Læsetid: 2 min.

Eksperter: Danmark går for vidt i kampen mod piraterne

Danmarks indsats for at bekæmpe pirateriet ud for Somalias kyst har det seneste år kostet mindst seks mennesker livet og såret 14 andre. Flere eksperter advarer om, at prisen for piratbekæmpelsen kan blive for høj
7. marts 2012

For lidt over et år siden fik de danske krigsskibe friere tøjler til at bekæmpe pirateriet ud for Somalias kyst. Siden da har den danske piratkrig kostet mellem seks og 12 mennesker livet og såret mindst 14 andre.

Sidste gang, det gik galt, var den 27. februar, hvor et iransk og et pakistansk gidsel blev dræbt.

Flere danske og internationale eksperter mener, at Danmark er gået for vidt.

»De er meget bekymrende, at de danske styrker skyder mod piratskibe, hvor der er gidsler om bord,« siger den fremtrædende norske piratforsker Stig Jarle Hansen.

»Det kommer til at koste stadig flere menneskeliv.«

Han mener, at lovløsheden har bredt sig, og efterlyser, at forsvaret holder sig til de samme regler for håndtering af gidselsituationer til søs, som politiet er underlagt ved håndtering af gidselsituationer på land.

Nye regler

Siden årsskiftet 2010-2011 har de danske krigsskibe Esbern Snare og Absalon været involveret i mindst fem skud­episoder, som har kostet menneskeliv.

Ifølge dokumenter, som Information har fået aktindsigt i, falder den nye danske praksis sammen med, at Forsvarskommandoen i december 2010 fjernede et afsnit i det såkaldte magtanvendelsesdirektiv, som fastlægger principperne for den danske indsats.

Afsnittet indskærpede, at de danske krigsskibe »kun« måtte anvende dødbringende magt, for at »afværge livsfarligt angreb eller for at beskytte særlig udpeget materiel«.

Danmarks førende piratforsker, Lars Bangert Struwe fra Center for Militære Studier på Københavns Universitet, bekræfter, at ændringen af principperne for magtanvendelse har været afgørende.

»Det var en meget vigtig begrænsning, der dér forsvandt. Ændringen betød, at de danske krigsskibe fra årsskiftet 2010-2011 fik friere hænder til at gribe ind over for piraterne,« siger han.

Hos Søværnet afviser chefen for Operations- og Logistikafdelingen, kommandør Steen Engelbrecht Pedersen, at ændringerne i principperne for magtanvendelse har haft betydning for den danske indsats.

»Det kan godt være, at der er ændret i de overordnede principper for magtanvendelse, men de underliggende regler for magtanvendelse (Rules of Engagement, ROE, red.) har grundlæggende været de samme i hele den periode, vi har været indsat«.

Steen Engelbrecht Pedersen medgiver dog, at den danske piratbekæmpelse har ændret karakter siden efteråret 2010, hvor han selv var skibschef på Esbern Snare.

 

sifa@information.dk

caa@information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Erik Larsen

Jeg betvivler ikke, at piratforskeren Stig Jarle Hansen, har stor indsigt i hvordan den somaliske piratverden er skruet sammen. Han har studeret livet i Somalia intens ved selvsyn og kender til kulturen og mentaliteten bland Somalias befolkning.

Til denne artikel udtaler han, at Danmark er gået for vidt. Han siger: - Det er meget bekymrende, at de danske styrker skyder mod piratskibe, hvor der er gidsler om bord. Det kommer til at koste flere menneskeliv -.

Han mener, at lovløsheden har bredt sig, og efterlyser, at forsvaret holder sig til de samme regler for håndtering af gidselsituationer til søs, som politiet er underlagt ved håndtering af gidselsituationer på land.

Jeg kunne tænke mig at spørge Stig Jarle Hansen om, hvordan han har tænkt sig at forhindre et piratmoderskib i at stå til søs, når ikke det stopper ved opkald, afgivelse af varselskud. Skulle Absalon bare have ladet skibe forsætte ud på sit pirattogt, og dermed være istand til at udøve sit forehavende med angreb på handelsskibene i området?

Piraterne har formodentlig gidsler på alle deres moderskibe i øjeblikket. Mener Stig Jarle Hansen, at det skal man bare se bort fra, og lade dem være fredet af den grund?

Jeg er fuldstædigt overbevist om, og har absolut tiltro til, at den øverste ledelse ombord på Absalon, og i hele den styrke der operer i området omkring Afrikas Horn, har helt styr på hvad de foretager sig. Og grunden til at styrkerne er overgået til mere offensiv indgriben, må vel skyldes at piraterne efterhånden var total ligeglade med den tidligere humane tilstand fra styrkernes side.

Jeg syntes at Stig Jarle Hansen skulle stille sin store viden omkring forholdene i Somalia til rådighed for det internationale samfund, så der kunne blive sat ind på at bekæmpe pirateriets bagmænd, og dermed bidrage til at få sat en stopper for denne modbydelige menneskehandel, som er de somaliske piraters hovedaktiv.

Men det er måske mere attraktivt og prestigefyldt, at kunne kritisere de der prøver at bekæmpe pirateriet, og dermed bidrage yderlig til den misforståelse der i den danske befolkning om hvad piratproblemet egentlig er for en størrelse!