Baggrund
Læsetid: 5 min.

’Vi genindførte tyngdekraften i dansk politik’

Danmark er tilbage på ret køl og danskernes tankegang reformeret takket været ti års VK-styre. Venstres chefstrateg og tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen mener, de borgerlige har trukket sig sejrrigt ud af værdikampen, og han afviser, at Venstre burde have været mere reformivrige i nullerne
Der er ikke noget Claus Hjort Frederiksen (V) fortryder at have gjort – eller ikke gjort – hvad angår den økonomiske politik i VK’s regeringstid.

Der er ikke noget Claus Hjort Frederiksen (V) fortryder at have gjort – eller ikke gjort – hvad angår den økonomiske politik i VK’s regeringstid.

Jakob Dall

Indland
10. marts 2012

Venstrefløjen har mistet sin retningssans. Efter i 10 år at have »tumlet rundt« med skat, udlændinge og retspolitik, har Socialdemokraterne, SF og Radikale måske nok vundet regeringsmagten i Danmark. Men Venstre sidder tilbage som den store sejrherre, mener tidligere beskæftigelses- og finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Hvorfor?

Fordi 10 års borgerligt-liberalt styre ommøblerede tankegangen hos hr. og fru Jensen så meget, at en socialdemokratisk ledet regering nu kan gennemføre reformer, der i 2001 forekom utænkelige.

»Jeg mener sådan set, at vi har bragt tyngdekraften tilbage i dansk politik.«

Dagbladet Information er taget til Humlebæk for at tale med først Anders Fogh Rasmussens og siden Lars Løkke Rasmussens højrehånd om VK-regeringens fodaftryk, om liberalismens kår, den personlige frihed og det offentlige forbrug. For hvordan er det egentlig gået med det hele, og kunne VK-regeringen – set fra et borgerligt perspektiv – ikke havde gjort meget mere, end den rent faktisk gjorde? Fik Hjort og Fogh gummiarm, da de endelig fik taktstokken, eller blev ministerbilerne ganske enkelt for behagelige til, at man turde vise vælgerne sit sande ansigt og dermed risikere at tabe? Var det dét, der var baggrunden for, at Venstre så rundhåndet uddelte gaver til danskerne ved valget i 2005, frem for at gennemføre de benhårde reformer, som bl.a. Søren Pind drømte så inderligt om?

Tryghed

Claus Hjort Frederiksen knæsatte sammen med Anders Fogh Rasmussen Venstre-doktrinen om, at jorden skal gødes for store forandringer.

Det var den lære, de to drog af det for Venstre så smertelige valgnederlag i 1998 og af Poul Nyrup Rasmussens efterlønsindgreb, der blev straffet brutalt af vælgerne.

»Vi lærte, at hvis man siger noget, der lyder som et løfte, men ikke kan gennemføre det, kan det blive farligt i politik. Vi skulle berolige nogle vælgere og vise dem, at konsekvenserne af en liberal politik ikke var uhyggelig. På den anden side skulle vi være hudløst ærlige. Det var vores erfaring, og det var det, der prægede vores regeringsperiode; at folk skulle føle en tryghed omkring vores politik.«

Den største sejr

At Claus Hjort Frederiksen ikke selv er en mand, der søger forandring i hverdagen, antydes af, at hunden – som under interviewet trisser rundt i sofaens nærområde – er den fjerde Frida i rækken af airedale-terrier, der residerer på adressen.

»Retten til at bestemme ... Med den følger også et lille ansvar, ikke også, Frida?« siger han til terrieren.

Ifølge Claus Hjort Frederiksen er Venstres største bedrift, at de har sejret i værdikampen.

»Venstrefløjen sagde, at den kunne føre os igennem krisen på en helt anden måde. Men den dag, de satte sig på taburetterne, spillede melodien på en helt anden måde end det, de var gået til valg på. Så var de nødt til at gøre som os. En politisk sejr kan ikke være større end det. Vi har flyttet nogle hegnspæle igennem de her ti år. Holdninger er flyttet,« siger Hjort Frederiksen, der bl.a. peger på den nuværende debat om ret og pligt som en udløber af VK-regeringens dagsorden om noget for noget.

