Læsetid: 4 min.

FLSmidth-ansat: Asbestfaren blev holdt skjult for os

Fra 1958 til 1962 arbejdede Erik Meldgaard som arkitekt i FLSmidths asbestmine på Cypern. Han husker årene som de bedste i sit liv, og støvet fra asbestproduktionen tænkte han ikke nærmere over. I dag kan han ikke forstå, hvorfor FLSmidth ikke fortalte om faren
Fra 1958 til 1962 arbejdede Erik Meldgaard som arkitekt i FLSmidths asbestmine på Cypern. Han husker årene som de bedste i sit liv, og støvet fra asbestproduktionen tænkte han ikke nærmere over. I dag kan han ikke forstå, hvorfor FLSmidth ikke fortalte om faren
21. marts 2012

Siden arkitekt Erik Meldgaard og hans hustru Birthe i foråret 1962 vendte hjem fra Cypern, hvor Erik arbejdede som arkitekt i FLSmidth-koncernens asbestmine, har de 24 gange besøgt venner på den naturskønne middelhavsø.

Hver gang er de taget en tur hen til asbestminen, der åbner sig som et flere kvadratkilometer stort krater i Troodos-bjergene. En mine, der i dag er lukket, fordi asbeststøvet fra det åbne krater er kræftfremkaldende.

Spredt rundt i området omkring minen står stadig ruiner af de mange bygninger, Erik tegnede og fik opført. Og i landsbyen Amiandos ved foden af minen har han tegnet mange af boligerne, der alle var ejet af det dansk kontrollerede mineselskab.

For Birthe kalder minen på erindringer fra ungdommen: »Jeg lukker øjnene og hører mine børns stemmer, fra dengang de var små,« som hun siger.

Det var ingen ringere end Max Jensen, daværende bestyrelsesformand og administrerende direktør for industrigiganten FLSmidth med kontor i London, der opfordrede den unge Erik Meldgaard til at flytte til Cypern.

»Med to små børn og en nyfødt var vi langtfra en ideel rejsefamilie. Men jeg lod mig altså lokke,« fortæller Erik Meldgaard i dag.

Det har familien aldrig fortrudt. Både for Erik og Birthe står de fire år på Cypern som de bedste i deres liv.

»Som nogle af de eneste danskere dernede fik vi kontakt med lokale cyprioter. Og det er altså verdens mest gæstfri og hjælpsomme mennesker,« siger Birthe og henter et slidt album med sort-hvide fotos. Især et billede er hun glad for. Det forestiller familiens embedsbolig – en imposant bygning i britisk kolonistil med terrasser, søjler og indkørsel.

Bor oppe ved skyen

Fra huset kunne familien se støvskyen, der altid hang over minen. Men støvet nåede aldrig helt hen til huset, der lå længere væk fra minen end de lokale arbejderes boliger.

Erik har en smalfilm fra opholdet på Cypern, og på den ser man støvet over minen.

»Når vi var nede på stranden, kunne vi altid sige: ’Vi bor deroppe ved skyen’. Det lignede en hvid og let sommersky. Vi tænkte ikke et sekund på, at asbestfibrene var farlige,« siger han.

Erik fortæller, at han kun en gang imellem kom i møllen, hvor asbeststøvet var tættest.

»Men du var da helt gråhåret af støv, når du kom hjem,« minder Birthe ham om.

Først lang tid efter familien var vendt hjem til Danmark, hvor Erik fortsatte sin karriere i FLSmidth, hørte de om, hvor farlig asbest er. Det var, da »det begyndte at brage løs i Aalborg«, som Erik siger med henvisning til en række forhenværende arbejdere på Dansk Eternit-Fabrik, der lagde sag an mod deres arbejdsgiver, et datterselskab under FLSmidth.

Arbejderne var blevet syge af at arbejde med asbest, og i 1989 afgjorde Højesteret sagen til deres fordel med den begrundelse, at Dansk Eternit-Fabrik og FLSmidth havde kendt til faren ved asbest, men hverken havde informeret arbejderne eller beskyttet dem behørigt.

Igen skulle der gå mange år, før Erik og Birthe blev mindet om faren ved asbest. Det var i forbindelse med den nylige udgivelse af professor i virksomhedshistorie på CBS Kurt Jacobsens bog om Dansk Eternit-Fabrik. En bog, der i detaljer afdækker, at Dansk Eternit-Fabrik under FLSmidth allerede lang tid før udsendelsen af familien til Cypern i 1958 havde viden om faren ved asbest.

»Jeg er ærlig talt rystet,« siger Erik. Selv er han ikke bekymret for sit helbred, og det er Birthe heller ikke. De er i dag 83 og 82 år gamle og har ingen problemer med lungerne.

»Men når der var så klar viden om risikoen ved asbest, er det da beskæmmende, at de bare sendte os af sted med tre små børn uden at fortælle os noget.«

Ingen møder om faren

Det eneste, familien fik at vide fra FLSmidth, var, at det lokale hospital ejet af minen ikke skulle have oplevet et eneste tilfælde af lungesygdommen asbestose, der ofte går forud for lungekræft, siden minen i 1936 blev købt af koncernen. Om den oplysning var korrekt, tør Erik ikke vurdere.

