Kommentar
Læsetid: 3 min.

Det går stærkt for pressen i Myanmar

Myanmarske eksiljournalister blev i sidste uge inviteret hjem for at hjælpe med ny medielovgivning, der skal give landet en helt ny form for frihed for pressen
Indland
26. marts 2012

Det hujer af sted i Myanmar i et vil-du-med-så-hæng-på tempo, der efterlader befolkningen og politiske iagttagere i en blanding af nervøs optimisme og forbeholden vantro.

»Foreløbig er reformerne kun ord i parlamentet. Vi mærker ingen forandring,« siger de ude i landet. Men alene det at ordene bliver sagt og formidlet, er et kæmpe fremskridt i det tidligere totalt lukkede land. De nye strømninger blev grundigt demonstreret ved en international mediekonference om pressens fremtid i Myanmar i sidste uge.(Delvist finansieret af Danmark, Norge og Sverige). Pressefolk, der aldrig tidligere havde kunnet gøre sig håb om et visum til det lukkede land, kom til Yangon officielt inviteret af Informationsministeriet. Blandt dem repræsentanter for eksilpressen, for eksempel Toe Zaw Latt fra Democratic Voice of Burma. Som flere andre eksiljournalister havde han ikke sat sine ben i Myanmar i 23 år, fordi det ville have betydet omgående fængsling. Nu deltog han som officiel gæst. Han gik rundt med et smørret grin i en døs af begejstring.

Forhåndscensur fjernes

I det hele taget var konferencen præget af en nærmest løssluppen stemning som om proppen var taget af en flaske champagne. Det gjaldt ikke mindst departementschefen i Informationsministeriet, Ye Htut, som i sit indlæg gennemgik pressecensurens historie i Myanmar, siden militærdiktaturet kom til i 1962. Det var en lang og sørgelig opremsning af stadige stramninger, latteren bølgede gennem salen, da han i sin powerpoint-præsentation nåede året 1982 og tørt konstaterede: »Da begyndte de også at rette stavefejl«.

Det sidste år er forhåndscensuren fjernet for en lang række aviser og blade, og konferencen skulle bl.a. medvirke til at skabe grundlag for en nye presselov, som skal sikre ytringsfriheden – uden at det udvikler sig til det rene taverna. Som i andre diktaturer kender mediearbejderne ikke selv de mest basale journalistiske regler, som f.eks. at skille kommentar og reportage, og at verificerer kildernes udsagn. De har bare været vant til at skrive, hvad de får besked på. De friere forhold har betød, at de op til suppleringsvalget den 1. april udelukkende og fuldkommen ukritisk dækker den folkelige heltinde Aung San Su Khyi. De øvrige oppositionspartier fører valgkamp i total ubemærkethed.

Derfor foregår der i øjeblikket – i dansk regi i samarbejde med bl.a. UNESCO – en lang række uddannelsesforløb for landets journalister.

Hær står ikke til ansvar

Formanden for Sydøstasiens Presse Alliance, Kavi Chonkittavorn satte presseforholdene i Myanmar i lokalt sydøstasiatisk perspektiv: Der findes ikke fri presse i ASEAN-landene.

»Jeg vil fremstille situationen i et positivt lys: Meget mere fri: Phillipinerne og Indonesien. Noget fri: Thailand og Cambodia. Meget mindre fri: Singapore, Malaysia, Myanmar og Brunei. Lidt mere fri: Vietnam. Lidt fri: Laos.«

Departementschef Ye Htut er tidligere oberst i hæren, så han ved, hvad han taler om og maner til tålmodighed:

»Tænk lige på, at ledelsen i dette land i 50 år ikke har været vant til at dele informationer med nogen. De har truffet beslutninger uden nogensinde at skulle stå til ansvar for befolkningen. De er helt uvant med at skulle svare på spørgsmål fra nogen som helst og slet ikke fra journalister.«

Det, som alle spørger sig selv om i dag, er, om man virkelig kan regne med at det mærkelige sammenrend af officerer og etniske superbosser, der udgør regeringen, nogensinde vil forstå, hvad det vil sige at stå til ansvar for vælgerne i en demokratisk stat. Det både kan og skal de ifølge den tidligere general, præsident Thein Sein. Foreløbig er det ord. Men det er de rigtige ord. Dem hører de ude i landet, mens de venter på, at ordene skal manifestere sig i handling. Måske vare det ikke så længe. Den nye presselov skal indføres inden udgangen af året. Til den tid er frihedshelten Aung San Su Khyi måske medlem af regeringen.

Det går rigtigt stærkt i Myanmar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her