De liberale teser

Selv om manden med hunden ser venlig ud, ved alle på Christiansborg, at han kan være brutal. Og kompromisløs. Og at Claus Hjort Frederiksen var begge dele over for de liberale tesemagere, som med Søren Pind i spidsen udfordrede den daværende VK-regerings midtsøgende politik i 2003. Dengang gav Fogh og Hjorts doktrin om de små skridts politik anledning til store frustrationer i partiet.

– Hvad betød teserne for Venstre?

»Det er blevet udlagt, som om vi var uenige i indholdet af teserne. Det var vi sådan set ikke. Det, der konkret udløste uenigheden, var, at folkene bag teserne insisterede på, at teserne skulle til afstemning på landsmødet. Det kunne kun udlægges som mistillid til Anders (Fogh Rasmussen, red.). Så kan man pakke det ind bagefter og sige, at ’vi vil bare en debat’. Men det var jo det, der var det afgørende. Jeg har intet problem i, at nogle i Venstre vil sætte skatten ned, eller nogle vil indføre brugerbetaling – sådan er debat jo, og det er der plads til. Men når man direkte styrer mod en afstemning på et landsmøde, så bliver det ligesom grænseoverskridende. «

– Kastede I jeres liberale tankegods over bord for at få magten?

»Jeg mener, at det er en fuldstændig forvanskning af kendsgerningerne. Vi gennemførte en lang række liberale reformer, hvor borgerne fik større indflydelse på deres egen situation. Vi indførte frit valg på sundhedsområdet og behandlingsgaranti. Borgerne fik mulighed for selv at vælge plejehjem, leverandører af mad på plejehjem, forældrene kan vælge daginstitutioner osv. Vi tog også fat omkring økonomien og gennemførte skattereformer. Folk glemmer også værdien af skattestoppet. Det er jo milliarder, der ikke er blevet krævet op i skat, eller som er blevet givet i skattelettelser. Det glemmer man. Så jeg synes, at den snak er forkert.«

Venstres indre drama

Da Venstres udenrigsordfører Søren Pind i programmet Clement Søndag på DR1 anklagede Fogh-regeringen for at undlade at slå til og lave afgørende reformer i 2005 – og partitoppen i skikkelse af netop Claus Hjort Frederiksen straks gik på banen og affejede broderparten af kritikken, var det ikke blot ubetydelig mundhuggeri. Det var en lille genopførelse af Venstres største indre drama de sidste ti år – nemlig uenigheden om, hvor meget liberalt tankegods der kan ofres på magtens slagtebænk.

– Hvad siger du til kritikken om, at I forpassede muligheden for at lave reformer i 2005?

»Jamen, verden er jo fuld af bagkloge mennesker. Så skulle vi have gjort sådan og sådan ... Vi har gennemført en kæmpe række reformer.«

– Så der er ikke noget, du fortryder eller noget, du føler, at kunne have gjort anderledes?

»Ikke omkring den økonomiske politik. Jeg mener, at vi er kommet meget meget skånsomt igennem krisen, hvis du sammenligner med en lang række andre lande.«

- Hvad med det offentlige forbrug?

»Jamen, det offentlige forbrug har vi haft svært ved at styre. Det må jeg erkende. Vi gjorde det jo lidt bedre, end Nyrup gjorde, men det var stadig for højt. Men da krisen ramte, og vi i 2009 oplevede, at kommunerne havde brugt fem milliarder mere, tog vi skeen i den anden hånd. Vi har indført sanktioner, vi har lavet genopretningspakke med nulvækst i det offentlige forbrug. På den måde kan vi jo så også se nu, at kommunerne ligger væsentlig under de aftalte budgetterede rammer ...«

Fanden tager de sidste

- Anders Fogh sagde på et tidspunkt, at liberalismen var en forældet ideologi. Mener du, at liberalismen er en forældet ideologi?

»Hvis liberalisme er, at hver mand må klare sig selv, og fanden tager de sidste, så er jeg helt uenig, for jeg sætter pris på de goder, vi har i det danske samfund. Men jeg ser ingen modsætning mellem det at være liberal og så at sikre kerneværdierne i samfundet.«

– Hvad har Anders Fogh Rasmussen betydet som formand for Venstre?

