Nyhed
Læsetid: 5 min.

Danske læger blev brugt i asbest-coverup

Ved en dansk overlæges mellemkomst blev arbejdere i en FLSmidth-kontrolleret mine på Cypern erklæret raske, selv om de i årevis var udsat for livsfarligt asbeststøv. Selv var overlægen bestyrelsesmedlem i FLSmidth og svigersøn til hovedaktionæren i den danske industrigigant
Indland
20. marts 2012

I marts 1954 modtog overlæge og lungekirurg på Øresundshospitalet i København Tage Kjær en pakke med røntgenbilleder. Billeder, der skulle komme til at spille en vigtig rolle for asbestindustriens forsøg på at fralægge sig ansvaret for sygdomme hos sine arbejdere.

Pakken kom fra Amiandos-minen på Cypern, som danske FLSmidth drev fra 1936 til 1986, og billederne viste angiveligt 50 lokale arbejderes lunger.

Tage Kjær skulle nu sørge for, at danske specialister vurderede, om arbejderne havde taget skade af arbejdet i minen, der leverede asbest til Dansk Eternit-fabrik i Aalborg, som ligeledes var ejet af FLSmidth.

Lægevidenskaben havde for længst påvist, at asbest var stærkt kræftfremkaldende. I minen på Cypern bar arbejderne end ikke masker. Hver gang de trak vejret, fyldte de lungerne med dødsensfarlige partikler. Og som det fremgik af Information i går, er et stort antal tidligere arbejdere i minen senere døde af asbestfremkaldte kræftsygdomme.

Alligevel skulle de danske læger ende med at frifinde den FLSmidt-kontrollerede mine, men som professor i virksomhedshistorie på CBS Kurt Jacobsen afdækker i sin nye bog, Asbest – Magisk mineral og dræberstøv, tyder meget på, at der var tale om et coverup.

En klar interesse

Tage Kjær var ikke en hvilken som helst læge. Han var gift med Karen Elisabeth Kjær, og hun var datter af Poul Larsen, der frem til sin død i 1935 sad tungt på magten i FLSmidth som administrerende direktør, formand for bestyrelsen og hovedaktionær. Og Tage Kjær, der er far til FLSmidth-arvingen Christian Kjær, Prins Henriks jagtkammerat og Janni Spies’ eksmand, sad vel at mærke selv i bestyrelsen for koncernen fra Poul Larsens død til 1974.

Det var altså ikke en uvildig læge, der modtog røntgenbillederne af de cypriotiske asbestarbejderes lunger. Tage Kjær havde derimod en klar interesse i, at arbejderne ikke blev diagnosticeret med asbestfremkaldte sygdomme. Det ville kunne besværliggøre forsyningen af asbest fra Cypern til fabrikken i Aalborg, der leverede eternitplader til udbygningen af det danske velfærdssamfund og tjente millioner af kroner til FLSmidth.

Tage Kjær ekspederede røntgenbillederne videre til en bekendt af sig, Jørgen Frost, der var læge på Rigshospitalets Arbejdsmedicinske Klinik og samtidig arbejdslæge i Arbejdstilsynet.

Over for myndighederne på Cypern havde ledelsen af minen forklaret, at de 50 arbejdere havde været ansat i minen i mellem 15 og 42 år. Men om Tage Kjær fik samme besked og gav den videre til Jørgen Frost, er uvist, eftersom flere dokumenter i sagen er forsvundet.

Raske arbejdere?

Sikkert er det, at Jørgen Frost viste billederne til ledende overlæge på Rigshospitalets røntgenafdeling, professor Flemming Møller og til endnu en overlæge på samme afdeling ved navn Gregers Thomsen.

Det fremgår af et brev fra Jørgen Frost til Tage Kjær, som Kurt Jacobsen har fundet i engelsk oversættelse i det cypriotiske minedepartement i forbindelse med sit arbejde på bogen om asbestindustrien, og som Information har fået adgang til sammen med de andre centrale dokumenter i sagen.

De tre læger konkluderede enstemmigt, at røntgenbillederne »ikke viste sikre forandringer og ingen åbenlyse tilfælde af pneumoconiose (støv-indåndingssygdom, red.)«. Med andre ord så det ifølge lægerne ud til, at arbejderne ikke havde lidt skade af arbejdet i asbestminen. Der var end ikke tegn på den hyppigt forekommende asbestfremkaldte lungesygdom asbestose, der ofte går forud for kræft.

Men spørgsmålet er, om det er sandsynligt, at der blandt 50 arbejdere, der havde været ansat i en asbestmine mellem 15 og 42 år, ikke var en eneste, der var blevet syg af arbejdet. Røntgenbillederne eksisterer ikke længere, men al forskning tyder på, at en stor del af de 50 arbejdere måtte formodes at have udviklet lungelidelser.

