Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kommuner får lidt mere luft i budgettet end planlagt

Det økonomiske korset i budgetloven bliver ikke helt så stramt, som regeringen i første omgang havde tænkt sig. Regeringen løsner en smule for reguleringsplanerne. Men kun en smule
Indland
15. marts 2012

På dagen, hvor kommunalpolitikere fra hele landet mødes til det årlige KL-topmøde i Aalborg, har finansminister Bjarne Corydon (S) et par gode nyheder med til borgmestrene, der snart bliver iført et økonomisk korset i form af den kommende budgetlov.

Borgmestrene må finde sig i den smallere økonomiske talje – her er ingen kære mor – men regeringen har besluttet at efterlade lidt mere luft end planlagt:

Dels droppes et planlagt forbud mod tillægsbevillinger i kommunerne, og dels aflyses planlagte begrænsninger på kommunernes ret til at bruge overskud ved salg af jord og byggegrunde, erfarer Information.

Venstre har givet grønt lys for indrømmelserne, der ikke rokker ved den store tegning af budgetloven.

»Det er rigtigt, at vi har foretaget nogle ændringer efter at have lyttet til argumenter fra KL. Kommunerne har gjort det gældende, at de er parate til at være ansvarlige, hvilket jeg også synes, de har vist. Men samtidig har de sagt, at når vi gør sanktionerne permanente, må det være rimeligt, at vi ikke dobbeltregulerer. Det har vi lyttet til, og derfor har vi droppet de to planlagte tiltag,« siger finansministeren.

KL: ’Klog beslutning’

Lovens formål er at sikre strammere styring i kommunerne og at sørge for, at Danmark overholder kravene i EU’s finanspagt. Derfor flyttes der ikke store kommaer i dens indretning.

KL’s hovedærinde har været at luge ud i planer om at kigge kommunerne ekstra efter i kortene, som de to ovennævnte forslag var udtryk for.

Ifølge finansministeren behøver kommunerne dog ikke frygte, at de årlige økonomiforhandlinger ikke længere har betydning.

»Jeg ser ikke sådan på det, at lovgivningen på det her punkt ikke bringer noget nyt i forhold til det, vi kender i forvejen. Og jeg forventer fortsat, at KL vil møde op med krav og forslag til, hvordan pengene så kan bruges bedst muligt,« siger Bjarne Corydon.

»Vi har den grundlæggende interesse, som KLs formand også har gjort opmærksom på, at vi gerne vil have et partnerskab med landets kommuner om at løfte opgaven.«

KL-formand Jan Trøjborg kvitterer da også for, at finansministeren har løsnet en smule i stramningsplanerne.

»Det er en klog og fornuftig beslutning. Jeg havde virkelig heller ikke haft fantasi til at forestille mig, at man ville bevæge sig ud i den form for detailregulering,« siger han.

Masser at tale om

De to indrømmelser, som regeringen kommer med ved at tage forslagene af bordet, synes at være af noget teknisk karakter. Men de har betydning for kommunerne. For ikke nok med at de i fremtiden må finde sig i fireårige lofter – de ekstra påbud ville have været lige grove nok set fra KL’s synspunkt.

»Det vigtigste er at bevare den folkelige og politiske forankring om de beslutninger, der træffes i kommunerne. Detailstyring ville i den forbindelse have været helt ude i hampen,« siger Jan Trøjborg.

Venstres finansordfører Peter Christensen er indforstået med, at regeringen trækker de to forslag af bordet.

»Det glæder os, at regeringen lægger op til en stram budgetlov, som følger det, vi har arbejdet med før valget. Vi synes, det er ganske fornuftigt, at man nu fjerner forbuddet mod tillægsbevillinger og reglerne om deponering af overskud for jord. For når man gør et kontant sanktionsregime, som træder i kraft ved budgetoverskridelser, permanent, er der ingen grund til at regulere helt ned i detaljerne.«

I næste uge forventes regeringen at indgå en politisk aftale med Venstre og De Konservative om loven.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her