»Han har bl.a. æren for, at Venstre er så centralt placeret, at vi erobrede midten i dansk politik, så vi kunne vinde tre folketingsvalg.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik von Stijnbergen

Jeg mener at der var Poul Henningsen der engang sagde,

"at I hjem hvor hunden kommer ind, ser det ud til at fornuften går sin vej"

det passer faktisk ganske godt på Claus Hjort Frederiksen.

Information, hjælp os at tie manden ihjel.

V og DF vandt værdikampen. Jeg kan ikke se det skulle være noget at være stolt af, dog.

Henrik Jensen

Tyngdekraften ???

Som i: "What goes up, must come down"?

Lise Lotte Rahbek

Der var vel næppe nogen, som var i stand til at forestille sig,
at Claus Hjort Frederiksen kunne præstere andet end arrogant, selvtilfreds vinder-attitude - uanset hvad det så end har kostet (andre)?

CHF har sit på det tørre og hans opgørelse af værdi foregår udelukkende på storskala-lommeregner.

Han er glad og tilfreds og han kommer aldrig til at mærke sine egne 'reformer'.
Livet er skønt, hvis man hedder Claus Hjort Frederiksen.

.

Kristian Rikard

Salig er de enfoldige.

Michael Kongstad Nielsen

Manden har desværre ret. Danskernes tankegang er reformeret. Danskerne lod sig forføre og købte hele butikken, nytårstaler, frit valg, skattestop, ekspertstop, kulturkanons, universitetsmassakre, egoisme frem for alt, de rige skal have lettelser, de fattige kues, og de fremmede er farlige. Et mesterværk ud i kulturrevolution.

Henrik Jensen; som i tabte på gulvet. Hjort har jo ret i at VKO ikke blot bidrog til en omfattende vulgarisering af det danske folkestyre (demokrati handler om at vinde vælgere og frænder nok til at trumfe sine egne idéer igennem) samt skamløs etnocentri og små(borger)lig selvretfærdighed i den danske, offentlige debat. Det lykkedes også at privatisere eller markedsgøre omfattende dele af staten, således som SR-regeringen forinden havde påbegyndt denne tvivlsomme gerning.

Og som Hjort selv er inde på, lykkedes det VK at markedsføre en kontraktpolitik, som i substansen ingen reelle forbedringer for borgerne gav, men tværtom udhulede statens ressourcer og installerede neoliberale styringssystemer overalt i uddannelses- og forskningssektoren, på social- og sundhedsområderne og i statsmagtens organer. Hjort formulerer det således: "»Jeg mener, at det er en fuldstændig forvanskning af kendsgerningerne. Vi gennemførte en lang række liberale reformer, hvor borgerne fik større indflydelse på deres egen situation. Vi indførte frit valg på sundhedsområdet og behandlingsgaranti. Borgerne fik mulighed for selv at vælge plejehjem, leverandører af mad på plejehjem, forældrene kan vælge daginstitutioner osv. Vi tog også fat omkring økonomien og gennemførte skattereformer. Folk glemmer også værdien af skattestoppet. Det er jo milliarder, der ikke er blevet krævet op i skat, eller som er blevet givet i skattelettelser. Det glemmer man. Så jeg synes, at den snak er forkert.«"

Bortset fra at Hjort vistnok plejer at tale om at skattelettelser ikke er noget staten kan give, da det er borgernes penge, har han også ret i at man på skatteområdet er blevet large gennem de senere år; ikke blot er der givet skattelettelser til boligejere og højtlønnede og selskaber - nej man er også blevet meget, meget ringere til at inddrive skatterne - specielt når det gælder mennesker og selskaber som har vidt forgrenede ... og gerne internationale ... forretnings- og indtjeningsforhold. En sådan vej rundt kan der måske også tales om liberaliserede forhold for især visse grupper, selvom den samlede udvikling med en bred betegnelse vel bedst karakteriseres som neokonservativ.

Mads Kjærgård

Jeg har ualmindeligt svært ved at se, det liberale islæt efter 10 års styre med Venstre,vi fik mindre frihed og mange mange flere regler og forordninger og aldrig har staten haft så megen magt over det enkelte individ eller kontrolleret sine borgere så meget! Jeg vil påstå, at hvis målet var facisme/konservatisme så har Venstre nået det, men var målet, at skabe en liberal stat med større personlig frihed for borgerne, så opnåede de det absolut modsatte! Men ret skal være ret, de skabte en værdiændring i Danmark, således at selv S og SF nu kører ud af den præcis samme rute som Fogh ledte Danmark ud på.