Senere undersøgelser af arbejderne i den cypriotiske mine har således også dokumenteret, at de udviklede asbestrelaterede lidelser, skriver Kurt Jacobsen i sin bog og bemærker: »At billederne stammede fra en anden gruppe personer, synes der da heller ikke at være tvivl om.«

Information har desuden forelagt sagen for forskningsansvarlig overlæge i arbejdsmedicin på Aalborg Universitet, Øyvind Omland.

»At der ikke var forandringer i lungerne, som kunne tolkes som følger af asbestudsættelse blandt nogen af arbejderne, der har arbejdet i minen så længe, er ikke sandsynligt,« siger Øyvind Omland og henviser til undersøgelser af arbejdere i tilsvarende miner: »Typisk har man fundet, at der var forandringer i mellem en tredjedel og halvdelen af tilfældene.«

Overlægen understreger desuden, at røntgenmetoderne i 1950’erne tillod en opløsning, der var høj nok til, at asbestfremkaldte lungeforandringer tydeligt skulle kunne ses på billederne.

Ført bag lyset

Jørgen Frost havde som arbejdslæge beskæftiget sig indgående med asbestfremkaldte sygdomme og burde derfor have undret sig, hvis han havde fået besked om, at røntgenbillederne viste lungerne på arbejdere, der gennem så mange år havde været direkte udsat for asbeststøv. Sandsynligheden taler således for, at han ikke fik den besked fra Tage Kjær, og selv hvis han havde fået den, »havde han ingen garanti for, at røntgenbillederne rent faktisk stammede fra 50 minearbejdere – her måtte han have tillid til Tage Kjær«, skriver Kurt Jacobsen.

Under alle omstændigheder sendte Tage Kjær, der altså selv sad i bestyrelsen for FLSmidth, vurderingen fra Jørgen Frost og de to andre læger videre til ledelsen af den FLSmidth-kontrollerede mine på Cypern, og her gjorde man god brug af de danske lægers udsagn.

Mineselskabets administrerende direktør, Hr. Koukulas, ekspederede en oversættelse videre til det cypriotiske minedepartement og skrev i et følgebrev: »Som det fremgår, er der ingen asbestose i vores mine.«

Ingen fare

Få dage senere sendte minedepartementet en skrivelse om sagen til den britiske viceguvernør på øen.

»Fra tid til anden har mange spekuleret over, om asbeststøvet i minen er sundhedsskadeligt for arbejderne,« stod der.

Dernæst forklarede den cypriotiske mineinspektør om røntgenbillederne, som nu var blevet »undersøgt af 3 fremtrædende danske lungekirurger«, og skrivelsen sluttede med det glædelige budskab: »De vil uden tvivl være interesseret i at høre, at Hr. Koululas nu har oplyst, at intet spor overhovedet af asbestose blev fundet i noget tilfælde«.

Resultatet var, at minedriften fortsatte, uden at det lokale arbejdstilsyn gjorde noget for at mindske mængderne af asbeststøv, som arbejderne blev udsat for. For asbest var jo ikke farligt, havde den danske undersøgelse vist.

Bogen 'Asbest – magisk mineral og dræberstøv' af Kurt Jacobsen er netop udkommet på Informations Forlag. Du kan finde mere information om bogen og asbest-sagen på Facebook.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Andreas Prætorius

Lidt misvisende titel. Det er tydeligt at der er tale om én dansk læge, som var i lommen på firmaet og ikke hele lægestanden, som man får indtrykket af.

"havde han ingen garanti for, at røntgenbillederne rent faktisk stammede fra 50 minearbejdere – her måtte han have tillid til Tage Kjær"

Og hvilke konsekvenser får afsløringen for de implicerede læger? Skriv en artikel hvis de bliver straffet, se DET ville være en nyhed..!

F.L. Schmidt har ellers i anden sammenhæng været optaget af at gøre op med historien.

Under Anden Verdenskrig drev man i Estland en fabrik ved hjælp af slavearbejdskraft fra KZ-lejre.

”Den delvist danskejede fabrik Port Kunda blev efter tyskernes erobring af Estland i 1941 drevet videre under dansk ledelse. I 1942-44 leverede fabrikken cement til den tyske krigsmaskine.”

For nogle år siden krævede fabrikken så, at ”Estland betaler den danske virksomhed en erstatning på et større tocifret millionbeløb på grund af de tab FLS led, da Port Kunda blev beslaglagt af de fremrykkende sovjetiske styrker.”