Men det har gjort indtryk på ham, at DR i forbindelse med udgivelsen af Kurt Jacobsens bog har besøgt landsbyen Amiandos, hvor mange af de tidligere arbejdere i dag er døde eller dødssyge af kræft fremkaldt af asbest.

»Jeg kan ikke forestille mig, at man har fortalt dem noget om faren, når man ikke engang fortalte os noget. Der blev ikke holdt møder om asbest eller givet information om det, i hvert fald ikke så vidt jeg ved af.«

Som arkitekt var Erik Meldgaard ikke involveret i selve minedriften på Cypern, hvor en ny minedirektør fra Danmark i begyndelsen af 1960’erne fik effektiviseret og mekaniseret driften, så den ikke længere foregik med hakker og spader. I stedet kom der bulldozere og lastbiler på mineområdets 37 miles vej, hvor Erik færdedes dagligt.

Som årene gik, tegnede og skitserede han knusere, sigtestationer, transportbånd og værkstedsbygninger, lagerhaller, kontorer og garager.

»Produktionen blev sat markant i vejret,« husker Erik og fortæller, at det stabile cypriotiske solskinsvejr var en forudsætning for, at asbestfibrene kunne udvindes af de sten, der blev brudt og siden knust og malet til groft sand kaldet lefka. Med bulldozere vendte minearbejdere lefkaen, så asbestfibrene kunne tørre.

»99 procent af det var ubrugeligt, og asbesten blev sorteret fra. Det støvede voldsomt,« husker Erik.

Bogen 'Asbest – magisk mineral og dræberstøv' af Kurt Jacobsen er netop udkommet på Informations Forlag. Du kan finde mere information om bogen og asbest-sagen på Facebook.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Da den danske arkitekt og hans familie tog afsted i 1958 til Cypern, havde man længe kendt til faren ved asbest :

- i 40'erne og 50'erne blevet der gang på gang advaret i lærebøger og Ugeskrift for Læger mod asbesten

- i 1955 var lungekræft som følge af asbestpåvirkning blevet dokumenteret i befolkningsundersøgelser, R. Doll: "Mortality from lung cancer in asbestos workers" Br. J. Ind. med. 1955, 12:81-6

p. 50 i Hans Bülows bog, Under anklage, Tiderne Skifter, 1989 står der:

"Dokumenterne fra Arbejdstilsynets arkiver viser tydeligt, at lægerne lige siden 40'erne ønskede at undgå uro blandt fabrikkens arbejdere. Gentagne gange omtales arbejdernes uro, når de blev præsenteret for nye asbetose-tilfælde blandt kollegerne. I 1948 skriver overlæge Karsten Isager fra Lungeklinikken i Aalborg til overlæge Poul Bonnevie i Direktoratet for Arbejdstilsynet i Købehavn:

"Jeg foreslår, at vi går meget stille med dørene, fordi man meget let kan give anledning til stor ængstelse hos arbejderne, naar navnet støvsygdom nævnes." Brev fra Isager til Bonnevie, 8.1.1948. udleveret fra Arbejdstilsynets arkiver.

Jeg kan anbefale Kurt Jacobsens bog:

"Asbest Magisk mineral og dræberstøv" der lige er udkommet på Informations Forlag.

I forordet skriver KJ bl.a.:

"I november 1960 mødte 63 arbejdere på Dansk Eternit Fabrik i Aalborg op på den lokale tuberkulosestation for at få røntgenfotograferet deres lunger, så det kunne kontrolleres, om de led af den invaliderende og i værste fald dødelige sygdom asbestose".

22 ud af de 62 undersøgte arbejdere havde asbetose eller var under mistanke for at have pådraget sig sygdommen. Ingen af de syge medarbejdere blev informeret om, at de var syge, men blev holdt i uvidenhed om, at de led af en potentielt dødelig sygdom.

http://www.informationsforlag.dk/view_product.php?product=978-87-7514-311-5

Om bogen på Information: "Udenomssnak eller tavshed"
http://www.information.dk/296374

Rystende at grådighed på materiel rigdom kan korrumpere mennesker i sådan en grad!
Utroligt hvor ofte man hører om både fortidige og nutidige svindlere og taskenspillere der bare skraber til sig som var de fastlåst i analfasen..

Brian Pietersen

Min bror stod ilære inde Odense Staalskibsværft som smed og maskinarbejder.
Der gik malerne og sprøjtede med asbest i maskinrummet mens alle arbejdede.

Det har kostet en del livet inklusiv min ældste broder.

Først sagde de til hans kone at han ikke havde arbejdet der på dette tidspunkt, men alt gik i orden mht. erstatning, så de tog deres, af manglende ord "ansvar" på sig og alt hvad der havde emd den side af sagen kom iorden, men det vigtigste, livet, det kommer jo ikke tilbage.