Ja, de vandt helt bestemt. De vandt endda så grundigt, at man på Information er begyndt at bringe konservative meningsdanneres skriverier i stedet for nogen man kunne få støtte til en ændret kurs fra

Kristian Rikard

Jeg synes ikke, at de vandt. Jeg synes de sejrede ad helvede til - med vores medvirken. Og jeg synes, at Thornings regering klarer sig overraskende
godt på de store linier. Ikke det her fnadder, men der hvor det gælder. Der hvor det gælder os allesammen, og ikke blot besynderlige segmenter af
særinteresser.

Mads Kjærgård, tag aldrig fejl af libelismen: den handler ikke om frihed, den handler om at ofre alle andre friheder til fordel for den økonomiske frihed.

Martin Wagner

Claus Hjort er en skruppelløs forbryder; blandt andre og især Jesper Tynell har afdækket denne kendsgerning til overflod. Og hver eneste gang Hjorts uhyre selvtilfredse fjæs toner frem i medierne, mindes jeg om hvilken bananrepublik Danmark egentlig er.

Det er ganske enkelt rædselsvækkende at kriminelle typer som Hjort og Fogh i så mange år har fået lov til at stå i spidsen for varetagelsen og udbygningen (eller snarere afviklingen) af vores samfund.

Psykologien bag :

Vi har lavet noget lort, og det er godt.

Men Claus Hjort Frederiksen skal slet ikke skrive sin egen epitaph. Overhovedet ikke, faktisk. Ret megalomant, kan man roligt konstatere.

Venstre gjorde det populært at afvikle et solidarisk DK, og gjorde egoismen til credo. Og Socialdemokraterne har tilsyneladende ladet sig både forføre og inspirere af kampagnen. Venstre gjorde igennem skræmmekampagner frygten for enhver anden dansker til til den pris, man afviklede velfærdsstaten med. Og Venstre gjorde det til en art syg kultur, at den enkeltes egenøkonomi, i eksalteret liberal ånd, som fortrindsvis drejer sig om en yderligtgående egennytte, alene skulle træde i stedet for en fornuft, som indrager hele samfundet i kalkulen.

Og den nye regering fortsætter med at gøre ideologien til de velbjergedes anliggende. Og skyder ubefærdet skylden på samfundet save grupper. Vi skal allesammen opføre os som bankernes direktioner og skrave til os støttet af statistiske former for "mumble jumble". Det er simpelthen ikke til at holde ud, atr høre på...

Med venlig hilsen

Grethe Preisler

Jeps Michael Kongsted - Hjorten har desværre ret.

Havde VKO-regeringen slået til i 2005 og gennemført de ændringer af fordelingspolitikken til fordel for de velbjergede og raske i riget, der alle dage har været partiet Venstres vådeste drøm, havde de mistet regeringsmagten, længe før gassen var sivet af deres neoliberalistiske varmluftballoner.

Nu kan Helle Thorning så se, hvad hun kan få ud af de slatne klude, er tilbage af ballonerne.

De kloge narrer de mindre kloge, og særligt klog behøver man ikke at være for at blive politiker i molboernes fædreland. Det er nok at kunne tælle til 90.

Kristian Rikard

Jeg synes, at vi skulle give den regering lidt fred til at lege regering - og øve sig. Holy mackerel - Thor Møger ser ud til at vokse med opgaven - stakkels mand/dreng.
Kulturministeren er da et fund til de penge :-). Og Manu Sareen er uudgrundelig - sådan nogle sjove typer er det da lang tid siden vi har haft :-) Og hende
med rygekabinen - det store menneske - der er da mere swung over end Karen Ellemann. Og Corydon - endelig en finansminister som har læst andet end "macroeconomics for Dummies".

Paul Peter Porges

Ja, manden har jo fuldstændig ret. Samfundet er ændret, værdikampen er vundet af venstre (og især DF). Nu er det økonomi der gælder, noget for noget, ret og pligt, kontrol og kontrol af kontrollen, privatisering, vikarbureauer, bureaukrati, favorisering af særinteresser (eks. kræftbehandling kontra medicinske afd.), osv.