Se mere i denne Informations-artikel:

http://www.information.dk/22015

Hanne Christensen

Der er faldet en dom i Torino 12, februar 2012 -
google: verdict of the Turin eternit trial - den er/bliver sikkert skelsættende

Nu må F.L. Schmidt vist til lommerne...

Lars Jorgensen

Vigtig artikel - en vis retfærdighed overfor de mennesker der fra Danmark og andre lande blev kynisk misbrugt.

Fordi nogle mennesker var langt mere interesserede i at tjene penge - helt uden nogen form for anstændig interesse i de helbredsmæssige konsekvenser. Disse danske mennesker ville selvfølgelig også let kunne have levet under det nazistiske regime med dets foragt for mennesker.

Men historien er ikke slut - og bliver det aldrig...

Claus Hjort og den tidligere borgerlige regering har som bekendt ført hele Danmark ind i en tilsvarende foragtelig (i dobbelt forstand) behandling af andre mennesker (Fra Orienterings hjemmeside):

Jesper Tynell har også påvist, at Claus Hjort Frederiksen:
I al hemmelighed og uden om Folketinget afskaffede kravene til udenlandske arbejdstageres sikkerhed i farlige job.
For at bane vej for strukturreformen bestilte statistikker hos sine embedsmænd, der skulle vise, at kommunerne var bedre end arbejdsformidlingerne til at få ledige i arbejde.
Iværksatte forsøg med tvangsaktivering af sygemeldte uden først at spørge Folketinget.

http://www.dr.dk/OmDR/Nyt_fra_DR/Nyt_fra_DR/2010/01/07094445.htm

"Og hvilke konsekvenser får afsløringen for de implicerede læger? Skriv en artikel hvis de bliver straffet, se DET ville være en nyhed..!"

Hanton,
den nyhed må du nok lede længe efter, med mindre man kan straffe afdøde personer.

De forsvarede sig i øvrigt med følgende sætning: "We did it as best as we could"....

Hanne Christensen

We did it as asbest as we could

randi christiansen

Det lille gode eventyrland hviler også på skuldrene af de fordømte her på jorden ...

Hanne Christensen

Øhm, hvor er det lille gode eventyrland??? Vist kun i egen selvforståelse.

randi christiansen

Man glemte vist lige noget, da man ophævede slaveriet ...

Leder 16.3.2012 i Dagens medicin:

"Asbestbogen, der udkommer på mandag, dissekerer skandalen, nøgternt og i detaljer rulles affæren op. Tilbage står en hel stribe af ufatteligt kyniske beslutninger foretaget af læger, fra chefen for datidens Arbejdstilsyn til praktiserende læger, embedslæger og førende lungemedicinere på Rigshospitalet og Aalborg Sygehus.

Tilsammen rottede de sig sammen mod patienterne, der var eller ville blive ramt af asbestose eller dens endnu mere grufulde fætter, canceren mesotheliom (lungehindekræft). "

http://www.dagensmedicin.dk/opinion/leder/bange-lager-er-livsfarlige/

Lars Jorgensen

Anne Albinus - din indsamling af links og relevante oplysninger er simpelthen guld værd.

Tak Lars, men det var nu Hanne Koplev, der ledte mig på Dagens medicin. Det burde jeg have nævnt.

Lars Jorgensen

ok - men ændrer selvfølgelig ikke den helt generelle ros.

Det er jo desværre ikke den eneste gang det har foregået. Opløsningsmidler i malerfaget, skoindustiren og den grafiske branche, bly i malerfaget, bly i benzin (der er nok en direkte forbindelse i antallet af ADHD). Glasfiber og epoxy er nogle af de nyeste. Og alle gange har læger stillet sig op og snakket om livsstilsygdomme.

1. ang. de forsvundne røngtenbilleder

Et hospital opbevarer normalt røntgenbilleder, så hvorfor forsvandt disse billeder?

2. Her er dokumentaren:
Den danske dødsmine:
http://www.dr.dk/DR1/Dokumentar/2012/

Det var jo blandt andet det her blotlagte menneskesyn hos den økonomiske elite, der motiverede Rote Arme Fraktion

Lars Jorgensen

Så kom vi da lidt tættere på at forstå Rote Arme Fraktion...

Hanne Christensen

Tror jeg skrotter min mobiltelefon - fastnet er også OK.
Tak iøvrigt til Anne Albinus - for hendes altid vedrørende og gode links.

