Nyhed
Læsetid: 3 min.

Judith blev misbrugt i plejefamilie

I dag skal socialminister Karen Hækkerup (S) i samråd i Socialudvalget, hvor politikerne vil høre, hvordan man undgår overgreb på anbragte børn. Et af de anbragte børn er Judith …
’Hele mit liv har jeg gået til psykolog, uden at nogen kunne finde ud af, hvad der var galt,’ siger Judith, der i dag læser på pædagogseminariet.

’Hele mit liv har jeg gået til psykolog, uden at nogen kunne finde ud af, hvad der var galt,’ siger Judith, der i dag læser på pædagogseminariet.

Jakob Dal

Indland
29. marts 2012

Da Judith var 14 år, brød hun ind på lærerværelset på sin skole i Sengeløse og stjal nogle penge.

Det var det bedste, Judith længe havde gjort. For det betød, at der endelig var nogle voksne, der tog sig af, hvordan Judith opførte sig i den plejefamilie, hvor hun havde været anbragt sammen med sin søster, siden hun var tre.

»Så blev det endeligt opdaget, at der var noget helt galt med os. Når du stjæler, når du tisser i sengen, når du leger med din afføring og på alle måder reagerer voldsomt udadvendt, så er der altså noget galt. Med indbruddet på lærerværelset fandt Københavns Kommune en konkret anledning til hurtigt at fjerne os fra den plejefamilie, hvor vi var anbragt,« siger Judith, der er fra Nørrebro i København.

Da Judith og hendes lillesøster i 1983 blev tvangsfjernet fra deres alkoholiske mor, var hun to år. Året efter blev de to små piger placeret i en plejefamilie, hvor plejemoren selv havde været plejebarn.

Overgrebene fra plejefaren startede ifølge Judith næsten med det samme:

»Han stak fingre op i os. Det kan min søster også huske. Vi plejede at få en flødeis som belønning,« fortæller Judith og understreger, at hun kun husker »små glimt«.

Hun kan dog med sikkerhed huske en sommerdag, plejefamilien var på stranden:

»På et tidspunkt gik plejefar op i bilen, hvor min søster sad. Da vi andre kom derop, kunne jeg se på hendes øjne, at han havde været der.«

Så kom brødrene

Plejemor og plejefar blev skilt, da pigerne var seks og fem år. Plejemor arbejdede på et plejehjem og blev nødt til at tage mere arbejde. Hun var derfor sjældent hjemme om aftenen, og det benyttede søstrenes større plejebrødre sig af.

»Vi var vel syv år, da de ville have, at vi skulle sutte pik. De tæskede også løs på os efter forgodtbefindende,« fortæller Judith.

Hun husker også, at plejebrødrene »fik os til alle mulige ting. De stak vores hoveder ned i toilettet. Det har både min søster og jeg været ude for«.

Når plejemor var hjemme, var hun ikke sen til at stikke pigerne en lussing, hvis ikke de opførte sig, som hun ville have.

»Så var vi unormale og fik nogle på siden af hovedet. Men hun slog aldrig sine egne børn. Jeg ved ikke hvor mange plejebørn, hun har haft, men jeg ved, at hun ikke siden har fået lov til at have plejebørn.«

Efter nogle år fik plejemor en ny mand. Plejefar to var til gengæld rigtig sød, husker Judith, for han gjorde ikke forskel på børnene i hjemmet. Ingen af børnene i hjemmet var hans.

»Da han kom ind i familien, stoppede plejemor med at give lussinger.«

Efter indbruddet på lærerværelset blev Judith flyttet til et børnehjem i Haslev, hvor hun boede de næste år. Derfra forsøgte hun på egen hånd at opbygge en kontakt til sin mor, som hun havde set to gange siden, hun blev tvangsfjernet.

»Det lykkedes ikke, for vi kendte slet ikke hinanden. Og da hun begyndte at stille krav op for mig, skred jeg.«

Ud af vagten, farvel!

Som andre anbragte børn oplevede Judith, at hendes 18 års fødselsdag blev en overraskende og afgørende dato: »Som 18-årig fik jeg at vide, at jeg skulle stå på egne ben, selv om jeg hverken havde uddannelse, familie eller venner.«

Hun er sikker på, at mange med psykiske problemer har været en lignende tur igennem: »Myndighederne griber ind i vores tilværelse og fjerner os fra vores mor. De overtager ansvaret for os, og de efterlader en helt alene, når man fylder 18.«

Judith er startet på »en række uddannelser«, hun har fået »en lang, lang række afslag«. Hun har taget »mange stoffer« og for fem år siden haft en voldsom depression.