Men jeg tror Hugo Barlach tager fejl i sin antagelse, at det skulle være socialdemokraterne, som ikke gør op med værdigodset fra VKO, det tror jeg næppe. Det er de radikale som blokerer de virkelige sociale reformer. Det er de radikale som styrer butikken og klogt holder sig i baggrunden, mens de røde slås for at legitimere borgerlige reformer.

Giv dem dog lidt tid, det bliver sværere for de radikale, når DF melder sig på banen, som den forførende elskerinde.

Næppe, Paul Peter, når man betragter Socialdemokraternes forsøg på at sætte velfærdsstatens solidaritets-forhold på spil på den næste kongres. Enhver samfundsfilosofi hævder, at forholdet til samfundets svageste betegner dets beskaffenhed. Så enkelt er det såmænd...

Med venlig hilsen

Kristian Rikard

Hugo Barlach,
Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke må sætte et problem, der har presset sig på siden Nyrup/Lykketoftregeringen på dagsordenen?

Kan magt skamme sig?

Martin Haastrup

Ganske vist : Den oppustede helium-luftballons tyngdekraft. Opstigningen til den Tyv-ende himmel...

Højt at flyve, dybt at falde. Hovmod står for fald.
Tomme tønder buldrer mest.

Men pelsen holdt, og Hjort han sprach, else-pelse- pølsesnak...

Kliche-kuli...

Heinrich R. Jørgensen

Det er vist første gang, jeg læser et interview med Hjorten, hvor han fremstår ærlig.

Jo, Venstre sejrede. Læs Peter Hansens kommentar om hvori sejren bestod.

Venstre har gjort måske ubodelig skade på det danske samfund. Borgerne perception og begrebsverden er ændret markant gennem de 10 forbandede år.

Hjorten er Danmarks pendant til Karl Rove, og desværre har Hjorten gjort arbejdet forbandet effektivt.

Kristian Rikard

Heinrich R. Jørgensen,
Ja det kan du have ret i, men så har vi jo en forbandet pligt til at komme videre - ikke sandt?

Næ Klara, magt ville ikke være sig selv, såfremt den skulle vedgå, hvad resultatet i bunden af Danmark fører med sig. Den står sig bedst med at anmelde sig selv, som hjorten her forsøger sig med. Og den overvejende borgerlige presse har det såmænd også godt med, at presse på for at gøre underdanmark til problemets årsag. Men krævementaliteten findes slet ikke her. Man skal op i de vælgermasser, som midterpartierne forfølger, for at finde mentaliteten. Og her har solidariteten ingen hjemmel. Så når Socialdemokraterne melder sig ind i den form for asocial tankegang, kan man roligt sige, at magt overhovedet ingen skam har i behold...

Med venlig hilsen

Ja, Hugo -

Min røv er en vare, hvor meget byder du?

Jeg så to amerikanske ishockey-spillere står og slå hinanden halvt ihjel, mens dommerne stod med armene over kors, fruerne sad med børnene og råbte "Kill him," blodet sprøjtede, og liderligheden i arenaen med 40.000 demokratiske volds-tilbedere, inderst inde godt vidste, at havde de ikke været en del af det gigantiske syntetiske sjov, og havde bevæget sig udenfor i det civile liv, så var de blevet anholdt.

Fy Klara dog, - tonen, men der er allerede for meget gylle i Venstre til at jeg magter tilbudet...

Med venlig hilsen

"Kan du ikke klare lugten fra gården, Hugo, så er du en landsforræder."

MVH

Alan Strandbygaard

Måske er det sandt at 'danskerne lod sig forføre og købte hele butikken'.

Men hvordan skal vi forklare et barn at det har båret sig dumt ad, og bør handle anderledes, samtidig med at man fritager det fra flovheden.

Jo mere man fortæller barnet det har båret sig dumt ad, jo mere vred bliver det.

Flovheden vil være den mur der skal nedbrydes før det kan tilgive sig selv, og se andre i øjnene igen.

Kristian Rikard

Er det ikke ligegyldigt om en gammel tvær middelbegavet mandsling og hans kommunikationsdepartement er flove? Jeg er sku ligeglad!
Hvorfor vie dem al den opmærksomhed?.