Nu er jeg selv fra Aalborg og fra min barndomsgade og gennem mit arbejde har stødt på dusinvis af de stakler som har arbejdet med asbest enten på Eternitfabrikken eller på værftet eller deres familie som selv er blevet syg efter at have været i kontakt med forurenet arbejdstøj.
Det er simpelthen ubeskriveligt uhyggeligt det tavshedens samarbejde der er foregået mellem F.L. Smidth og de læger som stod for undersøgelserne af de ansattes lunger og der burde have været ført straffesager mod ejerne, og bestyrelsen af F.L. Smidth og de ansvarlige læger for den forbrydelse mod menneskeheden.

Næst efter kommunistloven af 1941 og samarbejdet med nazisterne under anden verdenskrig rangerer denne forbrydelse efter min mening som den værste i landets historie og selv det er ren ønsketænkning er det mit håb at F.L. Smidth bliver konfiskeret og likvideret af staten og værdierne udleveret som erstatning til både ofrene og deres pårørende samt til kommuner, amter og staten, både danske og udenlandske, for de sundhedsudgifter som F.L. Smidth har bebyrdet samfundet med i sin ubeskrivelige usympatiske jagt på profit.

Og hvad med de danske arbejdsmedicineres deltagelse i sagen om mulig kviksølvforgiftning af de tandklinikansatte ?
I flere rapporter har arbejdsmedicinerne med stor dygtighed ledt efter kviksølv der, hvor det ikke findes.
F.eks. i denne rapport:
Kviksølv og helbred - En registerundersøgelse blandt klinikassistenter og tandlæger
http://www.si-folkesundhed.dk/Udgivelser/B%C3%B8ger%20og%20rapporter/200...
Her er en sag, som i lighed med asbest-sagen bør granskes.

Man har faktisk kendt asbests giftighed siden middelalderen.
http://www.leksikon.org/art.php?n=3287

Ok, men hensigten var nu at sætte menneskesynet i relief..

Så lige i Hans Bülows bog "Under anklage", 1989, Tiderne Skifter, at grækerne og romerne brugte asbest bl.a. til væger i olielamper. Grækerne var de første til at opdage, skriver wikipedia.fr, at slaverne fik lungeproblemer af at væve asbestduge, som de mest velhavende romere og persere brugte. Dugene kunne nemlig rengøres ved en tur igennem ilden.

Mht den aktuelle sag skrev Bülow i 1989: "lægerne på byens lungeklinik var endda på Dansk Eternit-Fabriks lønningsliste. De specielle lungeundersøgelser blev foretaget efter krav fra Arbejdstilsynet og financieret af Dansk Eternit-Fabrik. Så når AT i tide og utide opsøgte den kommunale lungeklinik for at få besked, så gik henvendelsen til den overlæge, der samtidig modtog honorar fra hans arbejdsgiver," side 50.

AT startede på fabrikken som 26-årig i 1948 og blev syg som 30-årig, først i 1972 fik han svar på de smertefulde symptomer han havde haft gennem 20 år. Hans sædvanlige læge, overlægen var nemlig på ferie, og AT kom ind til en 1. reservelæge.

Lars Jorgensen

Skamplet for lægestanden...

Professionerne - altså de konkrete skyldige læger - burde kunne retsforfølges.

Skamplet for det lille nazistiske land, Danmark.

Der er ikke tale om en rådden læge eller en rådden virksomhed, men om en helt almindelig, rationel, kapitalistisk koncern, der handler ud fra en forventning om støtte fra den højreorienterede regering.

Hvis der ikke var en sikker forventning om støtte oppefra til at modarbejde menneskerettigheder, så ville FLS naturligvis opføre sig pænt; de er jo ikke idioter.

Danskere har ikke ansvar for at mikro-manage en kapitalistisk koncern, men for aldrig mere at stemme på nazister, konservative, venstre, fremskridtspartiet, ny alliance, og alle andre partier, der konsekvent vælger den forkerte side i kampen mod undertrykkelse.

Der er ikke tale om en svipser, men om en konsekvent politik, der fører til en virksomhedsførelse, der giver mig kvalme.

Et aspekt mere, Cypern-krigen, hvor var FL Schmidt der? Fremragende journalistik, der naturligvis også skyldes en åbenbart fremragende bog. På den måde kan historieskrivningen da have en smule nytte.
Her går man og tror alt det grimmeste om store danske kapitalansamlinger og se, så er det meget grellere, end man tror. Erindrer fra firserne asbest-hysteriet, for pludselig gik det løs. I en ejendom i Washington DC hvor jeg da boede måtte vi bruge store summer på at flå asbest ud af kælderen. Den gjorde formentlig ikke den store skade. Berlaymont-bygningen (EU Kommissionens hovedbygning i Bruxelles) blev gennemrenoveret i mange år med asbestudgangspunktet. Men det er det med kapitalistisk hedging: først tjenes der penge den ene vej og så den anden.