Læsetid: 5 min.

Danske læger blev brugt i asbest-coverup

Ved en dansk overlæges mellemkomst blev arbejdere i en FLSmidth-kontrolleret mine på Cypern erklæret raske, selv om de i årevis var udsat for livsfarligt asbeststøv. Selv var overlægen bestyrelsesmedlem i FLSmidth og svigersøn til hovedaktionæren i den danske industrigigant
20. marts 2012

I marts 1954 modtog overlæge og lungekirurg på Øresundshospitalet i København Tage Kjær en pakke med røntgenbilleder. Billeder, der skulle komme til at spille en vigtig rolle for asbestindustriens forsøg på at fralægge sig ansvaret for sygdomme hos sine arbejdere.

Pakken kom fra Amiandos-minen på Cypern, som danske FLSmidth drev fra 1936 til 1986, og billederne viste angiveligt 50 lokale arbejderes lunger.

Tage Kjær skulle nu sørge for, at danske specialister vurderede, om arbejderne havde taget skade af arbejdet i minen, der leverede asbest til Dansk Eternit-fabrik i Aalborg, som ligeledes var ejet af FLSmidth.

Lægevidenskaben havde for længst påvist, at asbest var stærkt kræftfremkaldende. I minen på Cypern bar arbejderne end ikke masker. Hver gang de trak vejret, fyldte de lungerne med dødsensfarlige partikler. Og som det fremgik af Information i går, er et stort antal tidligere arbejdere i minen senere døde af asbestfremkaldte kræftsygdomme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Andreas Prætorius

Lidt misvisende titel. Det er tydeligt at der er tale om én dansk læge, som var i lommen på firmaet og ikke hele lægestanden, som man får indtrykket af.

"havde han ingen garanti for, at røntgenbillederne rent faktisk stammede fra 50 minearbejdere – her måtte han have tillid til Tage Kjær"

Og hvilke konsekvenser får afsløringen for de implicerede læger? Skriv en artikel hvis de bliver straffet, se DET ville være en nyhed..!

F.L. Schmidt har ellers i anden sammenhæng været optaget af at gøre op med historien.

Under Anden Verdenskrig drev man i Estland en fabrik ved hjælp af slavearbejdskraft fra KZ-lejre.

”Den delvist danskejede fabrik Port Kunda blev efter tyskernes erobring af Estland i 1941 drevet videre under dansk ledelse. I 1942-44 leverede fabrikken cement til den tyske krigsmaskine.”

For nogle år siden krævede fabrikken så, at ”Estland betaler den danske virksomhed en erstatning på et større tocifret millionbeløb på grund af de tab FLS led, da Port Kunda blev beslaglagt af de fremrykkende sovjetiske styrker.”

Se mere i denne Informations-artikel:

http://www.information.dk/22015

Hanne Christensen

Der er faldet en dom i Torino 12, februar 2012 -
google: verdict of the Turin eternit trial - den er/bliver sikkert skelsættende

Nu må F.L. Schmidt vist til lommerne...

Lars Jorgensen

Vigtig artikel - en vis retfærdighed overfor de mennesker der fra Danmark og andre lande blev kynisk misbrugt.

Fordi nogle mennesker var langt mere interesserede i at tjene penge - helt uden nogen form for anstændig interesse i de helbredsmæssige konsekvenser. Disse danske mennesker ville selvfølgelig også let kunne have levet under det nazistiske regime med dets foragt for mennesker.

Men historien er ikke slut - og bliver det aldrig...

Claus Hjort og den tidligere borgerlige regering har som bekendt ført hele Danmark ind i en tilsvarende foragtelig (i dobbelt forstand) behandling af andre mennesker (Fra Orienterings hjemmeside):

Jesper Tynell har også påvist, at Claus Hjort Frederiksen:
I al hemmelighed og uden om Folketinget afskaffede kravene til udenlandske arbejdstageres sikkerhed i farlige job.
For at bane vej for strukturreformen bestilte statistikker hos sine embedsmænd, der skulle vise, at kommunerne var bedre end arbejdsformidlingerne til at få ledige i arbejde.
Iværksatte forsøg med tvangsaktivering af sygemeldte uden først at spørge Folketinget.

http://www.dr.dk/OmDR/Nyt_fra_DR/Nyt_fra_DR/2010/01/07094445.htm

"Og hvilke konsekvenser får afsløringen for de implicerede læger? Skriv en artikel hvis de bliver straffet, se DET ville være en nyhed..!"

Hanton,
den nyhed må du nok lede længe efter, med mindre man kan straffe afdøde personer.

De forsvarede sig i øvrigt med følgende sætning: "We did it as best as we could"....

Leder 16.3.2012 i Dagens medicin:

"Asbestbogen, der udkommer på mandag, dissekerer skandalen, nøgternt og i detaljer rulles affæren op. Tilbage står en hel stribe af ufatteligt kyniske beslutninger foretaget af læger, fra chefen for datidens Arbejdstilsyn til praktiserende læger, embedslæger og førende lungemedicinere på Rigshospitalet og Aalborg Sygehus.