Heinrich R. Jørgensen

Kristian Rikard:
"det kan du have ret i, men så har vi jo en forbandet pligt til at komme videre - ikke sandt?"

Jo. Mit forslag er at få opløst de politiske partier -- eller i det mindste nægte dem direkte politiske indflydelse på lovgivende og udøvende magt --
samt at slippe af med professionspolitikerne.

Desværre er det professionspolitikerne, der i så fald skulle tage initiativ til en sådan ændring. Ergo kommer man ikke rigtigt videre af den vej heller

Søren Blaabjerg

Den bedrøvelige sandhed er, som CHF så rigtigt ser, og forståeligt nok er meget tilfreds med, at danskerne i dag slet ikke har noget reelt politisk valg. Det er kun små nuanceforskelle, der skiller S-SF-EL og V-K-DF.
Visioner om noget bedre og mere retfærdigt og den nødvendige dynamik til at skabe forbedrende forandringer savnes ganske enkelt p.t.. Beklageligt nok, men sandt.

Henrik Darlie

»Jeg mener sådan set, at vi har bragt tyngdekraften tilbage i dansk politik.«

Udsagnet taler for sig selv, manden er ikke rigtig klog.

Thorsten Lind

brun sOvs (V)

brun sOvs ad libitum..
frit valg af sOvs;
den brune forstås´..
brun sOvs, masser af brun sOvs..
Oceaner af brun sOvs..

Tak, Claus!
Mvh Th :-)

Da manden åbenbart stadig kan gå frit omkring, bør man benytte lejligheden til at erindre, hvad han og hans VOK-regimente bedrev bare på et enkelt felt, nemlig i arbejdsmarkedspolitikken, som har betydet infame indgreb i titusindvis af danskeres hverdag og en hidtil uset pauverisering af lovlydige danskere. Man kan med rette spørge, hvad har manden egentlig i det hele taget gjort af godt for befolkningen.

Her er et essay, jeg skrev i 2010 og sendte til Helle Thorning (sic!) og Frank Aaen – det er næsten helt profetisk: -

”Den neo-liberale gift er desværre gået hen og blevet et kronisk livsvilkår i visse moralsk anløbne kredse - siger den pensionerede senioringeniør, der i tidens løb har set nok, hørt nok, prøvet nok, husket alt – og man bør derfor ikke glemme jævnligt at minde sig selv om, at hele dette inhumane, bizarre og dødbringende tvangsarbejdssystem er udtænkt af de ideologiske samfundstømmere, kleptokratiske privatiseringsgøglere og et altid behjælpsomt sammenrend af pseudo-demokratiske ikke nævneværdigt stuerene typer,

hele denne postmoderne misere i starten anført af en aktivistisk krigshetzer, nu bevæbnet til tænderne og med adgang til masseødelæggelsesvåben og medansvarlig for et 2-cifret antal døde danskere, for ikke at tale om et 6-cifret antal dødsfald blandt fremmede folkeslag - dertil kreativ bogholder, der groft vildledte Folketinget og derfor måtte forføje sig ud af regeringen, altid assisteret af en sociopatisk sadist med et perverst kontrolgen og rudekuverter i ærmerne til særligt udvalgte danskere, endnu minimal-medister med bevisligt kriminelle energier, hvor geniet brød loven, bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter og traditionen tro også vildledte Folketinget i forsøget på at bevise, at 300-timers-reglen virkelig fik flere i arbejde,

alt sammen påfaldende inspireret af et tidligere regimentes arbejdsmarkedskadaverdisciplin her syd for Skelbækken i 1930-erne - og hvis nuværende ikke påfaldende intelligente arvtager ikke kan andet end at føre sig frem som en floskelkanon med papegøjesyge; man udnævner bevidst uoplyste babyministre, hvis åndelige lys ikke brænder med nogen påfaldende klar flamme – den negative sociale arv er ikke sådan til at få bugt med i denne rusticus-regering, dansk jord til danske hoveder,