»Hele mit liv har jeg gået til psykolog, uden at nogen kunne finde ud af, hvad der var galt. Nu er jeg startet på pædagogseminariet. Da jeg åbnede mine studiebøger, kunne jeg se, at jeg aldrig som barn har fået anerkendelse. Jeg vil være pædagogassistent og arbejde med sådan nogle som mig.«

Judith er forarget over, at myndighederne ikke vil give en undskyldning for de overgreb, som anbragte børn har været udsat for: »Hvis regeringen gav en undskyldning, ville de anerkende, at det ikke er din egen skyld, at ens liv er gået i lort,« som Judith siger.

 

Judiths fulde navn er redaktionen bekendt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det groteske ved at overlade så unge mennesker til sig selv(efter 18 år) er, at man risikerer de genoptager forbindelsen med de personer der har forvoldt overgreb(som forældre etc.).

Jeg har selv prøvet at stå der(dog under lidt mildere forhold, uden sexuelle overgreb, men boede sammen med flere.), i en for dyr lejlighed, startende misbrug m.m. som 18 årig, mens det hele sejler -forventer omgivelserne man retter ind, ja nu er det ligefrem din egen skyld.

Institutionen blev senere lukket på grund af bedrageri.

Det er relevant at beskrive de forhold som plejebørn kan blive udsat for. Men det ville være rart ,om Informationen også retter søgelyset mod de børn som har haft god gavn af opholdet hos en plejefamilie. Derudover var det måske også relevant, at beskrive plejefamiliernes forhold.

Ib Christensen

Det er mit indtryk, at efter anti pædofil industriens hærgen, fra 97 og frem, har gjort at i dag tør de fleste ærlige mennesker ikke omgåes børn. Så hvem er der tilbage at overlade dem til?

Der er kun dem der har interessen i pengene eller...

Til alle aktørene i anti pædofil industrien:
Nu har i længe rendt rundt med hånden rakt frem, og "giv os penge, for vi ved hvad der er bedst for børnene" . Hvordan syntes i selv det går nu efter årevis at ha påduttet befolkningen jeres perverse tanker?

og at hun så bagefter skal kæmpe for at få en erstatning og verig psykolog hjælp er jo en by i Danmark ....lorteland !

Jens Thorning

Jeg undgår normalt at kommentere så følelsesladede emner (ja, jeg ER en klam stodder) og er rent ud sagt modstander af fjernelser i det hele taget (endnu værre), men ønsker at påpege, at anbragte børn ofte misbruges af plejefamiliens lidt ældre børn; det ligger ligesom i konceptet? Og så er børns loyalitet over for deres biologiske forældre som bekendt nærmest grænseløs. Men så snart der er en, der jubler over at være tvangsfjernet, jubler alle medierne med.

Ib Christensen

@Maya Nielsen

Jeg er enig med dig i at det ikke er dem der hjælper der skaber problemerne. Men nu har jeg igen læst artiklen. Og kan ikke se nogen/noget nævnt som har hjulpet hende. Hverken fra folk tæt på, eller fra tiltag i samfundet.Så vidt jeg kan se har hendes plejefamile haft hende boende af andre interesser end at hjælpe hende.

Jens Thorning

At det "ligger i konceptet" betyder: Børn imiterer. Og hvis de hører, at familiens nye plejebarn er blevet misbrugt, bliver de nysgerrige og meget konkrete.

Jan Nørager Laursen

Dette er hård kost. Stakkels piger! Jeg håber virkelig der er en der kan hjælpe dem. Hvad gør man i sådanne tilfælde? Derer næppe nogen filantropiske personer der vil tage sådan et par piger ind under vingerne og hjælpe dem videre? Hvad kan man gøre? Pigen her er jo over 18 år?
Denne historie afspejler essensen af dårlig forvaltning/lovgivning. Dette her er ikke kun plejefamiliens skyld. Ansvaret ligger placeret i magtapparatet. Her er der (igen) kun tale om kortsigtede løsninger. Vi har et barn, det skal anbringes. Men hvad gør vi på den lange bane?. Hvordan sikrer vi at ungen kommer godt videre i livet? – ud på den anden side helskindet? Her har tydeligt ikke være de vedtagne kontrolforanstaltninger fra det offentliges side, som kunne have fanget, at der her var tale om en meget dårlig anbringelse. Men en ting der er lige så slem er, at der heller ikke har været støttet op om lejefamilien fra starten og igennem forløbet. Plejefamilien og dermed plejebørnene er også her blevet svigtet af det system der har anbragt dem. Vi skal have magten på dette område væk fra kommunerne og over i centre, f.eks under Regionerne. Så vi kan få harmoniseret indsatsen på området.