Tilsammen rottede de sig sammen mod patienterne, der var eller ville blive ramt af asbestose eller dens endnu mere grufulde fætter, canceren mesotheliom (lungehindekræft). "

http://www.dagensmedicin.dk/opinion/leder/bange-lager-er-livsfarlige/

Det er jo desværre ikke den eneste gang det har foregået. Opløsningsmidler i malerfaget, skoindustiren og den grafiske branche, bly i malerfaget, bly i benzin (der er nok en direkte forbindelse i antallet af ADHD). Glasfiber og epoxy er nogle af de nyeste. Og alle gange har læger stillet sig op og snakket om livsstilsygdomme.

Hanne Christensen

Tror jeg skrotter min mobiltelefon - fastnet er også OK.
Tak iøvrigt til Anne Albinus - for hendes altid vedrørende og gode links.

Nu er jeg selv fra Aalborg og fra min barndomsgade og gennem mit arbejde har stødt på dusinvis af de stakler som har arbejdet med asbest enten på Eternitfabrikken eller på værftet eller deres familie som selv er blevet syg efter at have været i kontakt med forurenet arbejdstøj.
Det er simpelthen ubeskriveligt uhyggeligt det tavshedens samarbejde der er foregået mellem F.L. Smidth og de læger som stod for undersøgelserne af de ansattes lunger og der burde have været ført straffesager mod ejerne, og bestyrelsen af F.L. Smidth og de ansvarlige læger for den forbrydelse mod menneskeheden.

Næst efter kommunistloven af 1941 og samarbejdet med nazisterne under anden verdenskrig rangerer denne forbrydelse efter min mening som den værste i landets historie og selv det er ren ønsketænkning er det mit håb at F.L. Smidth bliver konfiskeret og likvideret af staten og værdierne udleveret som erstatning til både ofrene og deres pårørende samt til kommuner, amter og staten, både danske og udenlandske, for de sundhedsudgifter som F.L. Smidth har bebyrdet samfundet med i sin ubeskrivelige usympatiske jagt på profit.

Og hvad med de danske arbejdsmedicineres deltagelse i sagen om mulig kviksølvforgiftning af de tandklinikansatte ?
I flere rapporter har arbejdsmedicinerne med stor dygtighed ledt efter kviksølv der, hvor det ikke findes.
F.eks. i denne rapport:
Kviksølv og helbred - En registerundersøgelse blandt klinikassistenter og tandlæger
http://www.si-folkesundhed.dk/Udgivelser/B%C3%B8ger%20og%20rapporter/200...
Her er en sag, som i lighed med asbest-sagen bør granskes.

Så lige i Hans Bülows bog "Under anklage", 1989, Tiderne Skifter, at grækerne og romerne brugte asbest bl.a. til væger i olielamper. Grækerne var de første til at opdage, skriver wikipedia.fr, at slaverne fik lungeproblemer af at væve asbestduge, som de mest velhavende romere og persere brugte. Dugene kunne nemlig rengøres ved en tur igennem ilden.

Mht den aktuelle sag skrev Bülow i 1989: "lægerne på byens lungeklinik var endda på Dansk Eternit-Fabriks lønningsliste. De specielle lungeundersøgelser blev foretaget efter krav fra Arbejdstilsynet og financieret af Dansk Eternit-Fabrik. Så når AT i tide og utide opsøgte den kommunale lungeklinik for at få besked, så gik henvendelsen til den overlæge, der samtidig modtog honorar fra hans arbejdsgiver," side 50.

AT startede på fabrikken som 26-årig i 1948 og blev syg som 30-årig, først i 1972 fik han svar på de smertefulde symptomer han havde haft gennem 20 år. Hans sædvanlige læge, overlægen var nemlig på ferie, og AT kom ind til en 1. reservelæge.

Skamplet for det lille nazistiske land, Danmark.

Der er ikke tale om en rådden læge eller en rådden virksomhed, men om en helt almindelig, rationel, kapitalistisk koncern, der handler ud fra en forventning om støtte fra den højreorienterede regering.

Hvis der ikke var en sikker forventning om støtte oppefra til at modarbejde menneskerettigheder, så ville FLS naturligvis opføre sig pænt; de er jo ikke idioter.

Danskere har ikke ansvar for at mikro-manage en kapitalistisk koncern, men for aldrig mere at stemme på nazister, konservative, venstre, fremskridtspartiet, ny alliance, og alle andre partier, der konsekvent vælger den forkerte side i kampen mod undertrykkelse.

Der er ikke tale om en svipser, men om en konsekvent politik, der fører til en virksomhedsførelse, der giver mig kvalme.

Et aspekt mere, Cypern-krigen, hvor var FL Schmidt der? Fremragende journalistik, der naturligvis også skyldes en åbenbart fremragende bog. På den måde kan historieskrivningen da have en smule nytte.
Her går man og tror alt det grimmeste om store danske kapitalansamlinger og se, så er det meget grellere, end man tror. Erindrer fra firserne asbest-hysteriet, for pludselig gik det løs. I en ejendom i Washington DC hvor jeg da boede måtte vi bruge store summer på at flå asbest ud af kælderen. Den gjorde formentlig ikke den store skade. Berlaymont-bygningen (EU Kommissionens hovedbygning i Bruxelles) blev gennemrenoveret i mange år med asbestudgangspunktet. Men det er det med kapitalistisk hedging: først tjenes der penge den ene vej og så den anden.