kun bevæbnet med en sproglig studentereksamen bliver man i dette usunde miljø videnskabsmedister, forgængeren var trods alt noget så fint som sportsjournalist, en næsten-akademiker, men det meste af rosset har knapt nok kunnet tage en ordinær studentereksamen, det manglende fifles der med eller lyves der om i sminkede CV-er, altimens typernes tvangsaktiverede kommunale system-hjælpere jagter ordentlig folk og truer dem på eksistensen, naturligvis også mennesker med uddannelse og mangeårig arbejdsmarkedserfaring, helst akademikere og intellektuelle, for dem kan vi ikke lide, de er jo elitære, og de skal ikke tro, de er noget, og de sygemeldte skal heller ikke føle sig for sikre, vi har nemlig et Chikago-tilbud til alle af lutter velmenende omsorg for vor næste – ”Ondskabens banalitet” – det dør der stadigvæk mennesker af, har det igen vist sig her på det seneste, oppe i Jylland og ude fra Langtbortistan, hvis de da kommer levende hjem igen og kommanderes til at møde op på nærmeste flobcenter, som en udsøgt tak for indsatsen.”

Det er tankevækkende, at situationen ikke er forbedret en tøddel med den nye regering, tværtimod, men at fremtiden tegner mere dyster end nogensinde for mange flere danskere set i lyset af disse neo-grusomheder, som nu er varslet, og at den tidligere ikke særligt stuerene pøbel igen er blevet stuerene.

Af op imod en trediedel af de stemmeberettigede danskere, manden så triumferende taler om, og ser ud til at stemme på rosset, hvis der var valg på søndag, må en forholdsvis stor del have pådraget sig en gedigen hjernevask – hvilket derfor kan føjes til mandes øvrige samfundsskadelige meritter ...

Jomen, Klara, hellere en landsforræder i Venstres optik, end en landsforæder i generel 'forstand'. Manden er jo høistemt interesseret i sit eget eftermæle, snarere end i fornuft i al almindelighed.

Og han hár jo placeret sig som den store rorgænger udi ideologisk venstre-storhedsvanvid på bekostning af bl.a. din dyre popo, hvis Informations censorer ellers tillader, at vi slet ikke kan tage mandens forsøg på, at gøre sig selv til statsmands-materiale alvorligt. Meen, humor er måske ikke klædeligt i underdanmark? Eller hva'?...

Med venlig hilsen

Kristian Rikard

Ved genlæsning af CHFs memoirer springer det i øjnene, at manden til sidst indrømmer, at det eneste reelle valgløfte de gav i 2001 - reduktion i den
offentlige vækst - mislykkedes totalt, og at de i afmagt som en anden HA-rocker klub måtte uddele dummebøder til kommunerne. Så er man kørt meget træt!

’Vi genindførte tyngdekraften i dansk politik’

Forkert :

I ophævede den, min lejlighed fiser rundt ude i rummet med et prisskilt, og en ejendomsmælger med et bredt grin!

Mon ikke venstre-spinfolkene har fået sig nye aversioner med hensyn til at få heltene i partiet til at fremstå yderst spiselige for vælgersegmenterne i mellem og -overdanmark? Men illusioner hár kun den kvalitet, som troværdigheden kan bære. Og hjorten er slet ikke den nemmeste opgave for venstres spinmaskine. Tværtimod.

Offentligheden har en lang hukommelse. Flere af os er faktisk historikere af blandet afstamning. Og hvad skulle hindre os i, at huske venstres spin-indsatser, som noget af det mest tendensiøse vrøvl, der har inficeret historie-opsamlingen. Vi husker f.eks Jytte Andersen (S) ganske tydeligt, som indledningen af forfølgelsen af arbejdsløse. Og Claus Hjort Frederiksen står såmænd også tydeligt i erindringen. Måske venstres spinfolk har hovedet begravet under armen, men det registrerer vi nok osse'...

Med venlig hilsen

Hjortens epoke er ovre, og det er ikke nødvendigt at forsøde hans elendige indflydelse på dansk politik. Som under hans regime bevægede sig bort fra den form for solidaritet, som medførte, at hans regering måtte træde af. Dær' er hans eftermæle.

