Læsetid: 3 min.

Flere optages på erfaring frem for karakterer

Copenhagen Business School (CBS) fordobler kvote 2-optaget på alle uddannelser. Flere andre universitetsuddannelser har også sat optaget af studerende ud fra erfaring op. Argumentet er, at erfaring er en kvalitet – både i forhold til at gennemføre studiet og få arbejde bagefter
21. marts 2012

I de seneste år er kun hver tiende studerende på universiteterne blevet optaget på kvote 2, hvor de studerende bliver vurderet ud fra erfaring frem for på karakterer.

I starten af marts gav uddannelsesminister Morten Østergaard grønt lys for at lade det være op til universiteterne selv, hvordan de vil fordele studiepladserne. Og selv om meldingen kom mindre end to uger før fristen for kvote 2- ansøgninger, har flere universiteter øget optaget via kvote 2 på især de mest populære studier.

På Copenhagen Business School (CBS) optager de i år dobbelt så mange (20 procent) på erhvervs- og udlandserfaring som hidtil. På to af de allermest populære engelsksprogede uddannelser vil hele 35 pct. af de nye studerende blive udvalgt fra bunken med kvote 2-ansøgninger.

Sven Bislev, der er prodekan for uddannelse på CBS, forklarer, at universitetet i årevis har søgt om at hæve kvote 2-optaget, fordi deres undersøgelser viser, at det er en fordel at være et par år ældre i forhold til at gennemføre studiet.

»Kvote 2 er blevet skåret ned fra en ideologisk idé om, at det er godt at blive hurtigt færdigt, men vi har aldrig været glade for den idé. Vi ser det som en kvalitet, at de studerende har lavet andet end at gå i gymnasiet, fordi de er langt mere motiverede i forhold til at gøre studiet færdigt,« siger Sven Bislev.

Mere moderne

Han vil ikke udelukke, at CBS vil sætte kvote 2-optaget endnu længere op, efter ministeriet har givet universiteterne lov til selv at bestemme, hvordan de vil optage de studerende. Også på Roskilde Universitet hæver de kvote 2-optaget på en række bacheloruddannelser. 15 procent af ansøgerne til bacheloruddannelserne i samfundsvidenskab og humanistisk-teknologi vil i år blive optaget på kvote 2 og 25 procent af ansøgerne til journalistik skal optages ud fra andet end karakterer.

Prorektor for uddannelse Hanne Leth Andersen forklarer, at RUC har valgt at øge kvote 2-optaget på nogle af de uddannelser, hvor der er stor adgangsbegrænsning for at få en større diversitet af studerende.

»Vi oplever, at frafaldet er mindre blandt kvote 2-optagne, som ofte er lidt ældre og lidt mere erfarne studerende, fordi vi får studerende, der er mere dedikerede,« siger Hanne Leth Andersen.

Hun mener, at det lave kvote 2-optag meget har handlet om fordomme fra politikere og universiteters side, hvor fokus har været på at få folk uddannet så hurtigt som muligt.

»Der er blevet skabt et meget strømlinet system, hvor de yngste og hurtigste er kommet ind, men at se på andre kvalifikationer er en langt moderne måde at tænke uddannelse på,« siger Hanne Leth Andersen og påpeger, at universiteterne har behov en bedre kontakt mellem arbejdsliv og studieliv, og det kan kvote 2-studerende blandt andet bidrage til.

På Syddansk Universitet, hvor to uddannelser har hævet kvote 2-optaget, er studiechef Per Christian Andersen advarer mod at tro at kvote 2-optaget er en mirakelkur.

»Kvote 2 var en hængekøje i gamle dage, hvor ansøgerne kunne rejse og tage på højskole i årevis. Sådan er det ikke længere, fordi selv helt nye studenter kan søge ind via kvote 2,« siger Per Christian Andersen.

Han mener derfor, det er nødvendigt at supplere et øget kvote 2-optaget med andre metoder så som interviewa, som på SDU’s medicinstudie, fordi det tvinger de studerende til at reflektere over, hvad de gerne vil.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu