark) er så emsige for at slås med andre pirater. men det kan måske ende med at blive en god 'business'.