Måske Socialdemokraterne er i stand til at forstå, at vælgermassens vijle ikke er et eksempel til efterfølgelse på venstres skræmmevilkår? Eller er jagten på midtervælgerne ved at ødelægge partiets vijle til at balancere et Danmark, som slet ikke er bundet til at indtage rene krise-perspektiver på sigt. Lovgivning er et sart remedie under partiets mangel på interesse i underdanmark. Her gør det ondt, kort og godt. Og mærkes langt tydeligere end for partiets hovedvælgermasse. Måske S på den kommende kongres skulle lægge øren til de kræfter, som partiet er rundet af. Og så vende et andet øre til supereuropæerne...

Med venlig hilsen

CHF har brugt de sidste par år på at tale sit eftermæle op.
Det er kun logisk at en mand med hans ego og alder gør det. Hans tid er slut.

Jeg håber ikke historien husker ham som andet end den gemene tyv han er.

CHF er en bondefanger og nullerne var bondefangernes årti.

Selvom han gerne vil huskes som en finanspolitisk legende i dansk historie siger kendsgerningerne ham imod:
Han overtog en bugnende kasse og efterlod et gabende tomt hul - ja et kæmpe minus var det jo.

10 år havde de til at indføre liberalistisk politik, men hvad blev det i stedet?
Overvågning, formynderi, regeljungle/lovhelvede osv.

Information skulle bestræbe sig på at forholde sig til realiteterne, og bidrage til at give denne mand det eftermæle han reelt fortjener.

Brian Pietersen

jeg tvivler stærkt på manden ved noget som helsy om tyngdekraften, han ved tilgengæld en hel masse om at ødelægge mennesker.

Brian Pietersen

jeg vil huske tossen her for "ham som pinede syge mennesker."

Dorte Sørensen

Hvad med at lave en artiklserie med alle de ting som de 10 år med Hjort Frederiksen betød for Danmark.
Fx. hvor dyr har de frie sygehusvalg været i forhold til amternes-regionernes mulighed for at behandle andre.
Carl Holst har jo fornyelig erkendt at de frie sygehusvalg er en katastrofe for regionernes muligheder .

Mogens Kristensen

Har lige læst Anders Fogh Rasmussens første nytårstale. Det var rystende .Hvert eneste oplæste linie kostede millioner af kroner, frit valgsordning, lige adgangsordning = udhuling af statens ressourcer.

Bjarne Bisgaard Jensen

Der er ikke meget godt at sige om "hjorten" men hans indsats som chefideolog i VKO flertallet kan man ikke komme uden om.
At ha nu godter sig over at den såkaldte "nye regering" fører arven videre er i hans selvforståelse helt naturligt.
S og SF ligger så massivt under for Margrethe den 3. der som en "ægte" kongelig lader sine partnere om at tage hele balladen, at den økonomiske og fodelingsmæssige politik fortsætter som om intet var hændt.
Mistænkeliggørelsen er blot flyttet fra muslimer til modtagere af overførselsindkomst under ledelse af S-ministre

Claus Hjorth har i sandhed sejret..det lykkedes ham at pille al almindelig sund fornuft ud af flertallet af danskerne.
"Tillykke" med det og lad os så komme videre

Dorte Sørensen

Her bare en lille bemærkning til -
"»Vi lærte, at hvis man siger noget, der lyder som et løfte, men ikke kan gennemføre det, kan det blive farligt i politik. Vi skulle berolige nogle vælgere og vise dem, at konsekvenserne af en liberal politik ikke var uhyggelig. På den anden side skulle vi være hudløst ærlige. Det var vores erfaring, og det var det, der prægede vores regeringsperiode; at folk skulle føle en tryghed omkring vores politik.«" -

Men her var der da mange løfter som Fogh Rasmussen og Hjort Frederiksen afgav - dog uden en hob af medier der råbte løftebrud .
Fx. lovede Fogh Rasmussen i valgkampen 2001 , at det skulle være slut med minuttryaniet i det offentlige. Det skete ikke snare det stik modsatte.
I valgkampen 2007 lovede Fogh Rasmussen at OVK både kunne give skattelettelser og bedre offentlig service. Det løfte blev heller ikke indfriet.
Ved indførselen af Strukturreformen blev det lovet at reformen var udgiftneutral . Det løfteholdt heller ikke .

Bare et par eksempler på OVK s troværdighed.

Einar Carstensen

CHF lever i et parallelunivers af økonomiske teorier, der ingen forbindelse har til vores virkelighed. Derfor er omtale af tyngdeloven direkte uartig !

Sider